Pro-Ject CD Box S3 CD-lejátszó teszt

2022. február 2., szerda, 23:30

Pro-Ject audio hifi lejátszó CD-lejátszó lejátszó teszt hifi teszt CD-játszó teszt CD-lejátszó teszt Pro-Ject teszt Pro-Ject CD-lejátszó

Az osztrák illetőségű Pro-Ject termékeit elsősorban minden kategóriát lefedő lemezjátszóikról, valamint mini komponenseiről ismerjük, amelyek szintén képviseltetik magukat a belépőtől, egészen az abszolút audiofil szintig. Most a sikeres Design S sorozatukat frissítették, aminek első modellje a CD Box S3, egy integrált CD-lejátszó. Érdekes lépés, de érthető. Lássuk, hogy miért!

Pro-Ject CD Box S3 CD-lejátszóPro-Ject CD Box S3 CD-lejátszóPro-Ject CD Box S3 CD-lejátszóPro-Ject CD Box S3 CD-lejátszóPro-Ject CD Box S3 CD-lejátszóPro-Ject CD Box S3 CD-lejátszóPro-Ject CD Box S3 CD-lejátszóPro-Ject CD Box S3 CD-lejátszóPro-Ject CD Box S3 CD-lejátszóPro-Ject CD Box S3 CD-lejátszó hátlapPro-Ject CD Box S3 CD-lejátszó távirányítóPro-Ject CD Box S3 CD-lejátszó távirányítóPro-Ject CD Box S3 CD-lejátszóPro-Ject CD Box S3 CD-lejátszóPro-Ject CD Box S3 CD-lejátszóPro-Ject CD Box S3 CD-lejátszóPro-Ject CD Box S3 CD-lejátszó

A lényeg lényege, semmi más

A Pro-Ject termékpalettáját elnézve tulajdonképpen mindent megtalálunk, ami szem-szájnak ingere. Analóg lemezjátszóikhoz számtalan kiegészítőt kínálnak, de van streamer, erősítő, a csöveket sem félnek sok esetben használni, ahogyan a sokak szemében már ósdinak tűnő CD-lejátszóikat sem. Pár éve egy szimpla futóművet dobtak a piacra, ami már majdnem a high end kategória ajtaján kopogtatott, árban pedig hozzá hasonló DAC-ot kínáltak. Hogy kiknek? Elsősorban azoknak, akik jelentős CD gyűjteménnyel rendelkeznek, amit a lehető legjobb minőségben szeretnék meghallgatni.

Pro-Ject CD Box S3 CD-lejátszó

Ezek a felhasználók ugyan nem ódzkodnak sem az analóg, sem a teljesen digitális világtól, a legjobb esetben használják is mindet, viszont féltett ezüstlemezeiket előszeretettel veszik elő továbbra is. Mivel sok így a komponensek száma, nem árt, ha méretük nem a szabványos hifinek felel meg, így akár egy strapabíró és széles asztalon is elhelyezhető minden szépen, egymás mellett. A Pro-Ject CD Box S3 egy olyan aprócska integrált CD-lejátszó, ami tényleg elfér akár egy nagyobb tenyérben is, hiszen kizárólag a lényegre koncentrál, mindezt a kategóriájában megfelelő minőségben nyújtva, és a könnyű kezelhetőséget is számításba vették a tervezése során. Ezek mellett az sem elhanyagolható információ, hogy 150 ezer forintos árával mindenki számára elérhető.

Pro-Ject CD Box S3 CD-lejátszó

A harmadik generációs Box Design sorozat lejátszója fekete vagy ezüst kivitelű, a teljesen átdolgozott alumínium házában slot-in mechanikát alkalmaztak, ami egyszerűen behúzza a diszket, amit pár másodperces beolvasás után el is indít. A DVD- vagy Blu-ray-lejátszókkal ellentétben a CD Box S3 meghajtója kifejezetten a Red Book CDDA szabvány 1:1 arányú lejátszására van optimalizálva. Az új PCM5102 DAC chip a legjobb digitális analóg konverziót biztosítja akár 32 bit/384 kHz mintavételezési frekvenciával, tehát a nagyfelbontású felvételeket is méltón tudja reprodukálni. PCM5102 DAC chipet alkalmazták, továbbá nyolcszoros túlmintavételezést, így a gyári és írott CD-ket, vagy hibrid SACD-ket az ebben a kategóriában elérhető legjobb minőségben tálalja, viszont az MP3 fájlok lejátszására nem képes, mert a gyártó szerint ez teljesen felesleges. Szerintünk is.

