Questyle QP2R hordozható zenelejátszó teszt

Egységben az erő

2020. február 18., kedd, 10:45

Questyle audio hifi lejátszó zenelejátszó DAP audio lejátszó hifi lejátszó mobil hifi Questyle lejátszó Questyle DAP lejátszó teszt médialejátszó teszt zenelejátszó teszt DAP teszt Questyle teszt Questyle audio lejátszó mobil hifi lejátsz

A Questyle DAP-ja kapott egy kis nemzetközi rivaldafényt, amikor sikerült az IF dizájn díjat és a CES innovációs elismerését egyaránt bezsebelnie. Szakértők és felhasználók egyaránt ódákat zengtek és zengenek róla, még ha (most még) nem is annyira gyakran emlegetett név, mint az Astell&Kern vagy a FiiO. A közelmúltban hivatalosan is forgalomba kerültek Magyarországon a Questyle termékei, ezért lehetőségünk nyílt arra, hogy bővítsük DAP tesztjeinket. De az aktuális alany látszólag csak egy iPod csinosított változata. Hát akkor mivel hívta fel ennyire a gyakran utazó audiofilek figyelmét?

Questyle? Eszik vagy isszák?

Csak néhány hónapja vásárolhatók meg a Questyle termékei Magyarországon a Horn Distribution, mint hivatalos forgalmazó jóvoltából. Ezért nem meglepő, ha sokaknak még bemutatásra szorul a cég (kivéve azokat, akik nemzetközi szinten követik az audió iparág történéseit). Szóval a Questyle a fejhallgatósokra összpontosít, közülük is azokra, akik high end fülest birtokolnak, és annak méltó hajtására keresnek elektronikát. Kínálatuk nem igazán bőséges, ami jó jel olyan értelemben, hogy a gyártók kisszámú termékre sokszor jobban összpontosítanak.

Questyle QP2R hordozható zenelejátszóQuestyle QP2R hordozható zenelejátszóQuestyle QP2R hordozható zenelejátszóQuestyle QP2R hordozható zenelejátszóQuestyle QP2R hordozható zenelejátszóQuestyle QP2R hordozható zenelejátszóQuestyle QP2R hordozható zenelejátszóQuestyle QP2R hordozható zenelejátszóQuestyle QP2R hordozható zenelejátszóQuestyle QP2R hordozható zenelejátszóQuestyle QP2R hordozható zenelejátszóQuestyle QP2R hordozható zenelejátszó kijelzőQuestyle QP2R hordozható zenelejátszóQuestyle QP2R hordozható zenelejátszóQuestyle QP2R hordozható zenelejátszóQuestyle QP2R hordozható zenelejátszóQuestyle QP2R hordozható zenelejátszó belsőQuestyle QP2R hordozható zenelejátszó

A kínai Sencsen városban székelő, 2012-ben alapított Questyle-nak (akik egyébként stratégiai partnerei a gyártást biztosító, IT komponensek gyártásában jártas Foxconn Technology csoportnak) a Current Mode Amplification technológia adott kezdő lökést. "Mint az autó motorja", így jellemzi saját szabadalommal védett megoldását a Questyle. A teljesen diszkrét topológiai felépítés lényege az élethűbb hallgatói élmény. Mindez kiváló specifikációt is eredményez, ennek köszönhető többek közt az is, hogy a lejátszó THD+N értékét tízezredben (!) adják meg.

Questyle QP2R hordozható zenelejátszó

Ez a magja valamennyi DAP és fejhallgató erősítő készüléküknek. Az ilyen elven működő, első termékük prototípusait azonnal megvásárolták az amerikai piacon, de ez csak egy csipet volt a soron következő sikerek közül. Nem kevésbé ígéretes, ha a Hszing-haj koncertterem hangstúdiójának felvételi láncába is Questyle eszközt illesztenek. Mostanra a világ számos fejlett országában választják termékeiket, beleértve a QP1R utódjaként 2017-ben bemutatott, teljesen szimmetrikus felépítésű, DSD formátumot is támogató QP2R hordozható zenelejátszót.

