FiiO M11 Plus LTD hordozható zenelejátszó teszt

Limitált, de nem a tudása

2021. október 1., péntek, 20:05

FiiO audio hifi lejátszó zenelejátszó DAP audio lejátszó hifi lejátszó mobil hifi FiiO lejátszó FiiO DAP lejátszó teszt médialejátszó teszt zenelejátszó teszt DAP teszt FiiO teszt FiiO audio lejátszó mobil hifi lejátszó

A FiiO M11 Plus LTD mindent magába foglal, ami egy komplex tudású, prémiumkategóriás DAP eszköztől elvárható. Nevezhető hordozható audiofil svájcibicskának is: olyan sok funkciót tartalmaz, hogy ember legyen a talpán, aki valamennyit képes felsorolni, vagy éppen kihasználni! Ami viszont fontosabb, hogy hangminőségben is komoly kihívó a 300 000 Ft alatti mezőnyben. Van összefüggés a példaértékű megszólalás és a limitált kiadás között, ami egyúttal kicsit szomorú háttérinformációt is takar.

FiiO M11 Plus LTD hordozható zenelejátszóFiiO M11 Plus LTD hordozható zenelejátszóFiiO M11 Plus LTD hordozható zenelejátszóFiiO M11 Plus LTD hordozható zenelejátszóFiiO M11 Plus LTD hordozható zenelejátszóFiiO M11 Plus LTD hordozható zenelejátszóFiiO M11 Plus LTD hordozható zenelejátszóFiiO M11 Plus LTD hordozható zenelejátszóFiiO M11 Plus LTD hordozható zenelejátszó hátlapFiiO M11 Plus LTD hordozható zenelejátszó hátlapFiiO M11 Plus LTD hordozható zenelejátszóFiiO M11 Plus LTD hordozható zenelejátszóFiiO M11 Plus LTD hordozható zenelejátszóFiiO M11 Plus LTD hordozható zenelejátszóFiiO M11 Plus LTD hordozható zenelejátszóFiiO M11 Plus LTD hordozható zenelejátszóFiiO M11 Plus LTD hordozható zenelejátszóFiiO M11 Plus LTD hordozható zenelejátszóFiiO M11 Plus LTD AppFiiO M11 Plus LTD AppFiiO M11 Plus LTD AppFiiO M11 Plus LTD AppFiiO M11 Plus LTD AppFiiO M11 Plus LTD AppFiiO M11 Plus LTD AppFiiO M11 Plus LTD AppFiiO M11 Plus LTD AppFiiO M11 Plus LTD App

Ezért limitált kiadású a FiiO M11 Plus LTD

A FiiO M11 Plus LTD csak korlátozott ideig lesz megvásárolható. Ennek oka, hogy kettős AKM AK4497 EQ DAC chipet tartalmaz. Tavaly a japán chipgyártó üzemében tűzbaleset történt és majdnem az egész épület leégett. Ám a FiiO korábban már vásárolt az említett D/A konverterből, ezért úgy döntöttek, hogy amíg a készletük tart, addig ezzel a chippel gyártják a limitált kiadású M11 Plus DAP-ot. Ha elfogy az összes raktáron lévő AK4497 EQ DAC, akkor onnan kezdve már nem limitált kiadásként jelölve, másik chippel fog készülni az M11 Plus.

FiiO M11 Plus LTD hordozható zenelejátszó

Néhány száraz termékadat

Az M11 Plus LTD a korábban általunk is tesztelt M11 továbbfejlesztett változata. A Plus kicsivel nagyobb és elődjéhez képest kb. 30 %-kal nehezebb, nemcsak a frissebb DAC, hanem a jelentősen megnövelt akkumulátor (6 000 mAh) kapacitás miatt is. Az akkumulátor által biztosított üzemidő mégsem lett több, sőt, picivel kevesebb is (habár lássuk be, hogy a folyamatos lejátszás mellett, szimmetrikus hangkimenetet használva elért kb. 10 óra sem olyan vészes). Nem mellesleg a belső háttértár 32 GB-ról 64 GB-ra hízott, továbbá az M11 Plus LTD-ben lévő Bluetooth frissebb, 5.0 verziójú. Érdekesség, hogy a belső áramkörök moduljait külön-külön leárnyékolták, hogy az elektronikát ne befolyásolják az elektromágneses zavarok.

