Roksan Blak integrált sztereó erősítő és Blak CD-játszó teszt

2020. április 15., szerda, 14:40

Roksan audio hifi erősítő lejátszó CD-lejátszó high end hifi erősítő sztereó erősítő Roksan Audio Roksan hifi erősítő teszt CD-lejátszó teszt hifi erősítő teszt sztereó erősítő teszt

A Roksan összesen három létező sorozatából a két kisebb tagjai közül már sikerült szemezgetnünk, így született arról elképzelésünk, hogy mit jelent számukra a belépő kategória a K3 által, valamint a középső szint, a Caspian jóvoltából. Most érkezzünk meg hát a csúcsra, hiszen a Blak széria két tagja, egy CD-játszó és egy integrált sztereó erősítő vendégeskedett nálunk.

Roksan Blak sztereó erősítő és CD-lejátszóRoksan Blak sztereó erősítő és CD-lejátszóRoksan Blak hifi rendszerRoksan Blak hifiRoksan Blak hifi rendszerRoksan Blak hifi rendszer BluetoothRoksan Blak sztereó erősítőRoksan Blak sztereó erősítőRoksan Blak sztereó erősítőRoksan Blak sztereó erősítő frontRoksan Blak sztereó erősítő hátlapRoksan Blak sztereó erősítőRoksan Blak sztereó erősítőRoksan Blak CD-lejátszóRoksan Blak CD-lejátszóRoksan Blak CD-lejátszóRoksan Blak CD-lejátszóRoksan Blak CD-lejátszó hátlapRoksan Blak CD-lejátszóRoksan Blak CD-lejátszóRoksan Blak CD-lejátszóRoksan Blak CD-lejátszóRoksan Blak CD-lejátszóRoksan Blak távvezérlőRoksan Blak távvezérlő

A Roksan egészen komolyan gondolja a Blak sorozatot, ezt már alátámasztja a készülékekhez tartozó termetes doboz is, ami önmagában tekintélyt parancsol. Nem indokolt ekkora méret, de már ezzel is kicsit megnyugtatnak, hogy a pénzünkért minden téren mennyiséget kapunk. Igen, a CD-játszó 1, míg az erősítő 1,3 millió forintba kerül, tehát high end termékekről van szó, amit már alaposan alátámaszt a két készülék külseje és megépítettsége is. A Roksan már a K3 sorozattal sajátosat alkotott, a Caspian esetében ezt elegyítették magasabb szintű minőséggel, a Blak pedig egyszerre monumentális, egyedi és csak úgy árad belőle a magabiztosság.

Roksan Blak sztereó erősítő

Az előlap három színben kapható, ami lehet fekete-faszén, szürke-antracit vagy barna-ópium, a fekete fémház pedig mindegyikük esetében megegyezik. A frontoldal valamivel magasabb, a szélei lekerekítettek, ahogyan a készülék minden szeglete ívelt, így adva némi finomságot az egyébként robosztus testeknek.

Roksan Blak CD-lejátszó

A CD-játszó középmechanikás, ami egy fényes, fekete keretbe került, magába foglalja még a felette elhelyezett, állítható erejű, sárga karakterű, messziről is olvasható kijelzőt is. Ettől jobbra az alapvető funkciókat érjük el nyomógombokkal.

Roksan Blak CD-lejátszó

Hátul analóg kimenetből RCA-t és XLR-t is találunk, míg digitálisakból ugyanilyeneken kívül optikai is rendelkezésünkre áll, a hálózati aljzat pedig a mellékelt tápkábel cseréjére ad lehetőséget. Belül a DAC és futómű részt teljesen elkülönítették egymástól, a felhasznált órajel generátor pedig egy újfejlesztésű változat.

Roksan Blak CD-lejátszó

Az erősítő frontlapján is központi szerepet kapott a fekete egység, aminek bal oldalára került a szintén nagykarakterű kijelző, mellette a hangerőtárcsa van, aminek pillanatnyi állását LED-sor mutatja. A fejhallgatót használók sem maradnak parlagon, hiszen normálméretű Jack dugót képes fogadni a Blak, hozzá pedig ki és bekapcsolható, különálló fejhallgató erősítő került beépítésre.

