FiiO X1 mobil hifi lejátszó teszt

2014. november 24., hétfő, 14:05

FiiO X1 audio hifi lejátszó FiiO X1 mobil lejátszó hifi lejátszó audio lejátszó FiiO lejátszó lejátszó teszt hifi teszt zenelejátszó teszt mobil hifi lejátszó hifi lejátszó teszt

Manapság sokan, sokat utazunk, és sokunk szeretne útközben is zenét hallgatni... lehetőleg jó minőségben. Mi a baj a mobiltelefonra feltöltött zenével? Semmi, de vannak a telefonok, és tőlük még egyelőre elhatárolódó tábort képviselnek a ténylegesen kifinomult hangminőséget produkáló, hordozható zenelejátszók. Utóbbiak közé tartozik a FiiO X1 is, melyet akár az MP3 lejátszók nemesített, felturbózott változataként is emlegethetnénk, ráadásul a tudásához képest feltűnően jó áron is kínálják.

FiiO X1 mobil hifi lejátszóFiiO X1 mobil hifi lejátszóFiiO X1 mobil hifi lejátszóFiiO X1 mobil hifi lejátszóFiiO X1 mobil hifi lejátszó kétféle színbenFiiO X1 mobil hifi lejátszóFiiO X1 mobil hifi lejátszóFiiO X1 mobil hifi lejátszóFiiO X1 mobil hifi lejátszó és DAC SD kártya foglalatFiiO X1 mobil hifi lejátszó PCM5142 DAC chipFiiO X1 mobil hifi lejátszóFiiO X1 mobil hifi lejátszóFiiO X1 mobil hifi lejátszóFiiO X1 mobil hifi lejátszóFiiO X1 mobil hifi lejátszóFiiO X1 mobil hifi lejátszóFiiO X1 mobil hifi lejátszó

Se nem Walkman, se nem iPod, mégis tud valamit

A FiiO X1 formavilágát tekintve hasonlít a klasszikus iPodra, persze közelebbről nézve gyökeres eltérésekkel találkozhatunk. Például az előlapon domináló vezérlőtárcsa nem érintésérzékeny, hanem mechanikusan forgatható, és a körülötte lévő, négy darab, szépen körcsiszolt korongocska is gombként funkcionál. Az X1 visszafogott mérete ellenére kellemes tömeggel (106 gramm) rendelkezik, és a készülékháza is nagyrészt (a hátlapot leszámítva) fémből készült. Nem beépített merevlemez, hanem az 1700 mAh kapacitású, beépített akkumulátor az, ami miatt ennyit nyom. A háttértárat magunk helyezhetjük be egy baloldali, bepattintós rekeszen keresztül, micro SD kártya használatával. Majdnem akkora alapterületet foglal el, mint egy pakli francia kártya, cserébe remekül a tenyérbe simul.

FiiO X1 mobil hifi lejátszó

Mit tud tehát ez az aprócska készülék? Kizárólag egy szereppel bízták meg, mégpedig zenelejátszással. A honlapunk hasábjain korábban bemutatott X3 és X5 típusok beépített DAC funkciót, továbbá natív DSD támogatást is nyújtottak, ezzel egyenesen megcélozva a számítógépes felhasználókat és megrögzött audiofileket. Az X1 némileg korlátozottabb képességeket mutat fel nagyobb testvéreivel szemben (kizárólag egy 3,5 mm-es Jack kimenettel rendelkezik), ettől függetlenül az átlagember számára még így is nyújt annyit, amennyi elvárható. Először is, a beépített DAC mintavételezési frekvenciája 192 kHz/24 bit, ami manapság éppen olyan élvonalbeli, mint képmegjelenítőn a 4K felbontás. Persze nem mindegy, hogy milyen chip áll a háttérben, ezért azt is eláruljuk: a Texas Instruments által gyártott, PCM5142 néven futó áramkör végzi a digitális-analóg jelátalakítást. Ezt még párosították egy Intersil ISL28291 erősítő chippel, és nem pusztán az becsülendő, hogy megnevezik a termékben lévő alkatrészeket, hanem hogy ezek a komponensek tényleg a hangminőség érdekében kerültek a ?motorháztető? alá. Mielőtt rátérünk a zenei tapasztalatokra, lássuk, mi kerülhet elő egy FiiO X1 dobozából!