FiiO M11 Plus LTD hordozható zenelejátszó

Említendő még az újgenerációs jelszint vezérlő (azaz hangerő szabályzó), amely a korábbitól eltérően merőben más dizájn (bővebben a következő bekezdésben). Ami az árat illeti: az M11 Plus LTD jelenleg kb. 280 000 forintért vásárolható meg, ami jelentősen több a korábbi, sima M11-hez (kb. 170 000 Ft) képest. Ha azonban azt vesszük figyelembe, hogy az alapszintű M11 után volt egy M11 Pro is (kb. 240 000 ft), ahhoz képest alig 20 %-kal drágább. Továbbá  ha észben tartjuk, hogy a COVID miatt 2020 óta szinte minden drágább lett (a forintot kivéve), és a konkurensek közül jópáran merészkednek referencia tudású termékükkel még a milliós határ fölé is, akkor pulzusunk máris lejjebb ereszkedhet.

FiiO M11 Plus LTD hordozható zenelejátszó

Küllem

Egyszerű, mégis elegáns csomagolásából pillanatokon belül kezünkbe került a FiiO M11 Plus LTD. A tartozékokat tartalmazó dobozkában találtunk egy USB A-C kábelt és egy 3,5 mm-es Jack -» digitális koaxiális adaptert. A rövid felhasználói kézikönyv dobozába kártyarekesznyitó eszközt is csomagoltak, amellyel a legfeljebb 2 TB kapacitású micro SD kártyanyíláshoz férhettünk hozzá. Az M11 Plus LTD 75x134x18 mm-es méretéhez több, mint 300 grammos tömeg társul. Masszív adottságaival még úgy-ahogy nadrágzsebbarátnak nevezhető, ettől függetlenül nem árt észben tartani, hogy a mellékelt, prémium érzetű bőrtokkal együtt egy átlagos okostelefonhoz képest majdnem 3x vastagabb.

FiiO M11 Plus LTD hordozható zenelejátszó

A megépítettség, anyagminőség tisztességes. A fekete alumínium készülékház kissé szögletes, de (különösen az alaptartozék védőtokkal kiegészítve) jól kézbe simul. A FiiO kicsit újított a dizájnmotívumain, melynek eredményeként e lejátszó méhsejt alakú gombokkal rendelkezik. Baloldalt kék háttérfényben úszik a ki/bekapcsológomb. Ez alá került a hosszúkás, újgenerációs hangerőszabályzó. Utóbbit saját belátás szerint használhattuk hagyományos nyomógombként (ekkor fizikailag érezhető kattanással reagált), vagy érintésérzékeny felületként. Az egyértelmű(bb) visszajelzés érdekében az érintés-alapú jelszintvezérléshez is hangjelzést párosított a FiiO. Ilyenkor halk "csattogást" hallottunk, ami elsőre kissé meglepő volt. Szerencsére a menüben kikapcsolhattuk ezt a segédhangot. De mielőtt a szoftveres oldalra térnénk, lássuk a készülékház többi részét!

