Egreat A13 hálózati médialejátszó teszt

2019. július 20., szombat, 00:10

Egreat audio hifi házimozi lejátszó médiajátszó médialejátszó Egreat lejátszó Egreat médiajátszó 4K lejátszó UHD lejátszó lejátszó teszt médialejátszó teszt Egreat médialejátszó teszt 4K médialejátszó teszt UHD médialejátszó teszt

Tanulságos találkozáson vagyunk túl, amely egy optikai meghajtó nélküli médiajátszóval történt. Az Egreat tovább lépett eddigi csúcskészüléke, A11 képességein, hogy újabb zászlóshajót kínáljon a komolyabb házimozi rendszerek építőinek. De mit tud a nagyobb összegért cserébe?

Egreat A13 hálózati médialejátszóEgreat A13 hálózati médialejátszóEgreat A13 hálózati médialejátszóEgreat A13 hálózati médialejátszóEgreat A13 hálózati médialejátszóEgreat A13 hálózati médialejátszóEgreat A13 hálózati médialejátszó hátlapEgreat A13 hálózati médialejátszó hátlapEgreat A13 hálózati médialejátszó távvezérlőEgreat A13 hálózati médialejátszó távvezérlőEgreat A13 hálózati médialejátszóEgreat A13 hálózati médialejátszó

Küllem

Az Egreat A13 ránézésre is tudatja, hogy mától neki jár a trón, hiszen már közel sem olyan kicsi, mint a gyártó korábbi lejátszói. Klasszikus hifi komponens méretűre nőtte ki magát. A hízás oka, hogy benne már nem egy, hanem két 3,5 colos HDD lemeztálca található. Így a tárolókapacitása akár kétszerese is lehet, mint az A11-nek. Nem vitás, filmfalóknak készült.

Akik olvasták korábbi Egreat tesztjeinket vagy már találkoztak a cég termékeivel, azoknak nem igazán tudunk újat említeni a kivitel minőségét illetően. Összességében jó érzetet nyújt a készülékház, nem kimondottan high end szintű, inkább egy elegáns HTPC látszatát kelti. Az előlapon továbbra is hatalmas számokkal informáló, lila színű kijelző és billenőfedél mögé rejtett merevlemez fiók dominál.

Egreat A13 hálózati médialejátszó

Az A11 főkapcsolója kissé ügyetlenül, közvetlenül a hátsó IEC aljzat alatt volt. Ez meggátolta, hogy a tulajdonos bármilyen hengeres csatlakozójú ún. tuning tápkábelt dugjon be. Az A13 főkapcsolója már az előlapon, a lebillenthető ajtó mögött található, így ez a probléma megoldódott. Az aljzatok kiosztása nem változott a korábbi zászlóshajóhoz képest, a hátsó ventilátortól az Ethernet portig ugyanazokat a csatlakozókat kapjuk, egy kivétellel: az A13-on már nincsen SATA port, cserébe a gyomrába két winchester - darabonként akár 14 TB - is fér (ugyancsak változás, hogy már az előlapi USB aljzat is 3.0 típusú).

Egreat A13 hálózati médialejátszó

Használat közben

Az A13 igyekszik sokfajta szituációban megállni a helyét. Olvasva nehéz elképzelni, hogy egy pusztán médiajátszásra szolgáló fekete doboz mitől lesz sokoldalú, de beüzemelés közben már magától értetődő. Például két HDMI kimenetet kínál és a második csak hangot továbbít. Ez akkor praktikus, ha projektor és házimozi erősítő is van a rendszerben, vagy amikor az erősítő nem engedi át a 4K/60 Hz, HDR jeleket.

Ha a két merevlemez tálca már foglalt, akkor az USB portok használatával hordozható háttértárakról is lejátszhatók filmek. A beépített WiFi és Ethernet port által pedig helyi hálózaton tárolt (pl. NAS-on) médiák is megnyithatók. Ha vezeték nélküli egeret vagy billentyűzetet csatlakoztatunk, kisebb testvéreihez hasonlóan azokat is felismeri az A13.

Egreat A13 hálózati médialejátszó távvezérlő

A mellékelt infravörös távvezérlő elsőre bonyolult, néhány napig az is marad, megismerésére időt kell szánni (vagy egyszerűen csak billentyűzetet ragadni). Szerencsére az A11-hez mellékelt példányhoz képest még mindig jóval letisztultabb. Ami a távvezérlő mellett szól az az, hogy ún. makró gombok is találhatók rajta, amelyek bizonyos funkciókhoz (pl. felirat) azonnali hozzáférést engednek.

