HiBy New R6 hordozható zenelejátszó teszt

Audiofil svájcibicska

2022. május 2., hétfő, 14:35

HiBy audio hifi lejátszó zenelejátszó DAP audio lejátszó hifi lejátszó mobil hifi HiBy lejátszó HiBy DAP lejátszó teszt médialejátszó teszt zenelejátszó teszt DAP teszt HiBy teszt HiBy audio lejátszó mobil hifi lejátszó

A HiBy New R6 tudástára az illetlenség határát súrolja. Kisebb testvéreitől eltérően ez a DAP már sokkal telefonszerűbb felhasználói élményt kínál, miközben hangja is jobban megfelel az audiofil igényeknek.

HiBy New R6 hordozható zenelejátszóHiBy New R6 hordozható zenelejátszóHiBy New R6 hordozható zenelejátszóHiBy New R6 hordozható zenelejátszóHiBy New R6 hordozható zenelejátszó tokHiBy New R6 hordozható zenelejátszóHiBy New R6 hordozható zenelejátszóHiBy New R6 hordozható zenelejátszóHiBy New R6 hordozható zenelejátszóHiBy New R6 hordozható zenelejátszóHiBy New R6 hordozható zenelejátszóHiBy New R6 hordozható zenelejátszóHiBy New R6 hordozható zenelejátszóHiBy New R6 AppHiBy New R6 AppHiBy New R6 App

Sok eszköz helyett egy

A hordozható zenelejátszók úgy tűnik, nem mennek ki a divatból. Igaz, hogy a modern zenehallgatási szokások fősodra folyamatosan alakul, de ez a kategória, a zsebben is elférő DAP-ok velünk vannak a kétezres évek eleje óta (most ne menjünk vissza a Walkman vagy a zsebrádió koráig). A felhasználók többsége tökéletesen elégedett TWS Bluetooth fülhallgatójával. Mégis folyamatosan frissül a hordozható zenelejátszók világa is. Létjogosultsága köszönhető nagyrészt a chipgyártók és az Android töretlen fejlődésének is. Pár éve esélyesnek tűnt, hogy a pendrive méretű D/A konverterek végleg kiszorítják a DAP-ok világát. Mégsem így történt. Az olyan eszközöknek, mint a HiBy New R6, mai napig van jelentősége. Miért?

A HiBy R6 magas teljesítményű fejhallgató erősítő, hordozható zenelejátszó, USB DAC, zenei streamer, hálózati szerver és Bluetooth adó-vevő egyetlen készülékházban. Előnye, hogy rugalmasságot nyújt. Telefonnal kiegészítve és anélkül is kihasználhatók képességei. A négy fal között számítógépes D/A konverter, de hosszú utakon a laptop merítése nélkül, egymaga is ezernyi zeneszámot kínál. Vannak, akiknek kell ilyen szintű funkció- és teljesítmény kapacitás. Feltéve, hogy van rá 300 000 forintja. Most pedig vegyük át a HiBy New R6 fontosabb szolgáltatásait!

HiBy New R6 hordozható zenelejátszó

Hardver

A lejátszóban Qualcomm Snapdragon 660 processzor és kettős ES9038Q2M DAC dolgozik 4 GB RAM, illetve 64 GB beépített háttértár társaságában. Utóbbi az operációs rendszernek és fontosabb alkalmazásoknak bőven elegendő lehet, de zene tárolására hosszú távon elég karcsú. Viszont bővíthető, legfeljebb 2 TB kapacitású micro SD kártyával. A beépített, 4500 mAh kapacitású akkumulátor egy feltöltéssel 8,5 vagy 10 óra folyamatos lejátszást ígér attól függően, hogy szimmetrikus vagy aszimmetrikus hangkimenet van használatban.

A digitális jelkésési hiba, azaz jitter minimalizálása érdekében kettős kristály oszcillátor is része az áramkörnek. A HiBy R6 USB 3.1 aljzattal rendelkezik, amely gyors adatátvitelre és gyorstöltésre is alkalmas. Jelszintvezérlője, a fenti kis tárcsa a japán Alps cégtől származik. Beépített 2,4/5 GHz-es WiFi, továbbá Bluetooth 5.0 is tarkítja szolgáltatásait, bár nem biztos, hogy utóbbit mindenki kihasználja. Az analóg hangkimenetekből négy áll rendelkezésre: kettő 3,5 mm-es Jack és kettő 4,4 mm-es Pentaconn. Az USB-C aljzat digitális koaxiális hangkimenetté alakítható, az ehhez szükséges adapter tartozék. A menürendszer 5 col átlójú, 1920x1080 képpontos kijelzőn böngészhető.

HiBy New R6 hordozható zenelejátszó

Szoftver

A HiBy New R6 Android 9.0 operációs rendszert futtat, amely Google Play áruházzal is rendelkezik. Különféle zenei szoftverek telepíthetők rá, de Google Play nélkül is rendelkezésre áll a HiBy Music alkalmazás. Utóbbi sokoldalú, rengeteg funkciót tartalmaz, melyek közül a fontosabbakat lentebb, a Használat közben c. bekezdésben említjük meg. WiFi alapon letölthetők az aktuális Android és HiBy Music frissítések, de DLNA és AirPlay kliensekben sincs hiány. Az R6 rengeteg hangfájl formátumot támogat, amelyeket itt nem sorolunk fel, de említést érdemel, hogy az MQA és DSD dekódolás is megy neki. A készülék Direct Transport elnevezésű jelfeldolgozást végez, melynek során az Android operációs rendszer "beleszólása" nélküli, bit-perfect lejátszás lehetséges.

