HiBy R3 Pro Saber hordozható zenelejátszó teszt

Sok jó kis helyen

2021. december 17., péntek, 20:50

HiBy audio hifi lejátszó zenelejátszó DAP audio lejátszó hifi lejátszó mobil hifi HiBy lejátszó HiBy DAP lejátszó teszt médialejátszó teszt zenelejátszó teszt DAP teszt HiBy teszt HiBy audio lejátszó mobil hifi lejátszó

A HiBy R3 Pro Saber azt az élményt hozza vissza, amiért eredetileg kedvelni lehetett a DAP eszközöket. Nem megfizethetetlen, mégis jó hangminőséget nyújt, várakozáson felüli extrákkal. Egyes tulajdonságaiba könnyű belekötni, az összképbe viszont kifejezetten nehéz!

Hi HiBy, vagy bye-bye HiBy?

A HiBy termékeket egy keleti székhelyű, Dongguan Smartaction Technology Co., LTD. nevű cég gyártja. Az R3 Pro Saber (kb. 80 000 Ft) a korábban általunk is tesztelt HiBy R2 DAP nagyobb testvére. Előző cikkünkben kifejtettük, hogy miért érkeztek Magyarországra a gyártó termékei (röviden: a FiiO nem gyártja már belépő kategóriás DAP készülékeit és a jövőben sem tervezi azokatvisszahozni. Jövőképüket csak az M11 szintű vagy komolyabb hordozható zenelejátszók képezik). A kezdeti bizonytalanságot kellemes tapasztalatok írták felül. Ezért döntöttünk úgy, hogy az R2 után tovább haladunk és kipróbáljuk a minőségben utána következő lejátszót.

HiBy R3 Pro Saber hordozható zenelejátszóHiBy R3 Pro Saber hordozható zenelejátszóHiBy R3 Pro Saber hordozható zenelejátszóHiBy R3 Pro Saber hordozható zenelejátszóHiBy R3 Pro Saber hordozható zenelejátszóHiBy R3 Pro Saber hordozható zenelejátszóHiBy R3 Pro Saber hordozható zenelejátszóHiBy R3 Pro Saber hordozható zenelejátszóHiBy R3 Pro Saber hordozható zenelejátszóHiBy R3 Pro Saber hordozható zenelejátszóHiBy R3 Pro Saber hordozható zenelejátszóHiBy R3 Pro Saber hordozható zenelejátszóHiBy R3 Pro Saber hordozható zenelejátszóHiBy R3 Pro Saber hordozható zenelejátszóHiBy R3 Pro Saber hordozható zenelejátszó

Miben több az R3 Pro Saber, mint az R2? Több részletben is eltérnek egymástól. Először is az R3 egyértelműen nagyobb és hosszúkás formájú. Cserébe jobb akkumulátoros üzemidőt kínál: egy teljes feltöltéssel legfeljebb 19 órán át lehet rajta zenét hallgatni (a használt kimenettől és jelszinttől függően) és legfeljebb 50 napig bírja készenléti állapotban. Az R3 Pro Saber kettős ESS ES9218 D/A konverter chipet tartalmaz (kettős oszcillátorral) és szimmetrikus hangkimenet is található rajta.

HiBy R3 Pro Saber hordozható zenelejátszó

Küllem

A HiBy R3 Pro Saber doboza néhány kiegészítőt is tartalmaz: USB-C kábelt, védőfóliát a kijelzőhöz és egy félig átlátszó, műanyag védőkeretet. Párezer forintért vásárolható fekete műbőr tok is a lejátszóhoz, amely az alapértelmezett opcióhoz viszonyítva jobban néz ki és hatékonyabban véd.

HiBy R3 Pro Saber hordozható zenelejátszó

A HiBy középkategóriás hordozható zenelejátszója kicsi, könnyű, fogása kellemes. Alumínium széleit és sarkait enyhén lekerekítették, ezért kézben és nadrágzsebben sem vagdos/szurkál. Jobb oldalán található rajta két jelszintvezérlő gomb. Bal oldalán a zenei navigációra szolgáló gombok sorakoznak, egy állapot/mintavételezés jelző LED és egy ki/bekapcsoló gomb társaságában. Fentre került a 3,5 mm-es és a 2,5 mm-es szimmetrikus Jack hangkimenet. Alul egy micro SD kártyanyílás (legfeljebb 2 TB kapacitású kártyát fogad) és a töltésre/adatátvitelre szolgáló USB-C aljzat látható.

HiBy R3 Pro Saber hordozható zenelejátszó

A fényes üveg hátlap és a kijelző is könnyen gyűjtik az ujjlenyomatokat, ezért nem árt, ha kéznél van egy puha törlőkendő. A menürendszer 3,2 col átlójú, 360x480 pixel felbontású, színes képen jelenik meg, ami egy okostelefonhoz képest egyértelműen kezdetlegesebb minőség, de zenék böngészésére untig elég. Az összkép egész kellemes, bár mi egy kicsit nagyobb, egymástól távolabbra helyezett gomboknak még örültünk volna.

