Rotel CD14MKII CD-lejátszó teszt

2022. március 4., péntek, 00:15

Rotel audio hifi lejátszó CD-lejátszó Rotel hifi Rotel teszt Rotel CD-lejátszó CD-lejátszó teszt

A Rotel termékfrissítéseiről nemrég egy híranyag formájában tájékoztattuk a Kedves Olvasóinkat. Egy sztereó erősítő és két CD-lejátszó MKII változata került nemrég a piacra, amelyek közül mi most a CD14MKII-t mutatjuk be. Igen, egy CD-lejátszó tesztje következik, semmi másé, hiszen az ezüst korongok még mindig a zenehallgatók legféltettebb kincsei közé tartoznak.

Rotel CD14MKII CD-lejátszóRotel CD14MKII CD-lejátszóRotel CD14MKII CD-lejátszóRotel CD14MKII CD-lejátszóRotel CD14MKII CD-lejátszóRotel CD14MKII CD-lejátszóRotel CD14MKII CD-lejátszóRotel CD14MKII CD-lejátszóRotel CD14MKII CD-lejátszóRotel CD14MKII CD-lejátszóRotel CD14MKII CD-lejátszó távirányítóRotel CD14MKII CD-lejátszó hátlapRotel CD14MKII CD-lejátszó hátlapRotel CD14MKII CD-lejátszó hátlapRotel CD14MKII CD-lejátszóRotel CD14MKII CD-lejátszóRotel CD14MKII CD-lejátszóRotel CD14MKII CD-lejátszóRotel CD14MKII CD-lejátszóRotel CD14MKII CD-lejátszóRotel CD14MKII CD-lejátszó

Vérfrissítés a mindenki számára elérhető és mindenkinek szánt kategóriában

A japán Rotel 60 éve készít erősítőket, bő 30 éve CD-lejátszókat. A CD népszerűsége az utóbbi időben visszaesett, ahogyan a vinylé és a vezeték nélküli jelátvitelé megnőtt. Ez valamilyen szinten érthető is, hiszen a Bluetooth kapcsolatok egyre jobbak és kényelmes a használatuk, a fekete korongok az analóg zenehallgatást próbálják ismét a mindennapjaink részévé tenni. A CD valahol a kettő között foglal helyet, hiszen fizikai hanghordozóról van szó, a minősége továbbra is képes bármelyiket felülmúlni. Hogy ez merész kijelentés-e a részünkről? A válasz egyértelmű nem. A Bluetooth kapcsolat akkor ér igazán valamit, ha legalább a jelforrás eredeti, tömörítés mentes, a vinyl akkor igazán kiváló, amikor az eredeti mesterszalagról kerül nyomásra, ami elég ritka, ráadásul műfajfüggő, hiszen elsősorban jazzrajongóknak kedveznek ezzel az eljárással. Nagyon jó dolog, de nem csak ezt a stílust szeretjük. CD-n viszont elérünk mindent, főleg Japánban remasterelik folyamatosan és gondosan a régebbi felvételeket, amelyekhez korszerű lejátszókat is illik gyártani.

Rotel CD14MKII CD-lejátszó

A Rotel a CD14-et 5 éve dobta piacra, és bár második volt a termékpalettájukon, még mindig elérhető áron, bő 200 ezer forintért nyújtott friss, lendületes hangot és megbízható megépítést. A CD14MKII a tavaly bemutatott CD11 Tribute és az RCD-1572MKII között helyezkedik el, az ára jelentősen nem nőtt meg az elődhöz képest, ahogyan a külsejében sem találunk változást, hiszen az MKII-es darabok esetében inkább a belső finomításokon volt a hangsúly. A Rotel CD14MKII tehát maradt alumínium házában, ami lehet fekete- vagy ezüstszínű, bal oldalra az üzembe helyező, a jobb felére a funkciógombok kerültek, a kijelző és a lemezfiók maradt középen.

Rotel CD14MKII CD-lejátszó

A kétsoros kijelző alapvetően mutatós és jól olvasható, valamint informatív, de véleményünk szerint picivel szélesebb is elfért volna. A karakterek viszont élesek, távolról is jól olvashatók, tehát alapvetően egy szavunk sem lehet.

Rotel CD14MKII CD-lejátszó

A középmechanikás fiók gyorsan reagált, súrlódást nem hallottunk, és a beolvasás is gyorsan megtörtént. Az alsó felfüggesztésnek köszönhetően a készülék alja továbbra is kicsit kidudorodik, de még mindig feljebb van, mint a négy darab műanyagból készült láb.

Rotel CD14MKII CD-lejátszó

Belül a Rotel a tápegység megújításával és az újonnan hangolt akusztikus komponensekkel igyekezett elérni a hang pontosabb, gazdagabb, valódi és részletgazdag visszaadását, a DAC a Texas Instruments prémium 32 bites gyártmánya, amihez független tápegység tartozik, amelyek kiküszöbölik a nem kívánt torzítást, és leválasztják a motorvezérlőket az érzékeny hangáramköröktől, csökkentve a zajt és a torzítást.

