Marantz ND8006 CD-s hálózati zenelejátszó teszt

2018. július 27., péntek, 19:20

Marantz audio hifi lejátszó médialejátszó zenelejátszó CD-lejátszó hálózati lejátszó hálózati zenelejátszó Marantz lejátszó Marantz hifi Marantz teszt lejátszó teszt médialejátszó teszt zenelejátszó teszt Marantz CD-lejátszó Marantz hálóza

Bárcsak mindig olyan nyugodt magabiztossággal esnénk neki egy tesztnek, mint amikor Marantz feliratot látunk a dobozon. Amikor a forgalmazó egy újabb terméket bíz ránk eme japán gyártótól, abban az egyben kivétel nélkül biztosak lehetünk, hogy jó lesz. Mostani tesztünk főszereplője, ahogy mi nevezzük, az "ezresek" zászlóshajója, ám mégis egyedülálló kategóriát képvisel, hiszen a gyártó kínálatában a hálózati zenelejátszók, és a CD-lejátszók kínálatában is megtalálhatjuk. Vendégünk az új ND8006.

Amikor mindenre - is - gondolnak

Van az úgy, hogy az ember egy 400 000 Ft körüli technikát vesz a kezébe, és először csak azt vizslatja, hogy mibe lehet belekötni, ha már ennyi pénzt kiborítottunk a perselyből. Sajnos tapasztalatból állíthatjuk, hogy sok gyártónak sok termékén találtunk fogást, és sokszor mi is fancsali arccal álltunk néhány hiányosság előtt, hogy ez miért nem fért még bele? A válasz némi pozitív hozzáállással mindig kimagyarázható: legalább nincs még egy hibaforrás, egy igazi sztereó készülékbe az nem is kell, csak belerondít a hangzásba stb. A Marantz csapata ezt szerencsére egész máshogy látta, és letette az asztalra azt a lejátszót, amin lényegében minden jelenleg létező zenehallgatási lehetőség megvan, legfeljebb csak vinyl lemezjátszó és szalagos magnó nincs (ez azért maradjon így, ha lehet). Ha összefogjuk az összes lehetőséget, ami a minőségi zenehallgatást napjainkban szolgálja, akkor azt az ND8006 biztosan tartalmazza. Ez még talán nem is akkora extra, hiszen találni hasonló szolgáltatásokkal megtömött eszközt a piacon, de amiben a Marantz kimagaslik közülük, az az, hogy mindezt rendkívüli hangminőség mellett teszi. A szoftveres és hardveres képességei is dicséretesek, kezdjük az utóbbival.

Marantz ND8006 hálózati CD-lejátszó belső

Szolgáltatások

Ahogy az ND8006 előbújik a dobozából, egy jellegzetesen Marantzos külsejű CD-lejátszót tartunk a kezünkben. Ez eddig igaz is, hiszen valóban ott lapul egy magas szintű CD mechanika a lejátszó belsejében, s ezzel tulajdonképpen Jolly Joker-ré teszi ezt a fekete szépséget. Ha csak az előlap vezérlőtárcsái és gombjai által alkotott, szinte tökéletes szimmetriát csodáljuk, talán csak az USB A aljzat illetve a 6,3 mm-es fejhallgató Jack csatlakozó árulkodik arról, hogy itt többről lesz szó egy egyszerű CD-lejátszónál.

Marantz ND8006 hálózati CD-lejátszó

Az igazi szívdobbanást azonban a gép hátulja okozza a technika fanatikus felhasználók számára. Hol is kezdjük? A hátlap baloldalán kapásból két analóg kimenetet kapunk, melyből az egyik variálható jelszinttel teszi lehetővé akár egy végerősítő, akár egy aktív hangfal működését. Felette az Ethernet csatlakozó kapott helyet, melynek használata alaposan javasolt a minőségi hangzás eléréséhez, annak ellenére, hogy a két sarokban ott ágaskodnak a Bluetooth/WiFi antennák. Mellette koaxiális és optikai digitális kimenetek adnak lehetőséget például egy még jobb (vagy csak más) DAC-nak az adatfolyamok zenévé varázsolásához. Tovább haladva egy Marantz erősítő közös vezérléséhez alkalmatos távvezérlő infra csatlakozói, illetve egy RS-232C aljzat van segítségünkre okos otthonba való integráláshoz. Végül talán a legfontosabb szakasz, a digitális bemenetek következnek. USB B csatlakozó a számítógépről indított tartalmakhoz, valamint egy koaxiális- és két optikai bemenetre köthetjük digitális forráskészülékeinket melyeknek jelei különösen gondos környezetbe kerülnek odabent.

