Thorens TD 402 DD vinyl lemezjátszó teszt

2021. április 11., vasárnap, 23:40

Thorens audio hifi bakelit vinyl lejátszó lemezjátszó vinyl lemezjátszó bakelit lemezjátszó lemezjátszó teszt Thorens teszt Thorens lemezjátszó vinyl lemezjátszó teszt bakelit lemezjátszó teszt Thorens vinyl lemezjátszó

A Thorens nagy elismertségnek örvend az igényes LP barátok körében szerte a világon. A gyártó általánosságban inkább a magasabb igények kielégítésére fókuszált - ehhez mért árszint mellett természetesen - ugyanakkor újabb modelljeivel az alacsonyabb költségű eszközök felé is nyitott. E törekvés egyik manifesztációja a TD 402 DD, ami egy kifejezetten elegáns, viszont kompakt, kedvező árú, és nagyon egyszerűen kezelhető belépőt kínál az analóg mennyország előszobájába.

Thorens TD 402 DD vinyl lemezjátszóThorens TD 402 DD vinyl lemezjátszóThorens TD 402 DD vinyl lemezjátszóThorens TD 402 DD vinyl lemezjátszóThorens TD 402 DD vinyl lemezjátszóThorens TD 402 DD vinyl lemezjátszóThorens TD 402 DD vinyl lemezjátszóThorens TD 402 DD vinyl lemezjátszó hangkarThorens TD 402 DD vinyl lemezjátszó hangkarThorens TD 402 DD vinyl lemezjátszó hangkarThorens TD 402 DD vinyl lemezjátszó hangszedőThorens TD 402 DD vinyl lemezjátszó hangszedőThorens TD 402 DD vinyl lemezjátszó hangszedőThorens TD 402 DD vinyl lemezjátszó anti skatingThorens TD 402 DD vinyl lemezjátszóThorens TD 402 DD vinyl lemezjátszóThorens TD 402 DD vinyl lemezjátszóThorens TD 402 DD vinyl lemezjátszó hátlapThorens TD 402 DD vinyl lemezjátszó hátlapThorens TD 402 DD vinyl lemezjátszó hátlapThorens TD 402 DD vinyl lemezjátszó hátlap

A Thorens TD 402 DD-t kicsomagolva kategóriájához képest meglepően igényes kinézetű eszközt látunk. A váz gyönyörű, fényes diófa, a hangkar ránézésre karbonszerű anyag, valamint minden kezelőszerv kellemes tapintású, kiváló anyagminőségű darab. Az eléggé masszívnak mondható és nehéz váz vélhetően jól csillapítja a rezonanciákat, amiben a nehezebbnek mondható alumíniumtányér is szerepet játszik. A kicsomagolást követően igen könnyű dolgunk van az összeállítás során: a gyárilag mellékelt Audio Technica AT-VM95 E MM hangszedő headshellbe építve, beállítva érkezik, így csak csatlakoztatnunk kell a hangkarhoz.

Thorens TD 402 DD vinyl lemezjátszó hangszedő

A specifikációkból kiderült, hogy nem tévedtünk nagyot a hangkar anyaga kapcsán: ez valóban karbon-kompozit, méghozzá középnehéz, 11 g effektív tömeggel, 3,5 és 6,2 g között megengedett hangszedő súllyal. A meghajtás Direct Drive, azaz biztosan nem kell majd szíjcserével bajlódnunk a későbbiek során és így a fordulatszám pontossága és annak ingadozása is precízebb, mint a szíjas gépeknél.

Thorens TD 402 DD vinyl lemezjátszó

A készülék hátlapján többféle kapcsolót és csatlakozást láthatunk. Egyrészt az automatikus start-stop rendszert kapcsolhatjuk ki vagy be, illetve ugyanezt megtehetjük a beépített phono egységgel is. Ahogy említettük, a TD 402 DD valóban kompakt: tulajdonképpen semmilyen specifikus kiegészítőre nincs hozzá szükségünk, csupán megszokott integrált erősítőnkre. Ugyanakkor, ha szeretnénk többet kihozni a lemezjátszóból, akkor egyrészt cserélhetünk hangszedőt (pl. Goldring 1042-re) másrészt csatlakoztathatunk külső phono egységet is. Ezesetben természetesen a beépített phonót ki kell kapcsolnunk. Itt jegyezzük meg, hogy a kikapcsolt belső phono nincs ellátva true bypass megoldással, azaz olyankor is "keresztülfolyik" rajta a jel, csupán nem kerül erősítésre. Szerencsés lett volna oly módon kialakítani, de ez az apróság nem csökkenti az értékét vagy használhatóságát.

