Marantz CD 50n hálózati CD-lejátszó teszt

2024. április 23., kedd, 00:25

Marantz audio hifi lejátszó zenelejátszó CD-lejátszó Marantz hifi Marantz teszt Marantz CD-lejátszó hálózati CD-lejátszó CD-lejátszó teszt Marantz CD-lejátszó teszt

Három évvel ezelőtt mutattuk be a Marantz felsőkategóriás, SACD 30n és MODEL 30 nevű SACD lejátszó/integrált sztereó erősítő párosát, ami egy új út kezdetét jelentette a neves japán cégnél. A külsőn gyökeresen változtattak, ezt a dizájnt azóta az alacsonyabb kategóriájú sztereó, és több házimozi komponensüknél is bevetették, tehát adott lett az új arculat. A módosítások viszont nem csupán ezen a téren mutatkoznak meg. Ennek ékes példája a középkategóriás CD 50n lejátszójuk.

Marantz CD 50n CD-lejátszóMarantz CD 50n CD-lejátszóMarantz CD 50n CD-lejátszóMarantz CD 50n CD-lejátszóMarantz CD 50n CD-lejátszó távirányítóMarantz CD 50n CD-lejátszó távirányítóMarantz CD 50n CD-lejátszó hátlapMarantz CD 50n CD-lejátszó hátlapMarantz CD 50n CD-lejátszó hátlapMarantz CD 50n CD-lejátszó hátlap digitális csatlakozókMarantz CD 50n CD-lejátszó hátlap analóg kimenetekMarantz CD 50n CD-lejátszó hátlap analóg kimenetekMarantz CD 50n CD-lejátszó talpMarantz CD 50n CD-lejátszó talpMarantz CD 50n CD-lejátszóMarantz CD 50n CD-lejátszóMarantz CD 50n MODEL 50 tesztMarantz MODEL 50 CD 50nMarantz MODEL 50 CD 50nMarantz MODEL 50 CD 50nMarantz MODEL 50 CD 50nMarantz MODEL 50 CD 50nMarantz MODEL 50 CD 50nMarantz MODEL 50 CD 50nMarantz CD 50n CD-lejátszóMarantz CD 50n CD-lejátszóMarantz CD 50n CD-lejátszóMarantz CD 50n CD-lejátszóMarantz CD 50n CD-lejátszó Toroidal Power TransformerMarantz CD 50n CD-lejátszó Toroidal Power TransformerMarantz CD 50n CD-lejátszóMarantz CD 50n CD-lejátszóMarantz CD 50n CD-lejátszóMarantz CD 50n CD-lejátszóMarantz CD 50n CD-lejátszóMarantz CD 50n CD-lejátszóMarantz CD 50n CD-lejátszó HEOS modulMarantz CD 50n CD-lejátszó Analogue Audio CircuitMarantz CD 50n CD-lejátszó Analogue Audio CircuitMarantz CD 50n CD-lejátszó Analogue Audio CircuitMarantz CD 50n CD-lejátszó Analogue Audio CircuitMarantz CD 50n CD-lejátszó CD mechanikaMarantz CD 50n CD-lejátszó CD mechanikaMarantz CD 50n CD-lejátszó Custom Block CapacitorsMarantz CD 50n CD-lejátszó DAC Digital IsolatorsMarantz CD 50n CD-lejátszó Digital BoardMarantz CD 50n CD-lejátszó HDAM CircuitMarantz CD 50n CD-lejátszó Headphone AmplifierMarantz CD 50n CD-lejátszó Schottky barrier diodeMarantz CD 50n CD-lejátszó Variable OutMarantz CD 50n CD-lejátszó Variable Out

Minőség és mennyiség példás összegzése a középkategóriában

Pontosan másfél éve járt nálunk a Marantz CD 60, aminek a frontoldalán a CD player felirat volt látható, és a korábbi hatos, majd hatezres széria új tagját köszönthettük személyében. A CD 50n esetében már azt olvashatjuk, hogy Network CD player, tehát a készülék nem csak minőségében ékelődik be a felső és belépő kategóriás lejátszók közé, hanem tudásában is, ráadásul sok olyan extrát tartogat számunkra, ami az SACD 30n-ből még hiányzott. Elsősorban azért, mert akkor még nem is létezett.

