FiiO M11 Plus és FiiO M11 Plus LTD összehasonlítás

A nagymester helyettese

2022. július 6., szerda, 17:05

FiiO audio hifi lejátszó zenelejátszó DAP audio lejátszó hifi lejátszó mobil hifi FiiO lejátszó FiiO DAP lejátszó teszt médialejátszó teszt zenelejátszó teszt DAP teszt FiiO teszt FiiO audio lejátszó mobil hifi lejátszó

Korábban teszteltük a korlátozott mennyiségben gyártott FiiO M11 Plus LTD hordozható zenelejátszót. Azért volt csak limitált mennyiségben kapható, mert a benne lévő kettős AK4497 EQ DAC chipet a FiiO saját raktárkészletéből biztosította. Várható volt, hogy az M11 Plus LTD helyére előbb-utóbb megérkezik az "LTD" jelölés nélküli, sima M11 Plus. Mivel a két készülék közti különbség csekély, ez a cikk nem egy teljesértékű teszt. Azért íródott, hogy megválaszolja: az AKM chipekkpel szerelt elődhöz viszonyítva miben más a kettős ES9068AS DAC-ot tartalmazó M11 Plus?

FiiO M11 Plus és FiiO M11 Plus LTD DAP-okFiiO M11 Plus és FiiO M11 Plus LTD DAP-okFiiO M11 Plus és FiiO M11 Plus LTD DAP-okFiiO M11 Plus és FiiO M11 Plus LTD DAP-okFiiO M11 Plus és FiiO M11 Plus LTD DAP-okFiiO M11 Plus és FiiO M11 Plus LTD DAP-okFiiO M11 Plus és FiiO M11 Plus LTD DAP-okFiiO M11 Plus és FiiO M11 Plus LTD DAP-okFiiO M11 Plus és FiiO M11 Plus LTD DAP-okFiiO M11 Plus DAPFiiO M11 Plus vs FiiO M11 Plus LTD paraméterek

Hivatalos eltérés

A FiiO honlapján bárki összehasonlíthatja egy részletes táblázatban a FiiO M11 Plus és FiiO M11 Plus LTD hordozható zenelejátszókat. Ahogy fentebb írtuk, a fő különbség csak annyi, hogy az M11 Plus kettős AKM helyett kettős ES9068AS DAC-ot tartalmaz. Ebből eredően picivel eltérők olyan paraméterek, mint: jel-zaj viszony, zajszint és THD. Balra az M11 Plus, jobbra pedig az M11 Plus LTD adatai láthatók. De nemcsak specifikációban különbözik egymástól a két eszköz.

FiiO M11 Plus vs FiiO M11 Plus LTD paraméterek

Az M11 Plus LTD jelszint vezérlője (hangerőszabályzó) a házzal megegyezően, fekete alumínium sáv. Az M11 Plus-on ezt kicserélték egy enyhén kidomborodó, szénszálas mintához hasonló felületre. Fotók alapján nem egyértelmű a változtatás előnye, de összességében jobb, mint a sima alumínium. Pontosabban lehet vezérelni a hangerőt a mintás felületen.

FiiO M11 Plus és FiiO M11 Plus LTD DAP-ok

Annak ellenére, hogy az M11 Plus LTD és M11 Plus is papírforma szerint ugyanazt a kijelzőt tartalmazza, az M11 Plus-é kicsit élénkebb színű és a csúcsfényei kevésbé égnek ki. A mellékelt fényképeken is egész jól lehet látni, hogy (azonos fényerő beállításon) enyhén eltérő a két DAP kijelzőjének színvilága. Ez átlagfelhasználás szempontjából nem befolyásolja az összképet, de azért említést érdemel.