Thorens TD 402 DD vinyl lemezjátszó hátlap

Izgalmas apróság azonban az említett start-stop rendszer, mely hasznos kényelmi kiegészítő az analóg lemezhallgatás során. A komolyabb lemezjátszók kínálatában a hangkart kezelő automatika már nem jellemző és hangminőség szempontjából is erősen negatív hatású, azonban sokszor hasznos lehetne, ha netán zenehallgatás közben ottfelejtjük.

Thorens TD 402 DD vinyl lemezjátszó

A teljesen analóg gépeknél, mint a Thorens TD 402 DD is, ha nem vagyunk ott, amikor a lemez lejátszás a végére ér, akkor a hangszedő a kifutó barázdába érve… örökké ott bolyongva várja, hogy leemeljük. Ilyenkor a lemez és a hangszedő is csak feleslegesen kopik, és képzeljük el azt a helyzetet, amikor este elalszunk zenehallgatás közben és reggel arra ébredünk, hogy a lemez még mindig csak forog-forog. Erre kínál megoldást a Thorens TD 402 DD-be épített, ki-be kapcsolható elektronika mely figyeli a hangkar helyzetét, és ha az a kifutó barázdába ér, és 30-40 másodpercen belül nem avatkozunk be, akkor leállítja a tányér forgását. Mechanikai elem nincs, a kart nekünk kell a helyére tenni, de így a hangszedő és lemez élettartamát jelentősen kímélni tudjuk. Nagyszerű és egyedi megoldás!

Thorens TD 402 DD vinyl lemezjátszó hangkar

A beüzemelés szinte viccesen egyszerű: a lemezjátszó gyári hangszedőjével valóban nem kell foglalkoznunk, de a tűnyomást és az anti-skatingot magunknak kell beállítani a kicsomagolás után. Ez azonban szintén gyerekjáték, hiszen vagy a már ismert módon a kart ki kell egyensúlyozni a hátsó ellensúly segítségével, hogy az vízszintesen lebegjen és a súlyon található tárcsát nullázva beállítható a 2 g tűnyomás, vagy egy digitális mérleggel (mi ezt preferáljuk a pontosság kedvéért) könnyedén beállítható a megfelelő érték. Ezután az anti-skating tárcsát kell a tűnyomással megegyező értékre tekerni (profibbak itt is használhatnak beállító lemezt) és készen is vagyunk Az üzembehelyezés kicsomagolással együtt biztosan nem több, mint 10 perc, ami valószínűleg rekordot jelent eddigi tapasztalataink alapján.

Thorens TD 402 DD vinyl lemezjátszó anti skating

Tesztkörnyezet, tesztzenék

A tesztelést megelőzően bejárattuk a készüléket, így a hangszedő végleges - vagy ahhoz közelálló - hangját hallhattuk. Meghallgattuk saját phono egységével, illetve egy KECES Audio Ephono előerősítővel is, Naim SUPERNAIT 3 integrált erősítőnkkel és az PMC Fact.8 valamint Audio Physic Avanti 35 hangsugárzókkal. Kábelek tekintetében HiDiamond és Nordost Heimdall 2 modelleket választottunk, így biztosak voltunk abban, hogy láncunkban semmi nem akadályozza a Thorens TD 402 DD kibontakozását.

Thorens TD 402 DD vinyl lemezjátszó

Tesztzenék tekintetében változatosságra törekedtünk, a következőket hallgattuk meg: Mike Oldfield - Return to Ommadawn és Songs of Distant Earth, ABWH - In the Big Dream, Pink Floyd - Wish You Were Here, DALI tesztlemez,  Jean-Michel Jarre – Chronology. Ezután már csak egy klasszikus lemez volt hátra, méghozzá Muszorgszkij - Egy kiállítás képei.

Meghallgatás

A Thorens TD 402 DD meghallgatását duplán végeztük el, egyszer saját phono egységével, majd a már említett KECES Audio modellel is. Így leírásunkban is e bontásban osztjuk meg tapasztalatainkat.

