A Disney megveszi a Lucasfilmet, Új Star Wars filmek!

Leia immáron Disney Hercegnő

2012. október 31., szerda, 18:40

Disney Walt Disney Star Wars Star Wars sorozat Skywalker Sound Lucas Lucasfilm Csillagok háborúja scifi sci-fi filmajánló

A nap híre, hogy Walt Disney felvásárolja a teljes Lucasfilmet, Csillagok Háborújával, ILM-el, Skywalker Sounddal, könyvekkel, játékokkal, mindennel. De vajon mire számíthatunk ezek után?

ITS A TRAP!!!!!!!!

A 30 feletti korosztály talán túlértékeli az egészet. Akinek az első Star Wars élménye az eredeti trilógia volt és esetleg csalódott az előzményfilmekben az talán aggódhat, hogy mi jön most?!

Clone Wars Musical

?A csata közepén a sziklákon, a lépegetők roncsain, egyszer csak boldog táncba és dalba kezdenek a klón katonák.?

A Lucasfilm tervei között már évek óta szerepel egy élőszereplős Star Wars tévésorozat elkészítése. A sorozat körül egyelőre több a kérdőjel mint a bizonyosság és mindezt a Disney-vel keverve talán jogosan aggódhatunk. A gigabirodalom saját csatornája, a Disney Channel programja ugyanis a klisékre és olcsó poénokra épülő tini ripacskodás melegágya. A színvonal és a művészi érték is a nullához konvergál. Persze ettől még eladható, tehát sikeres a tartalom. No de egy csapat kislánynak eladni egy rózsaszín tortát műanyag pónival nem nagy teljesítmény. A Disney recept bizonyos értelemben tökéletes. Pontosan tudják, hogy mit a legkönnyebb előállítani és értékesíteni, mással pedig nem foglalkoznak. Nyereségmaximalizálás ez, nem más. Kockáztasson aki bolond!

A Lucasfilmnek nincsen saját csatornája, nincs olyan gyártókapacitása élőszereplős filmekre mint a Disney-nek. Tehát logikusnak tűnhet, hogy a sorozat elkészítését és sugárzását is a Disney eszközeivel végzik majd. Egy Phineas and Ferb és egy JONAS között adásba kerülő sorozat hangvétele pedig aligha lehet az eredeti Star Wars filmekhez, a játékokhoz, vagy a Clone Wars sorozatéhoz hasonlatos. Persze Jar Jar Binks efféle közegben érezné magát legjobban. No de ki szereti Jar Jar-t???

Lucas első súlyos tévedése nem Jar Jar volt! Emlékszik még valaki a Howard a Kacsa című filmre? A Zoofiliával fűszerezett mű borzalmas bukás volt. Jobb lett volna elégetni mielőtt a mozikba kerül. Lea Thompson pár másodperces fenékillegetése az egyetlen valamirevaló momentum az ember életéből 89 percet elpazarló rettenetben. Igaz, ami ebből kisül, az minden állatvédő rémálma...

Reménysugár

A Disney nem telepszik rá mindenre! Hihetetlen, de igaz, hogy a Disney mint tulajdonos nem önt mindent nyakon cukormázzal. Bár a sikerét éppen a Disney recept elutasításából karriert csináló, anno szintén Lucas kezei alól induló Pixar még nem tudni, mennyire fog beleolvadni az őt pár éve bekebelező anyacég arculatába, esetlegesen feladva legfőbb erényeit. Vagyis itt még nincs garancia a Disney-sedés elkerülésére. A Marvel filmek azonban egyértelműen bizonyítják, hogy a Disney nem akar mindent a maga képére alakítani. Nem jár minden márka úgy mint a Jim Henson-féle Muppet Show, ami elvesztette igazi humorát.

No igen. Egy pozitív példára mindjárt jut egy negatív és egy kérdőjeles. Ugyanakkor, ha a Marvel legfrissebb filmjeire gondolunk, akár az Ironman sorozatra, akár az Avangers-re, látható, hogy a vagány karakter sértetlenül áll. Érdekes és megfontolandó a Jay and Silent Bob filmek alkotójának, Kevin Smithnek a kommentárja is, aki hatalmas lehetőséget lát a felvásárlásban mind a Lucasfilm számára, a stabil háttér miatt, mind a Disney számára, mivel az így végre a vagányabb fiúknak is eladhat valamit. Eddig ugye a nagyobb gyerekek közül csak a lányokat sikerült igazán megfogniuk, de a Star Wars ezen változtathat.