HiBy New R6 hordozható zenelejátszó

Küllem

A közelmúltban inkább nagy és drága (500 000 Ft fölötti) hordozható zenelejátszókat teszteltünk. Azokhoz képest felüdülés volt az R6, közepesnek számító méreteivel. Ahogy a mellékelt fotókon is látszik, kezünkben kényelmesen elfért. Fém készülékházat kapott, a manapság népszerű, szögletes sarkokkal. A két szélébe is beletettek egy kiszögellést, ami javított a fogáson. Az összkép kellemesen letisztult volt, bár a hasonló árú DAP-okhoz képest kicsit fantáziaszegény. A lenti aljzatokat és a fenti jelszint vezérlőt  aranyra színezték. A hátsó oldal egésze fényes fekete, aminek nem annyira örültünk ujjlenyomat gyűjtő jellege miatt.

HiBy New R6 hordozható zenelejátszó tok

Szerencsére (opcionálisan, 25 000 forintért) kapható hozzá tok, amellyel egy csapásra megoldódik a védelem és az esztétika kérdése. A HiBy R6 (szerintünk legalábbis) sokkal jobban mutat tokkal, mint anélkül. A csomagolás védőfóliákat, töltőkábelt és a fentebb említett USB-C - koaxiális RCA adaptert tartalmazta.

HiBy New R6 hordozható zenelejátszó

Használat közben

Tesztalanyunk ideális méretű ahhoz, hogy zsebben tároljuk. Tetszett, hogy nem helyeztek rá túl sok gombot; mindössze négy került a jobb felső sarkához (főkapcsoló és a szokásos három lejátszás navigáló) és a jelszint vezérlő. Minden mást a szép színű, világosabb környezetben is egész jól olvasható kijelzőn érhettünk el. A gombok méretét és domborúságát nagyon jól eltalálták, viszont a fenti tárcsa lehetne pár milliméterrel szélesebb. Különösen a bőrtokon keresztül, kicsit nehézkes volt tekerni.

HiBy New R6 App

Az R6 Android operációs rendszert futtat. Reakcióideje gyors, ezért használata olyan gördülékeny, mint egy okostelefonnak. Amit el kell fogadni (ahogy más DAP eszközök esetében is), hogy magyar nyelv nincs. Viszont a HiBy Music-ra és az operációs rendszerre is érkezhetnek frissítések és a Google Play áruházon keresztül rengeteg zenei alkalmazás letölthető azoknak, akik nemcsak a gyártó sajátját szeretnék használni.

HiBy New R6 App

A HiBy Music alkalmazás hasznos beállításokat tartalmaz. Olyan szempontokat is figyelembe vesz, mint a számsorrend rendezésének módja, a mappák és albumok közti automatikus továbblépés zenelejátszás közben, vagy a betűméret. Helyi hálózaton keresztül, másik számítógépről, böngésző alapon lehet zenét másolni az eszközre. Ez a módszer nem olyan gyors, mint az USB kábeles kapcsolat, de bizonyos helyzetekben kényelmes lehet.

HiBy New R6 App

Az R6 különböző hangszínszabályzókat tartalmaz. Az MSEB karakterisztikai tulajdonságokat változtat: hűvösebbé vagy melegebbé alakítja a zenét, könnyíti vagy nehezíti a frekvenciákat. Apró fokozatokban élesebb, vagy lágyabb irányba billenthető vele a hangélmény. Izgalmas lehet olyan fejhallgatóknál, amelyek túlságosan sötét vagy világos hangolásúak. Emellett konkrét zenei stílusokra kiélezett profilok és hagyományos, sávos EQ közül is lehet választani.

Hangminőség

A HiBy New R6 meghallgatásához Sennheiser HD 800 S fejhallgatót és 64 Audio U6t fülhallgatót használtunk. Micro SD kártyáról játszottunk le különböző stílusú zenéket. Elsősorban azt figyeltük, hogy az általunk jól ismert fülesekből milyen részletességet, térhatást és természetességet képes kihozni a lejátszó.

HiBy New R6 hordozható zenelejátszó

Magasabb áráért cserébe, felbontás tekintetében az R6 egyértelműen maga mögé utasította a korábban már kipróbált R2 és R3 Pro Saber DAP-okat. Zenei stílustól függetlenül temérdek információ vált hallhatóvá, ami egyfajta bőségérzetet okozott. A frekvenciák elosztása alapbeállításban józan volt és kiegyensúlyozott, de a mély/közép hangokban lappangott némi dús érzet. Utóbbi enyhén nehezebb irányba helyezte az R6 alap tónusát, de csak addig, amíg nem változtattuk meg az MSEB beállításokat. Akinek tehát túl sok/kevés, vagy vastag/vékony lenne az alapszinten kapott basszus, annak bőséges játékteret biztosít a HiBy.

