FiiO M3K hordozható zenelejátszó teszt

Zsebmindenes

2018. november 14., szerda, 09:25

FiiO audio hifi lejátszó zenelejátszó DAP audio lejátszó hifi lejátszó mobil hifi FiiO lejátszó FiiO DAP lejátszó teszt médialejátszó teszt zenelejátszó teszt DAP teszt FiiO teszt FiiO audio lejátszó mobil hifi lejátszó

Régen a FiiO azért robbant be a köztudatba, mert jó minőséget volt képest megfizethető kivitelben előállítani. Azóta a cég dinamikus fejlődésnek indult, és audiofil termékeket is gyártanak. Azt gondoltuk, hogy mostantól csak felfelé fognak törni, ám úgy tűnik, hogy a belépő kategóriába is hoznak újdonságot. Az M3K kicsi, sokoldalú, praktikus, és a tudásához mérten drágának se neveznénk.

Egy újabb svájcibicska

A FiiO eddig is okosan közelítette meg a hajdani MP3 lejátszók utódjának nevezhető ún. DAP kategóriát, az M3K-val viszont nem (csak) a hangminőséget keresőket célozza meg. Sokkal inkább azokat, akik éppenséggel azt az ergonómiát és megjelenést szeretnék visszakapni, amelyért a 10-15 évvel ezelőtti, aprócska, de zenehallgatásra alkalmas eszközöket kedvelni lehetett.

FiiO M3K mobil zenelejátszóFiiO M3K mobil zenelejátszóFiiO M3K mobil zenelejátszóFiiO M3K mobil zenelejátszóFiiO M3K mobil zenelejátszóFiiO M3K mobil zenelejátszóFiiO M3K mobil zenelejátszóFiiO M3K mobil zenelejátszóFiiO M3K mobil zenelejátszóFiiO M3K mobil zenelejátszóFiiO M3K mobil zenelejátszóFiiO M3K mobil zenelejátszóFiiO M3K mobil zenelejátszóFiiO M3K mobil zenelejátszóFiiO M3K mobil zenelejátszóFiiO M3K mobil zenelejátszóFiiO M3K mobil zenelejátszóFiiO M3K mobil zenelejátszóFiiO M3K mobil zenelejátszóFiiO M3K mobil zenelejátszóFiiO M3K mobil zenelejátszóFiiO M3K mobil zenelejátszó és diktafonFiiO M3K mobil zenelejátszóFiiO M3K mobil zenelejátszó és USB DACFiiO M3K mobil zenelejátszó

Viszont ma már, mikor a karórákba is EKG funkciót tesznek, valamit fel kell mutatni ártól függetlenül, ami megragadja a vásárló figyelmét. Jelen esetben az igényes összkép az elsődleges nyerő kártya. A funkcionalitás viszont semmivel sem rosszabb, sőt. A kb. 25 000 forintért megvásárolható FiiO M3K az eddigi legolcsóbb, általunk ismert olyan DAP, amit külső USB-s hangkártyaként, tehát DAC módban is lehet használni.

FiiO M3K mobil zenelejátszó és USB DAC

A processzorként dolgozó Ingenic X1000E fogyasztása annyira csekély, hogy folyamatosan aktív üzemben is egy egész napot kibír a lejátszó. Ha pedig készenléti állapotban hagyjuk, akkor még egy hónap múlva is lesz benne elég kakaó néhány zeneszám meghallgatásához. Talán említenünk se kell, hogy az M3K a legtöbb ismert hangfájl formátumot támogatja, az .iso, .dsf és .dff kiterjesztéseket beleértve!

FiiO M3K mobil zenelejátszó

Mindezt alumínium készülékház és 5 cm képátlójú IPS paneles kijelző koronázza meg, érintésre érzékeny navigációs felülettel. Beépített háttértár nincsen, viszont a távol-keleti mérnökök voltak olyan előrelátók, hogy a micro SD kártyafoglalatot a jövőben érkező 2 TB-os kiadásokra is előkészítsék. Igen, a FiiO azt ígéri, hogy ha lesz ekkora kártya, a lejátszó még azt is kezelni tudja majd.

FiiO M3K mobil zenelejátszó

Küllem

Ahogy előbb említettük, a készülékház alumínium, ami ebben a kategóriában példaértékű. Bal felső oldalán fizikai nyomógombokat is (hangerő, lejátszás/megállítás, ki/bekapcsoló) találunk. Ergonómiája alkalmassá teszi egyetlen kézzel való használatra. Mérete annyira apró, hogy szinte bármilyen zsebben könnyedén elfér nem mellesleg pillekönnyű is, alig 80 gramm.

