Audio Technica VM95 széria hangszedők tesztje

Majd' hétszeres árkülönbség - mit tudnak a a nagyok, amit a kicsik nem?

2019. április 16., kedd, 11:10

Audio Technica audio hifi vinyl bakelit hangszedő vinyl lemezjátszó bakelit lemezjátszó hangszedő teszt vinyl hangszedő teszt bakelit hangszedő teszt Audio Technica hangszedő

Az Audio Technica VM95 szériája az immár 38 éve gyártott és nagy sikerrel forgalmazott "óriásölő" AT95E hangszedő leváltására és széria szintű kiegészítésére hivatott. Az új családban megtalálhatjuk a régi kedvenc utódját, valamint öt további, árban és kialakításban is különböző típust, amelyek alulról és felülről is kiegészítik a nagy elődöt. Összehasonlító tesztünkben egy kivétellel mindet kipróbáltuk - íme, az eredmények!

Audio Technica AT-VM95 C/H hangszedőAudio Technica AT-VM95 C/H hangszedőAudio Technica AT-VM95 C/H hangszedőAudio Technica AT-VM95 C/H hangszedőAudio Technica AT-VM95 C/H hangszedőAudio Technica AT-VM95 C/H hangszedőAudio Technica AT-VM95 C/H hangszedőAudio Technica AT-VM95 C hangszedőAudio Technica AT-VM95 C hangszedőAudio Technica AT-VM95 E/H hangszedőAudio Technica AT-VM95 E/H hangszedőAudio Technica AT-VM95 E/H hangszedőAudio Technica AT-VM95 E/H hangszedőAudio Technica AT-VM95 E hangszedőAudio Technica AT-VM95 E hangszedőAudio Technica AT-VM95 E hangszedőAudio Technica AT-VM95 EN/H hangszedőAudio Technica AT-VM95 EN/H hangszedőAudio Technica AT-VM95 EN/H hangszedőAudio Technica AT-VM95 EN/H hangszedőAudio Technica AT-VM95 EN hangszedőAudio Technica AT-VM95 EN hangszedőAudio Technica AT-VM95 ML/H hangszedőAudio Technica AT-VM95 ML/H hangszedőAudio Technica AT-VM95 ML/H hangszedőAudio Technica AT-VM95 ML hangszedőAudio Technica AT-VM95 ML hangszedőAudio Technica AT-VM95 SH/H hangszedőAudio Technica AT-VM95 SH/H hangszedőAudio Technica AT-VM95 SH hangszedőAudio Technica AT-VM95 SH hangszedőAudio Technica AT-VM95 SP/H hangszedőAudio Technica AT-VM95 SP hangszedőAudio Technica AT-VM95 SP hangszedőAudio Technica AT-VM95 SP hangszedő

Kialakítás és kinézet

Az új VM95 hangszedők minden darabja különböző színű műanyag házat kapott. Az eltérő színek nem csupán az árat, hanem a bennük lévő tű kialakítását illetve rögzítését is jelzik, ezzel előre vetítve az egyes darabok várható hangminőségét, tudását. Mint kiderült, az egyes hangszedők belső és külső kialakítása teljesen azonos, ezt az információt a gyártó honlapján is elolvashatjuk. Ennek megfelelően az egyes darabokba a további modellek tűit is beilleszthetjük, ha feljebb szeretnénk lépni egy kezdeti, alacsony költségű beruházást követően. Minden modell kapható akár headshellel (9 gramm tömegű, alumínium, az Audio Technica AT-HS6 modellje) egybeépítve is, ami adott esetben praktikus lehet, ugyanakkor behatárolhatja a használható hangkarok körét, valamint a hangzást is befolyásolhatja. A gyárilag headshellbe épített modelleket a név utáni /H megnevezése különbözteti meg headshell nélküli társaiktól és áruk is magasabb valamivel. Természetesen, ha saját, szeretett headshell-ünkhöz szeretnénk új hangszedőt, akkor a /H jelölés nélküli modelleket célszerű választanunk. A /H-n túli különféle jelölések a felhasznált tűtípusra, valamint annak rögzítésére utalnak. Lássuk tehát az egyes modellek közötti eltéréseket röviden, a fentieket is figyelembe véve, ár - és tűkialakítás - szerinti növekvő sorrendben!

Audio Technica AT-VM95 C/H hangszedő

AT-VM95 C - a belépő

Az Audio Technica az új szériában kevésbé költséges, mégis belépő szinten kielégítő hangzást nyújtó modellt is bevezetett. A kék hangszedő házban kúpos, montírozott, alumínium szárral szerelt tűt találunk, melynek élettartamát a gyártó körülbelül 500 órában határozta meg. A sorozat belépő tagjaként igen kedvező árral kecsegtet, hangjáról később beszámolunk.

