A Daft Punk hivatalosan is bejelentette töretlen pályafutása végét

2021. február 25., csütörtök, 21:45

Daft Punk zeneajánló

A legendás francia Daft Punk duó közel 30 éves töretlenül sikeres pályafutás után végleg levette a kultikus sisakot, hiszen február 22-én bejelentették a feloszlásukat.

Daft Punk feloszlottDaft PunkDaft PunkDaft PunkDaft Punk Around the World

A Daft Punk formációt Franciaországban alkotta meg két párizsi srác, Guy-Manuel de Homem-Christo és Thomas Bangalter, akik zenéjükben a house, techno, pop és funk stílusjegyeit sokszor együtt alkalmazták. A kezdetek egészen 1987-ig vezethetők vissza a Lycée Carnot gimnáziumba, ahol fiatalok megismerkedtek egymással, de a valódi indulás 1993-ban történt meg. A siker ezután töretlen volt, pedig ha összeszámoljuk, akkor a duónak összesen öt stúdióalbuma (Homework, Discovery, Human After All, TRON Legacy Soundtrack, Random Access Memories), és kettő koncertlemeze (Alive 1997 és Alive 2007) jelent meg.

Daft Punk Around the World

A Da Funk és Around The World daluk ritmusára és klipjére szerintünk mindenki emlékszik a mai napig, annyira egyediek voltak, és valószínű a bukósisakban való táncot is sokan próbálgatták a kilencvenes években, akár még a diszkókban is. Második albumukból közel 3 millió fogyott világszerte, a One More Time maxija pedig hatalmas sikert hozott, ahogyan a Digital Love és a Harder, Better, Faster, Stronger kislemezek is. Ezt követően Leiji Matsumoto segítségével megalkották az Interstella 5555: The 5tory of the 5ecret 5tar 5ystem című animációs filmet, amiben szintén egy új oldalukat mutatták be. A Human After All-ról a Robot Rock, a Technologic, a Human After All és a The Prime Time of Your Life lett kislemez, majd 2006-ban a Daft Punk's Electroma című saját rendezésű filmjüket mutatták be a Cannes-i Filmfesztiválon.

Daft Punk

A Tron Legacy a klasszikus sci-fi remakejének dalait tartalmazza, aminek a 2010. december 17-én történt amerikai bemutatóján ők is megjelentek személyesen a moziban. A következő év októberében a Daft Punk 28. helyen állt a DJ Magazine "2011 top 100 DJ-je" listáján, 2012. január 19-én a pedig a 2. helyre kerültek a Mixmag által kiadott "Valaha volt legjobb dance-zenészek" listáján, egyedül csak a Prodigy tudta megelőzni őket. Utolsó, 2013-as albumukon olyan szerzők szegődtek társukként, mint Paul Williams, Nile Rodgers, és maga Giorgio Moroder is. A lemezről a Get Lucky lett a Daft Punk első 1. helyezett száma az Egyesült Királyság toplistáján, ráadásul április 28-tól egészen 4 hétig uralta a trónt. A Spotify internetes zenestreamelő oldal azt nyilatkozta, hogy a rendszerük történetében ez a valaha volt legtöbbet játszott új szám, és nem mellékesen Grammy-díjat is kaptak érte. 2021. február 22-én hozták nyilvánosságra döntésüket, miszerint befejezik a pályafutásukat, amit az Epilogue című dallal, és a hozzá készített nyolcperces klippel támasztottak alá.

Daft Punk

Egy biztos, sok mindenkinek hiányozni fog a Daft Punk, akik szerették az egyéni, minőségi és stílusos tánczenét, a mi szempontunkból pedig az sem elhanyagolható, hogy a keverésre is nagy hangsúlyt fektettek. Tegyük hát fel néha a képzeletbeli sisakot, és ne felejtsük el ezután sem, hogy a párizsi duó milyen remek zenéket készített nekünk az elmúlt évtizedekben.

Daft Punk

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.