FiiO M17 hordozható zenelejátszó teszt

Újrafogalmazott elvárások

2022. április 4., hétfő, 14:10

FiiO audio hifi lejátszó zenelejátszó DAP audio lejátszó hifi lejátszó mobil hifi FiiO lejátszó FiiO DAP lejátszó teszt médialejátszó teszt zenelejátszó teszt DAP teszt FiiO teszt FiiO audio lejátszó mobil hifi lejátszó

A FiiO M17 új fejezetet nyit a DAP kategóriában, rámutatva, hogy meddig lehet feszegetni egy szinte bárhol használható lejátszó határait. A kávéfőzést leszámítva alig lehet olyat említeni, amit nem tud.

Világos cél

A FiiO közleménye alapján olyan DAP létrehozására törekedtek, amely képes maga mögé utasítani kihívóit, miközben a hagyományos (vagy, ahogy ők nevezik: asztali) hifi komponensekkel is ringbe száll. D/A konverter chipje (kettős ES9038PRO) klasszikus, nagyméretű készülékeknek is becsületére válna. Tápellátása, erősítőjének minősége ugyancsak példaértékű. Az eredmény egy erőteljes és sokoldalú DAP, rengeteg funkcióval és cikkünk írásakor 649 990 forintos árcédulával.

FiiO M17 hordozható zenelejátszóFiiO M17 hordozható zenelejátszóFiiO M17 hordozható zenelejátszóFiiO M17 hordozható zenelejátszóFiiO M17 hordozható zenelejátszóFiiO M17 hordozható zenelejátszóFiiO M17 hordozható zenelejátszóFiiO M17 hordozható zenelejátszó tokFiiO M17 hordozható zenelejátszó tok hátlapFiiO M17 hordozható zenelejátszó tápFiiO M17 hordozható zenelejátszó dokkolóFiiO M17 hordozható zenelejátszó dokkolóFiiO M17 hordozható zenelejátszó dokkolóFiiO M17 hordozható zenelejátszóFiiO M17 hordozható zenelejátszóFiiO M17 android menüFiiO M17 módválasztásFiiO M17 music appFiiO M17 music app beállítások

Elektronika

A jobb és bal oldali DAC kimenete oldalanként nyolc párhuzamos csatornából adódik össze a minimális torzítás érdekében. A THX és a FiiO együttműködve fejlesztettek ki egy új fejhallgató erősítőt (THX AAA 788+), amely oldalanként 3000 mW teljesítményre képes. Az M17 öt különböző jelszint beállítással is üzemeltethető (alacsony, közepes, magas, fejhallgatós, fokozott fül köré fekvő fejhallgatós mód). A legerősebb jelszint engedélyezéséhez a mellékelt külső, 12 voltos egyenáramú tápegységet kell használni. Utóbbi esetén a beépített akkumulátor nem aktív (viszont hibrid működés is lehetséges, melynek esetén a külső tápegység az akkumulátor töltése mellett a tápellátást is végzi). A rendszer szívét Qualcomm Snapdragon 660 processzor képezi, Android 10 operációs rendszerrel.

FiiO M17 hordozható zenelejátszó

Csatlakozók

A FiiO M17 funkcióit még egy klasszikus asztali fejhallgató erősítő/DAC is megirigyelné. Négy fejhallgató kimenetet helyeztek rá, egyet-egyet a legnépszerűbbek közül (6,3/4,4/3,5/2,5 mm). Alján kettő USB-C aljzat is található. Az egyik legfeljebb 100 MB/s sebességű adatátvitelre és töltésre, a másik pedig külső D/A konverterek és adathordozók csatlakoztatására szolgál. Egy hagyományos koaxiális csatlakozó zárja a sort, mely kimenetként és bemenetként is használható.