Questyle QP2R hordozható zenelejátszó

A termékek teljesítményéről és megépítettségéről szigorú, laborkörülmények közt zajló tesztelésekkel győződnek meg. Minden komponens több mint 30 féle tesztelésen megy keresztül szállítás előtt. A tesztjelentésről két másolat készül, az egyik a vásárlóé, a másikat pedig a gyártó őrzi meg, ha a későbbi karbantartáshoz szükség volna rá. A fejlesztési stádiumban Audio Precision segítségével történik a hang tesztelése és mérése. Az AP által ezernyi kipróbált specifikáció segíti a gyártót abban, hogy kiderítsék, milyen faktorok és hogyan befolyásolják a hangot. A finomhangolási időszakban heteken keresztül tartó hallgatói teszteléssel ellenőrzik a terméket, invitálva néhány audiofil személyt is, akik természetesen nemcsak a háttérből okoskodnak, hanem aktívan bekapcsolódnak a munkába.

Questyle QP2R hordozható zenelejátszó

Küllem

A csomagolás igényes, szivacsos elválasztóval és papír rekeszekkel fedi fő tartalmát, valamint annak kiegészítőit. Utóbbiak közé tartozik egy Jack - optikai átalakító (mivel a 3,5 mm-es aljzat digitális jelet is képes kiküldeni), egy szövet tok és persze az USB-C kábel is.

Questyle QP2R hordozható zenelejátszó

Az előlapi, 2,4 col képátlójú kijelző alatt négy érintésérzékeny "gomb" fogja közre az OK gomb körül forgatható, választó tárcsát. Legalul található a töltésre és számítógépes kapcsolatra szolgáló USB-C aljzat, valamint egy kártyanyílás. Az eszköz beépített memóriája 64 GB, amely legfeljebb 2 TB kapacitású micro SD kártyával bővíthető. Bal oldalra fizikai nyomógombokat is elhelyeztek zenei navigációhoz, ami nem hátrány, különösen akkor, ha csak egy gyors számváltásért kell zsebbe nyúlni. Jobboldalt kényelmesen áll kézre a ki/bekapcsoló gomb és egy LED, amely a standard vagy magas értékre állított BIAS-t jelzi. Felül 3,5 mm-es Jack, 2,5 mm-es szimmetrikus Jack kimenet és alumínium kerettel védett jelszint vezérlő potméter található.

Questyle QP2R hordozható zenelejátszó kijelző

A ház CNC-mart repülőgép-ipari alumíniumból készült (Space Gray vagy arany színben rendelhető), elöl és hátul Gorilla Glass üveglap fedi. Széleit és sarkait finoman levágták, ugyanakkor nem túl nagy és alig több, mint 200 grammos tömege által kézben tartva nem túl nehéz/bumfordi, fogása kellemes. Az egyetlen tartozék, amit néhányan hiányolhatnak, a gyárilag mellékelt védőtok, persze használaton kívül a kis batyu is védhet kisebb karcokkal szemben.

Questyle QP2R hordozható zenelejátszó

Használat közben

A lejátszó betöltési (system boot) sebessége, reakció ideje jónak mondható, nagyméretű fájlokat is pillanatokon belül képes elindítani. Kijelzője IPS paneles tehát színekben gazdag, de átlója nem valami nagy és pixelei viszonylag nagyok. A betűkészlet alapértelmezetten nagyon kicsi, azonban a rendszerbeállításokban hamar módosítható jóval nagyobb méretre. A szoftveres felhasználói élmény vizuális értelemben nem ér az okostelefonok, vagy a hasonló ergonómiával tervezett iPod Classic lejátszók nyomába. Hozzátesszük, hogy egy DAP esetében nem is törvényszerű, hogy ultramodern megjelenést keltsen. Egyesek azonban lehet, hogy elégedettebben dőlnének hátra, ha látnák, hogy több mint 300 000 forintért valami látványosat kapnak.

