Zidoo NEO S hálózati médialejátszó teszt

2022. április 8., péntek, 19:50

Zidoo audio hifi házimozi lejátszó médiajátszó médialejátszó Zidoo lejátszó Zidoo médiajátszó 4K lejátszó UHD lejátszó lejátszó teszt médialejátszó teszt Zidoo médialejátszó teszt 4K médialejátszó teszt UHD médialejátszó teszt

Nem sokkal a NEO X megjelenése után a Zidoo egy újabb 4K high end médialejátszóval jelentkezett, amely a NEO S névre hallgat. A közvetlenül a zászlóshajó mögé pozícionált modell video fronton ugyancsak 4K HDR 10, HDR 10+, HLG és Dolby Vision támogatású, az audio képességek terén pedig funkcionalitásban szinte alig marad el a nagyobb testvértől.

Zidoo NEO S hálózati médialejátszóZidoo NEO S hálózati médialejátszóZidoo NEO S hálózati médialejátszó fejhallgató kimenetZidoo NEO S hálózati médialejátszóZidoo NEO S hálózati médialejátszóZidoo NEO S hálózati médialejátszóZidoo NEO S hálózati médialejátszóZidoo NEO S hálózati médialejátszó távirányítóZidoo NEO S hálózati médialejátszó távirányítóZidoo NEO S hálózati médialejátszó hátlapZidoo NEO S hálózati médialejátszó hátlapZidoo NEO S hálózati médialejátszóZidoo NEO S hálózati médialejátszóZidoo NEO S hálózati médialejátszóZidoo NEO S hálózati médialejátszó ESS 9068

A Zidoo csúcsgépe, a NEO X megjelenésekor az egyetlen olyan high end szintű audio és videó médialejátszó volt a piacon, amely egyszerre nyújt 4K/60 Hz UHD képminőséget, egyaránt támogatja a HDR 10, HDR 10+ HLG és Dolby Vision HDR szabványokat és egyúttal érintőképernyővel, dedikált szimmetrikus fejhallgató erősítővel, D/A konverterrel, streamerrel és variálható szimmetrikus analóg kimenettel is rendelkezik. Ezt az "egyeduralkodói" pozíciót adta fel a kínai gyártó, de úgy, hogy a képzeletbeli trónra egy másik készüléküket is felültették, nevezetesen a Zidoo NEO S-t, amely kivitelét és funkcionalitását, tudását tekintve is nagyon hasonló jellemzőkkel bír. A rengeteg hasonlóság mellett van azonban néhány eltérés is - ezeket később részletezzük.

Zidoo NEO S hálózati médialejátszó ESS 9068

A NEO S végig teljesen szimmetrikus felépítésű, az órajel vezérlést dupla, femtoszekundum pontosságú generátor végzi. A dupla ESS Sabre 9068 DAC 3 különböző PCM szűrő beállítást tesz lehetővé (a NEO X régebbi szimpla 9038 Pro chip-je 7-et kínált). Újra érződik, hogy a Zidoo a DAC-ra tette a hangsúlyt, a video szekció ugyanazt az RTD 1619DR SOC chipkészletet kapta, mint ami a Z1000 Pro-ban (vagy akár a NEO X-ben) dolgozik. Itt is csak egy HDMI kimenetet kapunk, a hardver szemlátomást nem vagy nem sokat változott - mindazok a technikai részletek, amelyekkel a NEO X tesztelésekor találkoztunk a NEO S esetében is visszaköszönnek, ami a csúcskészülék teljesítményének ismeretében nagyon jó előjel. Az előfok funkció sem maradt ki, akár 0,5 dB lépésközökkel is állítható a hangerő.