FiiO M17 hordozható zenelejátszó

Készülékház

Az M17 analóg és digitális áramköreit két különböző NYÁK tartalmazza az interferencia csökkentése érdekében. Az analóg modulra hétszeres rézárnyékolást is illesztettek a külső és belső elektromágneses jelzavarok kiszűrésére. Mindez másféléves fejlesztőmunka gyümölcse. Törekedtek a lehető legjobb helykihasználásra, de ettől még tény, hogy ennél nagyobb hordozható zenelejátszót még nem teszteltünk (a mára kifutott Astell&Kern KANN Cube-ot leszámítva). Futurisztikus, egyetlen alumíniumból CNC technológiával formázott házával az M17 masszív hatást kelt, különösen kézben tartva! Tömege tokkal majdnem 700 gramm (vastagsága pedig 3 cm), ez többek között a nagy teljesítményért és a 9200 mAh kapacitású akkumulátorért vállalt kompromisszum. Cserébe egészen nagy, 5,99 hüvelyk képátlójú, 1080x2160 képpontos kijelzőt is tartalmaz.

FiiO M17 hordozható zenelejátszó

Küllem

Az M17 indusztriális formaterve bármelyik sci-fi film díszletében is jól mutatna. Szögletes alumínium háza viszonylag jó fogású, de néhány perc után már fárasztó tartani, mérete és tömege miatt. A tetején lévő tekerőgomb és az oldalait díszítő, szögletes kopoltyúra emlékeztető nyílások is RGB LED háttérvilágításúak. Utóbbi lehet, hogy egyeseknek túl giccses, pedig hasznos. Honlapján lévő fotói arra utalnak, hogy a FiiO kicsit a számítógépes játékosok, a gamervilág szívét is próbálta megdobogtatni e motívumokkal. Akit zavar a pulzáló, színváltó "hangulatfény", annak jó hír, hogy a fenti és oldalsó dekoráció is kikapcsolható. Viszont nemcsak céltalanul villog az M17: beállítható, hogy a fények például az akkumulátor töltését, a lejátszott fájl mintavételi frekvenciáját vagy aktuális jelszint erősségét jelezzék.

FiiO M17 hordozható zenelejátszó tok

Összességében masszív, tisztességes érzetű DAP hagyta el a FiiO tervezőasztalát, ami a magas árért cserébe el is várható. Nem kevésbé fontosak tartozékai: kijelző fólia, védőtok és asztali állvány. Utóbbiban egy ventillátor is található, amelynek tápellátása USB-C kábellel lehetséges. A védőtok hátsó része egy rács, így azzal együtt is hűthető a készülékház. A tok fedelének zárhatóságán kicsit még dolgozhattak volna, mert nekünk túl könnyen kinyílt, ráadásul lefelé, ezért óvatosan kellett kézbe venni a lejátszót.

Menürendszer

FiiO M17 android menü

Az Android 10 operációs rendszer azt a felhasználói kényelmet és ergonómiát nyújtja, ami korszerű okostelefonokra jellemző. A beállításokban rengeteg paraméter személyre szabható, melyekre nem térünk ki részletesen, figyelembe véve, hogy a felhasználói kézikönyv több mint 50 oldalas. Google Play áruházat alapértelmezetten tartalmaz a lejátszó, de aki célirányosan a FiiO által ajánlott alkalmazások közül szeretne csemegézni, annak ajánlott a főmenüből elérhető FiiO Store alkalmazásgyűjtemény.

FiiO M17 módválasztás

A FiiO M17 hatféle módban használható. Android állapotban az okostelefonoktól megszokott arculatot nyújtja. Pure Music Mode esetén elindul a FiiO Music alkalmazás és minden más a háttérbe szorul, nem is lehet "visszaugrani" az Androidos felületre, csak ha módot váltunk. Emellett USB DAC, Bluetooth vevő és SPDIF RX (koaxiális bemenet) áll rendelkezésre, AirPlay üzemmódban pedig iOS vagy Mac OS eszközökről lehet hangot továbbítani.

