AudioQuest Elements RCA kábelek tesztje

Water, Earth, Wind, a tűz még nem gyulladt ki

2015. január 20., kedd, 12:05

AudioQuest audio hifi interconnect interkonnekt audio kábel hifi kábel összekötő kábel interconnect kábel interkonnekt kábel kábel teszt hifi kábel teszt RCA kábel teszt interkonnekt kábel teszt interconnect kábel teszt

Új interkonnekt, vagyis analóg összekötő kábeleivel az audiofil beállítottságú zeneszeretőket célozta meg az AudioQuest. A hallásukon keresztül a szívüket és természetesen a pénztárcájukat is, mert a minőséget bizony meg kell fizetni.

AudioQuest Elements RCA interkonnekt kábelekAudioQuest Elements RCA interkonnekt kábelekAudioQuest Elements RCA interkonnekt kábelekAudioQuest Water RCA interkonnekt kábelAudioQuest Earth RCA interkonnekt kábelAudioQuest Elements RCA interkonnekt kábelekAudioQuest Elements RCA interkonnekt kábelek

Hovatartozásukat illetően a jelenlegi legmagasabb, referencia szériába tartoznak, melynek neve Elements, vagyis elemek. Nem lapos, nem góliát és még csak ceruza sem, hanem bolygónkat a Földet alkotó alapvető elemek: Water - Víz; Earth - Föld; Wind - Szél; Fire - Tűz; Sky - Ég. Felettük a szokásos Wild és WEL Signature helyezkednek el, de egyszerű halandó számára, sztratoszférai magasságokban. Utóbbiból az 1 méteres pár ára cirka 1,5-1,7 millió forint lenne, jelenleg nem szerepel a hazai forgalmazó árlistájában.

Vegyük sorra az egyes "Elemek" tulajdonságait!

Water: már az általános iskolai földrajz tananyag részeként megtanították nekünk, hogy Földünk bő 70 %-át víz borítja, éltető elem, nélküle nem létezhetnénk mi sem. A természetben találkozunk vele jég, hó és eső formájában, a csapból is az folyik, valamint legújabban összekötő kábelként is hozzájuthatunk. A vezeték külső bevonata kék-fekete szövésű, a csatlakozók szép tengerkék színűek. Extrém tisztaságú réz alapanyagú vezetőszálait PSC+ (Perfect Surface Copper+) névvel látta el a gyártó, aminek lényege, hogy tükörsima a felületük, az elektromos és mágneses terek szempontjából csak kvázi sínként viselkednek, amin azok akadálytalanul száguldhatnak, egyik végétől a másikig és eközben torzítások sem lépnek fel. A belső felépítés triple balanced geometry elnevezésű.

AudioQuest Elements RCA interkonnekt kábelek

Itt kell megemlítenünk a csatlakozókon látható irányjelölést, ami az AudioQuestnél magától értetődő. Szénszál bázisú, hatrétegű zajcsökkentő, NDS (Noise Dissipation System) igyekszik a zajt hővé alakítani úgy, hogy az értékes hangjeleket semmi ne zavarhassa. AudioQuest "trükk" a levegővel habosított polietilén, amik tulajdonképpen csövecskék, és a bennük lévő gázkeverék izolálja egymástól a vezetőszál kötegeket, valamint azokat a külső szigeteléstől. Felszerelték a 72vDBS (Dielectric-Bias System) dobozkával, ami elemmel működő, polarizáló egység, amelynek célja, hogy a szigetelésben minél kevesebb energia tárolódjon, illetve kerüljön vissza a jelbe, ami torzításhoz vezetne. A kábelek gyártása során a hideg forrasztás alkalmazása és a vörösréz csatlakozók érintkező felületének ezüstözése szintén a referencia kategória követelményei.

AudioQuest Earth RCA interkonnekt kábel

Az Earth kinézetéről nem maga a termőföld, inkább az erdők, mezők zöldje jut eszünkbe, olyan kellemes, nyugalmat árasztó színű a vezeték védőburkolatának beszövése és a csatlakozói. Belső felépítése szinte teljesen azonos az imént ismertetett Water-ével, különbség annyi (tudomásunk szerint), hogy belül, a szálak között már nem  polietilén szigetelést alkalmaznak, hanem FEP, fluoro polimer anyagút.

Wind, vagyis szél, ami lehet kellemesen simogató fuvallat, hajók vitorláit duzzasztó, elektromosságot termelő légáramlat és pusztító orkán, tizenkettes fokozat a Beaufort skálán. És ezek mellett egy már egy összekötő kábel is az AudioQuest palettáján. A színe fekete, ám cseppet sem komor, inkább elegáns, mint egy frakkba öltözött filmsztár az Operabálon.

