Zidoo UHD3000 hálózati médialejátszó teszt

2021. május 10., hétfő, 21:35

Zidoo audio hifi házimozi lejátszó médiajátszó médialejátszó Zidoo lejátszó Zidoo médiajátszó 4K lejátszó UHD lejátszó lejátszó teszt médialejátszó teszt Zidoo médialejátszó teszt 4K médialejátszó teszt UHD médialejátszó teszt

Először volt alkalmunk egy Zidoo médialejátszó tesztelésére és rögtön a legújabb csúcskészüléket, az UHD3000-et tettük próbára, amely a gyártó ígérete szerint nemcsak kép, hanem hang téren is high end minőséget kínál.

Zidoo UHD3000 hálózati médialejátszóZidoo UHD3000 hálózati médialejátszóZidoo UHD3000 hálózati médialejátszóZidoo UHD3000 hálózati médialejátszóZidoo UHD3000 hálózati médialejátszóZidoo UHD3000 hálózati médialejátszóZidoo UHD3000 hálózati médialejátszóZidoo UHD3000 hálózati médialejátszóZidoo UHD3000 hálózati médialejátszóZidoo UHD3000 hálózati médialejátszóZidoo UHD3000 hálózati médialejátszóZidoo UHD3000 hálózati médialejátszóZidoo UHD3000 hálózati médialejátszóZidoo UHD3000 hálózati médialejátszóZidoo UHD3000 hálózati médialejátszóZidoo UHD3000 hálózati médialejátszóZidoo UHD3000 hálózati médialejátszó hátlapZidoo UHD3000 hálózati médialejátszó hátlapZidoo UHD3000 hálózati médialejátszó hátlapZidoo UHD3000 hálózati médialejátszó hátlapZidoo UHD3000 hálózati médialejátszó hátlapZidoo UHD3000 hálózati médialejátszó távvezérlőZidoo UHD3000 hálózati médialejátszó távvezérlőZidoo UHD3000 hálózati médialejátszó menü

A Zidoo UHD3000 médialejátszó a távol-keleti gyártó csúcskészüléke, jelesül az UHD2000-et váltotta a képzeletbeli trónon, tesztünk alanya tehát az a gép, amibe a jelenlegi tudása szerint a Zidoo mindent beépített. Így egy olyan UHD, 4K, HDR és Dolby Vision támogatású médialejátszó született, ami a kisebb modellekhez hasonlóan teljes menüvel képes az említett tartalmak lejátszására, de ehhez a legújabb Realtek RTD1619DR ARM hatmagos ARM Cortex-A55 chipset-et használja az ARM Mali-G51 MP3 grafikus kártyával kiegészítve. 32 bites HyperStream ESS Sabre 9068 D/A konverterének köszönhetően egyúttal DSD512 kompatibilis és 32 bit/768 kHz PCM USB DAC-ként is használható. A gyártó tehát kép és hangfronton egyaránt high end minőséget ígér, aminek utána jártunk.

Zidoo UHD3000 hálózati médialejátszó menü

Tulajdonságok

Számos társához hasonlóan ez a készülék is automatikusan képes begyűjteni az információkat a filemkről és így támogatja a borító nézet módot, ami szerencsére nagyon jól is működik. Esetenként előfordulhatnak pontatlanságok, de ha a film címe pontos, nagyon valószínű, hogy a kellő borítót találja meg hozzá. A teljes formátum támogatás (HEVC 4Kx2K; 60 fps, HDR10, HDR10+, Dolby Vision VS10, Auro-3D, Dolby ATMOS, DTS:X stb.) bizalomgerjesztő, mi sem találkoztunk olyan formátummal, ami kifogott volna rajta, audio fronton az MQA kódolású TIDAL tartalmakat is kezeli.

Zidoo UHD3000 hálózati médialejátszó

Az UHD3000 támogatja az automatikus képfrekvencia váltást (23,976, 59,94, 25, 30, 50 és 60 Hz), az erre használt algoritmus még a kiválasztott film indulása előtt elvégzi a szükséges módosítást, így a lejátszás problémamentes. A nálunk töltött idő alatt nem sikerült kizökkentenünk a kerékvágásból.

A gyártó ígérete szerint az UHD3000 Dolby Vision VS10 képfeldolgozó motorja képes a dinamikus meta-adatok feldolgozására és ezzel képkockánként a legmegfelelőbb fényerő beállítására. Ennek eredményeképpen az árnyékos részek sötétebben, a csúcsfények világosabban jelenítődnek meg, széles dinamika tartomány és gazdagabb színmegjelenítés mellett. Ugyanakkor a Zidoo nemcsak ezt ígéri, hanem azt is, hogy az aktuálisan használt formátumtól függetlenül megmarad a színpontosság - a processzor akár 12 bites színmélységre is képes.