Marantz CD 50n CD-lejátszó

A Marantz CD 50n elég méretes házban foglal helyet, ami elsőre talán nem is tűnne indokoltnak, de elég csak rápillantanunk a hátlapjára, és máris elfogadjuk a fizikumát, ami ha egyszer már adott, az előlapon is kihasználták. Középre került a méretes, háromsoros OLED kijelző és a lemezfiók, tőle balra kör alakban találhatók a vezérlő gombok, jobbra beléphetünk a menübe, a fejhallgató kimenet szabályozható szintű, és egy külön tárcsa enged minket a bemenetek között lépkedni. Többet talán nem is érdemes írni az előlapról, ami a házzal együttesen alumíniumból készült, letisztult, de divatos és egyéni az arculata, a kezelőszervek használata 1 perc alatt elsajátítható, ha nem akarjuk használni a mellékelt rendszer-távirányítót, amivel tényleg minden elérhető és könnyen kezelhető. Elsőre egy picit sok rajta a gomb, de ha egyszer a készüléknek vagy a szettnek nagy a tudása, akkor ez teljesen érthető.

Marantz CD 50n CD-lejátszó távirányító

A Marantztól megszokott, rézcsavarokkal összeszerelt CD 50n belsejében példás rend uralkodik, pedig sok szabad felületet nem is találunk. A JTL-101YP lemezmechanika mellé helyezték a méretes trafót, ami körül azért hagytak némi helyet a hőelvezetés érdekében. A többi részt az alaplap, NYÁK és chip tölti ki, amelyeknek mind-mind fontos szerepe van a készülék tudásában és minőségében.

Marantz CD 50n CD-lejátszó CD mechanika

Hátul a szépen elválasztott analóg kimenetekből fixet és állíthatót nyújt a Marantz, továbbá megtalálható az úgymond szokásos remote control ki- és bemenet, amelynek saját rendszerbe illesztésnél van szerepe, ahogyan az RS-232C aljzatnak is. Bluetooth/WiFi antennából kettőt is felszerelhetünk, van Ethernet aljzat, de külső merevlemezt vagy pendrive-ot csatlakoztathatunk. A digitális szekcióban optikaiból és koaxiálisból ki- és bemeneteket is találunk, melléjük adódik egy USB DAC bemenet is, valamint egy ritkaságszámba menő HDMI ARC bemenet, amire ráköthetjük a televíziónkat. Ezek alapján látható, hogy egyáltalán nem egy átlagos CD-lejátszóról van szó, hanem ahogyan az a készülék nevében is olvasható, valódi hálózati lejátszóról.

Marantz CD 50n CD-lejátszó hátlap

A CD 50n HEOS applikációval is vezérelhető, ahonnan a lejátszót közvetlenül egy végfokhoz is köthetjük, így feleslegessé téve egy jelutat, ami minden bizonnyal rontana valamennyit a hangminőségen. Az AirPlay 2, Spotify Connect, TIDAL, vagy TuneIn Radio csak néhány a sok szolgáltatás közül, PCM 384 kHz/32 bit és DSD 128 fájlok kezelésére is alkalmas a készülék, de hangvezérlésre és multiroomba illesztésre is lehetőségünk van. A Marantz ezúttal sem felejtette ki a HDAM áramkört, amihez még egy Marantz Musical Direct Filtering technológiát is bevetettek, mindezt a tiszta jelutak és a hangminőség érdekében. Az SACD, mint fizikai adathordozó felismerése ezúttal lemaradt, de a leírtak szerintünk mindenkit kárpótolnak, akik a nagyfelbontású formátumok hívei.

Marantz CD 50n CD-lejátszó HDAM Circuit

A fekete- vagy ezüstszínben választható, és négy darab széles lábon álló készülék tápkábele természetesen cserélhető, és még egy belépő szintű összekötő kábelt is tartalmaz a doboz, ami mindig is egy jelképes plusz volt a cég részéről, hiszen ennél mindenképpen jobbat érdemel. Ezért is használtuk a bevált QED valamint VIABLUE kábeleinket az összekötéshez, erősítőből maradt Parasound párosunk, valamint a teszt végére megérkezett hozzánk a hozzá passzoló Marantz MODEL 50 sztereó erősítő is, míg a Focal Profile mellé szegődött a Bowers & Wilkins 603 S3 álló hangfal is.