FiiO M11 Plus és FiiO M11 Plus LTD DAP-ok

Meghallgatás és szubjektív benyomások

A FiiO M11 Plus és FiiO M11 Plus LTD hordozható lejátszókat Meze ADVAR fülhallgatóval (hamarosan róla is készül teszt) és Sennheiser HD 800 S fejhallgatóval próbáltuk ki. 3,5 mm-es hangkimenetről kapta a jelet a Meze, a Sennheisert pedig a 2,5 mm-es szimmetrikus kimenethez csatlakoztattuk. Ugyanazokat a zeneszám részleteket, azonos hangerőn (és azonos Sharp roll-off szűrő beállítással) hallgattuk meg, percenként oda-vissza váltogatva a két lejátszó között.

FiiO M11 Plus és FiiO M11 Plus LTD DAP-ok

Néhány perc alatt kialakult egy szubjektív vélemény, amely az idő múlásával csak tovább erősödött. Az AKM chippel szerelt lejátszó picit higgadtabb, óvatosabb karakterrel rendelkezett. A Sabre ahhoz viszonyítva élénkebb és gazdagabb megszólalást nyújtott. Mindez apró eltérésekben mutatkozott meg. A Meze csak részlegesen mutatott rá e különbségekre, de a nagyobb hangszóróval és felbontással rendelkező HD 800 S már rendkívül egyértelműen oszlatta el a maradék kételyeket is.

FiiO M11 Plus és FiiO M11 Plus LTD DAP-ok

Eliane Elias - I Thought About You kiváló minőségben kevert számát hallgatva kicsit konkrétabb, hatásosabb módon körvonalazódó részletek jelentek meg a kettős ES9068AS DAC által. Az AKM ahhoz képest picivel több sejtelmet és analóg lágyságot okozott. Az AKM DAC fogyasztható, óvatosabb dinamikai határok között mozgó összképet teremtett, mikor a Ravel: Piano Concerto in G major c. bravúros darabot hallgattuk Yuja Wang zongoraművésznő előadásában. Ahogy az ESS következett, picivel rendezettebb és őszintébb érzettel, nem mellesleg levegősebb mélységgel jött át a zene.

FiiO M11 Plus DAP

Mindkét DAC esetében rendkívül hatékony atmoszféra megjelenítést lehetett tapasztalni. Viszont a Sabre erősebbnek tűnt a mikrofonhoz közel elhelyezkedő részletek árnyalásában. Utóbbi különösen a Dave Brubeck Quartet - Take Five c. klasszikus hallgatásánál vált egyértelművé. Kicsit szilárdabb volt a középpontban elhelyezkedő szaxofon és a cintányérok megjelenítése is markánsabbnak tűnt. A meghallgatás Sara K - Stars c. fantasztikus minőségben felvett énekével végződött. Az AKM is energikus, kerek és érzéki hatást biztosított. Az ESS ahhoz képest ismét kicsit határozottabb sztereó középpontot nyújtott hangyányit erősebb kontraszttal és "harapósabb" dinamikával.

FiiO M11 Plus és FiiO M11 Plus LTD DAP-ok

Konklúzió

Akik már rendelkeznek FiiO M11 Plus LTD lejátszóval, azoknak nem kell hanyatt-homlok rohanni az ESS chipet tartalmazó M11 Plus-ért. Aki viszont attól tart, hogy az "új" DAC nem annyira kifinomult, annak felesleges aggódnia. Az ESS chip picit más területre fókuszált és inkább az egyenes, szilárd közlésmód volt rá jellemző, de anélkül, hogy túl steril vagy túlzottan analitikus érzetbe esett volna. A FiiO M11 Plus nem egy "ha ló nincs, jó az ESS is" benyomást keltő vészmegoldás, hanem egy megfontoltan, apró mértékben továbbfejlesztett DAP. Ugyanúgy ajánlott vétel és ugyanazokat a pro/kontra érveket vonultatja fel, mint az M11 Plus LTD. Utóbbi tesztjét érdemes elolvasni mindenkinek, akik napjaink egyik legjobb ár/érték arányú, adott összegért legtöbb funkciót tartalmazó DAP-ját keresi!

Iránytű

Ár: 249 990 Ft
Forgalmazó:

KriptonIT Kft.

+36-20-995-2885

fiio.hu

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.