FiiO M5 hordozható zenelejátszó teszt

Hangviselés

2019. november 13., szerda, 11:15

FiiO audio hifi lejátszó zenelejátszó DAP audio lejátszó hifi lejátszó mobil hifi FiiO lejátszó FiiO DAP lejátszó teszt médialejátszó teszt zenelejátszó teszt DAP teszt FiiO teszt FiiO audio lejátszó mobil hifi lejátszó

A FiiO egyik legkisebb és legolcsóbb hordozható lejátszója, az M5 a jó öreg MP3 örökséget, vagy inkább életérzést viszi tovább, de sokkal praktikusabb kivitelben. Annak ellenére, hogy nem egyértelműen a gyakran utazó, maximalista vájtfülűeknek készült, gondolatébresztő hatást gyakorolhat a mai DAP kínálatra!

FiiO M5 mobil zenelejátszóFiiO M5 mobil zenelejátszóFiiO M5 mobil zenelejátszóFiiO M5 mobil zenelejátszóFiiO M5 mobil zenelejátszóFiiO M5 mobil zenelejátszó hátlapFiiO M5 mobil zenelejátszó hátlapFiiO M5 mobil zenelejátszóFiiO M5 mobil zenelejátszóFiiO M5 mobil zenelejátszóFiiO M5 mobil zenelejátszóFiiO M5 mobil zenelejátszóFiiO M5 mobil zenelejátszóFiiO M5 mobil zenelejátszóFiiO M5 mobil zenelejátszóFiiO M5 mobil zenelejátszóFiiO M5 mobil zenelejátszóFiiO M5 mobil zenelejátszóFiiO M5 mobil zenelejátszóFiiO M5 mobil zenelejátszóFiiO M5 mobil zenelejátszóFiiO M5 mobil zenelejátszóFiiO M5 mobil zenelejátszóFiiO M5 mobil zenelejátszó

Küllem

Gyufásdoboznál is kisebb a FiiO M5. Formavilágát tekintve az Apple Watch okosórára emlékeztet, ami nem véletlen, ugyanis "viselhető" lejátszóként népszerűsíti a FiiO. Utóbbi egy készülékházra felrakható, átlátszó műanyag csipesz segítségével (része a tartozékoknak) válik lehetővé. Felmerülhet az olvasó fejében a kérdés, hogy lehet-e karóraként viselni az eszközt? Még nincsen pontos információnk arról, hogy mikor, de elvileg már dolgoznak egy ezt lehetővé tevő óraszíj megvalósításán.

FiiO M5 mobil zenelejátszó

Az M5-re visszatérve, háza CNC-vel megmunkált alumíniumból készült, kijelzője és hátlapja pedig edzett üvegből. Két oldala domború, alján és tetején homorú vájat segíti a jobb fogást, amikor pl. ruhánkról szedjük le a lejátszót. A tetőlapon három gombot és egy digitális koaxiális/analóg sztereó kombinált 3,5 mm-es Jack kimenetet látunk. Lent egy micro SD kártyanyílás és egy USB-C aljzat látható. Kijelzője egészen parányi, kb. 4 cm képátlójú és 240x240 pixel felbontású, de színes és jól olvasható.

Használat közben

A lejátszó használata nem különösebben bonyolult azoknak, akik korábban már bármilyen okosórát kipróbáltak. Az angol nyelvű, Linux-alapokon futó szoftver fő pontjait hatalmas ikonok jelzik, a zeneszámokhoz kategória vagy fájlböngészőn keresztül lehet hozzáférni. Érdekesség, hogy lépésszámlálót és diktafont is tartalmaz a lejátszó, ami rendszeres futóknak válhat hasznára.

FiiO M5 mobil zenelejátszó

A hangfájlok elérése és lejátszása gyorsan és könnyedén történik, a felső gombok megszokása azonban eltarthat egy ideig. A tetőlapon lévő három kezelőszervvel lehet a hangerőt (jelszintet) és a zeneszámok közti navigációt vezérelni, beleértve a képernyőzár feloldását. A különböző funkciók aszerint érhetőek el, hogy hányszor/meddig tartják nyomva a gombokat.