Egreat A13 hálózati médialejátszó távvezérlő

A szoftver azonos a kisebb modellekével. Tartalmaz elsőre nehezen értelmezhető, elásott menüpontokat, de a legtöbbet használt opciók pillanatokon belül rendelkezésre állnak. Az érzés, amikor a merevlemezen tárolt, mappákba dobált filmeket automatikusan borítókkal és címekkel ellátott, szépen elrendezett videotékává alakítja a lejátszó, továbbra is felemelő. 1-2 cím esetében előfordult, hogy hibás posztert választott a lejátszó. Ilyenkor lehetőségünk volt felülbírálni a választását, az általa feltételezett cím pontosításával.

Ahhoz, hogy a TV/projektor/házimozi rendszer optimális minőségben jelenítse meg az Egreat által küldött tartalmakat, célszerű a Settings menün végig lépkedni. Ha valaki itt elakadna, akkor segítséget nyújthat a magyar nyelvű használati leírás és/vagy az Octogon Audio munkatársai.

Egreat A13 hálózati médialejátszó hátlap

Az A13 továbbra is nyitva hagy bizonyos kapukat az Android applikációk előtt. Így például telepíthetők rá Google Play áruházból elérhető alkalmazások is. Tettünk egy próbát a YouTube megnyitásával, ehhez komoly segítséget jelentett egy egér/billentyűzet kombó. Viszont az A13 nem ismerte fel a Windows billentyűzet Shift gombját és speciális karaktereit, ezért végül a megjelenített virtuális és ölünkben pihenő fizikai klaviatúra kombinálásával adtuk meg felhasználói adatainkat (a távvezérlővel is tehettük volna, kb. ötször annyi idő alatt).

Belekezdtünk .ISO gyűjteményünk, saját mappáink böngészéséhez, elvégre arra hegyezték ki igazán az Egreat operációs rendszerét.

Kép és hang

Az eredményt természetesen befolyásolja, hogy milyen hangrendszert és kábelezést választ a felhasználó. Hogy legyen viszonyítási alapunk, az A13 tudását az A11-hez mértük. A tesztelésre szánt környezet az saját 30 m2 körüli tesztszobánk, valamint az Octogon Audio bemutató szobája volt (ugyanitt, ugyanezt az összehasonlítást más is elvégezheti, csak előtte fel kell vennie a kapcsolatot a szaküzlet munkatársaival).

Egreat A13 hálózati médialejátszó

Mindent összevetve a kép tónusai picit több árnyalattal gazdagodtak és minimálisan javult a mélységérzet, de 90 %-ban nem érzékeltünk jelentős eltérést még úgy sem, hogy hárman néztük a vetítővásznat. Ilyen szintű vizuális előrelépés még nem biztos, hogy mindenkit az A13 felé terel. A hangminőség viszont drámai szinten jobb volt az A13 javára, ami el is várható, hiszen kb. 120 000 forinttal drágább, mint az A11.

De csupán visszaolvasva, hogy drámai szinten jobb, még nem érzékelhető az A13 általi ugrás. Lehet, hogy durva megfogalmazás, de ugyanazok a jelenetek (pl. a John Wick emlékezetes diszkós része) butább árnyalással, viaszos, lekerekített magashangokkal tudtak csak a kisebb lejátszón megjelenni. Az ütések, reccsenések, kattanások szebben kirajzolódtak. Lehet, hogy egy értelmetlen és erőszakos akciójelenet nem számít léleksöprő sztorinak, de mégis egészen más volt a drágább lejátszón végigkísérni ugyanazt a bunyót. Még egy relatív egyszerűbb mélysugárzó is máshogy dolgozik a minőségibb lejátszóval, több árnyalatot, teret, mélységet vitt a jelenetbe. A film atmoszférája ezáltal megnőtt, ugyanakkor kicsit szilárdabb, jobban megfogott dinamikával gazdagodott.

Egreat A13 hálózati médialejátszó

Végszó

Legtöbben bizonyára azt szeretnék tudni, hogy érdemes-e az Egreat A13-at választani az A11 helyett? Ha a leendő tulajdonosnak fontos az árhoz viszonyított lehető legjobb hangminőség és a kettős merevlemez kapacitás, akkor igen. Az Egreat új zászlóshajójának nem célja, hogy a nála 2x drágább lejátszókat kiüsse a ringből, a kb. 250 000 Ft-os kategóriában viszont megállja a helyét. Különösen akkor, ha a felhasználó csak filmnézésre venne NAS tárolót. Így nem lesz rá feltétlenül szüksége. Utóbbi szerepét ez az eszköz többféle módon is képes átvenni. Másfelől alapvető előnye, hogy a háttértáron összegyűjtött filmkollekciót átlátható, katalogizált módon képes megjeleníteni (néhány ritka kivételtől eltekintve) automatikus háttérinformáció gyűjtéssel. Tehát főleg olyan házimozi építőknek ajánlott, akik rengeteg filmet tárolnak, fontos számukra az olcsóbb lejátszókhoz képest részletgazdagabb térhatás, a definiált árnyalatok és kidolgozott basszus. A kettős tárolón kívül főleg hangminőségben volt képes a kisebb testvérét egyértelműen felülmúlni az A13.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.