Zidoo UHD3000 hálózati médialejátszó

A külső megjelenés terén a gyártó korábbi zászlóshajója, az UHD2000 is ugyanazokkal az erényekkel bír, mint az UHD3000, a Zidoo elegendő időt fordított a tervezésre: az előlapi LCD kijelző mérete megfelelő, jól olvasható, a repülőgép ipari minőségű alumínium ötvözetből készült készülékház és a lehajtható előlap egyaránt kifejezetten szép, a megjelenés letisztult és igényes, megfelel a kategóriának. A lehajtott előlap mögött dupla HDD tálca lapul, melyek akár 16 TB kapacitású merevlemez kezelésére is képesek, így azok a felhasználók, akik számára ez elegendő és nincs szükségük szerver funkciókra, akár megspórolhatnak egy kisebb NAS-t. Az UHD3000 tehát egy elegáns médialejátszó, nem kell rejtegetni, sőt szinte bűn rack-be száműzni. 7 kilogrammos tömege tekintélyesnek számít, stabil megépítésre utal, kézbe véve, megemelve, forgatva sem lehet okunk panaszra.

Zidoo UHD3000 hálózati médialejátszó

A Zidoo dupla táppal látta el az UHD3000-et, a digitális és analóg áramköröket egymástól független tápegységekkel szerelték fel. Egy nagyméretű toroid transzformátor és az általa támogatott lineáris tápegységek csoportja felel az analóg szekció tiszta árammal történő ellátásáért, amely a gyártó szerint kiváló hatékonysággal csökkenti a külső mágneses mezők interferenciáját, de a digitális áramkörök tápellátását már egy az előbbitől független kapcsolóüzemű tápegységre bízták.

Zidoo UHD3000 hálózati médialejátszó

A fedél alatt XMOS chip és dupla órajel generátor (45,1584 és 49,152 MHz a 44,1 kHz és 48 kHz mintavételezéshez) dolgozik, az USB csatlakozónak köszönhetően az UHD3000 akár számítógéphez, akár digitális szerver/futóműhöz könnyen csatlakoztatható. Az analóg kimenet áramkörei kézzel válogatott alkatrészekből épülnek fel, az alaplap nem hagyományos aranybevonattal, hanem közvetlen aranymerítéses eljárással készült, a négy db műveleti erősítő audiofil minőségű, több fontos alkatrészt pedig a NICHICON, WIMA és ELNA szállított. Ezek a paraméterek is igazolják, hogy az UHD3000-re a gyártó valóban zászlóshajóként tekint.

Zidoo UHD3000 hálózati médialejátszó

Csatlakozók

A fontos csatlakozók aranyozást kaptak, a hátlap esztétikus, rendezett, logikus és sallangmentes, jó ránézni. Annál is inkább, mert két nagyon fontos extrát is kínál, nevezetesen a dupla HDMI kijárat és a dupla analóg kimenet tekintetében, az utóbbiból nemcsak aszimmetrikus RCA, hanem szimmetrikus XLR csatlakozás is rendelkezésre áll. Általában elmondható, hogy a szimmetrikus csatlakozójú (és valóban szimmetrikus felépítésű) készülékek vízválasztót jelentenek a csak RCA-s, aszimmetrikus felépítésű társaikhoz képest. Komoly pluszt és előnyt jelent, hogy az UHD3000 egy szimmetrikus analóg bemenettel rendelkező előfokhoz, vagy integrált erősítőhöz XLR kábellel is csatlakoztatható. A dupla HDMI kimenet előnye ennél a készüléknél nem az jelenti, hogy segítségével egy nem 4K képes házimozi erősítő továbbra is használható lesz (bár ez is igaz), hanem inkább a lehetőség arra, hogy a hang és képjelek ne azonos kábelen haladjanak. Az említetteken kívül a hátlapon található még 1 db LAN, 2 db USB-A, 1 db RS-232, 1 db USB-B, 1-1 db optikai, digitális koaxiális és video kimenet, illetve 1-1 db WiFi és Bluetooth antennának is jutott hely. A tápcsatlakozó 3 késes IEC C14.