Zidoo NEO S hálózati médialejátszó

Tulajdonságok, külső-belső megjelenés

A Zidoo NEO S megjelenése nagyon hasonló a NEO X-hez, de kisebb annál: 29 cm széles, 21 cm mély és 10 cm magas, tömege 7 kg. Az 5 colos, állítható fényerejű OLED HD érintőképernyő azonos, kivitele csodás, működése problémamentes. Az előlap jobb oldalán csak egy hangerő szabályzó és alatta 2 db USB bemenet található, a bal oldalon a bekapcsoló gomb és alatta egy 6,3 mm-es Jack és egy 4,4 mm-es Pentaconn szimmetrikus fejhallgató kimenet. A telepített Spotify Connect alkalmazás gond nélkül működött és a NAS-ról történő lejátszás is, a NEO S a FLAC-tól a DSD-ig bezárólag mindennel megbirkózott. Elméletben .apk file-ok letöltésével számos Android alkalmazás elérhető, de jó tudni, hogy ezek működését egyik gyártó sem garantálja és ez alól a Zidoo sem kivétel. A jól ismert menürendszernek és a borítónézetnek hála a beállítás és használat is könnyű volt. A NEO X távvezérlőjét némi kritikával illettük, a NEO S távja viszont már egy új formatervet kapott. A háttérvilágítás megmaradt, viszont sokkal kisebb és szebb, funkcionalitását tekintve pedig minden lényeges elem megtalálható rajta, de a Bluetooth-on működő Zidoo alkalmazás is rendelkezésre áll.

Zidoo NEO S hálózati médialejátszó távirányító

A Zidoo NEO S magas minőségű, repülőgép ipari minősítésű alumínium-ötvözet házat és precíziós CNC megmunkálást kapott pontos illesztésekkel, színe ezüst/fekete. A NEO S nem kapott HDD tálcát, ezért winchester-t nem tud fogadni, ellenben egy 256 GB-os, beépített SSD-vel rendelkezik, ami maximum 1 TB kapacitásig bővíthető. A NEO S támogatja a CD-rippelést és lejátszást is, egy USB porton keresztül csatlakoztatott a CD-ROM-ról. A rippelt fájlok összegyűjthetők és kezelhetők a ZIDOO Music Playerben.

Zidoo NEO S hálózati médialejátszó

A Zidoo NEO S dupla toroid transzformátorral, dupla ESS 9068 Sabre DAC chip készlettel, illetve XLR analóg kimenettel rendelkezik. Videó fronton a korábbi Zidoo készülékekhez hasonlóan a NEO S is a hatmagos, 64 bites Realtek RTD 1619DR alaplapra és Mali-G51 MP3 grafikus vezérlőre épül, emellett a kétsávos WiFi, a Gigabit Ethernet és a BT5.0 (aptX HD, LDAC) egyaránt támogatott. A D/A konverter DSD 512, PCM 32 bit/768 kHz és MQA támogatású. Az alaplap nem hagyományos, hanem közvetlen aranymerítéses eljárással készült és az alkatrészek között Wima és ELNA szűrőkondenzátorok és Omron relék is megtalálhatóak. Nem spóroltak a Zidoo-nál és a készülék a specifikáció szerint szemlátomást szinte minden ponton a NEO X minőségét nyújtja, röviden összeszedtük a legfontosabb eltéréseket:

- az előlapon nincs select gomb, más a dizájn

- csak 1 db digitális koaxiális kimenete van, optikai nincs

- nincs RS-232, infra és trigger in/out bemenet

- nincs ventilátor nyílás a hátlapon

- nincs HDD tálca, de helyette van 256 GB SSD

- CD rippelő funkció USB-re csatlakoztatott CD-ROM-ról

- új távvezérlő

- nem szimpla ESS 9038 Pro, hanem dupla ESS 9068 DAC chip

- 7 db helyett csak 3 db digitális szűrő beállítás

- a torzítási értékeket százalékban nem adták meg, de az új DAC chip ezen a téren picit jobban teljesít, mint elődje.