De említést érdemel még a QP2R számos más ötletes és frappáns részlete. Például a felhasználó döntheti el, hogy a jelszint vezérlő potméter tekerésekor a csuszka 60 vagy 120 lépcsős legyen. Sőt, a tekerés irányát is meg lehet cserélni, ha valakinek úgy jobban kézre áll. Az akkumulátor üzemidő (kb. 10 óra) szintén jónak nevezhető, figyelembe véve, hogy milyen teljesítményű hardver lapul az alumínium házban. Emellett természetesen olyan extrákat is kapunk, mint a szünetmentes (gapless) lejátszás vagy a tízsávos EQ.

Questyle QP2R hordozható zenelejátszó

Szintén pozitív, hogy a gyártó honlapjáról is letölthető felhasználói kézikönyv konfigurációs útmutatót nyújt (lépésről lépésre végig mutatva az audiofil körökben legnépszerűbbnek számító foobar és JRiver szoftverekben elvégzendő lépéseket) azok számára, akik számítógéphez csatlakoztatva, USB DAC módban szeretnék használni az eszközt. Ezzel kapcsolatban nem árt tudni, hogy enyhe jelkésés jön létre, ami filmek nézésekor egyeseket zavarhat. Elképzelhető, hogy ezt orvosolni fogják szoftverfrissítés útján, de információnk még nincsen ezzel kapcsolatban.

Questyle QP2R hordozható zenelejátszó

Hangminőség

A lejátszót Audio-Technica ATH-AP2000Ti, Astell&Kern T5P 2nd Generation és Sennheiser HD 800 S fejhallgatókkal próbáltuk ki. Mindhárom egészen más módon nyitotta meg a zenét, ugyanakkor egyik esetében sem találkoztunk a tipikus, olcsó(bb) DAP-okra jellemző tömörített, digitális, hűvös, színezett hozzávalókkal. A T5P kevesebb lelkesedést és érzelmet volt képes kifejezni, mint a másik két füles. Bárminemű EQ vagy BIAS beállítás nélkül, tehát az értékeket standard szinten hagyva az AP-2000Ti nyújtotta a legkellemesebb, simulékonyabb hangélményt (részletesebb kifejtés található az AT cikkben). A HD 800 S azonban referencia eszközünk, ezért a végső meghallgatást, a tér, intimitás és sztereó ábrázolás kritikus megfigyelését ezzel végeztük.

Questyle QP2R hordozható zenelejátszó

Természetesen minden hangeszköz tesztje szubjektív és az eredményt jelentős mértékben befolyásolja, hogy milyen zenét és milyen fülest társítanak a QP2R mellé. Azt azonban jelen ismereteinkre alapozva leszögezhetjük, hogy ez a DAP hangminőség tekintetében nagyon magas szintet testesít meg. Nehéz pontosan meghatározni, hogy hol helyezkedik el pl. egy 2-3x magasabb értékű vetélytárshoz képest, de a vártnál egyértelműen fentebbre céloz. Egy jó hifi eszköz akkor tekinthető kiemelkedőnek, hogyha használat közben nem kelt (még a kritikus, kifinomult hallású hallgatóban sem) hiányérzetet.

Amikor egy QP2R és HD 800 S (vagy hasonló) kombináción megszólal Dave Brubeck - Take Five c. száma, akkor szépen, tisztán, érzékletesen és játékosan, zeneiséggel megjelenik minden, amiért ezt a darabot kedvelni lehet. A naturális, kongó cintányérok olyan légiességgel, amitől évtizedes korát hazudtolja meg a zene. A szaxofon középre beékelődő, gondosan izolált sávja, amely szintén légiesen könnyű, mégis szigorúan elkülönül a dobtól és zongorától. A bőgő óvatosan lép közbe, csekély melegséggel támasztja alá a számot, szinte észrevehetetlen a háttérben. Érezni, hogy a zenészek élvezik, amit csinálnak.