FiiO M3K mobil zenelejátszó

Kikapcsolt állapotban az előlap egyetlen fényes fekete lemez (mellyel az egyetlen esztétikai kompromisszum, hogy hajlamos gyűjteni az ujjlenyomatokat). Bekapcsolást követően azonnal felébred a billentyűzet modern és elegáns fehér világítása. A FiiO más hordozható zenejátszóihoz hasonlóan az M3K mellé is jár szilikon védőtok.

FiiO M3K mobil zenelejátszó

Használat közben

A bekapcsolás pillanatától kb. 6 másodperc alatt üzemképes állapotba kerül az eszköz. Dönthetünk úgy, hogy bekapcsolva hagyjuk - ha nem játszunk le rajta semmit, akkor valóban képes hosszú napokig minimális energiaigénnyel működni. A kijelző parányi betűit idősebbek lehet, hogy nehezen fogják elolvasni, másfelől fapados kialakítása mellett a menürendszer kellően letisztult.

FiiO M3K mobil zenelejátszó

A beállításokban alapvető funkciókat érünk el, beleértve az óra megjelenítését (ha alvó módból felébred a kijelző, ilyen esetben mutatja az időt és a középső csuszkával oldható fel a billentyűzár). USB DAC módban kifogástalanul működött az M3K, Windows alapú számítógépekhez a FiiO honlapjáról letölthető meghajtó program telepítésére volt szükség.

A napi szintű használat során egyetlen dolgot volt nehéz megszokni: a középső ún. csúsztató sáv nem mindig érzékelte úgy az ujjunk gyorsaságát, ahogy mi szerettük volna. Hideg napokon, kihűlt kézzel ugyancsak nehézkesen tudtunk vele navigálni.

FiiO M3K mobil zenelejátszó és diktafon

A beépített diktafon minősége jobb a vártnál, alapvetően nem jazzkoncertek felvételére szánják, fontos beszélgetések (esetleg oktatások) megőrzésére viszont abszolút alkalmas.

FiiO M3K mobil zenelejátszó

Hangminőség

Az M3K digitális-analóg jelátalakításáért egy AKM AK4376A chip felel, amely PCM és DSD jelfolyamokat is képes dekódolni. A gyártó bíztató leírása és a Hi-Res embléma is példátlanul jó hangot ígérnek. A teszteléshez saját Lotoo ENIGMAcoustics Dharma D200 fülhallgatónkat használtuk (mostanában szinte minden DAP-ot kipróbáltunk ezzel a fülessel is). A hallottak alapján ismét bebizonyosodott, hogy a FiiO képes az árhoz képest korrekt hangot biztosítani.

FiiO M3K mobil zenelejátszó

A referencia számlistánkat végighallgatva érzékelhető volt a vártnál magasabb felbontás és a közép/magas frekvenciás részletek könnyed, játékos ábrázolása. A zene összességében határozottan és a maga módján tisztán volt képes megjelenni. Mindehhez viszont hozzáadódott némi mesterkéltség a magas frekvenciákban, valamint a dinamikai árnyalás nem volt annyira gazdag és aprólékos, mint más, értelemszerűen jóval drágább hordozható zenejátszóknál.

FiiO M3K mobil zenelejátszó

A Foo Fighters - The Pretender c. számát elindítva (unalomig ismerjük, szinte minden héten lejátsszuk valamin) a gitáron, majd az intenzív bevezetőn is érzékelni lehetett, hogy az M3K csak szűkebb dinamikai határok között dolgoztatta a D200-at. Minden számnál szinte azonnal szemben találtuk magunkat a lejátszó sajátos karakterével, így audiofil igényűeknek nyilvánvalóan fentebbről (legalább az X3 szintjén) kell választani.

Ha csak a városban utazva, a villamoson ülve hallgattunk zenét, a sokadik zeneszámnál már el tudtunk vonatkoztatni a lejátszó korlátjaitól és átengedhettük magunkat Deadmau5 zúzós ütemeinek. Minden attól függ tehát, hogy mihez viszonyítjuk az M3K teljesítményét. Ha kényes hallásúak kezébe adnánk, ők azonnal kiszúrnák, hogy a zenéből hiányzik az extra realitás-érzet. Ha viszont valakinek ez lesz az első dedikált zenelejátszója, annak épp olyan kikapcsoló és szórakoztató élmény maradhat a zenehallgatás, mintha pl. egy jobb minőségű okostelefont használna (talán egy kicsit tisztább is).

FiiO M3K mobil zenelejátszó

Végszó

Mindent összevetve praktikus és jól használható kis DAP a FiiO M3K. Számolni kell viszont azzal is, hogy Bluetooth és WiFi funkciókat nem kínál. Figyelembe véve azonban, hogy milyen sokáig kibírja egyetlen feltöltéssel és USB DAC módban is képes működni, ezen az áron azonos szolgáltatásokkal rendelkező vetélytársat jelenleg nem tudunk említeni.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.