Zidoo NEO S hálózati médialejátszó hátlap

Csatlakozók

A hátlapon balról jobbra haladva a 3 pólusú IEC aljzat mellett 1 db HDMI out, Gigabit LAN, 2 db USB 3.0 bemenet következik. Mellettük egy koaxiális digitális kimenet található, de ezt nem feliratozták, ezután 1 db USB, 1 db optikai, 1 db AES/EBU és 1 db koaxiális digitális bemenet következik, és a hátlap jobb oldalán találjuk az analóg RCA és XLR kimeneteket, elegendő távolságra egymástól. RS-232, infra és trigger bemeneteket nem kapunk, nincs ventilátor nyílás sem, a Bluetooth és WiFi antennák mérete nagyjából meghegyezik a NEO X-nél használttal, de azokkal ellentétben mindhárom antenna egyforma hosszúságú, nem érnek feljebb a fedőlapnál ez is segíti az elhelyezést. A vezeték nélküli "menün" AirPlay-t, Bluetooth-t, aptX HD-t és LDAC-ot találunk. A gyártó tájékoztatása szerint folyamatban van a készülék Roon minősítése.

Zidoo NEO S hálózati médialejátszó hátlap

Használatba vétel

A Zidoo NEO S konfigurálása ugyanolyan problémamentes és egyszerű volt, mint amit a NEO X-nél már megszoktunk, az alkalmazás pedig rendelkezésre állt. A tesztkörnyezetet LG OLED tv, Denon AVC-X8500H házimozi erősítő, Macbook Pro, Musical Fidelity M8xi integrált sztereó erősítő, Naim NDX 2 streamer/DAC, RME ADI-2 Pro DAC/fejhallgató erősítő, Pro-Ject Headbox DS2 B fejhallgató erősítő, SPL Phonitor 2 fejhallgató erősítő, Focal Aria K2 936 és Monitor Audio Platinum PL 200 II hangfalszettek, Gallo Acoustic TR3D mélyláda, Audio-Technica ATH-AWKT, ATH-AWAS, Focal Radiance Bentley, Hedd Heddphone fejhallgatók, AudioQuest Dragon 48, Thunderbird 48 és Vodka 48 HDMI kábelek, Husky szubkábel, Thunderbird és Firebird XLR/RCA interkonnektek, Carbon és Diamond USB, Robin Hood Zero, Rocket 88 és SLiP 16/4 hangfalkábelek, illetve Hurricane HC, Tornado HC/Source és Blizzard X-Treme tápkábelek és egy Jitterbug FMJ jelentették, Niagara 7000 valamint POWERGRIP YG-3 tápszűrővel. A tesztelés előtt a szokásos alapos bejáratásra került sor.

A Zidoo a NEO S-t egy mindenes médialejátszóként pozícionálja, de érezhetően a sztereó zenehallgatást tették a középpontba, ám a gyártó többi 4K HDR média lejátszójának tudását is megkapta. A specifikációból a Z1000 Pro-nál olvasottak köszönnek vissza, de a NEO S a tápegységének, megépítésének és minőségibb alkatrészeinek köszönhetően egy sokkal komolyabb készülék. Tudását és képességeit filmekkel, sztereóban, előfokként és fejhallgató erősítőként is teszteltük.

Zidoo NEO S hálózati médialejátszó

HDMI hang és kép

A Zidoo UHD3000 és a Zidoo NEO X meggyőző teljesítménye után a NEO S-től is hasonló produkcióra számítottunk és nem is ért minket meglepetés. Az sem volt meglepetés, hogy be kell melegednie, hidegen semelyik készülék nem képes a legjobbját nyújtani és ez alól a NEO S sem kivétel.

Az Inception (Eredet) monumentális nyitójelenetben az összeomló épületet kísérő robajok közben szinte úgy éreztük, hogy minden ránk omlik, a surround effekteknek köszönhetően maximális volt az élmény. Dinamikus hangindításokat kaptunk, gyors, feszes, ritmikus volt a hangzás, amelyet kiválóan finomítottak tovább a szép részletek: a felhúzott pisztoly, a lövések, a dörgő robajok, vagy a padlórecsegés utóeffektje igazán parádés hangulatot teremtett. A fokozódó feszültséget hozó filmzene tovább építette a hangot, nem omlott össze, a brutalitás és a finomságok egyszerre voltak jelen: a kádba zuhanó főszereplő lassításakor a betörő víz elsöprő erővel érkezett és a fröccsenés is élethű volt. Mindehhez részletes, nyugodt, nem túlszaturált természetes képkezelés társult, az árnyékok és a sötét részek nagyon szépen különültek el. A képnek volt mélysége, ezzel háromdimenziós hatást keltett. Az élek is pontosak voltak, de nem túlhúzottak, az arcokon látszottak az izzadságcseppek, egyszóval a makro és mikrodinamika terén egyaránt elégedettek voltunk - kép és hangfronton egyaránt.

