Marantz NA6005 hálózati médialejátszó teszt

Modern rádiózás, Marantz stílusban

2015. június 5., péntek, 13:10

Marantz audio hifi lejátszó audio lejátszó hálózati lejátszó Marantz hifi Marantz lejátszó lejátszó teszt médialejátszó teszt hálózati médialejátszó teszt hálózati lejátszó teszt

Néhány napig vendégül láthattuk a Marantz jelenlegi legkisebb hálózati médialejátszóját, mely - mint kiderült - a megszokottól lényegesen jobb minőségben képes muzsikálni még akkor is, ha internet rádiózásra kerül sor.

Hálózati = mindent tudó?

Manapság, mikor már óvodás korúak is feketeöves szinten képesek használni az internetet, és általános feltétellé vált, hogy azonnal hozzáférjünk mindenhez, amihez akarunk, a hifi gyártóknak is tartaniuk kell a lépést. A több, mint fél évszázada tevékeny Marantz-ot ugyan legtöbben mai napig kellemes megjelenésű, kétoldalt ívelt pezsgő-arany színű erősítőiről és CD-lejátszóiról ismerik fel. Ettől függetlenül, a japán hifi óriásnak is tennie kellett trendkövető lépéseket az évek, évtizedek során, hogy a "kihalás" veszélye még egy pillanatig se fenyegesse őket. A hálózati szolgáltatások megjelenésével immár egy okostelefon is elegendő ahhoz, hogy internetrádiót hallgassunk otthonunkban, persze a jó hangminőség ebben az esetben nem garantált, sőt, nem lehetséges. Az olyan cégek, mint a Marantz, már megszokásból, a génjeikben hordozzák a filozófiát, ami a magas hanghűség köré épült, és olyan, ma már déd/nagyszülőként élő emberek által lett megalapozva, akik tisztelték és szerették a zenét. Mai tesztalanyunk, az NA6005 úgy kovácsolt előnyt a cég szakmai múltjából, hogy az imént leírt kulturális hátterébe beolvasztotta az "okostelefonos", modern generáció elvárásait. Így talán nem is olyan meglepő, hogy az NA6005 egy ingyenesen letölthető Marantz HiFi Remote App által kényelmesen, abszolút 21. századi módon kezelhető. A beépített WiFi és Bluetooth meglétét is bizonyára, a legtöbben szemrebbenés nélkül veszik tudomásul.

Marantz HiFi Remote App

Tehát kapunk egy olyan készüléket, mely képes rácsatlakozni az internetre, ezáltal a világhálón fellelhető, több ezer rádióállomás műsorát képes közvetíteni. Ahhoz, hogy ez lehetővé váljon, az NA6005 testébe nyílván be kellett építeni egy DAC-ot, és persze az információk nyomon követéséhez egy előlapi kijelző is kellett. Mindezt megtoldották egy előlapi USB bemenettel, aminek köszönhetően teljes értékű hifi lejátszót kaptunk, mely sem hanglemezről, sem CD-ről, hanem külső merevlemezről vagy pendrive-ról beolvas nagyfelbontású (akár a CD-ken tárolt adatmennyiséget lényegesen felülmúló), stúdió minőségű hangfelvételeket is. A készülék mobileszközeink töltésére is képes, ráadásul még készenléti módban is tovább tölti a rácsatlakoztatott telefon/tablet akkumulátorát. A maximális töltöttséget automatikusan érzékeli, ekkor vált csak teljesen alvó, mindössze 0,4 W-ot igénylő üzemmódba. Mivel hálózati zenelejátszóról beszélünk, természetesen a számítógépen vagy NAS-on megosztott könyvtárak között is böngészhetünk, így még USB-kulcsra sem kell feltétlenül másolgatni. Ez így leírva mind szép és jó, de újfent magunkat kell ismételnünk: elméletileg minderre egy mobiltelefon is képes. Az NA6005-öt valójában csupa olyan apróság emeli felsőbb szintre, amiket a Marantz az évtizedek alatt kifejlesztett "a jobb hangért" címszóval.