FiiO M17 music app

A FiiO Music alkalmazás már átesett jónéhány frissítésen, mostanra mindent tartalmaz, ami egy korszerű, DAP eszközön futtatható dedikált szoftvertől elvárható. Kezeli az album borítókat, és ha a zeneszám dalszöveget tartalmaz, azt is képes megjeleníteni. Lista nézetben eldönthetjük, hogy az adott fájlt műsorra vagy lejátszási listára tűzzük, mappáknál pedig kérhetünk ömlesztett, vagy csak adott mappára értendő komplett lejátszást. Az éppen lejátszott zene albumborítója alatt, ide-oda lépkedés nélkül is látható a mintavételezés, fájlkiterjesztés és az előadó neve, illetve az album címe.

FiiO M17 music app beállítások

Hosszasan lehetne részletezni, hogy milyen további funkciókat tartalmaz a FiiO Music. Lehetőséget nyit a fájlok WiFi hálózaton keresztül történő fogadására, támogatja az automatikus albumborító- és dalszövegkeresést, továbbá natív DSD és MQA dekódolásra is alkalmas. A fájlok elérése és a beállítások érvényesítése egyaránt gyorsan és gördülékenyen történik.

FiiO M17 hordozható zenelejátszó dokkoló

Meghallgatás

A kipróbálás Meze Audio ELITE és Sennheiser HD 800 S fejhallgatókkal történt, a lenti vélemény ennek függvényében mérlegelhető. Saját referencia számlistánkat játszottuk le micro SD kártyáról, illetve az M17 néhány napig egy 2017-es iMac számítógép USB DAC-jaként is szerepelt. Hangját szégyenérzet nélkül nevezhettük high end szintűnek, de értelemszerűen csak akkor, ha megfelelően kiszolgáltuk. Például külső tápegységgel.

FiiO M17 hordozható zenelejátszó táp

Akkumulátor és külső tápegység összehasonlítása

Magas áráért cserébe remek hangminőséget nyújtott az M17, viszont számunkra egyértelműen a külső tápegységgel, "Enhanced Over-Ear Headphones" módban mutatta meg a tudását. Nekünk elég volt egyetlen alkalommal kipróbálni és onnan kezdve nem szívesen váltottunk vissza az akkumulátor alapú használatra. Ennyire nagy volt a különbség. Amikor akkumulátorral futott az M17, nekünk túl technikai hangot nyújtott. Utóbbi alatt azt értjük, hogy a magas frekvenciákon fényes réteget hallottunk, ami elterelte a figyelmünket a zenéről. Kicsit katonás, túlrendezett volt a basszus, tehát jobban éreztük az elektronika jelenlétét. Ezzel szemben külső tápegységgel természetesebb magashangokat és lazább, játékosabb mélyhangokat kaptunk.

FiiO M17 hordozható zenelejátszó dokkoló

Úgy tűnhet, hogy elégedetlenek voltunk az akkumulátoros teljesítménnyel, de nem erről volt szó. Éreztünk oda nem illő részleteket, apró hibákat, amiket a külső tápegység megszűntetett, ezért pártoltunk utóbbi felé. Minél többször váltogattunk oda-vissza a két üzemmód között, a kis eltérést annál erősebbnek érzékeltük. Szubjektív meggyőződésünk, hogy aki a legtöbbet akarja kihozni belőle, jobban teszi, ha külső tápegységgel hajtja saját M17 lejátszóját. Érdemes, mert sokkal természetesebb érzete lesz a hangnak.

FiiO M17 hordozható zenelejátszó

Kedvenc zenei pillanatok

Al Di Meola és Paco De Lucia közös, élő koncertalbumát (Friday Night In San Francisco) hallgatva teljesen belerévültünk az előadásba. A két gitár kristálytisztán és élethűen jelent meg a fejhallgatók virtuális színpadjában. Sting - The Last Ship c. számát hallgatva minden egyes mássalhangzót, gitáron pendített üveghangot és tangóharmonika tónust mesteri szeparációval, szépen elkülönítve kaptunk vissza. Olivier Latry orgonaművész darabjai lenyűgöző atmoszférával szólaltak meg, csukott szemmel azt képzeltük, hogy a Notre Dame falai között tartózkodunk.