Pro-Ject CD Box S3 CD-lejátszó

A frontoldalra a már említett mechanika nyílása mellett egy 1,54 colos, színinverziós funkcióval ellátott kijelző került, ami minden lényeges információt megjelenít, valamint az alap funkciógombok. Semmi más, hiszen el sem férne, továbbá semmi szükség nincs rájuk. A kijelző ugyan lehetne szélesebb is, így több minden megjelenhetne rajta, de így is stílusos, továbbá illik a minimalista dizájnhoz. Hátul sztereó vonalkimenetet találunk, továbbá egy digitális koaxiálist, amivel a készülék futóműként üzemeltethető, ha külső DAC-ot szeretnénk hozzá csatlakoztatni. Az optikai kimenetet feleslegesnek találta a Pro-Ject, ragaszkodtak ahhoz, hogy a CD Box S3-at arra használják, amire való. CD-lejátszáshoz.

Pro-Ject CD Box S3 CD-lejátszó hátlap

Ehhez az észszerűen és józanul tervezett készülékhez külső tápegységet mellékeltek, ami bőven kiszolgálja a 206x36x150 mm-es méretekkel rendelkező, mindössze 1330 grammos készüléket. A korábbi Design S sorozatnál tehát valamivel magasabb ez a modell, talán ez is hivatott azt mutatni, hogy mennyire fontos ez a széria a Design családon belül. Legjobb hangzás a legjobb áron; ez a filozófiájuk, és ezt továbbra is komolyan veszik.

A CD Box S3 CD-lejátszó fizikuma és megjelenése a Pro-Ject rajongóinak nem okoz meglepetést, maximum annyiban, hogy talán még igényesebb lett, mint az eddigiek. Másoknak meg kell barátkozni a márka arculatával, valamint azzal a tévhittel, hogy csak nagy és nehéz komponensek produkálhatnak jó hangot.

Pro-Ject CD Box S3 CD-lejátszó távirányító

A készülékhez mellékelt távirányító nagyon klassz kis darab, könnyű és logikus a kezelése, de amennyiben többet szeretnénk, vagy rendelkezünk másik, cégen belüli termékkel, akkor opcióként lehetőségünk van a Control it RS/DS elnevezésű modell megvásárlására is, ami már egy multifunkcionális darab. Ezen a típuson is található közvetlen elérés és még hangerő állítás is, tehát rendesen meg van szórva gombokkal az apró felület. Kis megszokást igényel a használata, biztosan komfortosabb lenne, ha hagytak volna még némi holt felületet az alsó szegmensen, de hosszabb távon meg lehet vele barátkozni.

A beüzemelés és kezelés logikus, minden flottul működik, nem gondoljuk azt, hogy bárkinek kihívást jelentene, történjen az utóbbi az előlaptól vagy a távirányítóval.

Pro-Ject CD Box S3 CD-lejátszó távirányító

Egy fecske csinál nyarat?

Említettük az előlapi vezérlést, ahol a gombok több funkciót is ellátnak, továbbá nincs érintőfelület, tehát valóban be kell nyomnunk a picike gumifelületeket, ahhoz, hogy reagáljanak. Ez igényel némi megszokást, és a reakció némi fáziskéséssel jár, de mindenképpen meg kellett említenünk, főleg annak a tudatában, hogy más negatívumot egyszerűen nem találtunk a Pro-Ject CD Box S3 CD-lejátszón. Persze ezt a kijelentést a kategóriáján belül használhatjuk, amit szintén kicsit másképpen kell megközelíteni, hiszen a hallottak alapján ez a készülék nem a 150 ezres lejátszókkal kívánja felvenni a versenyt. Úgy is fogalmazhatunk, ha normálméretű házban kerülne a piacra, akkor alighanem 30-40 %-kal többe kerülne. Igen, a Pro-Ject CD Box S3 CD-lejátszó hangja nem a belépő kategóriát idézi.

Pro-Ject CD Box S3 CD-lejátszó

Nem szeretnénk nagy szavakat használni, hiszen ez még a leírtakat beleszámítva sem az audiofil kategória, de nem is akar az lenni a Pro-Ject CD Box S3, és ez jó. Felvállalja magát, korántsem olyan a hangja, mint egy 150 ezres, főleg távol-keleti lejátszónak, ami csilingeléssel, többnyire magastöbblettel hívja fel magára a figyelmet, amit sokan azzal a szóval helyettesítenek, hogy levegős, könnyed. Ez a készülék nem hajlamos kiemelni semmit, egyszerűen csak beolvassa az ezüst korongunkat, majd magabiztosan lejátssza. Hogy ez kevés lenne? Lehet, hogy sokaknak igen, de a többletért nekik sokkal mélyebben a zsebükbe kell nyúlniuk. A Pro-Ject CD Box S3-nak remek a futóműve, a beépített DAC is nagyon jól végzi a dolgát, együttesük egy kategóriájában bőven jónak tekinthető integrált lejátszót alkot, amit tuningolhatunk külső DAC-kal is, ha arra vágyunk, esetleg vehetünk hozzá komolyabb tápegységet, és még mindig 300 ezer forint alatt maradunk. Szerintünk ez egy megfontolandó alternatíva.

