iBasso DX240 hordozható zenelejátszó teszt

Figyelmességre utaló jelek

2022. február 19., szombat, 21:40

iBasso audio hifi lejátszó zenelejátszó DAP iBasso lejátszó hordozható lejátszó mobil lejátszó iBasso zenelejátszó hordozható zenelejátszó mobil zenelejátszó lejátszó teszt iBasso teszt DAP teszt mobil zenelejátszó teszt

Az iBasso DX240 összefoglal mindent, amiért egy DAP kedvelhető lehet. Árát tekintve egyértelműen a prémium kategóriát gyarapítja. Szolgáltatásai alapos ismerkedés után is csak nehezen kifogásolhatók. Ha vannak olyan hordozható zenelejátszók, amelyeknek érdemes egy nadrágzsebet fenntartani, akkor a DX240 mindenképpen közéjük tartozik.

iBasso DX240 hordozható zenelejátszóiBasso DX240 hordozható zenelejátszóiBasso DX240 hordozható zenelejátszóiBasso DX240 hordozható zenelejátszóiBasso DX240 hordozható zenelejátszó tartozékokiBasso DX240 hordozható zenelejátszóiBasso DX240 hordozható zenelejátszóiBasso DX240 hordozható zenelejátszóiBasso DX240 hordozható zenelejátszóiBasso DX240 hordozható zenelejátszóiBasso DX240 hordozható zenelejátszóiBasso DX240 hordozható zenelejátszóiBasso DX240 hordozható zenelejátszóiBasso DX240 hordozható zenelejátszó hátlapiBasso DX240 hordozható zenelejátszó hátlapiBasso DX240 hordozható zenelejátszó hátlapiBasso DX240 hordozható zenelejátszó ES9038 PROiBasso DX240 hordozható zenelejátszó menüiBasso DX240 hordozható zenelejátszó menüiBasso DX240 hordozható zenelejátszó menüiBasso AMP1iBasso AMP1

Új DAP, új DAC

A zászlóshajó ES9038 Pro DAC chipet (amely egyenértékű négy darab ES9028 Pro-val) és 14 nanométeres technológiával gyártott, nyolcmagos Qualcomm Snapdragon 660 processzort tartalmazó iBasso DX240 örökölhette volna a referencia DX300 formatervét, de (vagy azért, mert tanultak a DX300 kevésbé jól eltalált részleteiből, vagy egyszerűen csak valami újat akartak) ehelyett átalakított készülékházat kapott. Szemből megőrizte a szokásos, letisztult, okostelefon jellegű dizájnt, viszont a hátoldal domború, íves kialakítású, ami jó ötlet volt a gyártó részéről (lentebb kifejtjük, hogy miért).

iBasso DX240 hordozható zenelejátszó ES9038 PRO

A DX240 rengeteg hangformátumot felismer. PCM esetében 768 kHz/32 bit, DSD fájloknál pedig DSD 512 dekódolásra is képes, emellett a csúcsminőségű DAC számára még a teljes MQA 16x jelfolyam feldolgozása sem okoz gondot. Érdekessége a saját fejlesztésű FGPA digitális jelvezérlő technológia, amely az adatsávot közvetlenül az SoC-től fogadja, két Accusilikon oszcillátor társaságában teljes szinkronban képes felügyelni a jel integritását.

iBasso AMP1

További érdekesség, hogy a DX240 analóg erősítője moduláris, tehát kicserélhető. A készülék alapértelmezetten az AMP1 MK3 nevű modullal készül, de egészen AMP8-ig lehet majd különböző opciók közül választani. A gyártó közleménye szerint minden egyes AMP kártya másfajta hangkarakterrel fog rendelkezni, ízléstől függően válogathatnak majd köztük a zenerajongók. Cikkünk írásakor az iBasso DX240 399 990 forintért kapható.

iBasso AMP1

Küllem

Az iBasso DX240 kifejezetten jól néz ki. Fekete és zöld változatban kapható (nálunk utóbbi járt). Egyedi árnyalata kifejezetten üdítő, élőben sokkal erőteljesebb hatást vált ki, mint fotók alapján. Annak ellenére, hogy fém készülékháza legvastagabb pontján eléri a 2 centimétert, egyáltalán nem érződik túl vaskosnak. Az íves oldalaknak és lekerekített sarkoknak és az alig több, mint 7 centis szélességnek köszönhetően kifejezetten jó fogású.

