Lotoo PAW 6000 hordozható zenelejátszó teszt

A zsebhifi ébredése

2020. január 20., hétfő, 16:05

Lotoo audio hifi lejátszó zenelejátszó DAP Lotoo lejátszó hordozható lejátszó mobil lejátszó Lotoo zenelejátszó hordozható zenelejátszó mobil zenelejátszó lejátszó teszt Lotoo teszt DAP teszt hifi lejátszó teszt mobil zenelejátszó teszt

A Lotoo PAW 6000 olyan határokat képes összemosni, amelyek eddig leszűkítették a cég vásárlói táborát. Egy vadonatúj, ugyanakkor szigorúan DAP korlátokon belül dolgozó eszközt üdvözölhetünk, amely átgondoltsága és stabil alapja által magabiztosan szállhat ringbe a kategória nagyjaival.

Kiművelt harcos

A korábbi, PAW Gold lejátszóról szóló cikkben említettük, hogy a Lotoo nevét (még akkor is, ha sokak most találkoznak vele először) nem érdemes alábecsülni. Komoly technikai háttérrel rendelkeznek, jóllehet, az Infomedia Group javarészt professzionális oldalon erősíti az audio ipart. Ennek megfelelően a korábbi Lotoo lejátszók hadipari eszközök komolyságával debütáltak, masszív kivitelük és nyomógombos kialakításuk bizonyára megdobogtatja egy réteg szívét, de a világ közben más irányba tart.

Lotoo PAW 6000 mobil zenelejátszóLotoo PAW 6000 mobil zenelejátszóLotoo PAW 6000 mobil zenelejátszóLotoo PAW 6000 mobil zenelejátszóLotoo PAW 6000 mobil zenelejátszóLotoo PAW 6000 mobil zenelejátszóLotoo PAW 6000 mobil zenelejátszóLotoo PAW 6000 mobil zenelejátszó kijelzőLotoo PAW 6000 mobil zenelejátszó hátlapLotoo PAW 6000 mobil zenelejátszóLotoo PAW 6000 mobil zenelejátszó tokLotoo PAW 6000 mobil zenelejátszó Sennheiser HD 800 SLotoo PAW 6000 mobil zenelejátszó Sennheiser HD 800 SLotoo PAW 6000 mobil zenelejátszóLotoo PAW 6000 mobil zenelejátszóLotoo PAW 6000 mobil zenelejátszóLotoo PAW 6000 mobil zenelejátszóLotoo PAW 6000 mobil zenelejátszó AKM AK4493EQ DACLotoo PAW 6000 mobil zenelejátszóLotoo PAW 6000 mobil zenelejátszó akkumulátorLotoo PAW 6000 mobil zenelejátszóLotoo PAW 6000 mobil zenelejátszó

Az irányváltás szükségessége a gyártó figyelmét sem kerülte el, így nem véletlen, hogy legutóbbi zászlóshajójuk, a PAW Gold Touch már elegáns fekete házban és mutatós IPS paneles, érintésre érzékeny kijelzővel érkezett. Azonban nem engedhet meg magának mindenki egy kb. egymillió forintos lejátszót. Így a következő logikus lépés, hogy a gyártó kisebb kompromisszumokkal, de közel azonos felhasználói élmény megtartása mellett egy megfizethetőbb alternatívát teremt.

Lotoo PAW 6000 mobil zenelejátszó

Egy modern DAP ugyanis épp olyan gyors és kényelmes, mint egy okostelefon. Segít áthidalni a zenelejátszás feladatát többféle szituációban is. És kellően nagy akkumulátor kapacitással rendelkezik ahhoz, hogy egész nap ne kelljen a töltésre gondolni (picivel több, mint 15 órát jósol a gyártó).

Lotoo PAW 6000 mobil zenelejátszó akkumulátor

Másik sarkalatos pont a háttértár: ebből jelenleg morzsányit sem nyújt a lejátszó, mivel birtokosa tetszés szerint akár 2 TB-os micro SD kártyával bővítheti. Kezdésnek már egy 256 GB-os egység is bőven elég lehet, amely manapság 25-35 ezer Ft körül beszerezhető.