FiiO X1 mobil hifi lejátszó PCM5142 DAC chip

Kicsomagolás

Ahogy lenti videónkban is látszik, az X1 helytakarékos és igényes dobozkában érkezett. A korábbi FiiO lejátszókhoz hasonlóan ezúttal is jár hozzá egy szilikon védőtok, amit igény szerint rajta hagyhatunk. Akik feldobnák az ezüst (vagy arany) színű készülékház egyhangúságát, azok számára bizonyára örömhír, hogy a gyártó különböző ?skineket?, lényegében matricákat is mellékelt, melyekkel egyedivé tehetjük az X1 megjelenését. Külön dobozkában található egy egyméteres micro USB B kábel, melyet ? ha épp nem a FiiO akkumulátor töltésére kell ? fájlátvitelre, vagy akár a legtöbb mai Androidos okostelefon töltésére is használhatunk. Két kijelzővédő fólia is jár a csomaghoz, csak egy fül/fejhallgató és egy micro SD kártya szükséges ahhoz, hogy azonnal nekiálljunk zenét hallgatni.

FiiO X1 mobil hifi lejátszó kétféle színben

Bekapcsolás, menürendszer

Tesztalanyunk a bekapcsológomb lenyomásától számítva tíz másodperc alatt kerül harckész állapotba, kikapcsolása pedig négy másodpercet vesz igénybe. Nem árt tudni, hogy ha a kijelző kialszik, akkor eleinte csak a ki/bekapcsológomb rövid lenyomásával lehet felébreszteni. Igény esetén külön menüpont szolgál a billentyűzár mentes kezelőszervek kiválogatására. Az X1 szoftveres felülete nagyon egyszerű és átlátható, a fejlesztők a maguk módján még csinosra is szabták. A vizuális felület a megszokottnál apróbb betűkészletre épül, de karnyújtásnyiról még jól olvasható. Magunk választhatjuk ki hatféle árnyalat közül a számunkra kedves háttérszínt, ezen felül számos finombeállítás is lehetséges. Utóbbiak közé tartozik az elalvás időzítő, de még a kijelző automatikus kikapcsolását is beállíthatjuk, továbbá szoftverfrissítés és memória formázás is könnyen megoldható. Az X1 számos lejátszási lista típust támogat, emellett a fájlformátum kompatibilitása (APE, FLAC, ALAC, WAV, WMA, AAC, OGG, MP3, MP2) is egész korrekt. A menüre visszatérve, lejátszás közben a hangerőt vezérelhetjük a kerek tárcsával, vagy a tárcsa fölötti két gomb segítségével. Apropó hangerő: a kimenet jelszintjét egy külön menüpontban átállíthatjuk fixre is, amennyiben nem fülesről, hanem hagyományos hangrendszerről vagy aktív hangfalpárról szeretnénk hallgatni a zenét. Ha az albuminformációkban megadtunk borítóképet, akkor a FiiO lejátszás közben az aktuális borítót állítja be háttérnek. A zenefájlok között nagyon gyorsan léptethetünk, még veszteségmentes felvételeknél is. Egy apróságot még hozzáfűznénk: 1700 mAh-s Li-Polimer akkumulátorról üzemel az X1, mely nagyfelbontású fájlok lejátszása esetén nekünk egy feltöltéssel kb. 8 órányi üzemidőt tett lehetővé.

FiiO X1 mobil hifi lejátszó

Praktikus jellegét tovább fokozza, hogy az X1 kompatibilis az Apple termékekhez szánt, 3-pólusú Jack csatlakozós fülesekkel. A hangerőszabályzás ugyan nem megoldható viszont megállíthatjuk/elindíthatjuk a zenét, és a számok között léptethetünk és tekerhetünk előre-hátra. A mintavételezési frekvencia váltásnál (pl. MP3-ról 96/24-es FLAC-ra) előfordulhat, hogy halk pattanó hangot hallunk, utóbbi teljesen normális, csak a DAC dolgozik ilyenkor. Most viszont térjünk rá a hangminőségre ? ugyan sorolhatnánk még az X1 különféle szoftveres érdekességeit, de a kezelés javán túl vagyunk, így legalább lesz még egy kis ?felfedeznivalója? a leendő tulajdonosoknak is.

