Egreat A5 4K UHD médialejátszó teszt

Minimozi

2018. március 15., csütörtök, 00:55

Egreat audio hifi házimozi lejátszó médiajátszó médialejátszó Egreat lejátszó Egreat médiajátszó 4K lejátszó UHD lejátszó lejátszó teszt médialejátszó teszt Egreat médialejátszó teszt 4K médialejátszó teszt UHD médialejátszó teszt

Az Egreat viszonylag fiatal cég a házimozi világában (alig több mint 10 éve alapították), hazánkban pedig sokáig szinte ismeretlen volt a nagyközönség előtt. Specifikációjukat tekintve azonban nagyon ígéretes médialejátszók találhatók a kínálatukban, így fokozott érdeklődéssel vágtunk bele a kisebbik típus tesztelésébe.

Egreat A5 4K UHD médialejátszóEgreat A5 4K UHD médialejátszóEgreat A5 4K UHD médialejátszóEgreat A5 4K UHD médialejátszó méretekEgreat A5 4K UHD médialejátszó csatlakozókEgreat A5 4K UHD médialejátszóEgreat A5 4K UHD médialejátszóEgreat A5 4K UHD médialejátszóEgreat A5 4K UHD médialejátszó távvezérlőEgreat A5 médialejátszó menüEgreat A5 médialejátszó menü - beállításokEgreat A5 médialejátszó menü - beállításokEgreat A5 médialejátszó borítókEgreat A5 médialejátszó - DögkeselyűEgreat A5 médialejátszó - Cinema ParadisoEgreat A5 médialejátszó - Cinema Paradiso szereplőkEgreat A5 médialejátszó file managerEgreat A5 médialejátszó Kodi music playerEgreat A5 médialejátszó - VidOn indításEgreat A5 médialejátszó - VidOn menüEgreat A5 médialejátszó - VidOn settings

Tulajdonságok

Az Egreat A5 egy rendkívül kicsi, külső tápegységes készülék, de megjelenése egyáltalán nem kelt olcsó, "kínai" benyomást. Masszív, igényesen kidolgozott fémháza már az ismerkedés első pillanataiban bizalomgerjesztőnek tűnt. A számos csatlakozó aljzat pedig sejteti, hogy kiterjedt funkcionalitású eszközt tartunk a kezünkben.

Egreat A5 4K UHD médialejátszó csatlakozók

Az Egreat A5 szíve egy négymagos ARM Cortex-A53 processzor. Ez az alacsony fogyasztású, 2 GHz-en ketyegő chip elegendő számítási teljesítménnyel rendelkezik a szükséges funkciók megvalósításához. A grafikus processzor egy 3D képességű ARM Mali-720. A szív után a lélek: ha az előbbi a processzor, akkor az utóbbi a szoftver. Operációs rendszere 5.1.1 verziószámú Android, és VidOn Kodi (régebbi nevén XMBC) alapokon nyugszik a felhasználói interfész. De nem csak a gyárilag szállított programokkal használható a készülék, hanem az internetes alkalmazás áruházból különböző applikációk telepíthetőek rá, pl. vTuner internetrádió, HBO GO, Chrome böngésző, YouTube kliens, stb. Arra felhívják a figyelmet, hogy az egyes Androidos alkalmazásoknak eltérő hardver igénye lehet, így nem teljesen biztos, hogy minden utólag telepített applikáció hiba nélkül fog futni.

Egreat A5 4K UHD médialejátszó

Az eszköz videó és hang feldolgozása teljesen naprakész, kompatibilis a legfrissebb formátumokkal. A lejátszó 4K/UHD Blu-ray kompatibilis. Maximálisan 4K/60Hz felbontásra képes. Támogatja a nagy dinamikájú, 10 bites színmélységet (HDR10). Tudása nem csak az általánosan elterjedt média fájlok (MKV, MP4, AVI stb.) lejátszására korlátozódik, hanem kezeli az ISO lemezképeket is. Ez utóbbiakat esetén navigálhatunk a lemez eredeti menüjében, legyen szó akár DVD, Blu-ray vagy akár 4K/UHD Blu-ray forrásról. Hang terén pedig dekódolja az összes Dolby és DTS hangsávot a Dolby Atmos és DTS:X formátumokig bezárólag. A zenei állományok formátumkezelése ugyancsak széles körű, lejátszhatók az APE, FLAC, WAV, AAC, WMA, MP3, AMR, MID, OGG kódolású fájlok.