Questyle QP2R hordozható zenelejátszó

Az akusztikus vonalon maradva, de komplexebb témára váltva érdemes belekóstolni olyan számokba is, mint a milyen Gregory Porter-től a Quizas, Quizas, Quizas. A zenekar élettelisége, a friss ízvilágú, rengeteg mikro-dinamikus részlet kikapcsolja a hallgató valódi fizikai térre irányuló figyelmét és teljesen átemeli a zenében létező virtuális dimenzióba. Gregory Porter hangja egyszerre meleg és éles, mert olyan mikrofonba énekel, amely fegyelmezetten és kompromisszummentes módon csempész ki minden hanghullámot a művész torkából. És mielőtt az olvasó azt feltételezné, hogy ez a fajta tálalás sok, akkor téved. A jó magyar pálinka is sok (főleg, ha 4-5 feles távlatából kell elemezni), de a textúra és lecsengés a szesztartalom mellett is érzékelhető kell, hogy legyen. Különben az arcszesz is megtenné. De térjünk vissza a zenére!

Questyle QP2R hordozható zenelejátszó belső

Trentemoller nemrégiben debütált Blue September c. száma bizonyítja, hogy az elektronikus zenében is felfedezhetők új távlatok és művészi motívumok. A zene kinyílik, mozog, lélegzik, tágul és magával ragad. Az énekesnő hangja mintha egyszerre szólna az égboltból, a föld alól és egy gramofon tölcséréből. Rengeteg olyan kis zaj és rezgés jelenik meg, amelyeket az egyszerűbb elektronikák nem képesek térben, mélységben ilyen érzékletesen elhelyezni.

Questyle QP2R hordozható zenelejátszó

Végül jöjjön egy kis mellékvágány! Van-e értelme a 3,5 mm-es helyett a 2,5 mm-es szimmetrikus kimenetet használni? A rögtönzött válasz: igen. Megjegyzendő viszont, hogy a teszthez használt referencia Sennheiser HD 800 S fejhallgatóhoz külön kellett 2,5 mm-es csatlakozóvégű kábelt készíttetnünk, mivel alapértelmezetten nem mellékelnek hozzá ilyet. A Sennheiser által standardként használt, 6,3 mm-es végződésű, 3 méter hosszú kábelre még egy szűkítő adaptert is fel kellett helyezni. Ehhez képest a Questyle szimmetrikus kimenetére csatlakoztatott 1,2 m hosszúságú, Furutech csatlakozókkal szerelt, színezüst vezetőt tartalmazó KCO-HP "tuning-kábel" stabilabb középpontot és élethűbb magas frekvenciás textúrákat tett hallhatóvá. A fenti kérdésre tehát úgy igen a válasz, hogy mi a szimmetrikus kimenet hangját teljesen más kábellel hallgattuk.

Questyle QP2R hordozható zenelejátszó

Végszó

A Questyle QP2R extrák terén kissé szerény (és felhasználói élménye nem annyira kiforrott) ahhoz, hogy habozás nélkül kiváló terméknek, vagy ajánlott vételnek nevezzük. Ettől függetlenül az általa kiváltott meglepetés számottevő és sokaknak ez, mármint a hang a legfontosabb tényező. Nem tudjuk eléggé ajánlani kipróbálását a gyakran utazó, igényes zenekedvelőknek, akik hajlandók magasabb összeget is DAP-ra áldozni. Kategóriájában (és valamivel afölött is) az egyik legjobb hangminőséget nyújtó hordozható zenelejátszó, amit eddig kipróbáltunk. Aki tehát megbocsátja klasszikusan egyszerű kivitelét, már rendelkezik kellően kifinomult fülessel és magas felbontású zenei gyűjteménnyel (és nem bánja, hogy a telefon mellé egy másik diszkrét komponensnek is kell majd helyet szorítani), annak érdemes személyesen is megismernie a Questyle hordozható zenelejátszóját.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.