FiiO X1 mobil hifi lejátszó

Hangminőség

Bizonyára nem okozunk meglepetést (főleg azoknak, akik a korábbi FiiO cikkeket is olvasták) ha azt állítjuk, hogy az X1 hangja kifejezetten jó. Korábban is teszteltünk már hasonló funkciót nyújtó készülékeket, melyek tenyérnyi méretük ellenére, váratlanul tiszta és minőségi hangot szolgáltattak, de ennyire olcsó még egyik sem volt. Az X1-nek sikerült bebizonyítania, hogy a jó hang bárhol megvalósítható, és eljuthat az átlagfelhasználókig is. Régen az úttörő Walkman és a Discman által hordozhatóvá vált a zene, akkoriban nem tudtunk volna azoknál jobb minőséget elképzelni. Eleve kisebbfajta csodának számított, hogy a buszon ülve sztereó zenét hallgathatunk. A zsebméretű lejátszókat nem lehetett az otthoni, hagyományos hifihez hasonlítani, szakadék tátongott a két kategória között. Mára viszont ez a rés egyre szűkül.

Az előbbi gondolatok akkor kerültek felszínre, mikor egy Budapest-Esztergom autóbusz túra során három veszteségmentes albumot is végighallgattunk az X1 előadásában, egy Sennheiser MOMENTUM In-Ear fülhallgatóval megtámogatva. Persze, a fülhallgató karakterét is éreztük, és a lejátszó nem kristályosította ki az összes elképzelhető részletet a fejünkben, de a zene dinamikusan, tisztán, arányosan és élethűen szólalt meg. Talán az apró effektusok hamar elillannak, de így is jól kivehető, érzékelhető a hangszínpad, és ami fontosabb, hogy az X1 rendkívüli erőtartalékkal rendelkezik. A trombita (ami Mark Levinson szerint az egyik legnehezebben reprodukálható hangszer) érces jellege annyira szépen átjött, hogy Ibrahim Maalouf felvételeit többször is visszatekertük.

FiiO X1 mobil hifi lejátszó

Aki esetleg egy napon ilyen készülék birtokosa lesz, vagy csak elmegy kipróbálni, annak feltétlenül ajánlott meghallgatnia egy veszteségmentes zenével és ugyanazon felvétel veszteségesen tömörített változatával is. Az eredmény finoman szólva is drámai. Anélkül, hogy az X1 bőszen bizonygatni akarna, minden zenét már az első másodpercekben be lehet azonosítani, hogy MP3-e, vagy nem. Ezzel persze nem kívánjuk degradálni azokat, akik az említett formátumban tárolják zenéiket. Ám ez a termék simán képes elérni, hogy szokásaikat új irányba tereljék, és szép lassan elkezdjenek (legalább) CD minőségű zeneszámokat tárolni a merevlemezen, felhőben, vagy ahol helyet találnak nekik. Mi ezen már régóta túl vagyunk.

Tipp: A FiiO X1 mellé érdemes a nagyáruházak polcaira tett, szénné akciózott fejhallgatóknál picivel jobbat választani (amennyiben még nem tartunk eleve valamilyen kellemesebb utazós fülest a fiókunkban). Ha olvasónk tanácstalan ilyen téren, akkor a szóban forgó lejátszó mellé nyugodt szívvel tudjuk javasolni a következő fül/fejhallgatókat:

Beyerdynamic Custom One Pro

Sennheiser MOMENTUM On-ear

Focal Spirit One

Yamaha EPH-100

Sennheiser IE 60/IE 80

Végszó

A FiiO X1 funkciója, célközönsége, képviselt kategóriája annyira pontosan egyértelmű és konkrét, hogy valószínűleg már a cikk felénél is felcsillant egyesek szeme, "nekem ez kell"-jellegű gondolatokkal megspékelve. Ez egy jó termék. Ráadásul - és főleg emiatt lesz Magyarországon sikeres - nem kerül egy vagyonba, miközben mégis a "nagyok" hangját nyújtja. Még ha nem is high end minőségben, de garantáltan megfelelt nagyfelbontású, veszteségmentes felvételek élethű megszólaltatására, kifejezetten szép hang, igényes megépítettséggel... egy jó fülessel párosítva instant mosolyt csal a zenerajongók arcára. Ez az, amire a legtöbb mobiltelefon nem képes, és amiért érdemes plusz egy készüléknek helyet foglalnia a nadrágzsebünkben.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.