FiiO M15 hordozható zenelejátszó teszt

Több, mint DAP

2020. szeptember 17., csütörtök, 23:20

FiiO audio hifi lejátszó zenelejátszó DAP audio lejátszó hifi lejátszó mobil hifi FiiO lejátszó FiiO DAP lejátszó teszt médialejátszó teszt zenelejátszó teszt DAP teszt FiiO teszt FiiO audio lejátszó mobil hifi lejátszó

A FiiO gárdája szüntelenül fejleszt, így a cég olcsóbb és drágább lejátszói is viszonylag gyakran frissülnek. Törekvéseik része az is, hogy alkalmanként feljebb tegyék a lécet, mostanra egy ilyen szintemeléshez érkeztünk. Az M15 esetében igyekeztek mindenből a legjobbat nyújtani, ami csak belefér egy DAP eszközbe.

Küllem

A FiiO szeret játszani a formákkal, innen-onnan ihletet meríteni, aztán az eredményt saját arculatára formálni. Az M15 az eddigi legnagyobb (és kb. félmillió forintért a legdrágább) hordozható zenejátszójuk. Ennek megfelelően kissé kitűnik öccsei közül kerekített oldalaival és fentre pozícionált potméterével. Tenyérbe simuló alumínium háza számos aspektusában szemérmetlen tisztelgés a Sony Walkman-ek előtt, de nincs mit sopánkodni ezen, legalább kényelmes és jól néz ki.

FiiO M15 DAPFiiO M15 DAPFiiO M15 DAPFiiO M15 DAPFiiO M15 DAPFiiO M15 DAPFiiO M15 DAPFiiO M15 DAPFiiO M15 DAPFiiO M15 DAPFiiO M15 DAPFiiO M15 DAPFiiO M15 DAPFiiO M15 DAPFiiO M15 DAPFiiO M15 DAPFiiO M15 DAPFiiO M15 DAPFiiO M15 DAPFiiO M15 DAPFiiO M15 DAPFiiO M15 DAPFiiO M15 DAPFiiO M15 USB DACFiiO M15 DAPFiiO M15 DAPFiiO M15 AKM4499EQFiiO M15 AKM AK4499EQFiiO M15 XMOS XUF208 USB chip

Bal oldalon öt nyomógomb és billentyűzáró kapcsoló, alul USB-C aljzat és micro SD kártyarekesz gazdagítja funkcióit. Felül az említett vezérlő tárcsán kívül három különböző fejhallgató kimenetet találunk. A hátsó lemez szénszál szerű mintázatot kapott. 1440x720 képpontos, többujjas érintést is érzékelő. 5,15 col átlójú kijelzője impozáns, a Gorilla Glass üvegnek köszönhetően pedig az átlagnál strapabíróbb is. A kicsomagolási élmény is prémium érzetet sugall: az eszköz amerikai diófa dobozban érkezik.

FiiO M15 DAP

Használat közben

Az Exynos 7872 processzornak köszönhetően egész gyors menürendszert kapunk, jó reakcióidővel és fájlolvasási sebességgel. A kijelző színei, kontrasztja, fényereje okostelefonszerű élményt kölcsönöz. 20-30 perc után alaposan, de nem aggasztó mértékben átmelegszik a készülékház (elvégre az Exynos 7872 processzor, kettős AK4499EQ DAC chip és összesen 10 db erősítő chip által generált hőt valahogy le kell adnia).

FiiO M15 AKM4499EQ

Menürendszer

Az M15 által nyújtott szoftveres élmény ugyanolyan, mintha az M11 lenne, csak picit még élénkebb kijelzővel. Menürendszere szemérmetlenül Android alapú, így a rajta történő tájékozódás semmiben sem jobb vagy rosszabb egy hagyományos modern okostelefonhoz viszonyítva. Természetesen a cég törekedett arra, hogy a beépített funkciókat, menüpontokat, opciókat a zene lejátszási funkciók köré építsék és fogalmazzák. Ennek oka például az is, hogy a felülről legördíthető sáv a klasszikus WiFi és Bluetooth ikonokon kívül tartalmaz jelszint választót, szűrőkeresőt, AirPlay és autós módot. Ugyanakkor megőriztek olyan praktikus részleteket, mint a kijelző fordítás vagy a szemkímélő színprofil.