Rotel CD14MKII CD-lejátszó

A CD14MKII hátulján a márkán belül már megszokott képet találjuk, hiszen az analóg kimenet mellett digitális is fogad minket, tehát a készülék szimpla futóműként is üzemeltethető. Az RS-232, a 12 voltos trigger és Rotel LINK segítségével cégen belüli komponensekkel illeszthetjük össze, ami lehet tuner, de streamer is, valamint mindezek együttes vezérléséhez elegendő egy rendszer-távvezérlő, használata egyszerű, köszönhető ez a megfelelő méretének és a gombok logikus elhelyezésének.

Rotel CD14MKII CD-lejátszó hátlap

A hálózati kábel cserélhető, bár a készülék dobozában ebből találunk egy hétköznapi, de abszolút megbízható "drótot". A szintén mellékelt sztereó RCA kábel sajnos egyszerűbb nem is lehetne, ezáltal csak szükségmegoldásként tudjuk ajánlani, ezért inkább úgy tekintsünk rá, mint egy gesztusra a gyártótól.

Rotel CD14MKII CD-lejátszó hátlap

A bő 6 kg-os készülék kivitele tökéletes a kategóriáján belül, ahogyan az anyaghasználat is, de ezt a Rotel-től már megszoktuk az elmúlt évtizedek alatt, így tényleg stabil szereplőnek tekinthetjük őket a hifi világában.

Rotel CD14MKII CD-lejátszó

Csak egy remek CD-lejátszó az audiofil kategória belépő szintjén

A Rotel CD-lejátszót a nálunk már klasszikusnak tekinthető Parasound elő és végerősítő párosunkkal, és Rotel A14MKII sztereó erősítővel, valamint QED és VIABLUE kábelekkel kötöttük össze, a segítségünkre volt Focal Profile hangdobozunk, valamint egy pár Xavian hangfal, és mi sem természetesebb, hogy hosszas bejáratás előzte meg a szeánszunkat.

Rotel CD14MKII CD-lejátszó távirányító

A Rotel CD14-et korábban az akkor aktuális A12 integrált sztereó erősítővel együtt hallgattuk meg, és szánjuk-bánjuk, de az utóbbi kapott nagyobb szerepet a cikkben, pedig a lejátszóra sem lehetett semmi panaszunk. Most, hogy megérkezett az utód, igyekszünk kiköszörülni ezt a csorbát, annak ellenére, hogy sokaknak meglepő lehet, hogy egy ilyen kategóriájú, már sokak szemében elavult technológiát használó jelforrásra külön fejezetet szánjunk, főleg annak a tükrében, hogy nincs benne USB DAC, és Bluetooth kapcsolattal sem rendelkezik. Számunkra viszont külön öröm, hogy ismét egy olyan modell került a szerkesztőségünkbe, ami nem akar más lenni, és nem is akar többet nyújtani, mint ami.

Rotel CD14MKII CD-lejátszó hátlap

Úgy gondoljuk, hogy a középkorosztály még mindig ezt a formátumot használja a leggyakrabban, és a trónörökösöknek sem árt, ha megtudják, mi volt forradalmi a nyolcvanas években, és a mai napig életben tudott maradni. CD-ket továbbra is gyártanak a világ minden szegmensén, főleg Japánban van nagy keletje, ahol a különböző formátumokból is folyamatosan jut a piacra. Egy japán nyomású korong ráadásul minden esetben jobban szól, mint az európai, még a booklet minősége is mérföldekkel meghaladja azét, amit nálunk a boltok polcain megtalálunk. Kézenfekvő ezért, hogy a Rotel időnként új modellel áll elő ezen a téren is, és bár a megújult MICHI sorozatban már nem találunk belőlük, azért az audiofil kategóriában még mindig mély nyomot képesek hagyni.

Rotel CD14MKII CD-lejátszó

A CD14MKII ezt a szintet még csak alulról közelíti meg, de az ára is több, mint baráti. Ritka holló, de nem igazán fehér, hiszen akár a Távol-Keleten, akár Angliában a mai napig folyamatosan rukkolnak elő ebben a kategóriában CD-lejátszóval, mert egyszerűen van rá igény, és ez egy jó dolog. Mindenki számára elérhető, megfizethető, de már nem a belépő szinttel van dolgunk, hiszen tudatos fejlesztéseket tartalmaznak, ha nem is forradalmikat.