Roksan Blak hifi

Az alap funkciógombok itt is megtalálhatók. Ezekkel a bemenetek között válthatunk, ahol természetesen adott három darab vonalszintű, egy XLR, valamint egy földeléssel is ellátott phono, azonban a sor itt nem áll meg, hiszen egy USB B portot is elhelyeztek hátul, amihez kiváló minőségű, 24 bit/196 kHz felbontású belső DAC tartozik, valamint itt találjuk a Bluetooth kapcsolat antennáját is, amit külön mellékeltek hozzá, tehát nem beleépítették.

Roksan Blak sztereó erősítő hátlap

A DAC Burr-Brown DSD1794A típusú, tehát képes a DSD-fájlok konvertálására, ami nem elhanyagolható képesség, a Bluetooth aptX által pedig képes feldolgozni a zenei fájlok teljes sávszélességét 16 bit/44,1 kHz-en. A vaskos, WBT hangsugárzó aljzatok a hátlap két szélére kerültek, ebből már sejthetjük, hogy dual-mono a készülék felépítése.

Roksan Blak sztereó erősítő

Az elérhető legjobb minőség érdekében teljesen szimmetrikus áramköröket, speciálisan kiválasztott alkatrészeket, valamint tápegységet alkalmaztak, a transzformátor pedig az optimális áramellátásért felelős. A tápkábel természetesen itt is cserélhető, és indokolt is, ugyanúgy, mint a lejátszónál, hiszen a mellékeltnél minőségibb darabot bizony meg tudják hálálni.

Roksan Blak távvezérlő

Mindkét készülék a megszokottnál keskenyebb, de roppant stabil lábakon állnak, valamint kaptak egy kis fém-műanyag kombinációjú távvezérlőt, amellyel nem csupán az adott készüléket, hanem más Roksan komponenst is tudunk irányítani. A főkapcsoló gomb elhelyezkedése szintén Roksan-os, hiszen mindkét készüléknél alul találjuk meg. Míg a lejátszón ez majdnem a bal szélen van, az erősítőn középre került.

Roksan Blak CD-lejátszó

A high end területén a britek eleve egyéni utat járnak, a Roksan mérnökeinek pedig még azon belül is elég sajátos az elképzelésük. Árban nem felfoghatatlan az ugrás a kisebb Caspianhoz képest, azonban a megközelítés a zenéhez más, még ha nem is 180 fokos fordulatról beszélünk. Míg a középső Roksan sorozatba a határozott minőségi elképzelés mellé még fért egy kis játékosság, addig a Blak nem tűr semmilyen kompromisszumot. Ez nem azt jelenti, hogy szigorú, sarkalatos vagy mérnökien precíz, de egyszerűen csak a zene legméltóbb előadására összpontosít. Megmaradt a vidámság, valamint az életkedv, ami nagyobb talán már nem is lehetne a kategóriában, de az egészet összefogja valami, amit ebben az esetben talán jólneveltségnek kell titulálnunk. A Blak valószínű olyan tervezők terméke, akik neves iskolában végeztek, azonban semmitől nem vették el ott a kedvüket, így érett korukra tudták vegyíteni a szinte gyerekes felszabadultságot és örömöt az élet tapasztalatával. Mielőtt valaki azt hinné, hogy egy Freud veszett el bennünk, megpróbáljuk mindenki számára kibogozni a szálakat, amely művelet nem is olyan bonyolult.