HiBy R3 Pro Saber hordozható zenelejátszó

Használat közben

Bekapcsoláskor a HiBy R3 Pro Saber kb. 11 másodperc után került üzemképes állapotba. Operációs rendszere egyedi, de több "okostelefonos" megoldást is magába foglal, amelyek a mellékelt bemutató videóban részletesebben láthatók. A kijelző fényereje még enyhén napsütéses időben is elegendőnek bizonyult. Az operációs rendszer rugalmasan reagált utasításainkra, a kis képfelbontás miatt a menük közti váltások, úsztatások néha picit darabos látványt nyújtottak, de egy DAP elsősorban a hangélményre fókuszáljon.

HiBy R3 Pro Saber hordozható zenelejátszó

Tetszett, hogy hasznos finombeállításokkal pakolták tele a konfigurációs menüt, továbbá az R3-ban lévő zenék között is logikus, átlátható szoftverfelületen keresztül tudtunk böngészni. A memóriakártyán tárolt fájlokat szokásos módon, azaz zsáner/album/előadó szerinti szűkítéssel, vagy konkrét keresővel tudtuk böngészni. Utóbbi kicsit macerás volt az összevont billentyűzet miatt, de a kis méretért cserébe el kell fogadni ilyen kompromisszumokat.

Az R3 Pro Saber beépített WiFi és Bluetooth funkciókat tartalmaz, amelyek által sok lehetőség nyílik meg. Az R2 mintájára ez a DAP is használható Bluetooth alapú jelküldésre és fogadásra. Ez nagyon hasznos lehet akkor, ha házibuliban vagy vendégségben egy spártai tudású (de legalább vonalszintű bemenettel rendelkező) hangrendszerre szeretnék telefonról közvetíteni a zenét. A DLNA támogatás által helyi hálózaton megosztott zenék lejátszására is alkalmas a kis DAP. Ha figyelembe vesszük, hogy még TIDAL klienst is telepítettek rá, akkor az R3 Pro Saber zsebméretű hálózati lejátszónak is tekinthető.

HiBy R3 Pro Saber hordozható zenelejátszó

Még AirPlay klienst is találtunk, ami nekünk valamiért hajlamos volt szaggatni/kihagyni alkalmanként, de lehet, hogy erősebb WiFi vagy újabb FW megoldotta volna ezt a gondot. A HiBy Link kifejezetten hasznos volt azért, mert Bluetooth alapon vezérelhettük az R3-at. Például egy hifi rendszerhez csatlakoztatva médialejátszóvá alakíthattuk, miközben telefonról továbbra is láthatók maradtak az éppen lejátszott zene és jelszint információi. Ennek eléréséhez telepíteni kellett a HiBy okostelefonokra elérhető, ingyenes alkalmazását.

Megjegyzés: a gyártó weboldaláról letölthetők az esetlegesen érkező szoftverfrissítések. A telepítőfájlt micro SD kártya gyökérkönyvtárára kell felmásolni, ezt követően az R3 Pro Saber menürendszerében a System settings -> Firmware update -> Via OTA opciót kiválasztva lehet (bekapcsolt WiFi mellett) elindítani a frissítési folyamatot.

A HiBy R3 Pro Saber tesztelését Westone W10 fülhallgatóval és Beyerdynamic Custom One Pro, valamint Sennheiser HD 600 fejhallgatókkal végeztük.

HiBy R3 Pro Saber hordozható zenelejátszó

Hangminőség

Hamar felhagytunk a kisebb testvérhez való méregetéssel, mert a HiBy R3 Pro Saber egyértelműen tisztább, részletesebb, összességében kifinomultabb hangot nyújtott, mint az R2. Gazdag dinamikával, jó térrel, meggyőző felbontással jelent meg az összes referencia zeneszám, amit szokásos lejátszási listánkról elindítottunk. A középső- és magas frekvenciákon picit érezhető volt egy kicsi élesség, ami a Sabre DAC chippel készített eszközöknél olykor előfordul. Ez a kissé kifent, rendezettséget sugalló érzet viszont nem tette bántóvá vagy fárasztóvá a zenehallgatási élményt, legalábbis azokkal a fülesekkel, amelyeket a teszteléshez használtunk. A kifinomult összkép segített mélyebben elásott részleteket is hallhatóvá tenni. Néha hallottunk a frekvenciák ábrázolásában és a dinamikai fokozatokban egy kis mesterkéltséget, de az árát figyelembe véve az R3 kifejezetten jól szerepelt.