Marantz NA6005 hálózati audio lejátszó hátlap

A finom hang érdekében

Az áramkör kritikus részein a Marantz saját fejlesztésű HDAM és HDAM-SA2 moduljai találhatóak. Beépítettek belőlük néhányat az analóg kimeneti részhez és a fejhallgató erősítőhöz is, utóbbinak köszönhetően tesztalanyunk nagyon szépen meghajt audiofil füleseket is. A hagyományos IC-s műveleti erősítőkhöz viszonyítva a HDAM diszkrét felépítése rendkívül nagy sávszélességet biztosít, ami a hangminőség számára kedvező. Az NA6005 belsejében CS4398 DAC végzi a jelátalakítást, legfeljebb 192 kHz/24 bites mintavételezéssel, ezen felül a PCM és DSD jelfolyamok lejátszása sem jelent neki gondot.

Marantz NA6005 hálózati audio lejátszó

Ugyancsak a jobb hang javára válik a beépített AirPlay és Spotify kliensek megléte. Előbbi főleg azoknak jelent majd drámai előrelépést, akik eddig a Bluetooth hangzásához szoktak hozzá. A Spotify-t nem csak azért kedveltük meg, mert az internetrádióhoz képest összességében jobb hangot szolgáltat, hanem a böngészhető zenék tömkelegéért is. Általánosságban elmondható, hogy még azok is fellelkesülnek a felhő-alapú kliens által nyújtott, hihetetlen mennyiségű zenétől, akik eleinte ellenzik az online közvetített médiát. Ennek fő oka, hogy a Spotify (még szerkesztőinknek is) rengeteg általunk még nem ismert, vagy épp ellenkezőleg, ritkaságként nyilvántartott zenét is tartalmazott.

Marantz NA6005 hálózati audio lejátszó

A készülékház tetejét leszedve, hamar elénk tárul a Marantz hifis szakértelme a figyelmesen kiválogatott passzív és aktív alkatrészek, valamint az egymástól elkülönített, különálló kártyákra épített áramkörök formájában, még ha kicsit szellős is az összkép. Ne feledjük, hogy ez a modell a cég legkisebb hálózati lejátszója, a nagyobb típusokban a csatlakozók és extrák száma, a rendezettség és figyelmesség (pl. NA8005) lényegesen komolyabb szinten mutatkozik meg. Egyébként az NA6005 cseppet sem melegedett tesztünk során, tehát akár kicsit szűkebb helyen is üzemeltethető. Persze talán nem túlzás kijelenteni, hogy az NA6005 inkább a szobadísz-jellegű hifik táborát erősíti, a sajátos külsőbe sokan okkal szeretnek bele.

Marantz NA6005 hálózati audio lejátszó

Használat közben

A mellékelt rendszer-távvezérlővel és a letölthető applikációval is könnyen megtaláltuk a lejátszó funkcióit, az előlapi kijelző szépen olvasható, vastag és gördülékenyen mozgó karaktereket mutatott.

Marantz NA6005 hálózati audio lejátszó távvezérlő

A készülék szoftvere viszonylag lassan áll fel, ha helyi hálózati lejátszás közben vagy az előlapi USB-t használva kapcsoltuk ki ? ilyen esetekben legalább 15-20 másodpercet kellett várnunk. Internet-rádiózás során ennek az ellenkezője történt, mindössze 3-4 másodperc alatt, szinte azonnal megszólalt az utoljára elindított állomás. A lejátszó kicsit válogatósnak bizonyult pendrive tekintetben, pl. a mi 16 GB-os Kingston adathordozónkat, formázástól (a készülék a FAT32-t preferálja) függetlenül, először ismeretlennek titulálta, majd megmutatta a gyökérkönyvtárat, de nem engedett azon belül navigálni, mintha lefagyott volna. Másik pendrive-ról már gondtalanul működött a lejátszás, tehát az eszköz kicsit válogatós, ezért vásárlás előtt ha lehetséges, akkor inkább próbáljuk ki saját adathordozónkkal. Könnyen lehet, hogy ez egy firmware frissítéssel kiküszöbölésre kerül, addig inkább iOS mobileszköz tulajdonosok tudják ténylegesen zökkenőmentesen kiaknázni az USB port képességeit (a teszt során egy iPhone 4S-t is rákötöttünk az NA6005-re és hibátlanul ment a lejátszás). Ettől eltekintve a menürendszer letisztult és logikus felépítésű volt, minimális angol tudással már a használati utasítás nélkül is könnyedén végigjárhatóak a készülék beállításai.