Audio Technica AT-VM95 E hangszedő

AT-VM95 E - a nagy előd nyomában

Az AT95 E utódjaként e zöld házban lakó modellnek viszonylag magas elvárásoknak kell megfelelnie - egyszerre kell a kedvező árat és a belépő szint feletti hangminőséget nyújtania. A benne lévő tű elliptikus profilú, szára alumínium, ragasztott konstrukció. Élettartama a gyártó szerint kevesebb, mint a kúpos verzióé, nagyjából 300 óra lehet. Vajon a következő ár/érték bajnokot ismerhetjük meg?

Audio Technica AT-VM95 EN/H hangszedő

AT-VM95 EN - dupla ár, dupla minőség?

A sorozat következő tagja az EN jelölést kapta, amely egyrészt elliptikus csiszolású tűt jelez, az N pedig a "nude" kialakítást jelzi, azaz ennél a típusnál a tű már nem ragasztással került rögzítésre a szárhoz, hanem egy darabból csiszolták ki, méghozzá Japánban. Az eddigi modelleken ugyanis rendre megjelent a Made in China felirat, ezen a narancsszínű darabon viszont már Made in Japan látható. A VM95 C modellhez hasonlóan körülbelül 500 óra élettartamot várhatunk a gyártó szerint.

Audio Technica AT-VM95 ML/H hangszedő

AT-VM95 ML - magasabb kategória

A piros színű, és az előzőekhez képest lényegesen magasabb árfekvést képviselő VM95 ML a ma kapható egyik legjobb hangminőségű tűt kapta meg. Ez az Audio Technica saját fejlesztésű, MicroLinear nevű tűje, ami egy darabból csiszolt és kiemelkedő, 1000 órás élettartamot ígér - cserébe ára bőven egy áruházi lemezjátszóé felett van.

Audio Technica AT-VM95 SH hangszedő

AT-VM95 SH - a sorozat csúcsa

A VM95 széria legdrágább, egyszersmind legjobb hangot ígérő tagja az SH jelölést kapta és valamilyen oknál fogva sötétbarna színű. Az SH jelölés Shibata (quadrohedron) csiszolású tűt takar, ami mindamellett, hogy elvben a legjobb hangminőséget kínálja, adott esetben érzékeny lehet - beállításokra, lemezjátszóra, karra, lemezen lévő porra és egyéb szennyeződésekre - mindenre. Kifinomult eszköz, 800 óra körüli élettartammal, és az előzőekhez hasonlóan egy darabból csiszolt tűtesttel szerelt.

Audio Technica AT-VM95 SP hangszedő

AT-VM95 SP - a mono lemezek szerelmeseinek

Az Audio Technica ezúttal sem feledkezett el a 78-as fordulatszámon hallgatható, mono lemezek gyűjtőiről sem, így a széria - bizonyos értelemben vett - kakukktojásaként kínálja a VM95 SP modellt. A 3mil SP acéltű a gyártó szerint csökkenti a sellak lemezek lejátszási zaját, viszont sztereó készülékekben nem, vagy csak komoly kompromisszumok árán használható. Kompatibilis lejátszó és lemezek híján ezt a modellt jelen tesztünkben sajnos nem tudtuk kipróbálni, de a széria részeként mindenképpen említést érdemel.

Audio Technica AT-VM95 E/H hangszedő

Tesztkörnyezet

Igyekeztünk olyan láncot kialakítani az Audio Technica hangszedők tesztjéhez, ami megfelelően kiszolgálja a magasabb kategóriás modelleket is, azonban nem túlzottan "elszállt" a kisebb testvérekhez képest sem. Ennek megfelelően egy, az Audio Centrum által forgalmazott Pro-Ject RPM 3 Carbon lemezjátszót használtunk, melyet az alacsonyabb zaj érdekében Pro-Ject High Power it tápegységgel tápláltunk. (Tesztünk idején az RPM lemezjátszókhoz ajándékba adja a forgalmazó az akril porvédő tetőt, ami a modellnek amúgy nem alaptartozéka. Bár mi nem kaptunk ilyen kiegészítőt a teszthez, minden bizonnyal lett volna funkciója; nélküle a világ összes háziporát kellett eltávolítanunk lemezeinkről minden meghallgatás előtt.) A lemezjátszót egy Pro-Ject Connect it E phono interkonnekt kábellel csatlakoztattuk a szintén Pro-Ject márkájú Tube Amp S2 csöves előerősítőhöz. Ezután már csak az erősítés hiányzott a láncból: erre a célra Musical Fidelity M2si integrált sztereó erősítőt és Bowers & Wilkins 685 S2 valamint DALI IKON 7 MK2 hangfalakat állítottunk hadrendbe. A sorozat tagjait azonos feltételek mellett, a fenti láncot használva próbáltuk ki, valamint körülbelül ugyanannyi ideig járattuk be mindegyiket és természetesen egyazon tesztlemezekkel hallgattuk meg mit tudnak. Következzen tehát tesztünk érdemi, és legizgalmasabb része, a meghallgatás!