Lotoo PAW 6000 mobil zenelejátszó

Küllem

A Lotoo PAW 6000 (kb. 420 000 Ft) dizájnja leplezetlen hadüzenet a Sony NW-WM1A lejátszónak (kb. 400 000 Ft). És a hasonlóságok ellenére a Lotoo valahogy jobbra sikerült. Finomabban a kézbe simul, majdnem 50 grammal könnyebb és készülékháza néhány milliméterrel rövidebb is. És úgy általában egy szép, igényes, gusztusos DAP. Továbbá ma már külön ki kell emelni, ha egy hordozható zenelejátszó elfér a nadrágzsebben, márpedig ahol egy doboz cigarettának jut hely, ott ez a készülék garantáltan nem fog feszíteni. Ráadásul a zenehallgatás sokkal egészségesebb szenvedély.

Lotoo PAW 6000 mobil zenelejátszó tok

A csomagolás épp olyan elegáns, ahogy a kategóriától elvárható. Fekete papírban, szivacsos ágyban és elkülönített, fülüknél fogva kihúzható papírdobozokban tárul elénk a készülék, valamint annak kiegészítői. Pillanatok alatt kicsomagolható a mellékelt USB-C kábel, törlőkendő és a kiváló minőségű műbőr védőtok. Utóbbiba nagyon könnyen becsusszan a PAW 6000, később mégis stabilan benne marad. Ám sok más DAP-hoz képest ezt valahogy mégsem akarjuk tokba tenni, nem azért, mert nem akarjuk védeni, hanem azért, mert olyan piszkosul jó érzetet kelt a profin felületkezelt repülőgép ipari fém érintése.

Lotoo PAW 6000 mobil zenelejátszó

A korábbi, műszer jellegű komplexitás modern minimalizmusra cserélődött. Tetőlap: 3,5 mm-es Jack, 4,4 mm-es Pentaconn Jack, potméter. Jobb oldal: gombok. Bal oldal: semmi. Padlólemez: USB-C aljzat és kártyarekesz. Az előlapot pedig semmi más nem tarkítja, csak a koromfekete, 3,77 colos, IPS paneles kijelző, amely enyhén pixeles érzete ellenére borotvaéles, kontrasztos, jól olvasható, DAP-ra jobb nem is kell.

Lotoo PAW 6000 mobil zenelejátszó

Használat közben

A Lotoo PAW 6000 ugyanazt a menürendszert kapta, mint a PAW Gold Touch. Ennél fogva meglehetősen könnyű rajta tájékozódni, minimális angoltudással persze. A fő menüből egyetlen érintéssel átugorhatunk a beállításokra, mappa könyvtárra vagy a szűrési feltételekre (hogy listába rendezve lehessen válogatni albumok/előadók/dalok/lejátszási listák között). A kijelző fényerőssége, érzékenysége és a szoftver érintésre adott reakció-ideje egyaránt jónak számít. Mi több, azujjlenyomatokkal szemben sokkal ellenállóbb, mint gondoltuk. Minimálisan látszanak rajta azérintések nyomai, de csak bizonyos szögekből látszó, egészen halovány foltokként. Ráadásul az IPSGFF retina LCD kijelző védelméről is gondoskodtak, a DLC (Diamond-like Carbon) 9+ keménységűbevonat alkalmazásával, valamint a Gorilla Glass 5 üveggel. A nálunk vendégeskedő mintapéldány villámgyors boot idővel és fájlbeolvasással rendelkezett, ezáltal használata gördülékenyen történt.

Lotoo PAW 6000 mobil zenelejátszó kijelző

Az akkumulátor üzemidő szintén kedvező (nekünk vegyes formátumokkal, 50 %-os jelszint mellett félórás használattal merült kb. 6 %-ot az akkumulátor), ugyanakkor a lejátszó beállításai is percek alatt, viszonylag könnyen megismerhetők. A PAW 6000 nem rendelkezik hálózati funkciókkal, tehát nem futtathatók internetes kliensek rajta és NAS-ról sem játszik le zenét, viszont rendelkezik WiFi hozzáféréssel. Utóbbi az alkalmi szoftverfrissítések letöltésére szolgál. A letöltés + telepítés procedúrája kb. 15-20 percet igényel.