Marantz CD 50n MODEL 50 teszt

A hagyományokra építve, de teljesen modernizálva

Árfekvéséből kiindulva a Marantz CD 50n a korábbi 8000-es utóda lehet, ami ugye a legnagyobb modell volt a korábbi termékpalettán, felette már a "kétbetűs" típusok jöttek, amelyek kizárólag audiofil és high end kategóriájúak voltak. A 8000-es lejátszók érett ritmikájukkal, kissé kihegyezett, a nagyfelbontást pártoló zenehallgatóknak kedveztek, amelyek közül az akusztikus zene reprodukálása kiemelkedett, nemhiába szerepelt a katalógusban közelről egy gitár. A CD 50n a meghallgatás alatt bőven hozta is ezt a szintet, pedig valamivel alatta lévővel is kiegyeztünk volna, hiszen a korábbi modellhez képest jelentősen megnőtt a szolgáltatások száma, így kész csoda, hogy ennyi pénzért a minőséget és a mennyiséget sikerült összehozniuk. A Focalokkal párosítva megmaradt a Marantz jellegzetes, kicsit magasba húzó karaktere, amiben rengeteg finomság, aprólékosság volt, de a gördülékenységre sem panaszkodhattunk. Remek páros volt ez is, főleg 20 nm alatt, de az a bizonyos boogie faktor azért valamennyire hiányzott, és mélytartományból sem kaptunk annyit, amennyivel megelégedtünk volna minden stílusú zenén. Ekkor viszont jött a Bowers & Wilkins legújabb 600-as sorozatának egyetlen álló típusa, és láss csodát, minden a helyére került!

Marantz CD 50n CD-lejátszó

Amennyiben megemlítettük a korábbi 8000-es sorozatot, újra ki kell emelnünk, hogy annak megőrizte alapvető jellemvonásait a CD 50n, azonban karakterében az SACD 30n felé közelítettek a hallottak. Kaptunk tehát továbbra is precizitást, részleteket, hatalmas teret is, azonban a Marantz ezeket burkolta a felsőbb ligákra jellemző nyugodtsággal, kiegyensúlyozottsággal, analógossággal. Igen, eltűnt a sokak számára zavaró magas él, a túldimenzionáltság és a kissé túlburjánzó magamutogatás, tehát a cég ezúttal nem a feltűnő előadásra, hanem a hosszú távú zenehallgatásra fektette a hangsúlyt. Ezáltal nem volt sziporkázó, önimádó, inkább simogató, kicsit meleg tónusú, kiegyensúlyozott.

Marantz MODEL 50 CD 50n

Ezek a jelzők általánosságban minden zenei műfajon megmutatkoztak, és ez egy ritka jó pont. Az egyértelmű, hogy a Marantz elsősorban rendszerben gondolkozott ezúttal is, tehát a MODEL 50-hez kalibrálta a lejátszó hangzását, és biztosak vagyunk benne, hogy a valódi "marantzos" egység azzal jöhet létre. Ám Parasound erősítőnkkel is olyan remek párost alkotott, ami biztosan megfelel azoknak az embereknek, akiknek a zenéről hasonló az elképzelésük, mint nekünk. Tehát legyen benne minden részlet, de a hangsúly a zeneiségen, a komplexitás mellett az egységességen legyen.

Marantz CD 50n CD-lejátszó hátlap analóg kimenetek

A Marantz CD 50n tehát inkább csak nyomokban hasonlít az elődjére, amit a teljesen új külső is alátámaszt. Mutatós, látványos, de mindenekelőtt a megbízhatóságon és könnyű használaton van a hangsúly, minden részlete igényes, a gombok is logikusan vannak elhelyezve, a menü használata pedig egyértelmű. Tehát semmi flanc, annak ellenére, hogy nagytudású készülékről van szó. A váltás a bemenetek között gyorsan megtörténik, a hálózati kapcsolódás sem tart sokáig, ahogyan a lemezek kezelése is csupán pillanatok műve.