Audio Technica AT-VM95 C/H hangszedő

Meghallgatás

AT-VM95 C

A kis kék hangszedő, bejáratást követően, árához képest korrekt megszólalást nyújtott. Karaktere megengedő, a lemezhibákra nem különösebben érzékeny, és könnyen beállítható. A maga szintjén jellemző rá is az Audio Technica jellegzetes nyitott hangzása, értelemszerűen korlátok között. Tesztzenéink esetében a részleteket hajlamos volt lenyelni és némileg fátyolosan szólalt meg; ugyanakkor figyelembe véve árát és a /H verzió esetében különösen egyszerű csatlakoztathatóságát (a hangszedő gyárilag is megfelelő helyre, jó beállítással került a headshellbe, így kevesebb állítgatás marad ránk) ésszerű megoldásnak tűnik, ha nosztalgiázni szeretnénk, de régi lemezjátszónk tűje már elkopott. Ugyanígy ajánlható akár olcsóbb, áruházi lemezjátszók hangjának drasztikus javítására is, például az AT3600 vagy hasonló hangszedők helyett.

Audio Technica AT-VM95 E/H hangszedő

AT-VM95 E

A széria második, zöld tagjától sokat vártunk, hiszen szintén zöld elődje egyfajta Jolly Joker volt a kisebb költségvetésből gazdálkodó vinyl barátok körében. Az elliptikus tű használata hangban némi előrelépést jelentett, ugyanakkor a megengedő karakter is megmaradt, szintén könnyű volt beállítani. Valamivel több részletet jelenített meg, mint a kistestvér, de értelemszerűen nem audiofil kategória. Kevésbé fátyolos, de tisztának még nem mondható hangzást kínált, viszont a "bakelites" hangkarakter nála már sokkal inkább tetten érhető volt, mint a VM95 C esetében. Karaktere minden további nélkül módosítható a hangkar beállításának beállításával, így fényesebb, de kevesebb basszust kínáló, vagy "dögösebb", mélyebb, ám kevésbé fényes karaktert is beállíthatunk (ezzel károsíthatjuk a tűt és a lemezt is, érdemes rutinos vinyl-es, vagy szakember segítségét kérni a beállításhoz, ha erre adnánk a fejünket). Fényesebb, kicsivel dinamikusabb, mint a VM95 C.

Audio Technica AT-VM95 EN/H hangszedő

AT-VM95 EN

Az egy darabból csiszolt elliptikus tű egyértelműen jó hatást gyakorol a megszólalásra, ugyanakkor még mindig nem igazán alkalmas audiofil zenehallgatásra. Néhány részletet kiragadt a hangképből, ám a koherencia nem volt erőssége, mivel más részleteket elnyelt. Dinamikája nagyjából megfelelő volt és valamennyire felépült a sztereótér is, kezdett eltűnni az előző modelleknél említett fátyolosság. Az előzőhöz képest viszont szinte pontosan dupla áron adják, így ár/érték arányban nem igazán vetélytársa a VM95 E-nek. Meglehet, hogy bizonyos lemezjátszókban és hangkarokban remekel, azonban tesztünk során nem szerepelt annyival jobban a VM95 E-nél, mint amennyivel többet vártunk tőle az árkülönbség alapján. Akkor lehet jó vétel, ha éppen azokat a részleteket emeli ki, amiket szeretünk, és azokat fedi el, amiket nem annyira - véleményünk szerint ennek esélye csekély, még néhány napos teszteléssel sem pontosan megállapítható.

Audio Technica AT-VM95 ML hangszedő

AT-VM95 ML

A MicroLinear tűvel szerelt modellel elérkeztünk az audiofil zenehallgatás kapujába. Zenéinkben megjelentek a részletek, eltűnt az eddigi fátyolosság és valóban kifinomult hangzást kapunk a kategóriájában. Valamivel pontosabb beállítást igényelt, mint az előzőek, ugyanakkor meg is hálálta a törődést, remek basszusokkal, szépen csilingelő, mégis sima magasakkal és kellően felépített sztereóképpel. A dinamika ennél a modellnél már szintet lépett, különösen nagyzenekari tétleknél volt kiemelkedő. Természetesen ott még nem tartunk, hogy meg tudjuk mondani, hogy a szimfonikus zenekarban melyik zenész hol foglal helyet, de erősen közelítettünk az audiofil szinthez. Az ML már nem igazán illeszkedik alacsonyabb kategóriás lemezjátszókba, persze hangjukon sokat javít, de igényli a jobb futóművet, hangkart, további minőségi alkotóelemeket a hifi láncban. Mindent egybevéve, egy alsó-középkategóriás lejátszó gyári hangszedője helyett minden bizonnyal sok pluszt ad a hanghoz, ugyanakkor a magasabb kategóriás eszközöket választók számára sem lesz csalódás. Kifejezetten kellemes hangú hangszedő, jól artikulált hangtartományokkal, a már említett sztereóképpel, dinamikával és viszonylag méretes hangszínpaddal.