Thorens TD 402 DD vinyl lemezjátszó hangszedő

Beépített phono egységgel

Először Mike Oldfield lemezeit hallgattuk meg a beépített phono egyéggel. A megszólalás kellemes, kiegyensúlyozott, kissé fényes volt, ugyanakkor nem szűkölködött mélyhangokban sem. Kellően tiszta középtartománnyal, megfelelő dinamikával szólaltak meg lemezeink. Az akusztikus felvételeknek kifejezetten jót tett az analóg környezet, igen természetes, meleg hangot kaptunk a készüléktől, ami elismerésre méltó, figyelembevéve a beépített phono egység használatát. Sőt, még néhány olyan részletet is megmutatott a TD 402 DD, amit alapvetően magasabb kategóriájú eszközöktől szoktunk meg. A Chronology, ami egy nagyrészt elektronikus hangszereket használó felvétel, szintén kellő tisztasággal és dinamikával szólalt meg, egyensúlyban tartott középtartománnyal és különösen a vonósok esetében tetten érhető zeneiséggel, játékossággal. A Muszorgszkij sem okozott csalódást, bár természetesen ilyen komplex zeneművek esetében már megjelenik bizonyos hiányérzet. A beépített phono egységet mindemellett megfelelőnek ítéltük, ugyanakkor volt egy olyan érzésünk, hogy a Keces Audio phono még magasabbra emeli majd az élményt.

Thorens TD 402 DD vinyl lemezjátszó hátlap

Külső phono egységgel

Ezek után a beépített phonót kikapcsoltuk, illetve bekötöttük a KECES Audio Ephono-t láncunkba és újrahallgattuk az előbbieket.

Mike Oldfield esetében már az első pillanatokban is éreztük, hogy sokkal többet kapunk, mint eddig: a tér kiszélesedett és a térmélység élményéből is kaptunk egy kis ízelítőt, a dinamikatartomány megnövekedett, valamint jó pár nüánsz is megjelent a zenében, amit előzőleg nem hallhattunk. A hangszerek és szólamok is pontosabban jelentek meg a térben, viszont az alapvető hangkarakter nem változott olyan mértékben, mint reméltük. Ennek részben oka lehetett a beépített phono, melyen a hang true-bypass módban áthalad, másfelől itt már a hangszedő határai is korlátozták az elérhető maximumot. A meghallgatott lánc nívójában már egyértelműen a hangszedő volt a "gyenge" keresztmetszet.

Jean-Michel Jarre esetében viszont igen sokat finomodott a hangkép, kidolgozottabbnak és természetesebbnek éreztük a megszólalást, mint előzőleg, igaz a VM95 E karaktere megmaradt. Érzésünk - és a forgalmazó ajánlása - szerint is célszerű lehet magasabb kategóriás hangszedővel szerelni a TD 402 DD-t, hogy valós teljesítményét kiaknázhassuk. Visszatérve a Chronology-ra, elégedettek voltunk a dinamikával és a megszólalás tisztaságával is, valamint a tér szélessége is meggyőző volt. Ugyanakkor térmélység tekintetében maradt némi hiányérzetünk, ám a kategóriában ez bőven megfelelő szintre került.

Thorens TD 402 DD vinyl lemezjátszó

A DALI tesztlemez meghallgatása egyrészt a jelenlétérzet, másrészt a szellős, kifinomult női ének megszólaltatásában mutatkozott erősnek. Sok kívánnivalót nem hagyott maga után, bár nem éreztük úgy, hogy a jazz-zenekar a szobánkban muzsikál, mégis egészen realisztikus megszólalást kaptunk, amivel bőven elégedettek voltunk. Az énekhangok valóban szellős, fényes, mondhatni jellemzően "Audio Technicás" megszólalása is kellemesnek bizonyult, mivel a dinamika és a mélyhangok nem szenvedtek csorbát ennek hatására, így ezekkel az aspektusokkal is elégedettek voltunk.

Thorens TD 402 DD vinyl lemezjátszó

Összegzés

A Thorens TD 402 DD tesztje során megállapítottuk, hogy kategóriájához mérten nem csupán szolgáltatásokban gazdag, hanem egyszersmind remek megszólalású készülékkel volt dolgunk. A már említett osztályon felüli kinézet, a beépített phono egység és a rendkívül egyszerű beállíthatóság ideálissá teszik azok számára, akik különösebb macera nélkül szeretnének belépni az analóg világba, ráadásul a belépő kategória feletti megszólalással. Ennek további fokozására érdemes kipróbálni a gyári, gumiból készült lemeztányér cseréjét parafából, vagy egyéb, jobb rezonáns tulajdonságokkal bíró lemezalátétre, mivel ezzel akár tovább léphetünk előre hangzás tekintetében. Ugyanakkor mindezen beruházás a megszólalás tekintetében is időtálló lehet, hiszen akár a gyári, akár más, magasabb kategóriás hangszedővel kiváló zenehallgatási élményt kínál a TD 402 DD.

Összességében úgy gondoljuk, hogy hasonló értékű komponensekből összeállított rendszer esetében ideális választás lehet igényes zenehallgatók számára.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.