A következő Star Wars film, illetve trilógia

Az első Csillagok Háborúja 77-ben mindjárt a negyedik rész volt. Bizony, pár másodperccel azután, hogy a film elindult, mindjárt ott virított hogy ?Episode IV?. Majd jött az ötödik és hatodik. Logikusan. Az I.-III. Részek meg sehol. Ennek ellenére George Lucas képes volt folyamatosan azt hajtogatni, hogy a teljes sorozat kilenc részes. Csak épp film nem volt több háromnál. A hiányzó részekkel könyvként sem találkozhattunk, egészen a Baljós Árnyak megjelenéséig. Az ekkor elinduló előzmény-trilógia persze nem aratott osztatlan sikert. Majd a harmadik rész után, amikor már készen volt hat a kilencből, Lucas közölte, hogy Ő nem csinál többet. Ezzel a Star Wars atyja lett a filmtörténet egyik legellentmondásosabb alakja. Az egyik legsikeresebb sorozat alkotója és egyben annak legnagyobb aláásója is.

A Lucasfilm felvásárlásával egy időben azt is bejelentették, hogy már 2015-ben bemutatnák a következő Star Wars filmet, a hetedik részt, avagy a következő trilógia első darabját. Ezzel meg is lesz a kilenc film.

2015 még jó három évnyi távolságban van. Pontosabban 2015 már csak három év. Ez egy ilyen méretű filmhez nem túl sok idő. Kell ugye történet, amit eddig Lucas dirigált. Az új rendszerben azonban már csak kreatív konzultánsi szerepet tölt be a sorozat atyja, amiről ugye nehéz megmondani, hogy mekkora tényleges beleszólást is fog engedni. Lucas utódja Kathleen Kennedy lesz, aki a nyolcvanas évek kultikus filmjeinek tömege mögött állt producerként (Indiana Jones filmek, ET, Gremlins, Vissza a Jövőbe filmek,  Vérbeli Hajsza) és aki még a kilencvenes években is hatalmas kasszasikereket segített életre (Jurassic Park filmek, Hatodik érzék). Még az ezredfordulón az A.I. sikergyanús volt, bár talán túlzottan érzelgős, addig a Signs sokak szemében inkább tűnt egy megbomlott elme tombolásának mint Sci-Fi-nek. Az elmúlt években már, mintha képtelen lenne felvenni a ritmust az újabb generációval és filmjei éppen csak besimulnak a tömegbe. A filmeket sorra véve látható, ahogyan az innovatív és érdekes filmek helyét lassan átveszik a drága, de unalmas vagy éppen csalódást okozó alkotások. Egy-egy kivételtől eltekintve, mint például a Benjamin Button. Bizony, neve még az olyan borzalmak kapcsán is felbukkan mint Az Utolsó Léghajlító, amin izgulni nem lehet annyira mint röhögni vagy sírni.

Nos, Kennedy asszony profi, ehhez kétség nem férhet, viszont egyre kevésbé tévedhetetlen. Maradjunk ennyiben.

Mindezeket ismerve megpróbálhatjuk megtippelni, hogy milyen lesz majd az új Star Wars? A háttér erős, így reális annak az esélye, hogy mint azt az Ironman, Avangers és Pirates of the Caribbean filmekben is láthattuk, jó szereposztással, elfogadható történettel kapjuk a filmeket, akár egy kipróbált és népszerű rendező kezei közül. Arra viszont aligha számíthatunk, hogy az új filmek olyan klasszikusok lesznek mint az eredeti trilógia.

Végül mindezek alapján pár kérdés és válasz:

Lehet jobb mint a Prometheus? Igen.

Lehet jobb mint a Baljós árnyak? Egészen biztosan!

Fognak benne énekelni és táncolni? Kizárt.

Látványos lesz? A felszínen mindenképp.

Jó lesz a történet? Szórakoztató.

Emlékezni fogunk rá? A következő film premierjéig mindenképpen.

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.