FiiO M11 Plus LTD hordozható zenelejátszó

Az alsó részen sorakozik egy 4,4 mm-es Pentaconn, továbbá egy 2,5 mm-es szimmetrikus Jack. Középre igazították a töltésre/jelátvitelre szolgáló USB aljzatot, amelytől jobbra egy 3,5 mm-es, digitális koaxiális hangkimenettel kombinált Jack aljzat zárja a sort. Jobboldalra rendezték a fentebb említett kártyanyílást, egy mechanikus billentyűzár kapcsolót, továbbá a szokásos, zenei navigációra szolgál három gombot. Az üveggel fedett hátoldal kristályszerű mintázatot kapott. E felület pillanatokon belül összeszedte az ujjlenyomatokat, ezért is volt hasznos a mellékelt védőtok, amibe másodperceken belül bebújtattuk tesztkészüléket.

FiiO M11 Plus LTD hordozható zenelejátszó

Az 5,5 colos, 1440 x 720 képpontos IPS panelt tartalmazó kijelző edzett üveg külseje egy extra oleofób bevonatot is kapott, aminek köszönhetően egy hagyományos üveglaphoz képest kevésbé láthatóan jelentek meg rajta az ujjlenyomatok.

Használat közben

A FiiO M11 Plus LTD operációs rendszere továbbra is Android alapú és nagyon hasonlít arra a szoftveres felületre, amellyel a korábbi M11, illetve a zászlóshajó M15 tesztelésekor találkoztunk. Utóbbiakról videót is készítettünk, amely alapján érzékelhető az Android alapokból származó valamennyi előny és esetleges hátrány. Mi vele a probléma? Legfeljebb a laikus felhasználó számára tapasztalható, kezdeti bonyolultság.

Mi már tucatnyi FiiO terméket és Android alapú DAP eszközt teszteltünk, ezért hamar kitapasztalhattuk az M11 Plus LTD menürendszerét. Ám egy témában kevésbé jártas felhasználó számára (különösen a magyar nyelv hiánya miatt) a szoftver alapos megismerése határozottan türelmet és időt igénylő folyamat lehet. Ugyanakkor érdemes ráfordítani némi energiát a feltérképezésére és alapvető konfigurálására, mert a benne lévő hardverhez tucatnyi szolgáltatást és finombeállítási lehetőséget alakítottak ki. Most következzen néhány példa!

FiiO M11 Plus LTD App

A gyártó által előre telepített FiiO Music alkalmazás praktikusan rendezte a háttértárra bemásolt zenei gyűjteményünket. Böngészhettünk konkrét zeneszám, album, vagy zenei stílus szerint is. Az alkalmazás azt is láthatóvá tette, hogy a keresett zsáner vagy lemez hány zeneszámot foglalt magába. A FiiO Music nemcsak a lejátszón, hanem helyi hálózaton tárolt és megosztott zenéket is felismeri.

FiiO M11 Plus LTD App

A FiiO minden alkalmazást és beállítást úgy alakított ki, hogy offline, tehát internet nélküli módban is teljesértékű zenelejátszót kapjunk. Ettől függetlenül nem árt olykor-olykor bekapcsolni a WiFi-t és telepíteni a rendszeresen érkező firmware frissítéseket! Kedves gesztus, hogy a felhasználói kézikönyvet és a lejátszóhoz fűződő gyakori kérdéseket egy asztalon megtalálható, "Technikai támogatás" gyűjteményben is elhelyezték. A Play Store megléte által tetszés szerint böngészhettünk olyan alkalmazások közül, mint a TIDAL, Spotify, Deezer stb.

FiiO M11 Plus LTD App

Akit zavar az Androidos felület sokszínűsége, netalán feleslegesnek tartja a "nyitott" rendszer kusza funkcióit, annak (hasonlóan a korábbi, prémium kategóriájú FiiO DAP-okhoz) bármikor elérhető a zenére optimalizált üzemmód, amelyben csak a FiiO Music fut teljes képernyős kivitelben. Minimális szinten ennek dizájnja, színvilága is módosítható.

FiiO M11 Plus LTD App

Az M11 Plus LTD előnyei közé tartozik könnyű konfigurálhatósága. A ki- és bemenetekhez tartozó jelszint beállítások hasznosak lehetnek. Érdekesség, hogy a Bluetooth jelátvitel minősége manuálisan kiválasztható épp úgy, mint a digitális Lowpass szűrők, bár utóbbiak között mi alig hallottunk különbséget.