Zidoo NEO S hálózati médialejátszó

Az Oblivion (Feledés) kezdő képsorai nyugodt, de egyben dinamikus hangindítással, a párbeszéd és a filmzene tökéletes egységével érkeztek. A zene a háttérből szólt, miközben a kép tiszta, dinamikus és éles, a fényerő is kiváló, a megszokottnál talán valamivel fényesebb volt, de végig kiégés mentes, roppant részletes megjelenítést kaptunk, a közeliken látszottak a bőr pórusai. A részletek mindazonáltal nem váltak túlzóvá, minden természetes maradt. Megfelelően erőteljes és robbanékony hangzással szembesültünk, amelyet az említett sziporkázó képek kísértek. A NEO S nagyon jól hozta az alaptónust, itt sem volt túlszaturált. Amikor az űrhajó leszállt a stadionba az ezt kísérő surround effekt tűpontos és elsöprően dinamikus hangorkán formájában érkezett. A párbeszédek részletei és természetessége igazán megejtő volt, és a filmzene a motoros jelenet alatt is ütős maradt. A víznyelős jelenetben az effektek térből szóltak, a borotvaéles kép pedig semmilyen kívánnivalót nem hagyott maga után. A puffanások nem vesztek el, nemcsak jelezve voltak, hanem azoknak is volt teste, odaütöttek. Az elszakadó kábel lassításakor a basszus nagyon kiegyenlítetten ment mélyre, a drón lövései szinte robbantak, a kép háromdimenziós hatása pedig kifejezetten szembeötlő volt. A drónok üldözésekor a villámok és a lézerek nem égtek ki és a katapultálás utáni sivatagi jelenetben sem láttunk kiégést csak remek kontrasztot.

Zidoo NEO S hálózati médialejátszó távirányító

A NEO S a Ford vs. Ferrari nyitójelenetében újra letette a névjegyét: iszonyú dinamikus hangeffektek kíséretben a sötét és világos részek hibátlanul különültek el. A párbeszédek itt is valósághűek és természetesek voltak. A napfény csillanások is igazinak hatottak, a film ettől még inkább mozi hatásúvá vált. A Ford gyárban a szalag leállítós jelenet előtt a filmzene zongorája, dob/cintányérja és bőgője nagyon pontos és dinamikus volt, a leállás surround effektjei térből szóltak, Ford beszédének visszhangja pedig mindent nagyon természetessé tett. Tudtuk, hogy mire számítsunk, de mégis meglepő volt az élmény: minden jelenet borotvaéles, kristálytiszta, kontrasztos és kirobbanóan valósághű, ennek köszönhetően pedig nagyon élvezetes volt. Az első igazi verseny előtti párbeszédek alatti háttérzaj és zene tovább fokozta a jelenet hatását, amikor a motor végül "befért" a motorháztető alá, majd az utolsó körig haladva a filmzene fokozta a feszültséget, közben a motorhangok iszonyú erőteljesen szóltak. A Fiat kivásárlás utáni kulcsjelenetben tapintható volt a feszültség, itt is minden részlet megvolt, majd később Lee Iacocca és Carl Shelby találkozása során Matt Damon monológja annyira élethű volt, hogy szinte jelen voltunk a szobában.