Egreat A5 4K UHD médialejátszó méretek

A filmes és zenei állományokat elérhetjük háttértárakról, internetes tartalomszolgáltatóktól, vagy helyi hálózatról, Samba vagy NFS megosztásról. Külső háttértárak csatlakoztatására bőséges lehetőségeket nyújt az A5. A készülékház két oldalán kialakítottak egy USB 3.0 és két USB 2.0 aljzatot, egy eSATA interfészt és egy Micro SD kártyanyílást. A csomagolásban mellékelnek a lejátszóhoz egy SATA összekötő kábelt, így azt nem kell külön beszereznünk. A több USB terminál azért is praktikus, mert a háromból egyet fel lehet használni külső adatbeviteli eszköz használatához. Az A5 ugyanis saját távvezérlőjén felül billentyűzettel is irányítható, ami bizonyos esetekben kényelmesebbnek bizonyulhat. A menüpontok közötti navigáció gyorsan megy a távvezérlővel is (ami egyébként jól kézre álló eszköz, négy tanítható gombbal), de például szövegbevitelkor egyszerűbb, ha nem a képernyőn lépegetve kell egyenként kiválasztani a betűket. Így célszerű az egyik 2.0 USB aljzatot egy vezeték nélküli egér/billentyűzet kombó vevőegységének fenntartani, majd az aktuális helyzettől függően eldönteni, hogy éppen milyen módon hatékonyabb a vezérlés. Az audió/videó kimenetek a legszükségesebb típusokból tartalmaznak egyet-egyet. A HDMI kimenet a 4K felbontás igényeinek megfelelően 2.0 verziószámú, ezen felül található még a hátlapon egy optikai és egy koaxiális hang kimenet, valamint egy analóg sztereó hang/kompozit videó RCA hármas. A helyi hálózathoz a gigabites Ethernet aljzat használatával, vagy 802.11 b/g/n szabványú WiFi-vel lehet csatlakozni.

Egreat A5 4K UHD médialejátszó távvezérlő

Üzembe helyezés, beállítások

A lejátszót egy Marantz SR7012 erősítőből és DALI hangfalakból kialakított Dolby Atmos konfigurációba illesztettük be, és hallgattuk meg. Azonban az utóbbi időszak tesztjei alapján már meg sem ütköztünk azon, hogy az első bekapcsolás után rögtön egy firmware frissítéssel kellett kezdenünk. Ez hozzávetőleg húsz perc alatt lezajlott. Előtte a hálózathoz való csatlakozásnál a vezetékes módot választottuk, ha van rá lehetőség, ezt mindig jobban preferáljuk, mint a WiFi kapcsolatot.

Egreat A5 médialejátszó menü - beállítások

Ami kellemes meglepetéssel szolgált, hogy a készülék menüjében kiválasztható a magyar nyelv is. Ennek nem a menüpontok megjelenítésekor lesz jelentősége (valószínűleg a felhasználók többségének édes mindegy, hogy egy menüpont neve pl. "Settings" vagy "Beállítások") hanem később, a filmek adatlapjainak megmutatásakor. A menürendszer jól áttekinthető, az alapbeállítások könnyen, gyorsan elvégezhetők. A különböző háttértárakon való navigálás, a könyvtárakban levő fájlok kezelése egyszerűen végrehajtható a Kodi alkalmazás részét képező, osztott képernyős, kétpaneles (Total Commander-szerű) fájl menedzser programmal.

Egreat A5 médialejátszó file manager

Használat közben

A készüléket kipróbáltuk NTFS formázású külső merevlemezzel és USB pendrive-val is, mindkettő kezelése zökkenőmentes volt. A készülékhez való csatlakoztatás után pár másodperccel már tapasztalhattuk is a lejátszó erősségét, a filmek poszter képekkel való megjelenítését, és a filmadatok automatikus begyűjtését.

Egreat A5 médialejátszó borítók

Ezeket a merevlemezen található MKV kódolású fájlokhoz rendkívül hamar elvégezte. Minden fájlt a hozzá tartozó moziplakáttal jelenített meg, majd azt kiválasztva magyar nyelven mutatta meg a film adatlapját (műfaj, gyártás éve, szereplők, tartalom ismertetető, korhatár besorolás, és minden egyéb hasznos információ). Sőt, tovább lépve a tartalom ismertetőben, a filmben szereplő színészekről is megjelenített egy-egy fényképet. Így valósággal egy virtuális filmszínházban érezhettük magunkat, ahol a moziplakátok közt lapozgatva egy gombnyomásra automatikusan (külön keresgélés nélkül) megkapunk minden információt a megnézni kívánt filmről.

Egreat A5 médialejátszó - Dögkeselyű

Sajnos a készülék ismertetője nem tartalmaz olyan mélységű leírást, hogy milyen internetes adatbázis(ok)ból gyűjti össze az információkat, de tény, hogy a filmismertetők többsége megegyezett a port.hu és a mafab.hu oldalakon található leírásokkal. Bár ebből nem következtethető ki, hogy ténylegesen honnan veszi a lejátszó az adatokat, mert ezek a tartalmi leírások klónozással szaporodnak, és rengeteg honlap adatbázisában szóról-szóra ugyanazok találhatók meg. A szöveges információkon felül a fájl technikai paramétereit is mutatja a készülék. A film posztere alatt kis piktogramokkal jelzi a képfelbontást, a videó kódolást, a hangsáv(ok) csatornaszámát és formátumát, stb. Mindent egybevéve, rendkívül látványos és jól kezelhető felhasználói felületet valósítottak meg az Egreat A5 tervezői.