A FiiO M11 Plus LTD-ről is sok jót nyilatkoztunk, de az M17 ideális üzemeltetés mellett túllépett az általunk eddig kipróbált FiiO DAP-ok képességein. Sztereó középpontja szépen kirajzolódott. A dinamikát magabiztosan, megfogottan, rengeteg árnyalattal közölte. Basszusban kiegyensúlyozott és józan maradt. A középső hangok néha szinte már túl tiszták és artikuláltak voltak, de az is lehet, hogy csak nem hallottunk elég tiszta jelet korábban a teszthez használt fejhallgatókból. A magashangok nem voltak tömörek vagy harsányak, nem tapadtak össze a részletek, levegősen, szabad térben nyílt ki a zene.

A fenti sorokat jól ismert fejhallgatókkal és saját háttértárból lejátszott zeneszámok fogalmaztuk meg. Hosszasan lehetne ecsetelni még az M17 hangminőségét, kitérve minden egyes üzemmódra (például Bluetooth és AirPlay). Mi elsősorban arra voltunk kíváncsiak, hogy referencia fejhallgatónkból mit hoz ki. Nem muszáj fülessel használni, aktív hangfalpár vagy hagyományos hifi rendszer központi egységévé is tehető. Utóbbi esetén értelemszerűen az M17-en kívül sok más alkotóelem is kritikusan fogja befolyásolni a hangminőséget.

FiiO M17 hordozható zenelejátszó tok hátlap

Melegedés

Mint sok más DAP, a FiiO M17 is melegszik. Külső tápegységgel különösen meleggé válhat, olyankor érdemes az asztali állvánnyal és annak ventilátorával használni. Utóbbi azonban meglehetősen hangos, minket legalábbis nyitott fejhallgatóval kissé zavart a motorzaja. Kíváncsiak várjuk, hogy vajon mikor jelennek meg az interneten az első, házilag barkácsolt, halkított kivitelű FiiO M17 hűtőállványok?

FiiO M17 hordozható zenelejátszó

Végszó

A FiiO M17 papíron hordozható zenelejátszó, de tudása sokkal összetettebb. Inkább testamentumot, mint produktumot testesít meg. Örvendetes, hogy ilyen szintre eljuthatott a FiiO, de potenciális a potenciális vásárlónak kell eldöntenie, hogy képes-e maradéktalanul kihasználni az eszköz temérdek szolgáltatását. Logikusan nem mindenkinek való, szűk réteget céloz meg, de utóbbi kijelenthető bármelyik high end termékre. A FiiO M17 megérdemli, hogy csúcskategóriás jelzővel illessék, az, hogy hordozható is, csak hab a tortán. Mérete és tömege miatt nem kifejezetten zsebre vágható kategória, amit el kell fogadni.

Kihegyezett tudásának megkérik viszonylag magas árát. Viszont rendkívül sokoldalú, összege saját komplexitását is magába foglalja. Nem azért drága, mert lóbőrrel, kristályokkal vagy színarannyal vonták be, hanem egyszerűen dugig töltötték elektronikával és aprólékosan megtervezett áramkörökkel. Évekkel ezelőtt csak a milliós határ fölött volt kapható hasonló hangminőségű DAP, melynek funkciólistája még az M17-ének felét sem érte el.

Összességében utcai használatra nem igazán javasoljuk, de otthoni közegben vagy hosszabb utakon, sokféle módon kihasználható. Nagy élmény volt ilyen eszközt tesztelni és reméljük, hogy a másfélévnyi fejlesztés során szerzett tapasztalatokat kisebb, olcsóbb termékeiben is sikerrel kamatoztathatja majd a FiiO!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.