Pro-Ject CD Box S3 CD-lejátszó

A Pro-ject CD Box S3 lejátszót a Parasound elő-végfokunkkal, Magnat hibrid integrált erősítővel, állványos Focal Profile hangdobozainkkal, és az Acoustic Energy modelljeivel is meghallgattuk, a kábeleket a QED mellett a VIABLUE biztosította. Megnyugtató volt, hogy az osztrák kis ékszerdoboz (elsősorban ezüst kivitelben az) mindegyik párosítás során hozott egy karaktert, aminek fő védjegye az, hogy semmit nem tett hozzá a zenéhez. A tartományok rendben voltak, a dinamika is, aminek eredményeként kaptunk egy kiegyensúlyozott, izgalmat sem nélkülöző lejátszót, amiből hiányzott a 150 ezres kategóriára sokszor jellemző negatív lazaság, tehát a megfogottság hiánya. Színezettséget, esetleg bármilyen bizonytalanságot sem tapasztaltunk, így a CD Box S3 tényleg azt adta, amit megígértek, tehát sallangmentes, pontos jelfeldolgozást, és hiteles hangképzést.

Pro-Ject CD Box S3 CD-lejátszó

Előadókat vagy zenei műfajokat feleslegesnek tartunk megemlíteni, esetleg kiemelni, mert a Pro-Ject nem tett különbséget, a biztonság kedvéért mégis megtettük. Leonard Cohen Future albumának nyitódalával kezdtünk, majd a szokásunkhoz hűen a Dire Straits albumai között kalandoztunk kicsit (a Private Invistigations kihagyhatatlan), ezután jött egy kis Shirley Bassey, George Michael és Toto. A nagyobb kihívást jelen esetben Petrucciani mellett Stan Getz jelentette, majd Paganinitől a 24 caprices, végül pedig Max Richter egyik Vivaldi átiratát hallgattuk meg. A régebbi felvételek keverési hiányosságait ugyan megmutatta, de arról nem ő tehet, hogy így került a hanganyag rögzítésre. Azok feltárására nem fektetett hangsúlyt, nem emelte ki a negatívumokat, csak megmutatta azokat, és ez általában így van rendjén, vagy így kéne működnie.

Pro-Ject CD Box S3 CD-lejátszó

A zeneszámok közötti lépés egyébként kifejezetten gyorsan ment, nem nagyon gondolkozott el munka közben a kis készülék. Hiába a csekély tömeg, még akkor sem mozdult meg, ha a nyomógombokat használtuk a frontoldalán, ez a jól megépített konstrukciónak, és a négy darab kis lábnak is köszönhető, amik kellő stabilitást nyújtottak, és a lemezpörgetés közben esetleg felmerülő káros rezonanciákat is elvezették. A bekötött, vele szinte azonos tömegű kábelek sem billentették ki az egyensúlyából, pedig hasonló fizikumú készülékek esetében ez gyakran tapasztalható. Ennek köszönhetően viszont a már említett asztal mellett készülékállványra is bátran ráhelyezhetjük, további Pro-Ject komponensekkel pedig egy igazán vonzó, divatos, ugyanakkor időtálló tornyot is építhetünk.

Pro-Ject CD Box S3 CD-lejátszó

Igazán vonzó kis alternatíva

A Pro-Ject CD Box S3 CD-lejátszó egy remek készülék. Azoknak tudjuk ajánlani, akik meglévő CD-gyűjteményükhöz egy olyan, kis helyigényű, de megbízható komponenst keresnek, ami idővel külső DAC-kal vagy táppal egy kategóriát feljebb is léphet, ám a jelenlegiben sem okoz csalódást. Alap készülék, az árszintjét túllépő hangminőséggel, egyszerű, de divatos külsővel, minőségi anyagokból összerakva. Ügyes mérnökök tervezték, a céljukat pedig bőven elérték. Ha így sikerült a nyarunk első fecskéje, akkor nagyon várjuk a Pro-Ject Design S sorozatának többi elemét is!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.