NAD C 588 vinyl lemezjátszó teszt

2021. március 25., csütörtök, 17:35

NAD audio hifi bakelit vinyl lejátszó lemezjátszó vinyl lemezjátszó bakelit lemezjátszó lemezjátszó teszt NAD teszt NAD lemezjátszó vinyl lemezjátszó teszt bakelit lemezjátszó teszt NAD vinyl lemezjátszó

A vinyl lemezjátszók világában egyre divatosabb trend, hogy az alacsonyabb árkategóriájú készülékeket a gyártók rendre telepakolják különféle szolgáltatásokkal. Itt nem csak beépített phono egységre, hanem akár digitális, sőt szélsőséges esetekben Bluetooth kimenetre, vagy akár MP3 konverzióra is gondolunk. A probléma az, hogy ilyenkor mindig a hangminőséget lényegesen befolyásoló alkatrészeken - elsősorban a hangkaron és hangszedőn - spórolják meg ezen extrák árát. A NAD C 588 ezzel szemben igazi purista megközelítést alkalmaz: klasszikus lemezjátszó, szolgáltatások nélkül, fókuszban a hangminőséggel, ahogy az tesztünk során is kiderült.

NAD C 588 vinyl lemezjátszóNAD C 588 vinyl lemezjátszóNAD C 588 vinyl lemezjátszóNAD C 588 vinyl lemezjátszóNAD C 588 vinyl lemezjátszóNAD C 588 vinyl lemezjátszóNAD C 588 vinyl lemezjátszóNAD C 588 vinyl lemezjátszóNAD C 588 vinyl lemezjátszóNAD C 588 vinyl lemezjátszóNAD C 588 vinyl lemezjátszóNAD C 588 vinyl lemezjátszó hangkarNAD C 588 vinyl lemezjátszó hangkarNAD C 588 vinyl lemezjátszó hangkarNAD C 588 vinyl lemezjátszó hangkarNAD C 588 vinyl lemezjátszó hátlapNAD C 588 vinyl lemezjátszó hátlapNAD C 588 vinyl lemezjátszó hátlapNAD C 588 vinyl lemezjátszó hátlapNAD C 588 vinyl lemezjátszó talp

Bevezető

A NAD nem nevezhető lemezjátszó specialista gyártónak, sokkal inkább a különféle elektronikák terén rendelkezik komoly tudással és tapasztalattal. Ezt felismerve, a vállalat a Pro-Ject-tel közösen készíti egyes lemezjátszó modelljeit, például jelen tesztünk alanyát, a C 588-at is. Ennek megfelelően a készülék kidolgozása és a felhasznált alkatrészek egyaránt árulkodónak mondhatók e téren. De ne szaladjunk előre, lássuk miből áll a NAD C 588!

NAD C 588 vinyl lemezjátszó

A készülék háza MDF szerkezetű, rezgéscsillapított lábakkal szerelve. A NAD-ra jellemző egyszerű, mattszürke dizájn itt is megjelenik, és ez kellően diszkrét, mégis igényes megjelenést kölcsönöz neki. A szíjhajtású lemezjátszó bizonyos értelemben "meztelennek" mondható: nem rejtették el a szíjat, vagy a meghajtott, kisebb alumínium lemeztányért. A precíziós, AC-DC-AC áramkonverziós megoldást alkalmazó motor működési elve ugyanaz, mint például a Gold Note drágább, Valore 425 nevű modelljében: a kétszeres konverzió a gyártó szerint hatásosan csökkenti a zajokat és rezgéseket, ugyanezt teszi a speciális, szintetikus gumiszíj.