Marantz ND8006 hálózati CD-lejátszó hátlap

A belső értékek

Az imént említett digitális bemeneteken érkező adatok egy ESS9016 Sabre DAC gondjaira vannak bízva, illetve a gyártó saját digitális szűrője, a Marantz Musical Digital Filtering (MMDF) gondoskodik róla, hogy a jelek feldolgozását követően a lehető legtisztább hangot kaphassuk. Ezt tovább fokozni csak azzal tudja a Marantz, hogy OFF módban minden használaton kívüli áramkör kikapcsol, s ezzel lényegesen csökken a különböző egységek okozta interferencia. Ha már nagyon belemélyülünk a mozaikszavakba, az ND8006-ban az ún. Hyper-Dynamic Amplifier Modul (HDAM) feladata az, hogy a torzítás minimális legyen egy rendkívül széles dinamikatartomány mellett, ami eddig a nagyobb modelleknél tökéletesen működött, így vélhetően ez esetben is hihetünk a gyártó szavainak.

Marantz ND8006 hálózati CD-lejátszó belső

Az ND8006 széleskörű felhasználását mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy az igazán vájtfülű felhasználók igényeit is kielégítő, akár 11,2 MHz-es DSD fájlok lejátszása alkalmas 384 kHz/32 bit mintavételezésű jelfeldolgozó egységeken túl, a haverok által hozott MP3 fájlok Bluetooth-on, vagy AirPlay-en való lejátszásáig lényegében semmi nem okoz kihívást ennek a készüléknek. A támogatott streamer kliensek sora már szinte alapvető követelmény (Spotify, Deezer, TIDAL, Amazon Music) és természetesen a végtelen mennyiségűnek tűnő netrádiók jelenléte sem okoz nagy meglepetést, de a menüsorban szereplő SoundCloud például nem sűrű jelenség. Aki használja, tudja jól, hogy miért remek dolog akár mixeket is jó minőségben hallgatni egy össznépi banzáj során a barátokkal, vagy egyedül is.

Marantz ND8006 hálózati CD-lejátszó belső

Ami még feltétlenül szót kér, az a beépített fejhallgató erősítő. Már első blikkre pozitív, hogy egy 6,3 mm-es lyuk figyel ránk az előlapon, jelezve, hogy a Marantznál komoly fejhallgatók használatával számoltak ennél a modellnél, de az még szebb benne, hogy a beépített HDAM-SA2 erősítő modul tökéletesen illeszti magát a különböző impedanciájú fülesekhez. Tehát még egy pipa a sorban, ami eddig sem volt rövid, és bár jelen tesztünk során az ND 8006 sztereó képességeit vizsgálgattuk, mégis a végére hagytunk egy igen fontos szolgáltatást, ami egy hatalmas nagy hófehér fodros habot tesz erre az amúgy is pengére sikerült tortára. A neve pedig, HEOS Multiroom. Hangsúlyozzuk, hogy ezt nem állt módunkban tesztelni, de maga a funkció, és a lehetőség is dicséretes egy ilyen szolgáltatáscsomag mellett. Amit azonban nagyon is kipróbáltunk az a HEOS vezérlő applikáció, melynek segítségével lényegében száműzhetjük a rendszer-távirányítót is, bár ha valóban Marantz rendszerben működik az ND 8006, akkor nem annyira érdemes elásni.