iBasso DX240 hordozható zenelejátszó

Az előlapot szinte teljes egészében kitölti az 5 col átlójú, 1920x1080 képpontos, érintős kijelző. Balra mindössze egy micro SD kártyarekeszt helyeztek. Fent egy USB-C aljzat és egy 3,5 mm-es koaxiális kimenet található. Jobboldalt sorakozik a szokásos, zenei navigációra szolgáló három gomb és egy aranyszínű, bordázott szélű, forgó jelszint vezérlő.

iBasso DX240 hordozható zenelejátszó

Alul, az alapértelmezetten kapható AMP1 MK3 erősítőkártya egy fix jelű "Line Out", továbbá egy vezérelhető jelű 3,5 mm-es és egy szimmetrikus 2,5 mm-es fejhallgató kimenetet tartalmaz.

iBasso DX240 hordozható zenelejátszó

A lejátszó mellé jár egy szövetborítású USB-C és egy rövid Jack-RCA koaxiális adapter kábel, egy úgynevezett beégető kábel, továbbá kijelző védőfólia, garanciakártya és egy átlátszó műanyag védőtok. Utóbbi védelem szempontjából optimális, de az eszköz megépítettségi minőségét és árát ismerve lehet, hogy harmonikusabb választás lett volna például egy igényes műbőr tok (bár akkor el kellett volna rejteni a szemgyönyörködtető zöld készülékházat, holott épp az képezi a DX240 vonzerejét).

iBasso DX240 hordozható zenelejátszó tartozékok

Használat közben

Aki rendelkezik okostelefonnal, annak az iBasso DX240 használata könnyen elsajátítható, de némi nyelvtudás szükséges. A rendszer gyorsan és stabilan futott, persze hozzánk teljesen gyári állapotban került, csak az alapvető alkalmazásokat futtattuk rajta. A DX240 nem rendelkezik Google Play áruházzal, viszont található rajta APKPure alkalmazásletöltő, amelyen keresztül beszerezhetők a legnépszerűbb internetes zeneszolgáltatók (TIDAL, Deezer, Spotify stb.).

iBasso DX240 hordozható zenelejátszó

Az eszköz USB DAC módban, külső hangkártyaként is használható, Windows és Mac OS rendszerű számítógépekkel egyaránt. Nem kell megijedni, ha Apple számítógépen az eszköz neve playback inactive-ként jelenik meg. USB kapcsolat esetén némi ajakszinkron eltolódással kell számolni. Filmek és videójátékok közben nekünk érzékelhetően késett a hang a képhez képest. A DX240 tehát (legalábbis a teszteléskor használt 1.02.267 FW verzióval) elsősorban zenehallgatási céllal állja meg a helyét, mint USB DAC.

iBasso DX240 hordozható zenelejátszó menü

Az iBasso DX240 kétféle operációs rendszerrel használható. A fenti képek az Android 9.0 fontosabb menüpontjairól készültek. Dönthettünk az Android „okosságait” nélkülöző Mango OS operációs rendszer futtatása mellett is. Utóbbi vizuális felülete hasonlított a Mango Player stílusára, de kizárólag a zenehallgatáshoz kapcsolódó funkciókat tartalmazta. Az Android operációs rendszer futtatása főleg azoknak ajánlott, akik hálózati szolgáltatásokra (illetve a Bluetooth DAC módra) is igényt tartanának. A Mango OS alatt is elérhető az USB DAC üzemmód, illetve USB kapcsolaton történő fájlátvitel.

iBasso DX240 hordozható zenelejátszó menü

A Mango Player minden funkciót tartalmazott, amit egy tisztességes zenelejátszótól elvárhattunk. Engedélyezhettünk szünetmentes lejátszást, készíthettünk egyedi 10-sávos EQ profilt és még sorolhatnánk. Külön engedélyezhettük, hogy a fejhallgatókábel kihúzásakor automatikusan szüneteljen a lejátszás. Mint a legtöbb kiforrottabb DAP esetében, a beépített (papíron 64 GB, valóságban 50 GB) memóriában, vagy (legfeljebb 2 TB-os) SD kártyán tárolt zenéket tetszés szerint böngészhettük könyvtár, előadó vagy album felsorolás szerint.

iBasso DX240 hordozható zenelejátszó menü

Az eszköz szoftverfrissítése pontosan olyan egyszerűen történt, mintha egy okostelefont használtunk volna. A rendszermenüben két koppintással letölthettük és telepíthettük az aktuális szoftver verziót. Emellett még olyan finombeállításokat is tartalmaz a DX240, mint jelszint (hangerő) korlátozás, gombtiltás lezárt kijelző esetén, sőt, az oda-vissza léptető fizikai gombok szerepét is felcserélhettük.

