HiBy R5 Gen 2 hordozható zenelejátszó teszt

Android alapú zene, Android nélkül

2022. augusztus 29., hétfő, 13:30

HiBy audio hifi lejátszó zenelejátszó DAP audio lejátszó hifi lejátszó mobil hifi HiBy lejátszó HiBy DAP lejátszó teszt médialejátszó teszt zenelejátszó teszt DAP teszt HiBy teszt HiBy audio lejátszó mobil hifi lejátszó

Ütős koktélnak tűnik a HiBy frissített, középkategóriás DAP eszköze sok szolgáltatással, amelyek régebben csak a drágább lejátszókban létezek. Érdekessége, hogy tetszés szerint bekapcsolható, A osztályú szimmetrikus erősítőt is tartalmaz. Ránézésre nehezen fogad el más kihívót. Lehet, hogy joga is van hozzá?

HiBy R5 Gen 2 DAPHiBy R5 Gen 2 DAPHiBy R5 Gen 2 DAPHiBy R5 Gen 2 DAPHiBy R5 Gen 2 DAPHiBy R5 Gen 2 DAPHiBy R5 Gen 2 DAPHiBy R5 Gen 2 DAPHiBy R5 Gen 2 DAPHiBy R5 Gen 2 DAPHiBy R5 Gen 2 AppHiBy R5 Gen 2 AppHiBy R5 Gen 2 AppHiBy R5 Gen 2 audio paraméterekHiBy R5 Gen 2 DAP

Vájtfülűeknek tervezték

A HiBy R5 volt gyártójának egyik legnépszerűbb hordozható zenelejátszója. Elődjének sikerét viszi tovább a HiBy R5 Gen 2, hasonló összegért (Magyarországon e sorok írásakor 160 000 forintért kapható). Kívülről egy átlagosnál vastagabb okostelefon látszatát kelti. Hanggal kapcsolatos áramkörei azonban jóval összetettebbek. Audiofil minősítésű alkatrészeket, kettős ES9219C D/A konvertert és kettős kristály oszcillátort tartalmaz. Ezek és az A osztályú fejhallgató erősítő is a jobb hangminőséget szolgálják.

HiBy R5 Gen 2 DAP

Főbb funkciók

A QC 3.0 gyorstöltőkkel kompatibilis eszköz, egyetlen feltöltéssel átlagosan 35 órán át képes folyamatosan üzemelni (economy üzemmódban, aszimmetrikus hangkimenettel). Mint más DAP eszközök esetében, a tényleges üzemidő lehet több vagy kevesebb is, a hangkimenet választástól, és a rendszer terheltségétől függően. Az alábbi táblázat mutatja, hogy A osztályú üzemmódban, szimmetrikus hangkimenettel milyen mértékben csökken az akkumulátoros üzemidő.

HiBy R5 Gen 2 audio paraméterek

A lejátszó Android alapú operációs rendszert használ, de futtatható rajta a HiBy saját fejlesztésű Music alkalmazása. A Google Play áruház elérhető róla, így telepíthetők rá internetes zeneszolgáltatói (streaming) alkalmazások is (mint TIDAL vagy Deezer). További érdekesség a HiByLink funkció, amelynek lényege, hogy egy WiFi hálózaton belül, okostelefonról is vezérelhető az R5 HiBy Music alkalmazása. Így a DAP okostelefonról hozzáférhető zeneszerverré válik.

Az Android 8.1 rendszert futtató eszköz Bluetooth 4.2 verziót tartalmaz, amellyel vezeték nélküli vevő és küldő szerepet is betölthet. AptX HD és LDAC is szerepel a támogatott Bluetooth kodekek között. Említést érdemel az UAT (Ultra Audio Transmission) kodek is, amely a HiBy saját fejlesztése. Beépített háttértára 16 GB, ami hamar betelhet, ezért érdemes hozzá rögtön micro SD kártyát is vásárolni. Utóbbiból legfeljebb 2 TB kapacitású használható. Amint zenelejátszásra kerül sor, felismeri a DSD 256 vagy PCM 768 kHz/32 bites formátumokat, mellette az MQA jelfolyamokat is képes dekódolni.

HiBy R5 Gen 2 DAP

A HiBy R5 Gen 2 fejhallgatóhoz és analóg előerősítőhöz is illeszthető. Található rajta 2,5, 3,5 és 4,4 mm-es hangkimenet is, bármelyik átállítható rögzített (line out) jelszintűre. A felszereltség összességében gazdag, bármely HiBy DAP-hoz hasonlóan. Esetleges hiányosság? Egyeseknek nem árt tudni, hogy a kisebb és nagyobb rokonaitól eltérően ezen nem található digitális hangkimenet. Így az R5 Gen 2 nem csatlakozhat kábellel külső D//A konverterhez.