FiiO M11 Plus LTD App

A "klasszikus" fentről legördíthető, gyorsan elérhető Android menüsáv a telefonos világtól eltérően itt nem repülő módot, vagy mobilinternet kapcsolót, hanem jelszint választót, zenei üzemmódot, teljes DSD dekódolást, autós üzemmódot és hasonló funkciókat tartalmaz. A hagyományos, fogaskerék ikonon keresztül elérhető konfigurációs menü viszont rengeteg olyan menüpontot szedett csokorba, amelyekkel egy korszerű okostelefonnál is találkozhatunk.

FiiO M11 Plus LTD App

Az M11 Plus LTD lejátszót 1-2 érintéssel átalakíthattuk USB D/A konverterré, Bluetooth vevővé vagy AirPlay klienssé. Utóbbi vicces olyan értelemben, hogy elsősorban az Apple felhasználók kegyeibe próbál beférkőzni, de bizonyos szituációkban igenis jó alternatíva lehet pl. a Bluetooth jelátvitellel szemben.

FiiO M11 Plus LTD App

Az új hangerőszabályzó halk, kattogó hangja minket kissé zavart, ezért örömmel fedeztük fel a jelszintvezérlő számára dedikált menüben, hogy a hangjelzés kikapcsolható. Ugyanitt akár teljesen letilthattuk volna az érintés-alapú jelszint vezérlést, de a többi funkcióval még feldobhattuk a "simogatósáv" általi élményt. Az autós módot a középső képen, kékkel jelölt gombbal aktiválhattuk.

FiiO M11 Plus LTD App

Szúrópróbaszerűen kiválasztottunk három zeneszámot és megpróbáltuk (bekapcsolt WiFi mellett) letölteni hozzájuk a dalszöveget. Sikerült is, ehhez csupán még egyszer rá kellett koppintani a jobb felső sarokban lévő nagyító ikonra.

Hangminőség

A FiiO M11 Plus LTD teszteléséhez eleinte "csak" Sennheiser HD 600 fejhallgatót használtunk, de később tovább léptünk a HD 800 S-re, továbbá egy nálunk vendégeskedő IE 900 fülhallgatót is bevetettünk, hogy a 3,5 mm-es Jack és a szimmetrikus hangkimenetek közötti különbséget megvizsgáljuk. Hangkimenettől függetlenül elképesztő hangminőséget biztosított a FiiO lejátszója, de a legtöbbet (nem meglepő módon) szimmetrikus kábellel csikartuk ki belőle. Függetlenül attól, hogy 2,5 mm-es vagy 4,4 mm-es kimenetet használtunk, az aszimmetrikus 3,5 mm-es Jack-hez képest őszintébb, tisztább, közvetlenebb élményt kaptunk.

FiiO M11 Plus LTD hordozható zenelejátszó

De hogyan szólt a limitált kiadású DAP? Nem volt lehetőségünk összehasonlítani olcsóbb/drágább testvéreivel, ettől függetlenül pillanatok alatt nyilvánvalóvá vált, hogy az M11 Plus LTD az egyik legjobb hangú (ha nem a legjobb), 300 000 Ft alatti hordozható zenelejátszó, amivel eddig találkoztunk. "Felnőttesen komoly" teret, nyitottságot, transzparenciát kaptunk referencia füleseinken keresztül, ami egy azonos árú asztali fejhallgató erősítő/DAC készülék esetén is megállta volna a helyét.