Marantz CD 50n CD-lejátszó Analogue Audio Circuit

A már említett hajdani katalóguson szereplő gitár most is ott lehetne a reklámanyagon, de mögé már el tudnánk képzelni egy komplett zenekart is, a húrokat pedig hátrébb tolnánk a képen, hiszen ezúttal minden hangszernek egyforma szerep jutott. Ugyan megbirkózik a torzított gitárokkal is, tehát némi Rammstein vagy Slayer nem fogott ki rajta, de sokkal közelebb állt hozzá Knopfler zenekara, vagy Presley előadásában a Fever, ahol nagyobb szerepet kapott a részletes és finom hangszerelés, a hangulat átadása, az izgalom tolmácsolása. A The Cranberriest is öröm volt általa hallgatni, ahol a Zombie esetében méltón tálalta a zúzást, de a hangulatosabb és lassabb, vagy finomabban kibontakozó melódiák még jobban feküdtek neki.

Marantz CD 50n CD-lejátszó

Nem kellett félteni a kihívásoktól sem a lejátszót, ezt bizonyította Damien Rice és King Crimson felvételeinél, ahol lazán lekövette a hirtelen hangulatváltásokat, a bonyolult ritmikát és a dinamika ingadozást is, de még Björk elborult szerzeményeinél is megingathatatlan maradt. Mindehhez kellett a futómű stabilitása, a nagyon pontos jelkiolvasás, de ugyanolyan fontos szerepet töltött be a DAC is, ami nagy dinamika tartományt és felbontást nyújtott. Párosuk nagyon megbízhatóan működött, egyértelmű volt, hogy a mérnököknek megfontolt, érett elképzeléseik voltak, amiket sikerült is megvalósítaniuk.

Marantz CD 50n CD-lejátszó

A CD 50n gyorsan reagált a dalokon belül, ritmikai képessége így nem csak Marcus Miller vagy Petrucciani dalainál voltak egyértelműek, de klasszikus zenén is nagyon szépen prezentálta a gyors szólóhegedűt, a nagyzenekar belépésétől nem ijedt meg, és ami a legfontosabb, mindvégig ott volt az érzés, hogy a készülék nagyon is kiegyensúlyozott tudott maradni. A középtartománya kiforrott volt, a basszust is nagyon szépen tálalta, talán a magasszekcióban lehetett volna egy kicsit több bátorság, az összkép viszont nagyon szerethető volt így, ráadásul elfeledtette a digitális ízt, amit maximum gyengébb minőségű felvételeknél tapasztaltunk.

Marantz CD 50n CD-lejátszó

Puhasága mellett nagyon is határozott volt, ami Peter Gabrielt hallgatva mindenképpen előnyös, hiszen a művész remek albumainak keverései nem tekinthetők referenciának, a Marantz pedig ezekből is ki tudta azt hozni, amit ettől a kategóriától elvárunk. Némi bátorság talán jól jött volna még, vagy a részletek jobb kibontása, de a hangulat így is átjött, az analóg és digitális hangszerek kombinációja pedig arányos maradt, ami lényegében pozitív, hiszen ebben az ársávban a lejátszók valamelyik oldalra szoktak kibillenni. Itt viszont maradt a kellemes, nem túltolt, egységes prezentáció, ami ahogyan a korábban hallott szerzemények esetében, itt is nagyon jól jött.

Marantz CD 50n CD-lejátszó

Összegzés, végszó

A Marantz CD 50n egy olyan felsőkategóriás lejátszó, ami szolgáltatásaiban egyértelműen kimagaslik a vetélytársai közül, ahogyan hangminőségben is. Megőrizte gyártójának alapvető karakterét, ugyanakkor lényegesen át is formálta azt jelezvén, hogy egy teljesen új korszakot kezdtek el. CD-lejátszó része megbízható és minőségi, a digitális, hálózati vagy vezeték nélküli zenehallgatás is hozza az ezen a szinten elvárható nívót. Összességében egy olyan készüléket alkotott a Marantz, ami hangzásban újat hozott, a kategóriáját valamivel ki is nőtte, felszereltségben pedig jelenleg nem akad vetélytársa. Mindenkinek megfontolandó, aki a digitális zenehallgatás bármelyik formáját is válassza, az igénye az analógos, megbízható, kiegyensúlyozott előadás birtoklásán és annak élvezetén van.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.