Lotoo PAW Pico hordozható zenejátszó teszt

Fuss, Pico, fuss!

2018. november 26., hétfő, 11:45

Lotoo audio hifi lejátszó zenelejátszó DAP audio lejátszó hifi lejátszó mobil hifi Lotoo lejátszó Lotoo DAP lejátszó teszt médialejátszó teszt zenelejátszó teszt DAP teszt Lotoo teszt Lotoo audio lejátszó mobil hifi lejátszó

A Lotoo PAW Pico elsősorban nem a megszállott audiofilek, hanem a szórakozni vágyó, zenekedvelő sportolók játékszere. Ideális utódja az olyan feledésbe merült lejátszóknak, mint az iPod Shuffle, szolgáltatásait tekintve pedig a Lotoo tudásának különös mixtúráját nyújtja.

Lotoo PAW Pico mobil zenelejátszóLotoo PAW Pico mobil zenelejátszóLotoo PAW Pico mobil zenelejátszóLotoo PAW Pico mobil zenelejátszóLotoo PAW Pico mobil zenelejátszóLotoo PAW Pico mobil zenelejátszóLotoo PAW Pico mobil zenelejátszóLotoo PAW Pico mobil zenelejátszó dobozLotoo PAW Pico mobil zenelejátszó belsőLotoo PAW Pico mobil zenelejátszó belsőLotoo PAW Pico mobil zenelejátszó Analog DevicesLotoo PAW Pico mobil zenelejátszóLotoo PAW Pico mobil zenelejátszóLotoo PAW Pico mobil zenelejátszóLotoo PAW Pico mobil zenelejátszóLotoo PAW Pico mobil zenelejátszó AppLotoo PAW Pico mobil zenelejátszó App

Általános jellemzés, funkciók

A Lotoo PAW Pico nevének megfelelően pici és könnyű: mindössze 26 gramm (mint egy ceruzaelem), mérete pedig 5x4x1,3 cm. Beépített 32 GB-os memóriájára akár több száz veszteségmentes fájlt felmásolhatunk, feltéve, ha nem DSD-vel akarjuk tele pakolni. Egyébként utóbbit is támogatja az eszköz, sőt, szinte minden ismertebb formátumot lejátszik, akár 192 kHz/24 bites mintavételezéssel.

Lotoo PAW Pico mobil zenelejátszó

A csöppségen található egy ALPS jelszint vezérlő potméter, egy állapotjelző LED és zene lejátszás indítására valamint üzemmód kapcsolásra szolgáló gombok. Nincs kijelzője, háttértára nem bővíthető, cserébe egy feltöltéssel akár 10 órát is kibír. Hab a tortán a beépített mozgásérzékelő és GPS, amelyeknek köszönhetően a lejátszó segít mérni pl. az általunk lefutott távolságot. Olyannyira sport-centrikus, hogy karpánt is jár mellé, valamint a lejátszóra felpattintható egy hatalmas csipesz, hogy bármely ruhadarabra rögzíthető legyen.

Lotoo PAW Pico mobil zenelejátszó

Ahhoz, hogy a sokszáz zeneszámot könnyen elérjük, Bluetooth-alapú telefonos applikációt is fejlesztett a cég. Utóbbi segítségével navigálhatjuk a lejátszót, megjelenítve annak memóriáján lévő zenei könyvtárunkat. Dönthetünk viszont véletlenszerű lejátszás mellett is (amelyre dedikált nyomógomb szolgál). A PAW Pico kb. 50 000 Ft-ért vásárolható meg.

Lotoo PAW Pico mobil zenelejátszó App

Küllem

A dizájnból érzékelhető, hogy ugyanaz a csapat dolgozott a terméken, akiknek a PAW 5000 MKII is köszönhető. A készülékház műanyag, de jó minőségérzetet sugall. A ki/bekapcsoló gombot valójában nem benyomni kell, hanem oldalra tolni. Amint kattan, elkezd szakaszosan villogni az állapotjelző LED. A villogások gyakoriságából és időtartamából tudhatjuk meg, hogy mikor mit csinál a lejátszó. Ezt kiismerni kezdetben elég nehézkes, de a használati útmutató átnézése után minden könnyebb lesz.

Lotoo PAW Pico mobil zenelejátszó

Az eszköz döbbenetesen könnyű, ezáltal tényleg remek sportkiegészítő lehet. Azt viszont fontos tudni, hogy nem ütés- ill. cseppálló, tehát extrém sportolóknak nem ajánlott. Fülesünket 3,5 mm-es analóg sztereó Jack aljzat fogadja. A beépített, 300 mAh kapacitású akkumulátor töltése és a fájlok mozgatása micro USB porton keresztül lehetséges.