FiiO M5 mobil zenelejátszó

A lejátszó Bluetooth adó és vevő módban is képes üzemelni. Utóbbi esetén néhány másodpercen belül párosítható szinte bármilyen okostelefonnal. A gyakorlatban ez csak annyi bökkenőt tartalmazott, hogy a kijelző folyamatosan bekapcsolt és rendszerint egy kínai üzenet jelent meg rajta, majd rövidesen el is tűnt. Ismerve a gyártót, könnyen lehet, hogy egy néhány napon belül kiadott szoftverfrissítés ezt orvosolni fogja.

Ettől függetlenül hasznos lehet a Bluetooth küldés/fogadás megléte, mivel így a telefontól függetlenül lehet zenét közvetíteni vezeték nélküli hangrendszer felé, vagy Bluetooth nélküli eszközt (pl. hifi rendszer, aktív hangfal stb.) vértezhetünk fel ezzel a funkcióval. Nem mellesleg a beépített mikrofon telefonhívások lebonyolításában is segítséget jelenthet, mivel bármilyen füles általa vezeték nélküli headset-té alakítható.

FiiO M5 mobil zenelejátszó

A beépített akkumulátor üzemideje - a mérethez és árhoz mérten - jónak mondható, de nem kimondottan bőséges: folyamatos zenehallgatás esetén a lejátszott műsor felbontásától és a kijelző fényerősségétől vagy a jelszinttől függően 4-6 óráig is képes folyamatosan zenélni az M5. Értelemszerűen ez több vagy kevesebb is lehet, ha pl. a Bluetooth vagy lépésszámláló is dolgozik.

FiiO M5 mobil zenelejátszó

Hangminőség

Ha a kb. 40 000 Ft-ért kapható USB DAC eszközökhöz kellene mérni a FiiO M5 karakterét, akkor dinamikában és sztereó térábrázolásban sem marad el azoktól. Frekvencia tagolása kellemes, bár közép/magas hangjain érezni lehet a digitális jelfeldolgozást, a természetesség hiányát. Utóbbi hallhatósága, mint mindig, nagymértékben függ attól is, hogy milyen fülessel használják a lejátszót.

FiiO M5 mobil zenelejátszó

Esetünkben egy ENIGMAcoustics Dharma D200 fülhallgató és egy Beyerdynamic DT770 fejhallgató szolgáltak a tesztelésre. Itt megjegyezzük, hogy e füleseket referencia eszközként tartjuk és egyértelmű, hogy az M5-höz ár és hang szempontjából is egyszerűbb, kevésbé drága partnerek valók. A Dharma esetében túl hangsúlyos és erős lett a basszus (persze van, aki pont erre vágyik), a DT770 használatakor pedig kicsit tömör maradt a gitárpendítés és a dobjáték. A zene ettől még megszólalt, csak a magával ragadó, áramló természetesség nélkül. Mindezzel nem azt akarjuk leszögezni, hogy az M5 hangja rossz, mert számos okostelefonnal még így is könnyedén felveheti a versenyt. Az viszont nem várható tőle, hogy a nála 2-3x drágább, teljesen más kategóriába tartozó D/A konverterekkel szálljon ringbe.

FiiO M5 mobil zenelejátszó

Az M5 összességében dinamikus és határozott karaktert nyújt, az árához és tudásához képest jó részletező képességgel és érzékletes, kirajzolt sztereó középponttal. Ha magas felbontású fájlokat indítunk el rajta, akkor hamar érzékelhető, hogy a hangszeres zenék kicsit árnyaltabbak és tisztábbak. Természetesség, szellősség és nyitottság terén nem is próbálja felvenni a versenyt a FiiO drágább DAP eszközeivel, de nem is arra készült, hogy audiofil svájcibicska legyen, hanem alkalmi (sportolás, utazás, munka közbeni) zenehallgatós kiegészítőnek.

FiiO M5 mobil zenelejátszó

Végszó

A FiiO M5 praktikus lehet azoknak, akik egy kis mindenes eszközzel szeretnék megoldani a zenehallgatást akkor is, ha éppen nincsen náluk telefon. Rengeteg szituáció létezik (futópályák, edzőterem, táncórák stb.), amikor egyszerűen csak egy kis zenei műsort biztosító eszközre lenne szükség, netalán egy Bluetooth vevőre, hogy a telefonon tárolt fájlok gyorsan és könnyen megszólaljanak. Az M5 az általunk ismert, legkedvezőbben árazott olyan DAP, ami mindezt lehetővé teszi úgy, hogy közben még féltucat egyéb extrát is tartogat. De erre vajon reagál majd bármit is a többi gyártó?

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.