Zidoo UHD3000 hálózati médialejátszó hátlap

Használatba vétel

A Zidoo UHD3000 konfigurálása nem jelent problémát, a menürendszer áttekinthető, tetszetős minden hamar beállítható. NFS, SMB v1/v2/v3, UPnP hálózati protokollok állnak rendelkezésre, a készülék automatikusan szkenneli a rendelkezésre álló hálózati meghajtókat, a NAS-ról az adat kiolvasás ahogyan az elvárható gyors és megbízható. A távirányító nem nyerte el a tetszésünket, a készülék megépítése, kivitele és árkategóriája miatt egy komolyabb darabot is megérdemelne, annak ellenére, hogy Zidoo controller applikációval is vezérelhető. Használat közben aztán hamar megfeledkeztünk róla, mert rendben tette a dolgát és kényelmes a fogása. A tesztkörnyezetet Marantz SR8015 házimozi erősítő, LG 4K LCD TV, DALI RUBICON hangfalszett, Velodyne DB12 mélyláda és POWERGRIP YG-2 tápszűrő biztosította, az UHD3000-et dupla AudioQuest Vodka 48G HDMI és Blizzard tápkábellel kötöttük be.

Zidoo UHD3000 hálózati médialejátszó hátlap

Használat közben

Apróságnak tűnhet, de a tesztelések alkalmával nyilvánvalóan gyakran kerül sor ismétlésekre, vagy adott esetben a filmek egy későbbi időpontban való újra indítására. A Zidoo UHD3000 remekel ezen a téren, megfelelően beállítva pontosan ugyanonnan indul tovább, ahol félbeszakítottuk a filmet, beletekeréskor semennyit sem kell várni, azonnal indul a lejátszás, minden flottul, zökkenőmentesen történik. Ha valaki csak elindít és megnéz egy filmet, számára talán elhanyagolható ez a működési stabilitás, de teszteléskor roppant hasznos, mert minden nagyon gördülékeny. A stabil működés azonban akkor értékelhető igazán, ha mellé hasonlóan stabil kép és hangminőség is társul. A tesztzuhatag elemeiből szemezgetve elmondhatjuk, hogy kellemes órákat töltöttünk a Zidoo UHD3000 társaságában.

Zidoo UHD3000 hálózati médialejátszó távvezérlő

A Revenge of the Sith (A Sithek bosszúja) mozgalmas nyitójelenetében zajlik Palpatine kancellár kimentése Grievous tábornok csatahajójáról. Azonnal feltűnt, hogy a színek mennyire élénkek, a kép éles, de nem túlzóan az, a mozgáskezelés pedig finom és zökkenőmentes. Mai füllel hallgatva a hangsáv többek szerint nem referencia minőségű, de mégis roppant élvezetes volt, az effektek és a dinamikus részek tekintetében is élményt jelentett. Az Inception (Eredet) képsorait nézve megmaradt a stabil, reccenésmentes, folyamatos lejátszás, amihez lehengerlő, elsöprő erejű hangorkán társult, a kádba zuhanó szék lassításakor például brutális energiák mozogtak. A hangzás végig hihetetlenül részletező volt, de mindez soha nem vált túlzóvá, vagy bántóvá. Az Inception a film alapötletét tekintve eleve a részletekre való odafigyelés kiemelt fontosságáról szól, az UHD3000-nek mindez, a finomságok, rezdülések megszólaltatása tökéletesen sikerült, ettől egy csapásra minden valóságossá vált. A telefoncsörgés, az asztalra tett tárgyak koppanása, a távoli ajtókopogás mind pontosan lett elhelyezve a térben, egészen zseniálisan, amit Hans Zimmer világklasszis zeneszerző filmzenéje koronáz meg. A DTS:X hangsáv magassági információival kiegészülve a színpad kiterjedt, a hangzás könnyed, mégis erőteljes és dinamikus volt. A kép éles, tiszta, részletgazdag, a színek természetesek, de nem volt semmi túltolva, nem volt hiányérzetünk.

Zidoo UHD3000 hálózati médialejátszó

Christopher Nolan: Tenet-jére váltva a kép nemcsak az élesség, hanem a mikrodinamika, ás a mikrokontraszt tekintetében is remek volt. Az élesség ugyanakkor csak egy a sok vizsgálandó paraméter közül - bár kétségkívül a legkönnyebben érzékelhető - ami alapján a végső minőség megítélhető. A kontraszt, a feketék mélyége, a tónusok, a bőrszín, egy jó készülék esetén mindennek a semlegesség és a tökéletesség irányába kell mutatnia és szerencsére az UHD3000 ezt az irányt követi, különösen a készülék finomhangolását követően. Ami a jó hír, hogy a kép és a hangminőség tekintetében egyaránt ez az irány. Apróságok, nüánszok, finomságok - de pont ez az, ami megkülönbözteti az átlagost a kiemelkedőtől. Amikor például a Tenet nyitójelenetben a földre dobják a nagybőgőt, az nemcsak puffan, hanem tényleg gördül. Apróság? Aligha. Minél több hasonló élményszikra éri az embert, annál jobban megkedvel egy készüléket, az élmények elmaradásának hatására kihuny a fény, lankad a lelkesedés. De nem az UHD3000-el! A Tenet hangsávja eleve hangosra van keverve, a dinamika iszonyú (feltéve, hogy a partnerek is képesek azt közvetíteni) a tér - a magassági csatornáknak köszönhetően is - hatalmas. A filmzene remekül fokozza a feszültséget, miközben a basszus gyors, megfogott, a párbeszédek érthetőek, a hangversenyteremben pozícionálhatóak a lövések, a robbanások dinamikája lehengerlő. Minden dörrenés, csattanás valósnak, természetesnek hat.