Az olyan zeneszámokat, mint pl. Rebecca Pidgeon - Spanish Harlem c. audiofil minőségben felvett nótája, szép térmélységgel, életteli énekkel és kristálytiszta részletekkel kaptuk vissza. A FiiO mellőzte a szórakoztató céllal becsempészett basszusokat és extra magashangokat, inkább pontosságra és realizmusra törekedett. A zenehallgatás (különösen azután, hogy a HD 800 S kábelét kicseréltük egy egyedi készítésű, OCC ezüst vezetőt tartalmazó alternatívára) nem az extra színek, hanem a megfontolt mértékletesség által lett izgalmas.

A FiiO M11 Plus LTD hangját nehéz elemezni, mivel nem volt szándéka a hangba "beleszólni" és szubjektív belátása szerint ide-oda csinosítgatni. Őszinte, pontos és hiteles érzettel szólaltak meg referencia számaink és ahányféle fülest dugtunk a DAP-ba, annyiféle eredménnyel szembesültünk. Minden zenei stílusnál megőrizte tárgyilagos és fegyelmezett jellegét. Ha kicsit lendületesebb zenéket indítottunk el (pl. Joe Satriani - Spirits, Ghosts and Outlaws) és az összkép a túlságosan csattogó cintányérok és súlytalan lábdob miatt vérszegénynek tűnt, akkor ugyanazon előadó másik albumjára átváltva (Joe Satriani - Energy) kiderült, hogy valójában csak az adott kiadás keverése volt gyengébb.

FiiO M11 Plus LTD hordozható zenelejátszó

Nemcsak a hangstúdiók és kiadványok közti eltérésekre, hanem a veszteségmentes és veszteségesen tömörített fájlok közti különbségekre is egyértelműen rámutatott a FiiO. Másszóval: az internetről közvetített zene (különösen a Spotify) már nem tudott élvezhetően megszólalni vele, számunkra legalábbis. A basszusban és magashangokban jelentkező hiányosságok és a szétkent sztereó középpont miatt fókuszunk nem a zene hangulatára, hanem a tömörítettség miatti kompromisszumokra irányult. Természetesen ettől még nem bűn streaming alkalmazást futtatni az M11 Plus LTD hardverén. Csak hosszú távon nem igazán érdemes. Tudása legjavát ugyanis legalább USB DAC módban és saját háttértáráról visszajátszott műsor hallgatása során mutatta meg.

FiiO M11 Plus LTD hordozható zenelejátszó hátlap

A zene inkább festményként jelent meg, a megfelelő fülessel holografikus középpontot értünk el, miközben érzékeltük a hangok végtelen, áramló természetét is. Instrumentális, akusztikus hangszerekkel előadott zenékkel nem kevésbé ügyesen hozott elő temérdek mikrodinamikus részletet a FiiO. Ha Oscar Peterson - You Look Good To Me vagy Dave Brubeck - Take Five c. jazzklasszikusát indítottuk el, majdnem olyan érzet jött létre, mintha egy térben lélegeztünk volna a zenészekkel. Természetesen ez a fülhallgató érdeme is volt!

FiiO M11 Plus LTD hordozható zenelejátszó

Végszó

A FiiO M11 Plus LTD elsőosztályú DAC a 300 000 Ft alatti kategóriában. Nyugodt szívvel javasoljuk vájtfülűeknek, olyan felhasználóknak, akik tekintélyes magas felbontású, digitális zenegyűjteménnyel rendelkeznek és egy többfunkciós "interfész" segítségével szeretnék azt elérni. Tudása meglehetősen szerteágazó, rövidtávon közel sem biztos, hogy minden képességét kihasználja leendő tulajdonosa, ettől függetlenül jó, hogy rengeteg kényelmes funkciót eleve magába foglal. Kissé nagy és nehéz, ezért nem tudja egy okostelefon kecses kivitelét utánozni (más kérdés, hogy nem is kell neki). Nekünk hiányzott a tekergethető, elegánsan kattogó potméter élménye. Ám amire az M11 alapvetően készült, abban kiválóan teljesített, relatíve jó áron, ezért megkapja az Ajánlott Vétel jelvényt.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.