FiiO M15 DAP

FiiO Music alkalmazás

Ha valakit zavar az Android összetettsége és egyszerűen csak DAP-ként kívánja használni az M15-öt, akkor a Pure Music Mode engedélyezésével "rögzíthető" a FiiO Music képe és ilyenkor az operációs rendszer többi része rejtve marad egészen addig, amíg ki nem lépünk ebből az üzemmódból. A FiiO Music alkalmazás sem elhanyagolható, a maga módján e szoftver is tartogat lehetőségeket. A dedikált DLNA menüpont által nemcsak a DAP-ban lévő zenékhez segít hozzáférni, hanem a helyi hálózaton tárolt műsorokhoz is. De magába foglal még 10-sávos EQ-t, FiiO Link gyorsindítást és bizonyos Bluetooth vezérlési funkciókat is, csak hogy néhányat említsünk.

FiiO M15 DAP

További applikációk

A felső kategóriás FiiO DAP-ok már Google Play áruházat is tartalmaznak, ezáltal internetről, "külső" alkalmazásokat is lehet rájuk telepíteni. Így a felhasználó eldöntheti, hogy mennyire szeretné telefon-szerűen megtömni az eszközt programokkal, illetve mi másra használná zenehallgatáson kívül. Értelemszerűen számolni kell a fényképezőgép, SIM-kártya foglalat és egyéb tényezők hiányával.

FiiO M15 DAP

Viszont a FiiO volt annyira előzékeny, hogy egy "Applications" mappába eleve elhelyezzen néhány letöltő parancsikont a legnépszerűbb zenei szolgáltatókhoz (pl. TIDAL, Spotify, Deezer, Roon, Bandcamp, Soundcloud, TuneIn stb.). Ezek iránymutatást jelenthetnek olyan (témában még kevésbé jártas) felhasználóknak, akik csak most kezdenek kacsingatni az online stream-elt zene felé.

FiiO M15 DAP

Frissítés telepítése

Az eszköz szoftvere frissíthető közvetlenül internetről, vagy a FiiO fórumról számítógéppel is letölthető és micro SD kártyára másolható a legfrissebb telepítő fájl. Nekünk háromszori próbálkozás után sem sikerült a WiFi alapú módszer, ezért a manuális utat választottuk. Augusztusban jelent meg az M15 FW1.0.3 (mi is ezzel teszteltük a lejátszót), amely 16 frissítést/javítást foglal magába. Többek között a lejátszó innen kezdve globális MQA támogatást, függőleges képernyő forgatási lehetőséget, gyorstöltés kijelzést és számos egyéb kényelmi extrát tesz lehetővé, állítólag egy kis teljesítményjavulást is hoz. Ezért érdemes néha felnézni a FiiO fórumra.

FiiO M15 DAP

Néhány észrevétel

Nem árt figyelembe venni, hogy az M15 nagyobb és nehezebb a legtöbb átlagos DAP-hoz képest. Így például egy klasszikus városi séta közben jobban húzza a zsebet és több helyet igényel, mint mondjuk egy M3K vagy M6. Ennél számottevőbb probléma, hogy az eszköz festése az éleken kopásra hajlamos. Néhány nap használat után enyhén megkopott az USB-C aljzat körüli rész, ami elég bosszantó látvány egy prémium kategóriás tárgy esetében. A hosszú távú sérülések érdekében erősen ajánlott az SK-M15A bőrtok megvásárlása is.

FiiO M15 DAP

Ellentmondásos, hogy míg kisebb/olcsóbb eszközei mellé gyakran csomagolt (egy vagy több) tokot a FiiO, éppen a legdrágábbhoz nem mellékel semmit. Kicsit a jelszint vezérlő potméter is megosztó. Miért nem végtelenített és miért helyeztek csillogó műanyag sapkát a tetejére? Ezektől eltekintve az M15 sok szép részletet és megoldást tartalmaz. Annyit nem árt szem előtt tartani, hogy egyidejűleg csak egy fejhallgató kimeneten képes kiküldeni jelet (tehát ha ketten akarnak az M15-ről fülesen zenét hallgatni akkor Y-elosztó szükséges), ahogy más high end DAP-oknál is megszokhattuk.

FiiO M15 DAP

Hangminőség - tesztkörülmények

A lejátszót Sennheiser HD 600, Sennheiser HD 800 és Astell&Kern T5p 2nd Generation fejhallgatókkal teszteltük. Az alábbi vélemény kizárólag a lejátszó belső memóriájáról visszajátszott fájlok hallgatásakor fogalmazódott meg. Miután végig próbáltuk a szűrőket, nekünk a "Sharp Roll-Off" nevű tetszett, ezért a komplett tesztelést ilyen módban végeztük.

FiiO M15 DAP

Jobb-e a szimmetrikus kimenet?

Röviden: igen, jobb (ahogy az esetek 90 %-ában szokott lenni). Az összehasonlítás eleinte csalóka volt, mert a FiiO M15 szimmetrikus hangkimenete lényegesen hangosabb, így váltás után folyton lejjebb kellett venni a jelszintből. 3-4 oda-vissza csere után már sikerült nagyjából azonosra beállítani és érzékeltük, hogy a szimmetrikus tere picivel tisztább, leheletnyit élénkebb/pontosabb magas frekvenciákkal.