Audio Technica AT-VM95 SH/H hangszedő

AT-VM95 SH

Elérkeztünk a VM95 sorozat csúcsához, a Shibata tűvel szerelt VM95 SH-hoz. Miután sikerrel túljutottunk a rémálomszerű, hosszadalmas beállításon, akkor minden eddigit felülmúló hangot kaptunk - természetesen csak hozzáillő további rendszerelemekkel párosítva. Fontos tudni, hogy egy alacsonyabb kategóriás lemezjátszó esetében már beállítása is szinte lehetetlen, mivel a Shibata csiszolású tű kifejezetten kényes a helyes beállításra - amiket egy nem megfelelő lemezjátszó esetében nem biztos, hogy lehetséges elérni, és ha nem vagyunk rutinos "bakelitesek", akkor szintén nem érdemes egyedül nekiállni. Egy jobb lemezjátszóval (150-200 000 Ft-os szinttől) és előfokkal használva viszont nála egyértelműen kijelenthetjük, hogy e komponensek összességéhez hasonló árú DAC-okhoz képest is részletesebb, természetesebb, "analógabb" hangot nyújt. Ha a körülményeket sikerül megteremteni számára, akkor kifejezetten szellős, meleg tónusú hangot kapunk, akár régi - de tiszta és jól karbantartott, sérülésmentes - lemezeink is új életre keltek. Új lemezekkel pedig remekelt - pontos, valós 3D érzetet, nagy teret hallottunk, kerek, intenzív, mégis jól megfogott mélytartománnyal, csilingelő magasakkal és jól artikulált közepekkel. Dinamikája is bőven megfelelt, elkezdett lélegezni a produkció, viszont sejtésünk szerint a hangszedő további elemei nála már "elfogytak", azaz a generátor, mágnes, tekercs, stb. minősége nem biztos, hogy kielégíti a tű igényeit. Mindemellett kifejezetten szerethető hangot kínált, egész addig, amíg egy apró lemezhibába vagy porszembe nem ütközött, ezekkel egyáltalán nem megengedő, ahogy sokat hallgatott, kopottabb lemezekkel szemben sem. Ha rosszul állítjuk be, nem csupán serceg, hanem torzít is, és bizonyos tartományokat elnyelhet.

Összegzés

Hosszúra nyúlt írásunkat összefoglalva kijelenthetjük, hogy az új VM95 széria hozza az Audio Technica hangszedők jellemző karakterét, bár árfekvésüket mindenképp érdemes figyelembe venni értékeléskor. Ugyanígy igaz, hogy bár árban felfelé lépkedve hallhatóan javul a hangzás, ez azonban nem lineárisan történik. Szintén lényeges, hogy a sorozat belépő tagjai ajánlhatók bármilyen egyszerűbb, olcsóbb lemezjátszóhoz, a felsőbb szegmensben már nem érdemes, vagy nem is lehet nagyobb kompromisszumokat kötni a lejátszó - vagy akár a további rendszerelemek - tekintetében. Az alsóbb kategóriában számunkra egyértelműen az AT-VM95 E a befutó, ami tulajdonképpen minden belépő és annál kicsivel magasabb szintű lemezjátszóhoz jól passzol, míg a drágább modellek közül az ML kínál kiemelkedő ár/érték arányt. Természetesen, ha az árkategórián és szérián belül nem szeretnénk kompromisszumot kötni, valamint vállaljuk a Shibata tű beállításával és gondozásával járó problémákat, akkor érdemes lehet beruházni az SH modellbe is. Biztos, hogy egyik esetben sem fogunk csalódni sőt, mivel a szérián belül bármelyik tű bármelyik házba illeszthető, akár kizárólag a tű cseréjével is fejleszthetjük hangszedőnket a későbbiekben, ha most még inkább költségkímélő megoldásban gondolkodunk. Reméljük, hogy a jövőben lehetőségünk lesz összehasonlítani az új jövevényeket a VM széria magasabb kategóriát képviselő (5xx, 7xx) modelljeivel, hiszen azok ára jóval magasabb, míg tűprofil és rögzítés tekintetében az újakkal azonosak.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.