HiBy R2 hordozható zenelejátszó teszt

Bíztató kezdet

2021. december 1., szerda, 23:50

HiBy audio hifi lejátszó zenelejátszó DAP audio lejátszó hifi lejátszó mobil hifi HiBy lejátszó HiBy DAP lejátszó teszt médialejátszó teszt zenelejátszó teszt DAP teszt HiBy teszt HiBy audio lejátszó mobil hifi lejátszó

A HiBy R2 hangminősége jobb, mint egy átlagos okostelefoné, ugyanakkor nemcsak DAP, hanem többek között USB DAC, TIDAL streamer és Bluetooth adó/vevő szerepet is betölt. Sok extrát ad jó áron, de hogyan lehet kihasználni gazdag funkcióit ilyen pöttöm kivitelben?

HiBy R2 hordozható zenelejátszóHiBy R2 hordozható zenelejátszóHiBy R2 hordozható zenelejátszóHiBy R2 hordozható zenelejátszóHiBy R2 hordozható zenelejátszóHiBy R2 hordozható zenelejátszóHiBy R2 hordozható zenelejátszóHiBy R2 hordozható zenelejátszóHiBy R2 hordozható zenelejátszóHiBy R2 hordozható zenelejátszóHiBy R2 hordozható zenelejátszó akkumulátorHiBy R2 hordozható zenelejátszó akkumulátorHiBy R2 hordozható zenelejátszóHiBy R2 hordozható zenelejátszó hátlapHiBy R2 hordozható zenelejátszó hátlapHiBy R2 hordozható zenelejátszó tartozékokHiBy R2 hordozható zenelejátszó ES9218HiBy R2 hordozható zenelejátszó ES9218HiBy R2 hordozható zenelejátszó HiBy OSHiBy R2 hordozható zenelejátszó TIDAL

A felmentő/megmentő?

Egy korábbi hírben említettük, hogy termékkínálatának átszervezésére szorult a FiiO az AKM gyár tavalyi tűzbalesete miatt. A cég korábbi, olcsónak számító DAP eszközei átmenetileg nem elérhetők, ezért döntött a magyarországi forgalmazó (KriptonIT Kft.) egy új gyártó keresése mellett. A HiBy hasonló látásmóddal rendelkezik, mint a FiiO: elsősorban a megfizethető, kisméretű és elsődlegesen zenehallgatásra szolgáló eszközökre és kiegészítőkre (D/A konverterek, fülhallgatók stb.) helyeznek hangsúlyt. A HiBy R2 az egyik első HiBy készülék, amelyet megkaptunk tesztre, jelenleg 39 990 Ft-ért kapható.

HiBy R2 hordozható zenelejátszó TIDAL

A viszonylag kedvező ár ellenére meglepően sok extrát tartalmaz, csak néhány közülük: Bluetooth fogadó/küldő funkció, USB DAC mód, beépített TIDAL kliens, DSD és MQA támogatás, okostelefonról történő vezérlési lehetőség a HiBy dedikált alkalmazásán keresztül. Ezzel közel sem értünk a lista végére, más funkciókat is tud a kis lejátszó, melyekre rögtön kitérünk.

HiBy R2 hordozható zenelejátszó

Küllem

Az R2-t igényes, apró, de masszív papírdobozba csomagolták. A kiegészítők között szerepel USB-C töltőkábel és átlátszó műanyag védőkeret is. A készülékhez vásárolható igényesebb tok is piros vagy fekete színben (4990 Ft-ért), ami a műanyag kerethez képest jobban védi a ház széleit és egy akasztófüllel is rendelkezik. Az R2 kijelzőjére gyárilag felhelyeztek védőfóliát.

HiBy R2 hordozható zenelejátszó

61x61x12 mm-es méreteivel a HiBy R2 DAP viszonylatban a ma létező legkisebbek közé tartozik. Oldalait és sarkait enyhén lekerekítették, ezért fogása kifejezetten kellemes. Aljában található micro SD kártyarekesz (beépített memória nincsen, viszont akár 2 TB-ig bővíthető), USB-C port és 3,5 mm-es analóg sztereó Jack aljzat társaságában. Balra kettő (jelszint vezérlés), jobbra három (zenei navigáció) gombot illesztettek. Ezek mellett egy-egy apró mélyedés is található: a HiBy R2 beépített sztereó mikrofont is tartalmaz. A fenti kapcsológomb színes világítást kapott, ami egyike a tetszetős részleteknek.

HiBy R2 hordozható zenelejátszó

Kevésbé tetszett a fényes hátlap és az ujjlenyomatokat gyűjtő, tükörsima oldalélek. Szerencsére e részleteket szinte teljesen elfedte a külön megvásárolható védőtok. Eleinte kifogásoltuk, hogy az oldalsó gombokra semmi funkcióra utaló jelölés nem került. Igaz, a tok amúgy is eltakarja azokat, és néhány nap elteltével már automatikusan emlékeztünk a kezelőszervek rendeltetésére anélkül, hogy odanéztünk volna.

HiBy R2 hordozható zenelejátszó hátlap

Használat közben

A Linux alapú operációs rendszer és a négyzet alakú kijelző együttese eleinte szokatlan és idegen volt, legalábbis a mi elkényelmesedett, módosított Android felületeken nevelkedett és hosszúkás kijelzőkhöz szokott szemünk számára. Néhány óra elteltével ugyanolyan gördülékenyen lépegettünk a HiBy R2 menüpontjai között, mintha bármilyen más gyártótól származó DAP-ot használtunk volna. Persze az apró kijelző néha tartogatott viszonylagos nehézségeket.