A vezetőszálak megnevezése PSS (Perfect Surface Silver), tehát ezüstöt is tartalmaz, ám annak aránya egyelőre titok, nem úgy, mint az USB kábelek esetében, ahol pontos százalékokat adott meg a gyártó! Ezen kívül más eltérésről nem tudunk beszámolni az Earth-höz képest.

AudioQuest Elements RCA interkonnekt kábelek

Két sztereó rendszerben, picit ravaszkodva vizsgáltuk meg az AudioQuest összekötő kábelek hangminőségét, részben vakteszt formájában, részben az árak titokban tartásával, hogy semmi ne befolyásolja a hallgatóságot.

Az első felvonásban Denon DCD-2020AE CD-játszó és Norma Revo IPA-140 erősítő között csereberéltük az AudioQuest vezetékeket, a készülékek IsoTek és Furutech tápkábelekkel csatlakoztak a Qbase elosztóba, a lánc végén Nordost Heimdall 2 hangfalkábelek és Aurum Phonologue hangdobozok álltak.

Már a trió legolcsóbbja is olyan minőségi szintet képvisel, ami sokunk számára nem csak kielégítő, vagy megfelelő, hanem maga a Kánaán. És akkor az áráról még nem is beszéltünk, ami túl van a fájdalomküszöbön. Hangjának jellemzésére az erőteljes basszusokat, a különösen nyílt középtartományt és az ebből fakadó közvetlen énekhangokat emeljük ki. Mindezek fényében, a Water kiváló ár/érték aránnyal büszkélkedhet.

Az Earth hangjára a kiegyensúlyozottság nyomja rá a bélyegét, hatalmas színpadot tár elénk, sőt, körénk, melyen belül pontosan helyezkednek el a zenészek és szinte magunk előtt látjuk a mozdulataikat is. Eleven, pezsgő ritmusok kápráztattak el minket a természetes közép- és a tiszta, levegős magastartomány jóvoltából. Mélyhangjai kevesebbnek tűnnek, mint az előző kábeléi, de ez a megfogottság pozitív mellékhatása.

A Wind nem egy, hanem több lapáttal rátett az eddig hallottakra, a gitár húrjai külön életre keltek és nem csak magányos előadóként, hanem mindegyiken egy-egy komplett zene- és tánckar szökdécselt, ugrált vidáman, fürge lábakkal. Zenei stílushoz illően, színes kavalkád, hawaii háncsszoknyák libbentek, vörös-fekete flamenco szoknyák pörögtek lelki szemeink előtt, száz ujj integetett felénk hívogatóan, ezer fehér fog villant a mosolygó szájakból, ami ránk, hallgatókra is átragadt. Igen, ilyeneket is tud egy megfelelően összeválogatott, csúcskategóriás, szinergiában lévő hangrendszer.

AudioQuest Elements RCA interkonnekt kábelek

Az említett másik összeállítás elemeit nem soroljuk fel, csak annyit árulunk el róla, hogy szintén tesztelés céljából kerültek egymás társaságába és árkategóriájukat tekintve ? a hangdobozpárt kivéve - nem voltak egy súlycsoportban az AudioQuest Elements sorozat összekötő kábeleivel. Arra viszont nagyon is megfelelt a rendszer, hogy újfent bebizonyosodjon, mennyire fontos a kábeleket vásárlás előtt kipróbálni és milyen mértékben eltérő lehet ugyanannak az interkonnektnek a viselkedése, más és más készülékek között. Nem megyünk bele a részletekbe, csak a sorrendet áruljuk el: Earth, Water, Wind. Igen, a legdrágább illett oda legkevésbé, ami nem meglepő, hiszen az ára magasabb, mint a két készüléké együttvéve, amiket összekötöttünk vele.

Az AudioQuest ismét bebizonyította, hogy nem üldögélnek jól megérdemelt babérjaikon, hanem folyamatosan fejlesztik a kábeleiket (is) és ennek mi megszállott hifisták és házimozisok valóban örülhetünk. Mindhárom most kipróbált összekötőjük remekelt a maga árkategóriájában, bár az Earth és a Wind közötti szakadék picit mélyebb, meredekebb és érdesebb falú, mint amit a hangzásra gyakorolt hatásuk indokolna. Legalábbis abban a felállásban, amiben mi kipróbáltuk. Ezek után még kíváncsibbak lettünk a Fire tudására, amit állítólag nemsokára megkapunk tesztelésre, méghozzá a Sky társaságában. Lesz itt tűz akkora, hogy az eget nyaldossa!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.