A magas frekvenciák nagyon gazdag textúrát adtak a zenei élményhez. Nem voltak túl élesek vagy harsány jellegűek, bár a mikrodinamikus részletekben (ajakhang-mássalhangzók, rumbatök, háttérben megszólaló vonósok vagy cintányér) mi még elviseltünk volna még egy kis szellősséget, felszabadultságot. Az MSEB beállításokkal szélesebb, szikárabb kontúrt adhattunk a magashangoknak, de a picit hiányolt lazaságot nem tudtuk elérni. Valószínűleg azt a HiBy magasabb kategóriás eszközei tartogatják.

HiBy New R6 hordozható zenelejátszó

Olivier Latry - Midnight at Notre Dame c. orgonaalbumát hallgatva elképesztően gazdag felbontást kaptunk fókuszált sztereó középponttal és finom basszusokkal. Beleéltük magunkat a játékba, érezni lehetett a rengeteg orgonasíp zengését a nagy térben, bár az atmoszférára és távolságokra nem helyeződött akkora hangsúly. Cassandra Wilson - Red Guitar c. számát hallgatva a ritmusgitár és szólógitár is elevenen, de nem tolakodóan lépett be. Az énekesnő hangsávja jól elkülönült a többi hangszertől, de a színpadon való elhelyezése lehetett volna kicsit pontosabb is.

Mint minden prémium DAP, a HiBy New R6 is rámutatott a zenékben elásott "rejtett" részletekre, finom tónusokra, ha ehhez megfelelő minőségű műsort biztosítottunk. Erre remek példa volt a nemzetközileg elismert lemezlovas Deadmau5 - Saved c. száma, mely a klasszikus zenéhez képest monotonabb és puritánabb, elektronikus zene. Mégis a műfaj kedvelőiként kellemes csalódásként ért minket, hogy az ide-oda úszó hangeffektek, közeli/távoli részletek szinte életre keltek. Sokkal több mozgás és mélység volt a zeneszámban, mint vártuk, de ezt a részletességet a belépőszintű DAP-ok nem igazán képesek megjeleníteni.

HiBy New R6 hordozható zenelejátszó

A simulékony karakterű 64 Audio U6t fülhallgató remek párost alkotott az R6 mellett, de a Sennheiser HD 800 S-ből térhatás és transzparencia tekintetében nem hozta ki a maximumot. Utóbbit annak tudatában állapítottuk meg, hogy mindkét fülest kipróbáltuk már kétszer drágább DAP társaságában is. Ez alapján ismét visszajutottunk ahhoz a feltevéshez, hogy egy hordozható zenelejtászó többnyire vele azonos értékű fülessel alkot ideális párost. Az általunk hallottak alapján szubjektíven úgy sejtettük, hogy az R6 inkább a kissé kerekebb, lágyabb karakterű partnerekkel alkothat kiegyensúlyozott kapcsolatot.

Megjegyzés: Az R6 számítógéphez csatlakoztatva USB DAC, vagy kicsit hétköznapibb nevén külső hangkártya módban is használható. Saját számtógépünk beépített hangkártyáját egyértelműen fényévekkel maga mögé utasította. Sokkal tisztább és részletesebb zenei élményben volt részünk az alaplapi Jack hangkimenethez képest. Viszont USB DAC módban jelentős ajakszinkron késést tapasztaltunk. A képhez képest látható eltolódással szólalt meg a hang, ezért filmnézésre vagy videójátékra mi nem igazán használtuk volna az R6-ot.

Alternatívák

A HiBy New R6 jelenlegi fő vetélytársa a FiiO M11 Plus. Szolgáltatások tekintetében hasonló a két DAP, de sok apró eltérés fedezhető fel szoftverben és hardverben egyaránt, ezért ízléstől is függ, hogy kinek melyik szimpatikus. Ugyanez értendő a hangminőségre is. Könnyen lehet, hogy valaki az MSEB miatt végállomásnak tekinti majd az R6-ot, de a mi ízlésünknek gyári alapbeállításokkal természetesebb és transzparencia tekintetében picit jobban kidolgozott volt a FiiO M11, ami nagy előny klasszikus zene, jazz vagy éneket tartalmazó darabok hallgatásakor.

HiBy New R6 hordozható zenelejátszó

Végszó

A HiBy New R6 annak éri meg különösen, aki hosszútávon kihasználja a szimmetrikus analóg, vagy a digitális hangkimenet meglétét. Fő pozitívuma, hogy nem kizárólag hordozható zenelejátszó, hanem előerősítő és zenei médiaszerver feladatot is betölt. Nekünk tetszett, hogy telefonról vezérelhettük és a felhasználói élmény összességében gyors, gördülékeny volt. A HiBy olcsóbb DAP készülékei szubjektív megítélésünk szerint leheletnyit erősebb ár/érték arányt mutattak. Ám ettől még könnyen előfordulhat, hogy az R6 teljesítményéhez társuló kompakt mérete és csekély tömege miatt tetszik majd meg sokaknak.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.