HiBy R2 hordozható zenelejátszó tartozékok

A parányi méret miatt csak szegmentált, összevont karakteres billentyűzeten keresztül tudtuk beírni a szöveget (csurig telített, többszáz albumot tartalmazó memóriakártyával komoly kihívás lett volna beírni egy előadót vagy zeneszámot). Emiatt kissé döcögős volt a WiFi jelszó beírása, jóllehet, azt csak egyetlen alkalommal kellett megadni. Ami kicsit több türelmet igényelt, hogy a kijelző az apró virtuális gombok miatt olykor nem érzékelte elsőre az érintésünket. Lehet, hogy ezen még segíteni fog egy szoftverfrissítés?

HiBy R2 hordozható zenelejátszó akkumulátor

A kezelhetőséget jelentősen megkönnyítették az R2 oldalára helyezett fizikai nyomógombok, amelyek ugyan a menüben történő navigálásra nem voltak alkalmasak, de legalább egy album (vagy lejátszási lista) megnyitása után már nem kellett a kijelzőre támaszkodni. Tetszett, hogy a telefonra letölthető HiBy Music alkalmazásból azonnal elérhettük az R2 jelszintjét (hangerejét) és zeneszám megállításra/léptetésre szolgáló parancsait.

HiBy R2 hordozható zenelejátszó HiBy OS

Belépő kategóriás DAP-hoz képest meglepő szolgáltatáscsomagot kaptunk. A zeneszámokat vezeték nélkül, böngészőn keresztül is felmásolhattuk a memóriakártyára (bár egy kb. 1 GB-os album számainak helyi hálózaton történő átküldése majdnem 10 percig tartott). Megjeleníthető rajta elektronikus könyv , ám ilyen apró kijelzőn igazi kihívás lett volna mondjuk egy Dűne kötet elolvasása. Ha a füles kábele tartalmazott vezérlőgombot, akkor azzal is kontrollálhattuk a lejátszást. És még folytathatnánk sokáig. Pozitív irányba terelte a felhasználói élményt, hogy minden funkció, amit kipróbáltunk, az működött is, lefagyás, szoftveres hibák vagy véletlenszerű hibaüzenetek nélkül.

HiBy R2 hordozható zenelejátszó ES9218

Hangminőség

Az általunk eddig kipróbált DAP-okat ismerve a HiBy R2 olyan hangminőséget nyújtott, amellyel bármilyen 50-100 ezer forint közötti hordozható lejátszó megállta volna a helyét. Nemcsak teljesítményben, hanem dinamikában is felülmúlta várakozásunkat: magabiztosan hajtotta a teszteléshez használt Sennheiser HD 600 fejhallgatót, ugyanakkor a halk és hangos részletek közötti kontrasztot is ügyesen érzékeltette.

HiBy R2 hordozható zenelejátszó

A basszus picit tömör volt, illetve a halkabb magas frekvenciás részleteket hajlamos volt egészen apró mértékben lekerekíteni, elkenni a HiBy belépőkategóriás lejátszója, viszont jó színpadképet, eleven sztereó középpontot és tisztaságra törekvő hangszer megjelenítést kaptunk. Mindez különösen akkor vált érzékelhetővé, amikor egy Android rendszerű Samsung okostelefon hangját kezdtük el az R2 kimenetével összehasonlítani. A Hiby egyértelműen árnyaltabb részleteket, mélyebb textúrát adott ahhoz képest, ami a mobiltelefon Jack kimenetéből érkezett.

HiBy R2 hordozható zenelejátszó ES9218

Eliane Elias - I Thought About You c. számában kellemes, gazdag tónusokkal szólalt meg a zongora, az énekhang közvetlensége is érzékelhető maradt, ugyanakkor a nagybőgő gazdag, telt búgása túlzó dominancia nélkül támasztotta alá a zeneszámot (ami természetesen a fejhallgató érdeme is volt). Dave Brubeck - Take Five c. klasszikusának 24 bites kiadását hallgatva még fejhallgatóval is egész koherens sztereó képpel rajzolódott ki a fejünkben lévő virtuális színpad. Bármit dobtunk a kis Hiby elé, ha kellően jó minőségű volt a fájl, arra ő az árát meghazudtoló tisztasággal reagált.

HiBy R2 hordozható zenelejátszó

Végszó

Aki kacsingat a DAP kategória felé, de még csak első lépéseit teszi a hordozható zeneélmény irányába, annak sok szempontból praktikus és kellemes opció a HiBy legolcsóbb lejátszója. Egy átlagos okostelefonhoz képest egyértelműen jobb hangzást nyújt, számítógép és internet nélkül is tekintélyes zenekönyvtárhoz nyújthat hozzáférést. Lényegében az ezredforduló utáni megfizethető MP3 lejátszók újraértelmezett, modernizált, sokkal jobb hangminőségű változata. Ugyanakkor nem volna helyes csak egyetlen szerepbe beskatulyázni: a beépített AirPlay, Bluetooth küldés/fogadás, a TIDAL kliens (és még sorolhatnánk) teszik izgalmassá. Kíváncsiak lettünk a gyártó felsőbb kategóriába tartozó eszközeire, melyekre hamarosan visszatérünk!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.