Zidoo NEO S hálózati médialejátszó

A Hunter Killer (Hunter Killer küldetés) első indításkor meglepetésünkre elcsúszott a kép és a hang és volt némi szaggatás, másodikra aztán mintha mi sem történt volna, minden hibátlan lett és ez az anomália a későbbiekben sem jelentkezett. A kép ennél a filmnél is tiszta, sőt kristálytiszta, éles és kontrasztos volt. A szarvasvadász jelenetben sem égett ki a hó, a helikopter Atmos effektje pontosan érkezett. A párbeszédek itt is élethűek, a kiváló felbontásnak hála pedig a teremvisszhangok is pontosak voltak, a fények/árnyékok ugyancsak. A film kapott néhány negatív kritikát az IMDb-n amelyben esti tévéfilmnek nevezték nem mozifilmnek, de a feszültség fokozása tv hangszórókkal hallgatva aligha működne - így viszont minden tökéletes volt, a kommandósok gyakorlópályáján ugyancsak. Amikor a tengeralattjáró a felszínen siklott az effektek minden szinten pontosak voltak, majd ezután a merülés is hihető. Az egész film során végig pontos képet kaptunk, a feketék valóban feketék, a világos részek pedig világosak és élénkek voltak. Nem volt okunk panaszra, a torpedók és a víz alatti jelenetek hangja és képe sem hagyott kívánnivalót maga után. A NEO S közben alig melegedett, épphogy csak langyos volt.

Zidoo NEO S hálózati médialejátszó fejhallgató kimenet

Fejhallgató erősítő/DAC, analóg hang

Az Audio-Technica ATH-AWKT, ATH-AWAS, Focal Radiance Bentley és Hedd Heddphone felső kategóriás fejhallgatókkal teszteltük a Zidoo NEO S képességeit. Ismerve a NEO X-et, a NEO S-től sem vártuk a lehetetlent, leginkább arra szerettünk volna választ kapni, hogy a szimpla ESS Sabre 9038 Pro vs. dupla 9068 DAC chip révén mivel szembesít majd. Nem lehet persze elégszer leírni, hangsúlyozni, ismételni, hogy egy D/A konverter hangzásában a chip csak az egyik - nyilván alapvetően fontos, lényeges és nélkülözhetetlen - összetevő. Láttuk, hogy a Zidoo kifejezetten fontosnak tartja tudatni a potenciális vásárlókkal, hogy DAC chip köré épített egyéb hardver elemek, a tápegység, a transzformátorok, az XMOS stb. tekintetében is igyekeztek a lehető legjobb alkatrészeket használni és az árkategóriát tekintve nem is igen élhetünk panasszal.

A legfontosabb, leszögezni, hogy szimmetrikus készülék lévén a 4,4 mm-es Pentaconn kimenetet használva a NEO S hangminősége sokkal jobb, mint az aszimmetrikus 6,3 mm-es Jack kimeneten. Elcsépelt frázis az ég és föld, de ezzel nem járunk messze az igazságtól. Az alacsonyabb és magasabb érzékenységű beállítás közül egyértelműen a magasabbal kaptunk jobb eredményt.

A HeddPhone 42 ohmos impedanciája egyetlen valamirevaló fejhallgató erősítő számára sem jelenthet gondot, de a 87 dB-es érzékenység már annál inkább - a NEO S-nek sem ízlett és egy rövid próba után félre is tettük, mert a tesztpadnak nem kell kínpaddá válnia, egyébként sem valószínű, hogy valaki egy ilyen "szörnyeteggel" használná, ezzel feladatát el is látta. Az ilyen érzéketlen fejhallgatókhoz egy nagyobb teljesítményű, lehetőleg dedikált erősítőre van szükség.

Zidoo NEO S hálózati médialejátszó

A Focal Bentley-re váltva (a Bentley-t szemüvegesek csak levett szemüveggel hallgassák, különben a basszusa nem lesz megfelelő - először mi is elfeledkeztünk róla!) Norah Jones: Come Away With Me albumáról már a Shoot the Moon és a Nightingale felvételeket hallgatva egyértelművé vált, hogy meg kell találni azt a hangerőállást, ahol a hang elegendően dinamikus lesz, de még nem keményedik fel. Rögtön Hans Zimmer: Live in Prague koncertjére váltottunk és ott is ez az érzésünk erősödött. Nagy élmény, fantasztikus az előadás, de a NEO S ehhez helyenként már kicsit kevés volt. A fortissimo-k hangosak tudtak ugyan lenni, de ez nem párosult az elsöprő erő érzetével, ha pedig abban a reményben, hogy a magasabb érzékenység és a hangerő növelése lesz a megoldás, hamar túllőttünk a célon és tapasztaltuk a meghajtási képesség korlátait. A Norah Johnes lemez elsőre nem tűnik nehéz falatnak, de a hangerő növelése már ott leleplezte a NEO S fejhallgató fokozatát, amely abba a hibába esett, hogy túl sokat akart mutatni és közben esetenként már az agresszivitás határán táncolt, ugyanakkor a basszus száraz, pontos és kottázható volt. Ugyanerre az eredményre jutottunk az Audio-Technica két felsőkategóriás fejhallgatójával is, de a NEO S képes volt azok hangkarakterének különbözőségét prezentálni.

