Az Apple nagy dobásra készül és felkavarja a streaming piacot?

2021. május 16., vasárnap, 22:10

Apple audio hifi stream Apple Music Apple Music HiFi

macrumors.com értesülése szerint az új Apple Music Android leírásában található egy érdekes részlet, ahol a felhasználói figyelmeztetések között megjelent egy figyelemreméltó leírás.

"…Lossless streaming will consume significantly more data. A 3-minute song will be approximately: - 1,5 MB with high efficiency - 6 MB with high quality at 256 kbps - 36 MB with lossless at 24 bit/48 kHz - 145 MB with hi-res lossless at 24 bit/192 kHz. Support varies and depends on song availability network conditions and connected speaker or headphone capability…"

Azaz felsorolja mekkora lehetséges fájl méret tartozik a különböző felbontásokhoz és ott található a 24 bit/192 kHz is, ami először is meglepő, de mindenképpen figyelemre érdemes.

Apple MusicApple Music

Pár napja az Apple bejelentette a veszteségmentes streaming elindítását, de akkor csak a normál CD (16 bit/44,1 kHz) felbontásról beszéltek, nem mellesleg igen jó árazással (10 dollár), ennek fényében igencsak a meglepetés erejével hat, ha igazak lesznek a fentebb írt értékek.. Igaz mostanában pezsgésnek indult a streaming szolgáltatók piaca, a Spotify is elindítja ez év vége felé a veszteségmentes streaminget, a TIDAL bevezetett egy új, az MQA és a veszteséges kódolás közé egy CD minőségű sugárzást, ami olcsóbb mint az MQA Master lehetőség.

Persze ezt az információt a helyén kell kezelni, ez egyáltalán nem jelent semmi biztosat a jövőre nézve, egyelőre ez szimplán pletyka szinten terjed.

Viszont, ha igaz (lesz) akkor azzal igen jól járnak a hálózati lejátszásra „szakosodott” hifisták, illetve ők is, de jó hatással lesz vélhetőleg az árazásra és a további versenyre is, amivel csak jól járnak az előfizetők.

Úgy látszik, a nagyobb szolgáltatók kezdik felismerni és méltányolni a minőségre áhítozó audiofilek igényeit és haladnak végre a korral. Vagy csak szimplán lépni kellett valamit, látva a többi szolgáltató fejlesztéseit. Mindenesetre üdvös dolog lenne, ha ez megvalósulna, érdeklődve várjuk a további fejleményeket.

Apple Music

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.