Lotoo PAW 6000 mobil zenelejátszó

Talán nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy a PAW 6000 USB DAC módot is támogat. Esetünkben pillanatok alatt felismerte az USB-C kábelen hozzá csatlakoztatott számítógépet és az akkumulátor töltése közben tudtuk a Macen tárolt zenéket JRiver szoftveren keresztül hallgatni. Ajakszinkron késés minimális mértékben tapasztalható, de alkalmi videó/filmnézés esetén bőven elfogadható mértékű.

Lotoo PAW 6000 mobil zenelejátszó AKM AK4493EQ DAC

Az már kevésbé ismert, de egyeseknek mérvadó funkció lehet, hogy a PAW 6000 bizonyos okostelefon és tablet készülékek külső hangkártyájaként is üzemel (nincsen konkrét kompatibilitási listánk, de a lejátszót előzetes egyeztetést követően bárki kipróbálhatja a Muzix bemutatótermében). Ez azért is fontos lehet, mert így sokan élvezhetik pl. a TIDAL szolgáltatást útközben, a mobiltelefon kimenetéről kapott jelhez képest sokkal jobb minőségben.

Lotoo PAW 6000 mobil zenelejátszó

Bluetooth adó és vevő funkcióval is büszkélkedhet a Lotoo, tehát hangrendszer felé továbbítható a rajta tárolt zene, vagy más készülékekről képes fogadni a vezeték nélküli jelet 4.2 profillal és LDAC támogatással. De valószínűleg sokan úgy gondolják, hogy egy ilyen tudású/értékű eszköz esetén balgaság Bluetooth-ról értekezni és kizárólag kábelekre kell bízni a munkát. Itt elérkeztünk a lejátszó egyik megosztó tulajdonságához: rendelkezik szimmetrikus hangkimenettel, ami örvendetes, azonban a rajta lévő Pentaconn aljzat (ugyanilyet alkalmaz a Sony is felsőkategóriás DAP és fejhallgató erősítő készülékein) nem terjed olyan gyorsasággal, mint kéne.

Lotoo PAW 6000 mobil zenelejátszó

Hozzátesszük: a Pentaconn jó. A szimmetrikus kimenet szinte minden esetben picivel tisztább hangzást nyújt, mint az aszimmetrikus. Mechanikai értelemben is jobb, mint mondjuk azonos funkciójú, (és ma még elterjedtebb), de sokkal kisebb, ezáltal sérülékenyebb 2,5 mm-es szimmetrikus Jack rokona. Csakhogy a fejhallgató gyártók többsége ma még nem elég motivált ahhoz, hogy ilyen dugóval szerelt kábelt csomagoljon a terméke mellé. Így a választás terhe sok esetben a végfelhasználóra hárul. Neki kell majd eldönteni, hogy hajlandó-e extra idő/pénz/energia árán egy Pentaconn csatlakozós kábelt készíttetni meglévő füleséhez. Nem lehetetlen feladat, csak némi utánajárást igényel.

Lotoo PAW 6000 mobil zenelejátszó

Hangminőség

A PAW 6000 ún. szűrő módokat és EQ profilokat is tartalmaz, amelyek használatával enyhén lágyabb/keményebb, hidegebb/melegebb vagy szárazabb/teltebb hangkarakter érhető el. Mint minden DAP esetében, a végeredmény itt is nagyrészt azon múlik, hogy milyen fül/fejhallgatót csatlakoztatnak a lejátszóhoz.

Esetünkben Beyerdynamic (T9iE) és Sennheiser (HD 800 S) füleseket használtunk a teszteléshez. A Lotoo ezekkel kimért, precíz és árnyalt karaktert mutatott szépen felépített színpaddal és könnyed, mozgalmas térhatással. A HD 800 S hajszálnyit hűvösen reagált rá, de a Slow filter használatával lágyultak annyira a magas frekvenciák, hogy ne a hűvösségre kelljen figyelni.

