Musaic MPL zónajátszó teszt

2017. július 6., csütörtök, 00:30

Musaic audio hifi lejátszó zónajátszó zónalejátszó multiroom zóna lejátszó multiroom rendszer Musaic multiroom lejátszó teszt zónajátszó teszt zónalejátszó teszt multiroom teszt Musaic teszt multiroom rendszer teszt

Korábban már hírt adtunk a Musaic zónajátszójáról, amit most kipróbáltunk valós körülmények között, hogy kideríthessük, mennyire sikerült jól a termékcsalád legkisebb tagja, az MPL.

Sok hasonló termék fordult meg már nálunk, de ami a gyártó szerint megkülönbözteti a Musaic MPL-t a többi hasonló hálózatos zenelejátszótól, az a hangminősége. A beépített ESS Sabre ES9010K2M DAC chip jó kiindulási alap, nemsokára le is írjuk, hogyan sikerült az implementáció.

Musaic MPL zónajátszó belső

A Musaic MPL sajátossága, hogy a tetején található bekapcsoló gombon kívül nincsenek rajta további dedikált otthonvezérlési gombok, beépített LightwaveRF rádiófrekvenciás vezérlő, vagy Bluetooth csatoló, viszont tökéletesen használható egy többhelyiséges audió rendszer zenelejátszó egységeként.

Musaic MPL zónajátszó hátlap

A hátlapon van még egy WPS gomb a WiFi kulcs nélküli beállításához, meg egy reset kapcsoló. Elsőre mi azt vártuk, hogy az elején a fekete sáv mögött majd megjelenik pár karakter egy kijelzőn, de nem így történt. Az összes funkciót az Androidra, vagy iOS-re telepíthető Musaic applikációval tudjuk vezérelni, ami kompatibilis számos otthonautomatizálási eszközzel, világítástechnikai megoldásokkal, pl. Philips Hue, és IFTTT alkalmazásokkal.

A tesztrendszerünkbe való bekötés után követtük a gyártói utasítást és a mobilos kliens segítségével csatlakoztattuk helyi WiFi hálózatunkhoz, elneveztük "NAPPALI"-nak és már folytathattuk is szerverünk zenei adatbázisának böngészésével, amit egész fürgén olvasott be az alkalmazás.

Musaic MPL zónajátszó

Egy szoftverfrissítés és újraindítás után a lila színű jelzőfény jelezte, hogy az MPL bevetésre kész és néhány perccel a beüzemelés után már meg is szólalt a zene. A tesztidőszak alatt egy Androidos telefonnal és egy iPad minivel vezéreltük a kis dobozkát és mindkét platformon elégedettek voltunk az alkalmazás gyorsaságával, nem tapasztaltunk semmilyen fagyást, rendellenes működést. Úgy látszik az MP5 és MP10 tesztjében leírt néhány bug már a múlté, azokat kijavították.

Az appban tudjuk kiválasztani a műsorforrást: mobil eszközünk belső memóriája, internet rádió, helyi hálózat (pl. UPnP/DLNA szerverek), internetes stream (Spotify, Napster, Tidal, qobuz, Qualcomm Allplay Radio, Soma FM, audioBoom, stb). Egy listaelemre bökve adhatjuk a lejátszási listához a kívánt számot, mappát, vagy rádióadót és a választásunktól függően azonnal indulhat is a zene.

Musaic MPL zónajátszó App - Android

Vegyesen használtuk a tesztidőszak alatt a Musaic MPL lejátszót vezetékes, vagy vezeték nélküli hálózati kapcsolattal és örömmel tapasztaltuk, hogy nem volt észrevehető hangbéli különbség a két felállás között. Kíváncsiak voltunk arra is, hogy hogyan reagál rá, ha kihúzzuk belőle a LAN kábelt. Mobil eszközünkön csak újra csatlakozni kellett hozzá és már mehetett is tovább a lejátszás.

Musaic MPL zónajátszó belső

Mivel adott a kétféle digitális kimenet, ezért használhatjuk digitális transzportként is, ha nem a beépített DAC-ra akarjuk bízni a bitek átalakítását. Mi ezt is kipróbáltuk, egy TEAC UD503 DAC-ra kötöttük rá és hangban előre leptünk ugyan, de nem akkorát, mint amit a listaárak alapján vártunk volna. A TEAC térben adott kicsit többet, de a mély szekcióban nagyobb volt a differencia. Erőteljesebb, energikusabb, picit pontosabb basszusokat kaptunk pl. Lindsey Webster - You Change c. száma alatt és az egész rendszer érzékenyebben és fürgébben reagált a tranziensekre. Alapvetően a saját DAC-ja is kellemes hangot ad, nem lóg ki sehol semmi, úgyhogy kipipálhatjuk a gyártó vállalását a kategóriájánál jobb hang, vagy inkább a jobb ár/érték arány mögött.

Musaic MPL zónajátszó App - iPad Mini

Igyekeztünk minél jobban feltérképezni a Musaic MPL tudását és a szokásos tesztzenék mellett tápláltuk CD- és nagyfelbontású FLAC, WAV és ALAC állományokkal, internet rádiós MP3 streammel, Spotify-os Ogg Vorbis-szal, és összesítve a tapasztalatainkat elmondhatjuk, hogy hallhatóan megmutatja a változatos felbontású és kódolású fájlok közötti minőségbeli különbséget.

Musaic MPL zónajátszó App - iPad Mini

Rossz minőségű anyaggal is elfogadhatóan szólt, nem lett ettől bántó a hangja, de éreztette velünk, hogy ennél többre képes. Minél jobb felvételt küldtünk rá, annál szélesebb mosoly ült ki az arcunkra és kezdett el járni a lábunk. Bármilyen stílusú zenét lelkesen fogadott és őszinte előadással tárta elénk. Nem akart villantani, lenyűgözni a hangjával, hanem csak közvetíteni a maga szintjén. Összeségében egy kiegyensúlyozott hifi produkciót nyújtott.

Musaic MPL zónajátszó

Végszó

Ahogy az elején már említettük, sokféle hasonló zenelejátszó járt már nálunk és abban közösek ezek, hogy a végeredményt a hardver és a hozzá írt szoftver együttese fogja adni, azaz a felhasználói élmény, amit a használatuk során érez az ember. Minél jobban kiegészíti egymást a kettő, annál jobb lesz a termék. A Musaic MPL esetében azt éreztük, hogy a tervezői nagyon jól átgondolt szolgáltatás listát állítottak össze és ehhez nagyon jól passzoló eszközt tettek le az asztalra. Olyan zenekedvelőknek tudjuk ajánlani, akiknek egy modern igényekhez kitalált plug and play hifi eszközre van szükségük, ami hűséges társuk lesz a mindennapokban.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.