Hangminőség

Az iBasso DX240 alapszintű erősítő kártyája is bőséges teljesítménnyel rendelkezett. A tesztelést főleg Oriveti O800 fülhallgatóval végeztük (melyről külön cikket is írunk majd), de néhány órára saját, egyedi OCC ezüst kábellel kiegészített Sennheiser HD 800 S referencia fejhallgatónkat is csatlakoztattuk a DX240 szimmetrikus kimenetéhez. Az iBasso AMP1 modulja még a 300 ohmos fülest is képes volt magabiztosan hajtani. Sosem kellett 100 %-ra tekerni a vezérlőt még alacsony jelszint (gain) beállítás mellett sem.

iBasso DX240 hordozható zenelejátszó

The Dave Brubeck Quartet - Take Five

Aki szereti a jazzt, annak az O800 és a DX240 párosa végállomás lehet. A nyolchangszórós fülhallgatóval kombinált DAP annak ellenére, hogy nem szimmetrikus hajtást alkalmaztunk (a fülhallgató kábelére alapértelmezetten 3,5 mm-es Jack dugót szereltek), sok elismerést váltott ki belőlünk. A nagybőgő finom, édes tónusokkal biztosított kellemes, elegáns alapot. A cintányér gyors volt, életteli, realisztikus.

Kifejezetten szép színpadot kaptunk, olyan jelenlét érzettel és textúrával, amibe nem lehet belekötni. Egy hordozható zenelejátszó akkor válik be, ha használata közben nincs hiányérzet. Az Oriveti csúcsmodelljével kombinált DX240 kompletten, teljes egészében képes volt agyunkba varázsolni a Take Five-ot, minden bájával, teljes atmoszférájával. Nemcsak száraz, technikai információként kaptuk meg a zenét. A pontosság mellett maradt hely az érzelmeknek, a lazaságnak és játéknak.

iBasso DX240 hordozható zenelejátszó hátlap

Olivier Latry - J.S. Bach: Cantate No.29 "Wir danken dir, Gott, wir danken dir", BWV 29 - I. Sinfonia

Lenyűgöző atmoszférával épült fel a zene, csukott szemmel egyenesen a Notre Dame közepére képzelhettük magunkat. Az orgona részletei gyönyörűen, magasztosan úsztak felénk. A rezgőnyelves hangszórókkal telepakolt fülhallgató és a precízen dolgozó DX240 kombinációja kifogástalan zeneélményt eredményezett. A legapróbb dallamváltásokat is követni tudtuk, közben a mélyebb regiszterek is megőrizték egyensúlyukat. Azt a monumentális, elsöprő hatást kaptuk meg, ami egy high end elektronikától joggal elvárható.

iBasso DX240 hordozható zenelejátszó

52nd Blues Street Project - You Lied

Ismét szellős, nyitott színpadot kaptunk. Az énekhang valóságos volt, közben mintha közvetlenül tőlünk jobbra és balra tapsolt volna a közönség. A nagybőgőn nem maradt semmi felesleges hozzáadott búgás vagy nehézség. Összességében kifogástalan, transzparens, hihetetlenül realisztikus zeneélményben volt részünk.

iBasso DX240 hordozható zenelejátszó

Végszó

Az iBasso DX240 megfelelő fülhallgatóval vagy fejhallgatóval a rendszeresen utazó audiofilek végállomása lehet. Az új ES9038 Pro DAC chip (és az áramkör, amit az iBasso köré tervezett) felülmúlta várakozásunkat. Kaptunk egy bőven félmillió forint alatti hordozható zenelejátszót, amely életteli, árnyalt, magával ragadó karakterrel lepett meg minket. De ne tessék feledni: ebben nem kevésbé játszottak fontos szerepet a hozzá illesztett minőségi, transzparenciára és intimitásra alkalmas fülesek. Tudása legjava a Mango OS operációs rendszerrel, helyi adattárból visszajátszott magas felbontású fájlokkal tapasztalható meg. Felhasználói élmény tekintetében egy-két apró részlet talán érdemelne módosítást, de jelenleg nem tudunk jobb hangú hordozható zenelejátszót említeni félmillió forint alatt.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.