Kicsomagolás

Az eszközt kicsi, mutatós dobozban szállítják. Tartozékai között szerepel igényes, kék színű műbőr tok, ami jó hír, mert nem kell külön megvenni. A szokásos dokumentáción kívül egy USB-A-C kábel és védőfólia is része a csomagolásnak. Az R5 Gen 2 előlapján és hátsó oldalán már eleve található védőfólia és azon kívül is mellékeltek egy párat.

Küllem

A HiBy R5 Gen 2 készülékháza fém. Hátsó oldala üveg, ami vonzza az ujjlenyomatokat, de valószínűleg legtöbben azonnal a tartozék tokba helyezik. A ház formaterve enyhén szögletes sarkokat és éleket tartalmaz. Sok részlet hasonlít a majdnem kétszer drágább R6 DAP-ra, viszont az R5 fizikailag kisebb, aminek köszönhetően kevésbé húzza a nadrágzsebet. Fogása kifejezetten jó.

HiBy R5 Gen 2 DAP

Bal oldalon található két jelszint vezérlő (hangerő szabályzó) gomb és egy micro SD kártyarekesz. Lent a már említett fejhallgató kimenetek sorakoznak, egy középső USB-C csatlakozó társágában. A jobb oldalon sorakozik három zenei navigációra szolgáló gomb. Utánuk következik egy többszínű állapotjelző LED és egy főkapcsoló. A felső részt keskeny üveglap díszíti.

Használat közben

Akik használtak már bármilyen Android rendszerű okostelefont, azok percek alatt feltérképezhetik a HiBy R5 Gen 2 menürendszerét. Az Android 8.1 dizájn és a rendszer sebessége kissé elmaradt egy korszerű, magasabb kategóriás okostelefonétól. De hordozható zenelejátszó viszonylatban kifejezetten jó reakcióidőt és felhasználói élményt adott. Verőfényes napsütésben, az égbolt alatt állva előfordult, hogy árnyékolni kellett a 1280x720 képpontos IPS kijelző olvasásához. De azzal együtt szép színekkel és jó betekintési szöggel jelenítette meg a képet. Ha a betűk kicsinek tűntek, bármikor nagyobbra vehettük a méretüket a menürendszerben.

HiBy R5 Gen 2 App

A HiBy Music hangszínszabályzót (equalizer) is tartalmaz. Egyedi profilok létrehozására és meglévő, zenei stílusok alapján összeállított sablonok beöltésére egyaránt kínál lehetőséget. Említést érdemel az MSEB, amely nem csak egy-egy frekvenciasávot módosít, hanem a zenei karakter összetevőin (pl. fényesség, melegség, gyorsaság, vékonyság, vastagság) enged változtatni. Hasznos lehet azoknak, akik óvatos mértékű finomhangolást szeretnének.

HiBy R5 Gen 2 App

A HiBy Music nemcsak a legszükségesebb beállításokat tartalmazza. Olyan funkciók is engedélyezhetők benne, mint a mappák, vagy albumok közötti automatikus lejátszás folytatás, zeneszámok közti átmenet, vagy dalszöveg mutatása (ha van). A felhasználó döntheti el, hogy DoP konverzióval vagy natívan játszódjon le a DSD és még hosszasan sorolhatnánk a hasonló beépített funkciókat. WiFi hálózaton keresztüli zeneszám átküldésre is van lehetőség okostelefonról, vagy számítógépről. Praktikus, ha nincs kéznél kábel, de lényegesen tovább is tart egy album átmásolása.

HiBy R5 Gen 2 App

Az esetleges szoftverfrissítések telepítése WiFi hálózaton keresztül lehetséges. Automatikus folyamat, 20 perc alatt lezajlik. Az Android operációs rendszerben lévő beállítási menü elsőre ismerős lehet okostelefon tulajdonosoknak.  Közelebbről nézve több olyan menüpontot is tartalmaz, amelyek zenehallgatási funkciókkal kapcsolatosak. Ilyen az USB konfiguráció is. A felhasználónak kell eldöntenie, hogy számítógéphez csatlakoztatva adatmozgatás, akkumulátor töltés, vagy USB DAC mód legyen-e elsődleges.

Hangminőség

Teszteléshez Sennheiser HD 600 fejhallgatót használtunk. A lejátszó bőséges teljesítménnyel rendelkezett, bármilyen hangerővel lehetett rajta zenét hallgatni. A hecc kedvéért egy MEZE Liric fejhallgatót (800 000 Ft) is elővettünk, csak néhány zeneszám erejéig. Meglepően magabiztos partnernek tűnt még azzal is a HiBy R5 Gen 2. Mivel már magasabb kategóriás elektronikával is hallgattuk, tudtuk, hogy a Liric nem mutatta meg hiánytalanul teljes felbontását. Az viszont a HiBy érdeme volt, hogy kifinomult és élvezetes hangzást biztosított még egy nála sokkal drágább fejhallgatóval is. DAP viszonylatban 160 000 forint megfizethető középkategóriának számít. Ezért az összegért nehéz olyan zenelejátszót említeni, ami maga mögé utasíthatná az R5 Gen 2 zamatos, magával ragadó hangkarakterét.