NAD C 588 vinyl lemezjátszó

A kicsomagolás során nagy meglepetésünkre nem alumínium vagy akril, hanem vastag, edzett üveg tányért találtunk, filc lemezalátéttel, amely megoldás a Rega tulajdonosok számára lehet ismerős. Mindamellett, hogy külső behatásra az üveg könnyen csilingelni - azaz rezegni - kezd, a megoldással kifejezetten jó hangzást lehet elérni a nagy tömeg és az anyagmerevség okán. A hangkar bevallottan a Pro-Ject-től érkezik: 9 col hosszúságú, karbon modellről van szó, aminek minden tulajdonságát egyedileg, ízlésünk szerint állíthatunk be.

NAD C 588 vinyl lemezjátszó hangkar

Kis negatívum, hogy a Pro-Ject nem túl felhasználóbarát, belül gumírozott ellensúlya került a kar rövidebbik végére, aminek beállítása valamivel nehézkesebb (ám elméletben precízebben szabályozható) mint a menetes társaié. Ennek végén egy kifejezetten esztétikus, krómozott headshell tartalmazza a gyárilag beépített Ortofon 2M Red MM hangszedőt. Mindezen megoldások kiváló megszólalást vetítenek előre, reményeink szerint a gyakorlat is visszaigazolja majd feltevéseinket.

NAD C 588 vinyl lemezjátszó

A lejátszási sebesség állítása a szíj áthelyezésével lehetséges, ehhez azonban az üveg lemeztányért is le kell vennünk a készülékről, így ez kicsivel nehézkesebb, mint általában - ugyanakkor legyünk őszinték: általánosságban a 33,3 RPM sebességű lejátszás a megfelelő, így erre nem tekintünk negatívumként. A készülék hátoldalán sztereó kimenetet és adatper csatlakozót találunk, semmi mást - és ez így van rendjén. A porvédő plexi felhelyezése opcionális, hosszabb távon mindenképpen javasolt, tesztünkhöz azonban a rezgéscsökkentés jegyében nem alkalmaztuk.

NAD C 588 vinyl lemezjátszó hangkar

Tesztkörnyezet, tesztzenék

A NAD C 588-at hozzáillő további komponensekkel teszteltük, phono erősítőként a KECES Audio Ephono-t alkalmaztuk. Ügyeltünk rá, hogy a hangszedőt kellően bejárassuk, így csak az első 10-15 lemez végigfutása után kezdtük tesztünket.

Mivel kíváncsiak voltunk, hogy a C 588 mennyire válogatós stílusok tekintetében, arra törekedtünk, hogy minél többféle zenével meghallgassuk. Ennek megfelelően klasszikus, rock, jazz, elektronikus, progresszív és akusztikus lemezek is felkerültek a teszt során.

NAD C 588 vinyl lemezjátszó hátlap

Meghallgatás

Mike Oldfield - Return to Ommadawn lemezével indítottunk. A megszólalás kiegyensúlyozott, minden tartomány éppen kellő mennyiségben volt jelen a hangképben. Szerencsénkre a középmagas tartomány is kifejezetten tiszta volt, holott ebben a kategóriában sokszor pont ez szenved némi elhanyagoltságtól, itt viszont úgy tűnik remekül teljesített a 2M Red a karbonkarral e téren is. Ugyanakkor mélyhangok tekintetében sem volt hiányunk: dinamikus, részletes volt ami nem telepedett rá a hangképre, viszont épp megfelelő erővel támasztotta alá azokat. Az akusztikus részek természetessége is hozta az elvárt szintet, de elektronikus hangszerek esetében is remek dinamikákkal, tiszta megszólalással találkoztunk.