Marantz ND8006 App

Működés közben

Legnagyobb bánatunkra, a PM8006 sztereó erősítő időben nem találkozott ezzel a teszttel, tehát az "isten is egymásnak teremtette őket" faktor így elmaradt, de egy kellemes Emotiva környezetben is volt mit bizonyítania japán barátunknak. A beüzemelést követően némi fejtörést okozott felkészületlenségünk, ugyanis automatikusan a megszokott Marantz applikációval szerettük volna irányítani a rendszert, ám ez már a múlté. Az ND8006 már egy HEOS App-ot használ, logikusan a multiroom vezérlés miatt. Szerencsére nagy kihívást ez sem okozott, mert a rendszerét nagyon egyszerűre és átláthatóra tervezték, így lépésről lépésre haladva vehettük végig az összes hasznos funkciót. Az App, nagyon jól kezelte a különböző zenei platformokat, a streaming szolgáltatások felülete igényes és jól átlátható, külső merevlemezről vagy NAS-ról szintén precízen irányíthattuk a dolgokat. Az egyetlen negatívumot a külső meghajtóról történő vezérlés során tapasztaltuk, ahol is nem tudtunk rájönni, hogy tudjuk az egész albumot vagy lejátszási listát importálni, így számonként kellett elindítgatni, ami nem túl szerencsés. Talán csak több idő kell a megismeréséhez, de ennek automatikusan kellene működnie.

Marantz ND8006 hálózati CD-lejátszó és PM8006 sztereó erősítő

Az ND8006 hangzására tökéletes megfogalmazás az, hogy audiofil. Ugyan ez egy kreált kifejezés, de mindannyian érezzük valahol, hogy mit is jelent. Kifinomultság, zeneiség, hosszan hallgathatóság és precíz, részletgazdag produkció. Bár nincs meg az a jelenlétérzet, mint pl. a PM-10/SA-10 párosánál, de messze nem egy sokmilliós high end komponensről van szó. A jellegzetesnek mondható Marantzos nyugalom és kontrolláltság árad belőle. Az Emotiva elő/végfok ugyan belecsempészi az előadásba a saját karakterét, de mivel több forrást is hallottunk ezen a pároson, pontosan tudtuk, hogy mire képes a Marantz.

Marantz ND8006 hálózati CD-lejátszó belső

Nagyon tiszta és pontos hangzást kaptunk, felbontása és térleképzése pedig példaértékű ebben a szegmensben. Basszusai feszesek és erősek, nem hagyott semmiféle hiányérzetet hallgatás közben, a magas frekvenciák nyitottsága és kristálytiszta csengése pedig szinte elvarázsolt. Az énekhangok, fúvós hangszerek légiessége szintén magával ragadó volt, és minden pillanatban megerősítette bennünk azt az érzést, hogy ezt a lejátszót bátran helyezhetjük magasabb értékű technikai környezetbe is, mert lazán képes lesz kiszolgálni, annak ellenére, hogy a gyártó hova sorolja. Minden perc zenehallgatás élmény volt vele és bár a teszt kezdete óta kerestük azt a pontot, amibe beleköthetünk, a helyzet az, hogy nem sikerült találni. Ha nagyon erőszakosak akarunk lenni, akkor esetleg egy analóg XLR csatlakozó jól mutatna rajta, de ezt tényleg csak kötekedés lenne, és igazságtalan is. A Marantz ND8006 így egy teljes egész, és így is szerettük meg.

Marantz ND8006 hálózati CD-lejátszó belső

Összegzés

Ebben a részben általában igyekszünk minden termékről összeszedni a jó és rossz tulajdonságokat, előnyöket, hátrányokat, hiányosságokat, és persze azt, hogy szerintünk kinek javasolt az adott készülék. Nos, a Marantz ND8006 megtestesíti korunk tökéletesnek mondható lejátszóját, minden olyan zenelejátszási képességgel, amire ész érvek közt csak szüksége lehet bárkinek, a teljesen átlag felhasználótól az igazi megszállott audiofilekig. Ajánlani mindenkinek tudjuk, akinek módjában áll 380 000 forintot szánni egy forrásra, és már rendelkezik egy legalább hasonló vagy akár magasabb szintű rendszerrel, vagy akár csak most kíván kiépíteni egy multiroom rendszert. Tudása valóban rendkívül szerteágazó, pofonegyszerű kezelésének és magas szintű hangminőségének köszönhetően csapatunknál kiérdemelte a Kiváló Termék címet.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.