Hangminőség

A Marantz hálózati zenelejátszóját két héten keresztül teszteltük, nagyrészt egy kb. 15 m2-es alapterületű szobában, Jamo C 803 hangfalakkal. Egy délutánt rászántunk a budapesti Allée-ban lévő Denon márkabolt falai között is, ahol Q-Acoustics Concept 20 állványos dobozokkal fülelhettük meg. A tesztidőszak döntő részében az internetrádió állomások között válogattunk, illetve alkalmanként az egyik számítógépen megosztott könyvtárról is lejátszottunk rippelt CD albumokat, végül elérkeztek a kritikus órák: a kimondottan teszteléshez használt referencia válogatásunkat meghallgattuk hangfalakon, és egy Sennheiser HD 600 fejhallgatóval is. Apropó, az NA6005 előlapján lévő 6,3 mm-es Jack kimenet valóban remek minőségű jelet szolgáltat, tehát akár esti, csendes zenehallgatáshoz, akár dedikált partnerként, fülesünk mellé, a Marantz lejátszója jó munkát végez.

Marantz NA6005 hálózati audio lejátszó

Tesztalanyunk hangja friss, dinamikus, kissé élénk, ugyanakkor kellően árnyalt. A sztereó tér az NA6005 egyik legerősebb fegyvere, meghökkentően jó színpadot kovácsolt össze még gyengébb minőségű felvételekkel is. Sokszor azt vettük észre, hogy az internetes rádióállomások tisztábban, jobban szóltak az eddig megszokottakhoz képest. Sok hasonló tudású (illetve drágább) készülék járt már nálunk, de a netes állomásokra váltva, valahogy mindig legyintve tovább kellett léptetnünk, mondván, hogy ami rossz, azon nem lehet javítani. Ezúttal a legyintés elmaradt, és úgy tűnik, hogy a Marantz valamit nagyon jól csinált, mert élveztük a zenét, ráadásul elég sokáig. Erre remek példa volt az az alkalom, amikor Pink Floyd-ot játszottak a Radio Paradise-on. Leültünk a hangfalak elé, feltekertük a hangerőt, hogy a kanapén érezni lehessen a basszusgitárt, és a szám végéig, önfeledt szórakozás vette kezdetét. Nagyon jól szólt a rendszer, valahogy elfelejtettek megjelenni meg a túlzott tömörítésből fakadó, szokásos ?MP3-as? digitális morajlások és zajok.

Marantz NA6005 hálózati audio lejátszó

Marcus Miller (Afrodeezia) legújabb albumát 24-bites verzióban hallgatva a kellemes hangzáshoz fizikailag élénkebb színpad, és stabilabb térérzet párosult, ezzel az NA6005 bebizonyította, hogy igenis audiofil DNS-t hordoz. A hangszerek szépen elkülönültek, a magas frekvenciák nem harsogtak, a két hangfal közti, középső rész kapott egy kis virtuális mélységet, és a részletek csak úgy röpködtek a levegőben. Ekkor muzsikált tesztalanyunk a legszebben.

(szerkesztői kiegészítés: Jazz-rajongóknak halkan megjegyezzük, hogy Marcus Miller megtiszteli hazánkat egy július 5-i, nagyszínpados koncert erejéig a Budapest Parkban. A brooklyn-i származású művész napjaink egyik legnépszerűbb jazz basszusgitárosa, érdemes rászentelni egy estét azoknak, akik a szokásos fesztiválos őrjöngés mellett/helyett kifinomultabb, muzikálisabb élményt keresnek.)

Végszó

A Marantz NA6005 meglepően kellemesen szólaltatott meg sok általunk jól ismert internetrádió állomást, ezért szeretnénk arra buzdítani az online világtól ódzkodó felhasználókat, hogy tegyenek egy próbát, mert egy ilyen készülék hasznos társ új zenék megismeréséhez. Bizonyos funkciókat, melyek csak a nagyobb NA8005-ös testvéren találhatóak meg, kissé hiányoltunk. Ez részben érthető, hiszen a termékfejlesztők elméletileg a hálózati lejátszásra helyezték a fő hangsúlyt. A versenytársak között találni gazdagabb funkcionalitással felvértezett példányokat, az NA6005 viszont így is, úgy is nagyon szépen szól. Emellett a készülék megjelenése egyedi, ezért illendő szintén Marantz erősítőkkel párosítani, és például a PM6005 DAC-kal is rendelkezik... ravasz, nemde? A lényeg: szépen összeszerelt hifi elektronika az NA6005, mely bebizonyította, hogy az internetről közvetített felvételek is tudnak élvezhetően szólni.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.