Lotoo PAW 6000 mobil zenelejátszó Sennheiser HD 800 S

A Lotoo PAW 6000 (amennyiben jó minőségű fájlokat adnak neki) élettelibbé teszi a zenét és összehasonlíthatatlanul sokkal tágabb dinamikai határokkal dolgozik, mint mondjuk egy okostelefon. A The 52nd Street Blues Project - You Lied c. szám hallgatásakor valóságos tér jelent meg hipnotikus árnyalatokkal, amelyeket a valósághű megszólalás által csak élvezettel lehetett figyelni. A nagybőgő húrpendüléseitől a közönség tapsolásáig minden hang váratlan, élénk és kristálytiszta volt.

Orgonafelvételeket hallgatva kiváló mikro-dinamikai árnyalást kaptunk (ami persze részben a fejhallgató érdeme is), komoly kiterjedésű, de cseppet sem túlzó basszussal, közvetlenséggel, lélegző színpaddal. A részletekben lappangott egy hajszálnyi technikai íz, de nem horgonyzott le rajtuk a figyelmünk, mert eközben felszabadult az orgona méltósága, szépsége is, ezáltal a hangok intenzívebben irányították az érzelmeket is.

Lotoo PAW 6000 mobil zenelejátszó

Kari Bremnes művésznő E Du Nord c. számát hallgatva "fellazult" zenei kíséretet kaptunk. Nem tapadtak le úgy a részletek, mint más olcsóbb DAP készülékeken, ezáltal az egész zene hozta azt az emelkedett, lebegő hatást, ami által referencia számlistánkra került. Hasonlóan pozitív élmény volt Marcus Miller - Papa Was A Rolling Stone c. számát vizsgálni. A zene élt és mozgott, külön-külön figyelhettünk az összes hangszerre, mivel a tartalom nem "folyt el" úgy, mint a primitívebb digitális eszközökön. A gyengébb zajszinttel, magasabb torzítással dolgozó elektronikák sok esetben csak egy nagy képként jelenítik meg a zenét, ezúttal azonban a sávok elkülönültek egymástól, a zaj helyett csendek és távolságok kerültek a zenészek közé.

Lotoo PAW 6000 mobil zenelejátszó

Végszó

A Lotoo PAW 6000 azoknak készült, akiknek elege lett a YouTube csörgedező, cicahányásra emlékeztető jeltömörítéséből. Akik a zenében sosem az összképet figyelik, hanem elmélyülnek a részletek részleteiben. Akik utálnak egyhelyben állni, valahova mindig utaznának, de eközben fő ínyencségüket, a minőségi zenét olyan minőségben akarják élvezni, ami lehetővé teszi a valóságról történő megfeledkezést. A zenében történő búvárkodás jó függőség és sok olyan DAP található a mai kínálatban, amely ezt lehetővé teszi akár kedvezőbb összegért is.

A PAW 6000 azonban megkíméli a hallgatót azoktól a bukdácsolásoktól, fedettségektől és frusztráló rétegektől, amelyek sok esetben nem a zenére, hanem a technikára irányítják gondolatait. Itt már érzékelhető mélység, transzparencia, mikro-dinamika és áramlás. Léteznek olyan DAP-ok, amelyek még levegősebb teret és pontosabb színpadot nyújtanak kicsit analógosabb karakter mellett. Azokért viszont további százezreket (többnyire a PAW 6000 árának kétszeresét) kell fizetni. Ha azt vesszük figyelembe, hogy a Lotoo a PAW Gold Touch megoldásaiból és tonalitásából ilyen sokat megőrzött, miközben a méltányos "downgrade" kevesebb, mint feleannyiba kerülő eszköz lett, akkor a PAW 6000 szép mutatvány. Összességében erős résztvevője a mai kínálatnak, amennyiben leendő tulajdonosa hajlandó sajátosságait elfogadni/áthidalni.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.