Lotoo PAW Pico mobil zenelejátszó belső

Használat közben

Bekapcsolást követően, ha megnyomjuk a Play gombot, azonnal megszólal a zene. Az okozhat eleinte bonyodalmat, hogy telefonunkkal párosítsuk a lejátszót. Ehhez a Lotoo Pico alkalmazást kell letölteni (iOS és Android platformokon is elérhető). Fontos, hogy mielőtt nekilátunk, frissítsük a lejátszó szoftverét. Cserébe nem kevés fejfájástól és idegeskedéstől óvjuk meg magunkat. A korai szoftverrel nekünk képtelen volt a lejátszót felismerni telefonunk. A párosítást követően gond nélkül böngészhetjük a háttértárra felmásolt zenéket.

Lotoo PAW Pico mobil zenelejátszó App

Az applikációból kicsit hiányoltuk a hangerő szabályzás lehetőségét. A mi tesztpéldányunk potmétere ugyanis néha érzéketlen volt, ezért türelemmel kellett forgatni. Praktikus funkció, hogy a lejátszó átkapcsolható sport módba. Ekkor a mozgásunkhoz igazíthatjuk az éppen hallgatott zene tempóját. Utóbbit azok fogják értékelni, akik képtelenek egyes zeneszámokhoz igazítani saját lépteiket/légzésüket.

Lotoo PAW Pico mobil zenelejátszó

A lejátszót Lotoo ENIGMAcoustics Dharma D200 fülhallgatóval teszteltük, ugyanezt a fülest használtuk minden eddigi Lotoo (és több más gyártótól származó) DAP kipróbálásakor.

Hangminőség

A PAW Pico karaktere összességében kellemes, amennyire emlékezetünkre támaszkodhattunk, a PAW 5000 szintjét hozta, kicsit alacsonyabb felbontással. A magas frekvenciákat lágyan, selymesen közlte, cserébe hosszú távon sem fárasztott. A középső hangok tisztán, gyorsan jelentek meg, de kicsit távolban maradtak. A basszus erőlködés nélkül, ugyanakkor testességgel egészítette ki a zenét, többször is picit rárakódott más részletekre. Hallgattunk kiváló minőségű koncertfelvételeket, amelyekből éppen az atmoszféra és a hangszerek apró rezdülései maradtak ki azáltal, hogy a Pico kissé puhította a hangot. Ettől függetlenül a sztereó tér stabilitása, irányítottsága is egyértelműen jobb volt, mintha mondjuk egy egyszerűbb Androidos okostelefonról hallgattuk volna. Mellőzte a telefonokra és olcsó elektronikákra jellemző, bántó, harsány hatást. Összességében tehát finom, lágy hangot kaptunk.

Lotoo PAW Pico mobil zenelejátszó

Következzen néhány konkrét példa: Gregory Porter - Quizas, Quizas, Quizas c. koncertfelvételét fülelve a zenekar élénken kísérte az éneket, hallottunk extra árnyalatokat a távolban. A fúvósok jellegzetes ércessége és az ütős hangszerek távolba szökő visszhangja valahogy a háttérben maradt (a jobb eredményhez már nagyobb kaliberű DAP kell). Az ének, dinamikailag élénken és könnyedén, ugyanakkor kissé fátyolosan mutatkozott meg. A zene hangulata remekül átjött, a parányi finomságok viszont elmaradtak. Hasonlóan éreztük Olivier Latry orgonaművész Notre Dame-i albumát hallgatva. Ha félretettük kritikus, audiofil gondolatainkat, akkor tudtunk a játékra összpontosítani, megkaptuk a zene érzelmi töltetét, de azért nem képzeltük magunkat a templom közepére.

Lotoo PAW Pico mobil zenelejátszó belső

Összességében tehát a PAW Pico nem vette fel a harcot a nála drágább DAP-okkal, de nagyon kellemesen ábrázolta referencia fájljainkat. Nem tárt fel minden apró részletet, de a pocsékul tagolt, dinamikailag bizonytalan hangot produkáló okostelefonunkhoz képest egyértelműen kiegyensúlyozottabb, élvezhetőbb teljesítményt nyújtott. Rendszeres sportolóknak jó hír lehet, hogy a lejátszó elektronikus műfajok esetében cseppet sem spórol a basszussal. Kemény, ütős ütemekre lehet számítani Deadmau5 és hasonló előadóknál!

Lotoo PAW Pico mobil zenelejátszó

Végszó

A Lotoo PAW Pico összességében különleges színfoltja a mai DAP kínálatnak, hibrid kategóriát képvisel. Nincsen kijelzője, viszont telefonról vezérelhető. A koncepció nagyon okos, a lejátszó és a hozzá társuló applikáció viszont egyértelmű korlátokkal jár. Érdemes számításba venni a kb. 50 000 Ft-tal drágább PAW 5000-et, hiszen sportoláshoz nem kevésbé praktikus, ugyanakkor hangrendszerekkel is párosítható és memóriája bővíthető. Akiknek nem okoz gondot a fix beépített háttértár és rendszeresen járnak futni, viszont egy középkategóriás okostelefonénál jobb hangot keresnek, azoknak tetszeni fog a PAW Pico, akik viszont hajlandók többet költeni és kizárólag hangminőség alapján akarnak választani, azok jobban járnak a 100 000 Ft-os kategóriával.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.