HiBy R3 Pro Saber hordozható zenelejátszó

Több zenei albumot is végig hallgattunk az R3 Pro Saber használata során. A Pink Floyd - The Dark Side Of The Moon nem manapság készült, de jó fülessel kiegészítve a HiBy segített elmélyedni az angol rockegyüttes nyolcadik mestermunkájában. Az olyan klasszikus zeneszámok, mint a Money vagy a Us and Them gyönyörűen árnyalt szintetizátoros effektusokat és elektromos gitárkíséretet hoztak magukkal. A puszta részletek ügyes megjelenítésén kívül átjött az atmoszféra is, aminek köszönhetően azon nyomban beleélhettük magunkat a zenébe, frissen és élénken kaptuk vissza az órák csörgését, a kísértetiesen villódzó/úszkáló manipulált részleteket és számos borzongató motívumot, amelyek által a Pink Floyd hipnotikus lemeze saját zsánerén belül joggal érdemelte ki a "örökzöld" státuszt.

A teljesen más korban, gyökeresen eltérő hangulatot sugárzó UNKLE - The Road - Part II albumot ugyancsak örömmel hallgattuk végig. A kisebbik, R2 DAP esetében nem volt ennyire ráérős és meditatív a zenehallgatási élmény mert a fejünkben lakozó kritikus túlságosan hiányolta az extra dinamikát és a zene fűszerét képező, apró részleteket. Az R3 Pro Saber azt a tömény, izzó energiát volt képes felszabadítani, ami minden UNKLE számban ott lappang, de csak a jobb minőségű hifi komponensek képesek a "csendekkel járó feszültséget" és a váratlan, elektronikusan megtámogatott dobkíséretet felélénkíteni. Még a 300 ohmos Sennheiser HD 600-at is határozottan, bátran hajtotta a HiBy, ugyanakkor nem éreztük azt, hogy a füles karakterét rossz irányba tolta volna. Fentebb említettük, hogy a Sabre DAC miatt néha éreztünk egy kis élességet, ami a Sennheiser kissé puha magas hangjainak jót is tett.

HiBy R3 Pro Saber hordozható zenelejátszó

A gyártó oldalán lévő leírásból arra következtettünk volna, hogy a HiBy R3 Pro Saber-t inkább elektronikus/rockzenékhez (és bármely azokhoz kapcsolható zsánerekhez) optimalizálták. Számunkra azonban az derült ki, hogy zenei stílustól kötetlenül tudta kamatoztatni képességeit a kis DAP. Klasszikus zenével is kifejezetten jó textúrát biztosított, meggyőző energiával és jó széles sztereó hangszínpaddal (amennyiben persze a fülhallgató nem szabott korlátokat a hangszínpad megjelenítésének). Mindezt Olivier Latry - Midnight At Notre Dame c. fantasztikus minőségű albuma igazolta. Az orgonán előadott klasszikusokat hallgatva kaptunk monumentális atmoszférát, gazdagon árnyalt basszust.

Az alternatív hangszínszabályzónak is tekinthető MSEB különösen hasznos volt, ha az adott műsornál zavaróvá váltak az R3-ra csatlakoztatott füles hiányosságai. Például a fentebb említett Olivier Latry albumról tudjuk, hogy hihetetlen mennyiségű magas frekvenciás részletet tartalmaz. Ha azt akartuk, hogy a (közismerten inkább melegebb karakterű) Sennheiser HD 600 többet adjon az érdesebb részletekből, a "hangvastagság" és sibilance (magyarra fordítva: "zsibongás") csúszkákon odébb léptünk néhány egységnyit a vékonyabb, illetve élesebb irányok felé.

HiBy R3 Pro Saber hordozható zenelejátszó

Az MSEB funkciót természetesen nem kötelező használni. Aki például megengedheti magának, hogy zenei stílusok alapján összeválogatott fülesekkel rendelkezzen, annak nagy eséllyel felesleges a szoftveres hangszínszabályzás. Ha viszont a felhasználó csak egyetlen fülhallgató vagy fejhallgató birtokosa, akkor meglepően érzékletes karaktermanipulációkkal kísérletezhet. Az MSEB a hagyományos EQ-hoz képest kicsit célirányosabb beállítást tesz lehetővé. Ha viszont a füles egyértelmű korlátokkal rendelkezik (például a Westone W10 egyetlen, semlegesre hangolt BA hangszórója csak erős torzítással tudott válaszolni, ha több mélyhangot akartunk), azokat a szoftveres EQ nem igazán tudja felülírni.

HiBy R3 Pro Saber hordozható zenelejátszó

Végszó

A HiBy R3 Pro Saber jól átgondolt kis DAP, gördülékeny felhasználói élménnyel, sok extrával, és ami nem kevésbé fontos, jó áron. Az operációs rendszer talán lehetne picit letisztultabb, a fizikai gombok pedig akár kétszer nagyobbak is. Ezeket leszámítva rengeteg pozitívum említhető. Az általunk ismert, hasonlóan árazott DAP-okhoz képest izgalmas alternatíva, amely kreatívan hidalja át a számítógépek, okostelefonok és minőségi hangzás közötti komplex szakadékot. Ezért megérdemli, hogy Ajánlott Vétel legyen.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.