Viszonylag szűk tehát a mozgástér, de ott kellemes a hangzás, a hangok felfutása és a lecsengések egyaránt szépek. A középtartomány felbontása megfelelő és nem túlzottan analitikus, a Sabre chipekre jellemző fényesebb hangkarakter sem volt érzékelhető, ritmikailag koherens volt a produkció. Három digitális szűrő áll rendelkezésre: a Fast Rolloff-ot enyhén túlzónak éreztük, miközben a Slow Rolloff már túlságosan ellágyuló hangzást adott, a Phase Corrected állás pedig mosottsága miatt nem nyerte el tetszésünket. Ez a három szűrő azonban rendelkezésre áll, lehet és kell is velük kísérletezni - számunkra a Fast Rolloff nyújtotta a legjobb eredményt. A Zidoo NEO S fejhallgató erősítője és D/A konvertere korrekt összhangban dolgozik együtt, de a kettő közül inkább a DAC az erősebb versenyző. Ezt nem annak alapján állítjuk, hogy a HeddPhone kifogott rajta, hanem más, az árkategóriába illő eszközökkel (RME ADI2 Pro, Pro-Ject Headbox DS2 B, SPL Phonitor 2) összekötve a készülék lényegesen jobban teljesített, a hallott hang főleg a basszusban javult, a hangkép pedig összefogottabbá, nyugodtabbá, és egyben energikusabbá is vált.

A Zidoo NEO S a szimmetrikus analóg kimenetén és előerősítőként is jól teljesített, kellemes, transzparens jó felbontású és korrekt ritmikájú berendezés hatását keltette, egyedül a mélységi térleképezés terén hiányoltunk egy kicsivel nagyobb színpadot, ami főleg Igor Sztravinszkij Tűzmadár szvitjének záró tételében vált nyilvánvalóvá. A nagyzenekar egységét szinte hibátlanul kaptuk meg, a monumentalitás, a ritmika, a dinamika különbségek is szépen előjöttek, de ezen a téren maradt bennünk némi hiányérzet. A felvételt enyhén szólva nem könnyű jól lejátszani, de a NEO S tálalásában még a hiányosságok ellenére is élvezetes volt.

Zidoo NEO S hálózati médialejátszó

Összegzés

A Zidoo NEO S képességei minden fronton figyelemre méltóak. A 4K HDR tudása nem marad el a NEO X-től, megépítése példás, bár a fejhallgató erősítője csak érzékeny fejhallgatókkal versenyképes, de D/A konvertere hozza a gyártó ígéretét és előerősítőként is nagyon jól működik. Új funkció a CD rippelési képesség, amit a belső 256 GB SDD tesz még értékesebbé, a gyártó pedig az ESS 9068 DAC chip beépítésével jelzi, hogy miként tekint a modellre. A vele eltöltött idő során önkéntelenül felmerült a NEO X-szel történő összehasonlítás és úgy éreztük, hogy azok számára, akiknek nincs szüksége azokra az extrákra, amelyekkel csak a nagyobb modell rendelkezik - vagy éppenséggel pont az újdonságok ragadják meg a figyelmét - a NEO S nemhogy nem jelent majd kompromisszumot, hanem kifejezetten jobb vételnek számít. Sőt, mi több, a Zidoo NEO S egyértelműen Ajánlott Vétel!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.