Roksan Blak hifi rendszer

A Roksan a Blak párosa által a high end kategória aljába kapaszkodik, ott viszont szeretné stabilan megvetni a lábait. Mindehhez elengedhetetlen a zene élethű reprodukciója. Ki kell ugyan elégíteni a vájtfülűeket, akik minden szösszenetet szeretnek hallani, viszont a lényeg már az, hogy keresgélhetjük a pozitívumokat vagy a hibákat, a főszerep mielőbb a minőségi előadásé kell, hogy legyen, nem pedig a teszté. A Blak végtelenül tiszta, szinte hallani a csendet, mert minden zavaró tényezőt kiiktat, csak a muzsikára összpontosít, és az bizony nagyon megy neki. A meghallgatott albumok között szerepelt a Pink Floyd - The Wall, Mark Knopfler - Sailing to a Philadelphia, de elővettük Dave Brubeck koncertanyagát és a King Crimson - Island lemezét is. A lejátszó klasszikus értékekkel bír, az öregecske kiadásokból kihozta a maximumot, nem volt szükség semmilyen remaster vagy remix változatra. A végeredmény bizonyára hallható lenne, viszont semmi késztetést nem éreztünk arra, hogy le kéne váltanunk a 30 éves CD-ket. A Blak ugyanis megmutatta azt, hogy valóban mi is van a "barázdáin", erre pedig egy hétköznapi lejátszó bizony nem képes.

Roksan Blak CD-lejátszó

Támogatásként elengedhetetlen mindehhez egy nagyon jó erősítő, ami szintén adott volt. Nagyon finoman lehetett vele állítani a hangerőt, nem volt ugrás, folyamatos volt a terhelés, torzítást pedig nem tapasztaltunk. Úgy vált szórakoztatóvá a páros előadása, hogy közben a minőségből nem engedett. Madonnát is hallgattunk, ahogyan a hard rock irányába is kikacsintottunk, és a Roksan megőrizte rettentően stabil, mindent megmutató arculatát, de megfűszerezte azt némi könnyedséggel, ami ezekhez a zenékhez kell. Tudott dögös lenni, ahogyan finom, kicsit rejtőzködő és sejtelmes is, de mindenekelőtt a zenei az a kifejezés, ami illik rá. Nem szikével boncolgat, hanem pálcával vezényel, és a kettő között hatalmas a különbség. Amennyiben választani kellene, mi biztosan az utóbbi irányába billentenénk a mérleget. Nem kapunk ugyan Liszt Ferencnyi vehemenciát és hajzuhatagot, de bizony nincsenek bizonytalan zenészek sem, vagy botladozások, mindent biztos kezekben tart, úgy hogy közben nagyon aprólékos, és energiával teli, szórakoztató.

Roksan Blak CD-lejátszó

8 ohmon 150 wattnyi teljesítményt kapunk csatornánként, 4 ohmon 2x230-at, ami az olvasóinknak túlzásnak is tűnhet, de higgyék el, hogy normál érzékenységű hangdobozok is meghálálják azt, ha nagyon stabil, és sok tartalékkal rendelkező erősítő diktálja nekik az iramot, és biztosítja a folyamatos tartalékot. A beépített, tényleg jó minőségű DAC által a vezeték nélküli zenék nagyon finoman szólaltak meg, egyszerűen itatta magát az előadás, viszont a beteljesedés a CD hanggal érkezett el. Fiatalabb érdeklődőknek tehát egy megbízható mindenes lehet külön az erősítő, de régi motorosoknak, nagy gyűjteménnyel rendelkezőknek mindenképpen érdemes párban gondolkozniuk, főleg annak tükrében, hogy még a régi lemezekbe is valóban életet tud lehelni ez a lejátszó.

Roksan Blak hifi rendszer Bluetooth

A Roksan a Blak sorozatával, és annak létező két tagjával kimeríti az audiofil kritériumokat, és megteszi az első lépést a high end szegmensébe. Külseje és előadása nem a mának szól, hanem a hosszú távú jövőnek, hiszen a brit mérnökök tényleg beleadtak apait-anyait. Életerős, friss, meleg hangot produkálnak, ahol a részletek természetesen megvannak, de a hangsúly a valódi zenei értékeken van. Sokáig hallgatható, minden stíluson igazi értéket képvisel, be tud vonni minket az előadás magvába. Stabil páros, kiegyensúlyozott embereknek, akiknek van idejük zenehallgatásra, és szeretnek belemerülni a minőségbe.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.