A Kékszakállú herceg vára

Jazzfeldolgozás Bartók egyetlen operájából a Zempléni Fesztivál keretében

2021. augusztus 7., szombat, 21:15

zene ajánló zeneajánló

Augusztus 18-án a Zempléni Fesztivál keretén belül Bartók feldolgozást hallhatunk a sárospataki Művelődés Házában, ahol a klasszikus művek teljesen ellentétes, ugyanakkor egymást nagyon jól kiegészítő átiratával találkozhatunk. Káel Norbert hagyományos módon játszik jazzt, zenei gondolatokat fogalmaz meg, azokra improvizál, egy alaptémából kiindulva építkezik, és ez fűzi össze a művet, A fából faragott királyfit. A szerző szerint ezektől az átdolgozásoktól a mű új aspektusba helyeződik, a lassítással és gyorsításokkal megírt Bartók zene kisimul és folyamatosság keletkezik. A bartóki alapműből, valamint a jazz és a klasszikus zene elemeiből építkezik, így új zenei kompozíciót hallhatunk.

A kékszakállú herceg váraZempléáni FesztiválZempléáni FesztiválBartók Béla

Sárik Péter megközelítése teljes egészében az eredeti darabból indul ki, lényegében egy hangot sem változtat A kékszakállú herceg várában. Saját szavaival élve: "kommentálja a történéseket, szólamokat ír hozzá". Ez egyébként egy bevett technika volt a zenetörténetben, ahol a romantikus zeneszerzők rengeteg nagy barokk művet vettek elő, ahol az eredeti műnek minden hangját megőrizték, csak kiegészítették új hangokkal, új megfogalmazásokkal, ezáltal hangulatában, karakterében még plasztikusabb, még izgalmasabb, virtuózabb és hatásosabb művet létrehozva. Ugyanez történik Sárik Péternél is. Ő két kadenciát és rengeteg ellenszólamot játszik a zongorán. Az énekesek minden hangja és ritmusa az eredeti mű szerint csendül fel, a feldolgozás ugyanakkor új megközelítésbe helyezi a művet.

Zempléáni Fesztivál

Az alapot jelen esetben a jazz-dob és a jazz-bőgő adja, ami nagyon izgalmas, mert az ember végülis teljes egészében meghallgatja A kékszakállú herceg vára című darabot, mégis egészen más érzésekkel áll fel a koncertről, mintha Bartók művét eredetiben hallhatta volna.

Zempléáni Fesztivál

A Jazzical Trio-t Káel Norbert zongorista, Oláh Péter bőgős és Lakatos András dobos alkotja, Lakatos Sándor szaxofonossal kiegészülve. A Sárik Péter Trióban Sárik Péter zongorán, Fonai Tibor bőgőn, Gálfi Attila dobon játszik, de fellép még Bubenyák Zoltán Rhodes, Hammond orgonájával, a Kékszakállú herceget Cser Krisztián alakítja.

zemplenifesztival.hu

Bartók Béla

Bartók Béla

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.