Zidoo UHD3000 hálózati médialejátszó

A Sicario (Sicario a bérgyilkos) nyitójelenetében a helikopter és a hangosbeszélő effektjének pozícionálása is tökéletesen pontos és erőteljes. A mozgáskezelés ebben a filmben is folyamatos, reccenésnek, pláne akadásnak semmi nyoma. Az UHD 4K Dolby Vison és a Dolby Atmos nyújtotta minőség tesztelésre a Hunter Killer (Hunter Killer küldetés) és a First Man (Az első ember) egyaránt remek alapot kínál, a Zidoo UHD3000 pedig mindkettővel remekelt, beváltani látszott a gyártó ígéreteit. A sötét képrészletekben, árnyékos képterületeken úgy lett minden valóban sötétebb, hogy azt nem elveszett információként éltük meg, hanem megmaradtak a részletek, csakúgy, mint a világos területeken, ahol a fényes részek megjelenítése maradt részletgazdag és kiégés mentes. Pontosnak érzékeltük a színeket, miközben a képi világ dinamikáját nem könyörtelenül kaptuk a szemünk közé pusztán "csak" minden valósnak, hihetőnek tűnt. A Hunter Killer bővelkedik dinamikus jelenetekben, legyen szó akár a tengeralattjárókat ért találatok robbanásairól vagy a kommandóakció géppuskaropogásáról. Mindeközben az Atmos sáv teszi teljessé a hangzást, csakúgy, min a First Man esetében, például amikor az űrhajó dokkol, de közben problémák adódnak, vagy amikor elhagyják az atmos(zférát).

Zidoo UHD3000 hálózati médialejátszó hátlap

A Zidoo UHD3000 sztereó képességeit az analóg kimeneten is szerettük volna próbára tenni, mivel HDMI kimeneten meggyőző produkciót nyújtott, bőven hozta az árkategóriájának megfelelő hangminőséget, sőt úgy éreztük, hogy annál többet is. A felhasználók zöme minden bizonnyal a HDMI kimenetet fogja használni, de a kifinomult ESS Sabre 9068 D/A konverter sokak érdeklődésére számot tarthat. Itt sajnos kellemetlen meglepetés ért minket, ugyanis az analóg kimeneten hallgatva a készülék sistergett, zajosodott, ami ki-bekapcsolást követően rövid időre ugyan elmúlt, de aztán a zaj újra visszatért és innentől gyakorlatilag állandósult. A problémát feltehetően egy következő firmware frissítés meg fogja oldani, de addig az UHD3000 analóg kimeneten nyújtott produkcióját nem tudjuk értékelni. Sajnálatos, mert HDMI kimeneten rendkívül élvezetessé tette vele a zenehallgatást, hogy nemcsak egy dinamikus, de definiálatlan masszát kapunk tőle, hanem precizitást is, mégpedig a teljes frekvenciasávban. A basszusok megfogottságához részletező közép- és magastartomány társult, ami a Zidoo analitikussága ellenére soha nem vált túlzóvá, vagy művivé, a kiemelkedő felbontóképesség ellenére. Kíváncsian várjuk, hogy a probléma megoldását követően az analóg kimeneten nyújtott teljesítmény mennyire lesz ezzel arányban.

Zidoo UHD3000 hálózati médialejátszó

Összegzés

A Zidoo UHD3000 többször is duplázva indul harcba a vásárlók kegyeiért: először a lemeztálcákkal, majd a HDMI kimenetekkel, végül az analóg kimenetekkel, de az utóbbiakról a jelenleg hibás működés miatt egyelőre nem tudunk nyilatkozni. A csomagot egy gyakorlatilag kifogástalanul működő video chipkészlet egészíti ki. Mindez azonban mit sem érne, ha nem társulna hozzá kiváló kép- és hangminőség, de mindkét fronton igen magasra került a léc. A nyújtott produkció ismeretében, ha a jövendő firmware frissítés a hiányosságokra a feledés homályát borítja, akkor a Zidoo UHD3000 azzal a kategória egyik legjobb készülékévé válhat, de addig is egy kimagasló kép- és hangminőséget kínáló, remek médialejátszó marad. Kíváncsian várjuk, mit tartogat a jövő!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.