Roksan R-MAT lemezalátét teszt

Gumi nélkül jobb

2020. október 10., szombat, 13:40

Roksan audio hifi bakelit vinyl lejátszó lemezalátét lemezjátszó lemezjátszó lemezalátét Roksan teszt lemezjátszó teszt lemezalátét teszt

A Roksan-t régóta ismerjük és szeretjük, hiszen termékeik hangja kiváló, megjelenésük egyedi és gyakran lenyűgöző, valamint szolgáltatásaik is megfelelnek a mostani igényeknek. Viszont a Roksan is igyekszik profitálni a vinyl zenehallgatás reneszánszából, így már olyan kiegészítőket is megtalálunk kínálatukban, mint az RMAT lemezalátétek, melyek a gyártó ígérete szerint tovább növelik lemezjátszónk hangminőségét és feldobják megszólalását. Megvizsgáltuk mit tud az RMAT a gyakorlatban és érdekes eredményre jutottunk.

Roksan R-MAT lemezalátétRoksan R-MAT lemezalátétRoksan Xerxes 20 Plus lemezjátszó R-MAT lemezalátétRoksan Xerxes 20 Plus lemezjátszó R-MAT lemezalátétDenon DNP400 lemezjátszó Roksan R-MAT lemezalátét

Bevezető

A Roksan R-MAT alátételek kétféle, 4 illetve 7 mm-es vastagságban kaphatók. Anyaguk szivacs, melyről nem árul el sokat a gyártó, pusztán annyit, hogy alumínium tányéros lemezjátszókhoz ajánlja. Ennek okára tesztünk során fény is derült, erről kicsit később bővebben. A 4 mm-es alátétek kifejezetten a Roksan Xerxes és TMS modelljeihez készültek, ám 7 mm-es univerzális változata is megvásárolható, mi is ezt próbáltuk ki. A különbség a vastagságon túlmenően annyi, hogy az univerzális modellekre több "lyuk" is került, hogy bármely lemeztányér alatt hozzáférhessünk a szíjhoz vagy szükség esetén leemelhessük a tányért.

Roksan Xerxes 20 Plus lemezjátszó R-MAT lemezalátét

A vastagabb alátétet viszont többféle lemezjátszóval is kipróbáltuk: felkerült egy nálunk vendégeskedő Denon DP-400-ra, egy régi Pioneer PL200-ra illetve a próba kedvéért a Roksan Radius 7 - egyébként akriltányéros - modellre is. Mivel az RMAT által kínált különbségeket, hangzásbéli előrelépést inkább magasabb kategóriás rendszerekkel hallhatjuk, így egy Naim Supernait 2 erősítő, hozzá tartozó StageLine phono fokozattal, egy pár Monitor Audio Silver 500 és minőségi kábelek kerültek láncunkba. A meghallgatás során egyazon lemezeket hallgattuk, először a lemezjátszók gyári gumialátétét, majd az RMAT-ot használva. Tesztünkhöz Mike Oldfield - The Songs of Distant Earth-ét, Jean Michel Jarre - Chronologie című lemezét, valamint a Dream Theater - Octavarium-át pörgettük.

Denon DNP400 lemezjátszó Roksan R-MAT lemezalátét

Meghallgatás

Az összehasonlítás kedvéért mindig először a gyári alátéttel - a Roksan Radius 7 esetében akriltányérral - kezdtük a meghallgatást, hogy plasztikusak legyenek azok a különbségek, amiket az RMAT hozhat. Elsőnek Mike Oldfield lemezét hallgattuk a Denon lemezjátszóval. A gyári gumialátétet az RMAT-ra cserélve azonnal feltűnt a határozottabb dinamika és a tisztább, részletesebb magas- és középtartomány. Az egész felvétel valahogy élőbbé vált, eltűnt az a kis nyomott érzés a hangképből, ami a gumiáltéttel még megvolt. Ugyanezt a lemezt feltettük a PL200-ra is a kétféle alátéttel és meglepődve tapasztaltuk, hogy még egy ilyen koros és alapvetően nem audiofil célokra tervezett lemezjátszó esetén is érzékelünk némi különbséget. Csodát természetesen nem szabad várni, ugyanakkor az előbbi "élőbb" hangot itt is megkaptuk egy kis plusz dinamikával. A Roksan Radius 7-tel tett kísérletünk viszont kudarcba fulladt: az RMAT felhelyezését követően mintha kicsivel kisebbé vált volna a térérzet és a sztereókép is valamivel szűkebbé vált. Hiába, az akril anyag nagyon hasonló a vinylhez, amiből lemezeink készülnek, így akusztikai paraméterei illetve rezonanciái is. Ráadásul a Radius7 tányérja körülbelül 2 kg tömegű, minimálisra csökkentve a nem kívánt rezonanciákat. Így meg kell állapítanunk, hogy akriltányéros eszközökhöz nem szerencsés az RMAT használata, illetve inkább szükségtelennek mondható.

További lemezeink meghallgatása során is ugyanerre a következtetésre jutottunk: alumínium tányéron, gumialátét helyett az RMAT remekel és ténylegesen hozzáad a hanghoz, addig az akriltányér akusztikai tulajdonságait nem javítja, hanem ellentétes irányban hat - de legjobb esetben is semleges.

Összegzés

A Roksan univerzális R-MAT szivacs alátétje ajánlható minden olyan lemezjátszóhoz, ami gyárilag alumínium tányérral és gumialátéttel szerelt. Ezek akusztikai tulajdonságain az RMAT sokat javíthat, értelemszerűen a különbségek igazán olyan rendszeren jönnek át, ami képes megjeleníteni a finomabb hangzásbéli különbségeket is. Bizonyos esetekben alacsonyabb kategóriás rendszerekben is lehet létjogosultsága, de ilyenkor már meggondolandó, hogy megéri-e erre az eszközre költeni például egy jobb hangszedő helyett. Összességében elmondhatjuk, hogy az RMAT kiváló upgrade, amennyiben lemezjátszónk nem akriltányéros, illetve ha rendszerünk már van olyan szinten, hogy egy ilyen kiegészítő használata is különbséget hoz a hangzásba. Vagy, amennyiben tuning projektbe vágunk, úgy érdemes átgondolni, hogy az alátétre is áldozzunk, hogy a maximális eredményt érjük el. Árát is figyelembe véve érdemes végiggondolni, kipróbálni, hogy valóban ezt a karaktert keressük-e, és amennyiben nem, úgy másmilyen anyagú alátétet választani. Ha viszont az RMAT karaktere megtetszene, úgy érdemes beruházni: garantáltan emelni fogja eddigi vinyl élményünket.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.