FiiO M15 DAP

Alapvető karakter, jelerősség

A FiiO M15 arany középutat igyekszik megvalósítani. Karaktere egyszerre pontos és kedveskedő, józan és játékos. Nem annyira tűpontos és holografikus, mint más zászlóshajó (1 millió Ft körüli vagy drágább) DAP-ok, ettől függetlenül jóleső zeneiséget, gazdag dinamikát és érzékletes virtuális hangszínpadot képes teremteni.

FiiO M15 DAP

Viszonylag hűvös, analitikus fejhallgatóknak is ad lendületet, csipetnyi selymességet. Gondolunk itt az esetünkben használt AK T5p 2nd Generation és Sennheiser HD 800 fülesekre. Jelszintben/jelerősségben nem okoz hiányérzetet. Magas impedanciájú fejhallgatót is bőségesen kiszolgál szuflával (hangerővel) és dinamikával egyaránt.

FiiO M15 XMOS XUF208 USB chip

Tapasztalatok hangszeres zenével

Eliane Elias - I Thought About You c. számával rengeteg tónust, rezdülést, részletet hallhatóvá tett már az első néhány másodpercben is. Az énekesnő sávját szégyenérzet nélkül, bátran, határozottan ábrázolta, a zongorabillentyűk pontosan, szép felbontással, bántó harsányság nélkül törték a csendet. Sting - The Last Ship c. számában holografikus, nem túl domináns éneket kaptunk hangsúlyosabb háttérrel. A szigetországi hangulatú album teljesen más tónusú, keverésű műsor volt a korábbi mézes-jazz nótához képest és az eltéréseket kérdések nélkül képes volt kifejteni a FiiO.

FiiO M15 USB DAC

Tapasztalatok könnyűzenével (rock, elektronikus)

A minőségi hifi nem hertz-vadász audiofileknek, hanem zenerajongóknak készül, és ezt tudják is azok, akik mindent meghallgatnak, ugyanakkor zenehallgatásra az átlagnál többet költenek. Az M15 bármelyik nálunk lévő fejhallgatóval képes volt üde, friss, váratlanul spontán és "eddig nem hallott" részleteket feltáró módon szerepelni (nyilván hallottuk korábban is azokat a bizonyos elásott motívumokat, de csak komolyabb eszközök társaságában) viszonylag kommersz, vagy populáris kiadásokkal. A ZZ Top - Blue Jean Blues közben például még a háttérben lévő susogó "felvétel-háttérzajt" is olyan érdesen ábrázolta, ami szokatlanul hatott. Az ének borotvaélesen szelte ketté a levegőt, ahogy a zene szövege és hangulata megkövetelte. A Parov Stelar - Jimmy’s Gang vagy a Massive Attack - Angel még inkább rávilágított arra, hogy mennyi apróságot lehet még egy viszonylag puritán elektronikus műből leszüretelni. Minden ütem érdekessé, újszerűvé vált az extra felbontás által. Kicsit olyan ez, amikor a rövidlátó először vesz fel szemüveget.

FiiO M15 DAP

Végszó

A FiiO M15 néhány apró furcsaságot leszámítva erős résztvevő a 300-500 000 forintos kategóriában. Szoftveres és hardveres tekintetben is sokoldalú, képességei többféle szituációban is kihasználhatók. Nemcsak high end fül/fejhallgató tulajdonosoknak készült, hanem azoknak, akik egy zsebben elférő eszközzel szeretnék megvalósítani a zenéhez történő korhű hozzáférést/megosztást/fogadást/továbbítást elvégezni, egy okostelefon-szerű élmény keretein belül, de a telefonok/tabletek klasszikus teljesítmény korlátai nélkül. Csak szűk rétegnek ajánlható, mivel az M11 és M11 Pro hasonló funkciókat mutatnak fel (kedvezőbb áron, szélesebb közönségnek) és jobban feszegetik saját kategóriájukat, mind ez a DAP. Ettől még tény, hogy az M15 kicsivel élőbb, természetesebb hangzást nyújt. A zenét néha alig érzékelhetően, néha egyértelműen, de szinte mindig több transzparenciával és könnyedséggel képes visszaadni, mint az olcsóbb FiiO modellek. Ha azt vesszük figyelembe, hogy más DAP gyártók akár 1 millió forintnál is magasabb összeget elkérhetnek aktuális zászlóshajójukért, akkor az M15 potenciális alternatíva lehet sok nála drágább lejátszóval szemben...ha elfogadjuk jóindulatú komplexitását.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.