Egreat A5 médialejátszó - Cinema Paradiso szereplők

A videó fájlokkal egy könyvtárban levő SRT formátumú feliratokat felismerte és lejátszáskor megjelenítette. Igaz, előtte a beállítások menüben ki kellett választani a Windows közép-európai kódkészletet, de ezt követően már hibátlanok voltak a magyar ékezetes karakterek. Különösen igaz ez a hosszú ő és ű betűkre. Ez mindenképpen dicséretes, mert jártak már nálunk jóval ismertebb, nagynevű világcégek készülékei, amelyek ezeknek a magánhangzóknak csak a hullámos és kalapos változatait jelenítették meg, csökkentve ezzel a mozizás élményét, folyamatos bosszúságot okozva a felirat olvasása közben. Próbára tettük a lejátszót ISO fájlokkal is. Az előzetesen olvasott specifikációnak megfelelően teljes körűen kezelte a lemezmenüt, minden beállítást ugyanúgy el lehetett érni, mintha fizikai optikai korongon navigáltunk volna.

Egreat A5 médialejátszó menü - beállítások

A kép- és hangfeldolgozás remekül működött a legváltozatosabb felbontások esetén is. Egy régi fájlról belenéztünk az SD felbontású és sztereó hangú All That Jazz (Mindhalálig zene) jeleneteibe. A Full HD-ra történő felkonvertálást jól végezte az A5, éles kontúrokat, jól megvalósított színátmeneteket tapasztaltunk. A kétcsatornás hang dinamikusan, lendületesen vált le a két frontsugárzóról. A nyitó jelenetben George Benson: On Broadway száma életerősen lüktetve hozta vissza a film '70-es évekbeli hangulatát. A Mad Max: Fury Road (Mad Max - A harag útja) Dolby Atmos hangsávos verziója már magasabb szintre emelte a moziélményt. A sivatagi jelenetekben a sárgás-vöröses homok és az élénk kéken tündöklő égbolt kontrasztja erőteljes szaturációval, markánsan uralta képernyőt. A képjellemzők mellett a hangélmény is magas színvonalú volt, kiegyenlített hangzás és a precízen felépített surround térleképzés jellemezte a teljes játékidőt. Ez akkor is dicséretes, ha tudjuk, hogy az Egreat/Marantz/DALI láncból a hangzás minősége jelentős mértékben a két utolsó komponensen is múlt. A lejátszó UHD képességeit különböző bitrátájú tesztfilmekkel vizsgáltuk. A rövid klipeket akadás nélkül, ragyogó színekkel játszotta le.

Egreat A5 médialejátszó Kodi music player

A zenei állományok megszólaltatására két lehetőséget nyújt a készülék, mindkettőt megvizsgáltuk. Az egyik az Egreat saját lejátszója, a másik a gyárilag telepített VidOn alkalmazáson belül a Kodi lejátszó. A változatos fájlformátumok közül az eltérő bitsebességű MP3 zenék hozták a saját minőségüket, sem csalódást, sem meglepetést nem okoztak. A FLAC kódolású albumok esetén viszont kimondottan élvezetes előadást produkált. A 2.0-ra konfigurált rendszerben műfajtól függetlenül lendületes, széles dinamikájú zenei élményt nyújtott. Az egyetlen szépséghibát itt tapasztaltuk, mert amíg a Kodi lejátszó megjelenítette a TV képernyőjén a fájlokba csomagolt albumborító képeket, addig az Egreat programja erre nem volt képes. Használhatóság szempontjából nem volt lényeges különbség a két program között, a csatlakoztatott háttértárak könyvtáraiban könnyen lehetett navigálni és megkeresni a kívánt számot.

Egreat A5 médialejátszó - VidOn settings

Összegzés

Az Android alapú médialejátszók azok fókuszába kerülhetnek, akik nem HTPC-ben gondolkodnak, nem szeretnének lejátszó programok és videokártya driverek installálásával bajlódni, de nagyobb rugalmasságot és szélesebb körű - esetleg igény szerint bővíthető - funkcionalitást várnak el, mint amit egy optikai korongos univerzális lejátszó tud nyújtani. A két véglet közötti átmenetben az Egreat A5 remek megoldást kínál a minél teljesebb szolgáltatások, a minél egyszerűbb kezelhetőség és a kedvező ár koordináta rendszerében. A virtuális filmszínház plakátjai között lapozgatva, kiváló kép és hangminőségben élvezhetjük kedvenc filmjeinket.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.