NAD C 588 vinyl lemezjátszó

Áttértünk Jean Michel Jarre - Chronologie című lemezére, ami egy elektronikus mű, így teljesen más követelményeket támaszt a lemezjátszóval szemben, mint az előző lemez. Itt sem csalódtunk: szépen csilingeltek a magashangok, a középtartomány tiszta volt, a mélyhangok pedig még inkább kibontakoztak. A lemezen igen sok, sztereóhatást is kiaknázó effektet találhatunk, így a csatorna elválasztást is értékeltük - ez szintén remekelt, áthallásokat puszta meghallgatással nem érzékeltünk. Itt jegyezzük meg, hogy bátraké a szerencse alapon csak a tűnyomást állítottuk be (és természetesen az anti skatinget), nem változtattunk a gyári VTA és azimuth értékeken. Éppen ezért volt meglepő, hogy a hangszín egyrészt kiegyensúlyozott volt, illetve nem húzott egyik oldalra sem a hangkép. Utóbbi ennél a lemeznél lett volna a leginkább feltűnő, de nem mondhatjuk, hogy problémát éreztünk ezzel kapcsolatban. Természetesen tudjuk, hogy a gyári beállításokat finomítva sokkal közelebb lehet kerülni a tökéleteshez (ha már elérni nem lehetséges) de a NAD precízségét dicséri, hogy a beállításokkal szemben félelemmel vegyes csodálattal adózó, kezdő LP barátoknak sem lesz kihívás a használatbavétel.

NAD C 588 vinyl lemezjátszó hangkar

Rick Wakeman - Return to the Centre of the Earth lemeze volt következő alanyunk, ami teljes szimfonikus zenekar és kórus mellett rockzenekart és természetesen versenyzongorát és szintetizátorokat is felvonultat. Az összetett, sokrétű hangkép megjelenítése nem egyszerű feladat, és természetesen nem vártuk el a C 588-tól, hogy a maga teljességében és részletességében mutassa meg ezt a zenét, hiszen ahhoz több kategóriával drágább eszközre lenne szükség. Ugyanakkor a megszólalás egy pillanatra sem vált mosottá és megfelelően széles hangszínpadnak is örülhettünk. A dinamika folyamatosan remekbeszabott volt, és a kategóriához mérten bőven elégedettek voltunk a megjelenített részletekkel is. A magastartományban éreztünk némi fátyolosságot, ám ezzel a lemezzel ez már többször is előfordult, így semmiképpen sem hibáztathatjuk érte a C 588-at.

NAD C 588 vinyl lemezjátszó talp

Következőleg a DALI aktuális tesztlemezét hallgattuk meg, ami több jazzfelvételt is tartalmaz, valamint egy sor olyan dalt, amiben a női ének dominál. Utóbbinak realisztikus megszólaltatása pedig általánosságban igen nehéz feladat elé állítja eszközeinket. Ezesetben viszont e ponton döbbentünk meg a legjobban: az énekhang szellőssége, dinamikája és különösen jelenlétérzete egészen lenyűgözőnek bizonyult elvárásainkhoz képest. Nem mintha más típusú zenék esetében problémát érzékeltünk volna, de ezt a tulajdonságot mindenképpen ki kell emelnünk, mivel az első percekben ellenőriznünk kellett, hogy valóban a C 588 szól-e, vagy esetleg véletlenül átváltottunk valamilyen másik, nagyobb kategóriás eszközünkre. De nem - végig a NAD C 588 hangját hallottuk, ami igencsak meglepett minket.

NAD C 588 vinyl lemezjátszó

Összegzés

A NAD C 588 kifejezetten kellemes, kiegyensúlyozott hallgatási élményt kínál, sokesetben kategóriáját is meghazudtoló tulajdonságok mellett. Ahogy említettük, a készülék összeállítása, beállítása gyerekjáték, minimális előképzettséget igényel, azaz, hogy egy tűmérleggel beállítsuk a tűnyomást és azonnal hallgathatjuk kedvenceinket. Természetesen akkor futja ki magát igazán, ha hozzáillő komponensekkel egészítjük ki rendszerünkben. Azonban jelen tesztünk során némileg magasabb árkategóriájú rendszerbe illesztettük a C 588-at, és nem vallott szégyent, így akár a saját kategóriája feletti komponenseket is bátran ajánlhatjuk hozzá. És mivel ár/érték arányát tekintve kiemelkedő darabról beszélünk, örömmel adjuk neki az Ajánlott Vétel elismerést!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.