HiBy R5 Gen 2 DAP

Magával ragadó volt olyan értelemben, hogy azonnal lekötötte a figyelmünket és a zene központját tisztán, magabiztosan körvonalazta. Jó szélességet kaptunk, elkülönülő hangszerekkel. Ami fontosabb, hogy nem volt "túldigitalizált" érzés zenehallgatás közben. Megfelelő felbontású zenével kibontakoztak a részletek, gazdag textúrával. Cassandra Wilson - Red Guitar c. számában hegyesen, megfogottan kísért a rumbatök, közben az énekhang kristálytiszta volt, megfelelő központi elhelyezkedéssel. Lizz Wright - Somewhere Down The Mystic c. dalát hallgatva az akusztikus gitár húrjai szép lecsengéssel pendültek hűvös tónussal kiegészítve, az énekhang édes, lágy jellegét. A HiBy R5 Gen 2 maradéktalanul kihozta a Sennheiser HD 600 összes pozitív tulajdonságát. Abból kiindulva, amit a Liric kísérletből hallani lehetett, úgy véltük, hogy 200-300 ezer forintos fülessel is bőven jó partner lett volna a HiBy.

HiBy R5 Gen 2 DAP

A hangos és halk részletek közötti kontraszt, a dinamika ábrázolása szintén meggyőző volt. A frekvencia elosztás nem billent el túlságosan a basszus és a magashangok irányába sem. Feltéve, hogy a lejátszott műsorban is létezett az ehhez szükséges információ. Utóbbi azonban ártól függetlenül, szinte mindegyik DAP-ról kijelenthető. Fontos a forrás, hogy mivel "etetik" a lejátszót. Spotify lejátszási listákkal is élvezhető és kellemes maradt a HiBy hangja, de natív tudásának csak a töredékét volt kihasználva. Nem MP3 minőségű zene lejátszására gyártották.

HiBy R5 Gen 2 DAP

A szimmetrikus és aszimmetrikus hangkimenetek összehasonlítása esetén szubjektív ízlésünknek előbbi jobban tetszett. A 3,5 mm-es Jack kimenet után szellősebb részleteket és árnyaltabb basszust tett lehetővé, hogy a 4,4 mm-es Pentaconn kimenetre váltottunk. Azonban az összehasonlítás nem volt teljesen igazságos, mert a KáCsa Audió által készített szimmetrikus kábel sokkal jobb minőséget képviselt, mint a Sennheiser gyári kábele.

A kettős ES9219 DAC olyan karaktert adott, ami kis mértékben, de hallhatóan lágyította a mélyhangot. A sztereó színpad távolabbi, hátrébb eső részein egyes részletek kicsit puhábbak voltak más (viszont drágább) lejátszókhoz képest. Ez volt minden, amit (nem kifejezetten hibaként) fel tudtunk fedezni, amikor karakterisztikai gyenge pontok után kutattunk. A high end DAP-okhoz képest hangyányit tömörebb mélyhang és kevésbé definiált mélység. Minden más azonban (színpadtagolás, irányítottság, énekhang megjelenítés, dinamikai árnyaló képesség) kifogástalannak bizonyult egy 160 000 forintos DAP-tól.

HiBy R5 Gen 2 DAP

Alternatívák?

200 000 forint alatt az iBasso DX160 lett volna említendő vetélytárs. Azonban jelenleg nem kapható és nincs információ róla, hogy újra boltokba kerül-e. Cikkünket frissítjük, ha találunk másik kihívót, de a jelenlegi magyarországi kínálatból, 100-200 ezer forint között nem igazán jut eszünkbe jobb DAP, mint a HiBy H5 Gen 2.

Végszó

Aki a fentiek alapján ideális zenehallgató társnak látja a HiBy középkategóriás DAP-ját, annak érdemes kipróbálni. Még komolyabb középkategóriás fülessel vagy hangrendszerrel is becsületes forráskészülék lehet. Ami esetleges hátránya, hogy A osztályú üzemmódban (ami bármikor kikapcsolható) kicsit kevesebb az üzemideje. Viszont közepes terhelésen még úgy is átmuzsikálhat egy napot. Használható előerősítőnek, zeneszervernek és USB DAC-nak. Hangminősége az árát ismerve nehezen kifogásolható, megjelenése igényes. Ezért Ajánlott Vétel a HiBy R5 Gen 2.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.