Rotel CD14MKII CD-lejátszó

A Rotel ezzel a hifi komponenssel egy olyan darabot szeretett volna megalkotni, ami kiszolgálja azokat a zenehallgatókat, akik megbízható, és jó minőségű jelforrást keresnek, és a hallottak alapján ez sikerült is nekik. A CD14MKII nem csupán a külsejét és felépítését tekintve hordozza a cég sajátosságát, hanem az előadásában is, amiben nem hallottunk semmi kiemelkedőt, viszont hiányosságot sem. Egyszerűen minden rendben van. Az előd jól sikerült, ezért felesleges is lett volna a teljes készüléket átalakítani. A dizájn friss, letisztult, divatos, ugyanakkor időtálló is, ahogyan a hangja is. Van benne lendület, kellő levegő és energia, de még a nagyok nyugalmából is jutott bele egy csipetnyi.

Rotel CD14MKII CD-lejátszó

A lemezek beolvasása átlagos sebességű, utána viszont stabilan, gondosan bánik féltett lemezeinkkel. A 32 bites DAC remek formában van, ezért a nagyfelbontású felvételeket is szépen ábrázolta, és bár az SACD-nek csupán a hibrid rétegét képes beolvasni - a Rotel sosem volt SACD párti -, azokkal gondosan bánik. Ebben a kategóriában találkoztunk már olyan modellel, ami elég sűrű hanggal volt megáldva, de olyannal is, ami kizárólag a részletekre figyelt, ezáltal látványosabb volt a prezentációja. A Rotel-nek ismét sikerült megtalálnia az arany középutat, tehát mindkettőből eleget nyújt, ám a hangsúly a balanszon marad.

Rotel CD14MKII CD-lejátszó

A meghallgatásunk alatt most is elmaradhatatlan volt a Dire Straits zenéje, de elidőztünk Meat Loaf Bat out of Hell albumánál is egy kicsit, hogy megemlékezzünk a zseniális énekesre, és a szintén nemrég elhunyt Jim Steinman dalszerzőre. A sort Diana Krall követte, majd jött szintén állandó résztvevőnk, Petrucciani. Természetesen Marcus Miller is megpendítette basszusgitárja húrjait, hogy a King Crimson tobzódását kicsit előmelegítse, majd Bach és Vivaldi tételeivel zártuk a sort.

A CD14MKII minden felvételen hozott egy kiegyensúlyozott, megbízható hangzást, aminek igazán egyéni jellegzetessége nincs, ezáltal viszont bárki számára könnyen befogadhatóvá válik. Nem vállalta túl magát, a tőle elvárt szintet viszont mindig hozta. Az apróságokra odafigyelt, a nagyzenekarnál össze tudta rántani a zenészeket, hogy azok ne veszítsenek az egységességükből. A dinamikája abszolút rendben volt, viszont simulékonyan közelített a dalok megformálásához, és nem emelt ki semmit. Igen, finom a hangzása, ugyanakkor határozott. Igazi karaktere az, hogy nem foglal állást egyik műfaj mellett sem, ami egy jó dolog, hiszen egy átlagos zenehallgató gyűjteményében minden megtalálható, ez a lejátszó pedig elsősorban a nagyközönségnek készült. Igazi drámaiságot még ne várjunk el tőle, ahogyan mérnöki precizitást sem, és ez így is van rendjén.

Rotel CD14MKII CD-lejátszó

Ezen a szinten egy komponensnek az a munkája, hogy mindenkinek megfeleljen a stílusa, és ez a Rotel-nek ebben az esetben sikerült. A nívója valamelyest meghaladja a nemrég bemutatott CD11 Tribute szintjét, de arányosan az elkért többletárért. Ken Ishiwata utolsó munkája a belépő kategóriában képviselt maradandót, a CD14MKII pedig egy szinttel feljebb. Ez még mindig az alsó szegmensben indul versenybe, de eleget nyújt ahhoz az audiofil kategóriából is, hogy egy megbízható, minőségi készülékként tekintsünk rá.

Rotel CD14MKII CD-lejátszó

Megbízható társ a mindennapokra

A Rotel a CD14MKII által fölé megy a belépő szintnek, és egy olyan külsőt, anyaghasználatot és hangzást nyújt a számunkra, ami minden körülmények között ad egy olyan nívót, ami a kategóriájának egy megbízható, stabil darabjává teszi. Nem emelkedik ki semmilyen téren, és ez benne a jó. Kellően részletes, dinamikus és gyors a hangzása, de a legfőbb jellemzője a kiegyensúlyozottság és kellemesség. Ezen jellemzők miatt nagyon hosszan hallgatható, a digitális ízt is majdnem sikerült maga mögött hagynia, a ripacskodást pedig teljesen. Nem hivalkodóknak, hanem zeneszeretőknek és hallgatóknak készült, és jó érzés, hogy ilyen készüléket még mindig tudnak gyártani. Ebben az esetben a Rotel volt a tettes, és büszkék lehetnek a produktumukra.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.