Egreat A11 4K UHD médialejátszó teszt

Virtuális lemezgyűjtemény

2018. május 25., péntek, 20:00

Egreat audio hifi házimozi lejátszó médiajátszó médialejátszó Egreat lejátszó Egreat médiajátszó 4K lejátszó UHD lejátszó lejátszó teszt médialejátszó teszt Egreat médialejátszó teszt 4K médialejátszó teszt UHD médialejátszó teszt

Sok filmbarát azért nem akar lemondani fizikai lemezgyűjteményéről, mert egész más érzés a szép grafikájú DVD és Blu-ray tokokat kézbe venni, rendezgetni, mint egy merevlemez könyvtárában a fájlok között keresgélni. Az Egreat 4K UHD médialejátszója a praktikus kezelést párosítja az esztétikai élménnyel, filmes poszterek között böngészve választhatjuk ki megnézendő kedvenceinket.

Egreat A11 médiajátszóEgreat A11 médiajátszóEgreat A11 médiajátszóEgreat A11 médiajátszóEgreat A11 médiajátszóEgreat A11 médiajátszóEgreat A11 médiajátszóEgreat A11 médiajátszóEgreat A11 médiajátszóEgreat A11 médiajátszóEgreat A11 médiajátszóEgreat A11 médiajátszó távvezérlőEgreat A11 médiajátszó távvezérlőEgreat A11 médiajátszó hátlapEgreat A11 nyitó oldalEgreat A11 ApplikációkEgreat A11 Applikációk tunein installEgreat A11 tunein BudaorsEgreat A11 Blade Runner DVD menüEgreat A11 poszterEgreat A11 KincsemEgreat A11 Zsivány EgyesEgreat A11 Zsivány Egyes szereplókEgreat A11 VidOn startEgreat A11 VidOn menüEgreat A11 VidOn beállításokEgreat A11 VidOn beállításokEgreat A11 zenelejátszásEgreat A11 zenelejátszás

Tulajdonságok

Korábbi tesztünkben az Egreat A5 médialejátszóval pozitív benyomásokat szereztünk, így kíváncsian vártuk, hogyan szerepel a megmérettetésen a nagyobb testvér, az A11. Aktuális tesztalanyunk már a megjelenésével is komolyabb készülék benyomását kelti. Amíg az A5 egy külső tápegységes aprócska - de igényes kivitelű - doboz volt, addig az A11 a maga 31 cm-es szélességével, krómozott lábaival a mini/midi méretű komponensek stílusát idézi fel. A tápellátás kérdése azért is fontos szempont, mert esetünkben nem csupán arról van szó, hogy az A5 külső tápja bekerült a készülékházba, hanem az A11 jóval komolyabb tápmodullal rendelkezik, ami jótékony hatással lehet mind a kép-, mind a hangminőségre.

Egreat A11 médiajátszó

Az alkalmazott processzorok gyakorlatilag megegyeznek a kisebbik típusban találhatókkal. A CPU egy 2 GHz órajelű, négymagos, kisfogyasztású ARM Cortex-A53, a GPU pedig egy ARM Mali-720. A belső operatív memória 2 GB. A készülék ezen felül rendelkezik még 16 GB eMMC flash memóriával is. Operációs rendszere 5.1 verziójú Android, de a felhasználónak természetesen nem kell számítástechnikai gurunak lenni, minden funkció a gyártó saját fejlesztésű, EGUI 2.0 grafikus menürendszeréből érhető el.

Egreat A11 nyitó oldal

A készülék már alaphelyzetben is tartalmaz néhány előre telepített alkalmazást. Ezek közül a leghasznosabb az XMBC alapokon nyugvó VidOn Kodi rendszer. Az internetre csatlakoztatott A11-gyel azonban elérhető a Google Play áruház, ahonnan igény szerint további alkalmazások tölthetők le.

Egreat A11 Applikációk

Tudását tekintve, az Egreat A11 teljes körű 4K kompatibilitással rendelkezik. Támogatja a nagy dinamikájú HDR és a 10 bites HDR10 állományok lejátszását. A hangsávok kezelésében is naprakész a DTS:X és a Dolby Atmos formátumokig bezárólag. Lejátszási képessége nem korlátozódik a különböző kódolású videó fájlokra (AVI, MP4, MKV. stb.) hanem megjeleníti és kezeli az ISO formátumú Blu-ray képfájlban található lemezmenüt is.

Egreat A11 Zsivány Egyes

Az A11 nagy erőssége a filmek posztereinek és adatlapjainak automatikus letöltése. A felhasználóbarát, grafikus menüben jelennek meg a filmek plakátjai és jellemzőik (tartalom, korhatár besorolás, alkotók neve, stb.), ráadásul mindez magyar nyelven. Az így megjelenített filmeket tetszés szerint rendezni is lehet.

Egreat A11 Zsivány Egyes szereplók

Csatlakozók

Az A11-hez három USB-s külső tárhelyet lehet csatlakoztatni (pendrive-ot vagy hordozható HDD-t). Az USB aljzatok közül csak az egyik 3.0 verziójú, a másik kettő 2.0-ás. Ezeken felül a lenyitható előlap mögött egy SATA csatolófelületű HDD fiókot is kialakítottak, amelybe 3,5" méretű merevlemez helyezhető. A helyi hálózatra WiFi-vel vagy LAN kábellel lehet csatlakoztatni. A LAN aljzat Gigabites, a WiFi pedig kétcsatornás (2,4 és 5 GHz) és megfelel a 802.11 b/g/n/ac szabványoknak. A hálózatról Samba vagy NFS megosztásról képes állományokat lejátszani, így nem feltétlenül szükséges a filmeket külső háttértárakra másolni, és azokat csatlakoztatni hozzá. Az A11 kettős HDMI kimenettel rendelkezik, az egyik 2.0 verziójú és teljes 4K támogatást nyújt, a másik 1.4 verziójú és csak hangkimenetként funkciónál. Ez a megoldás két szempontból is hasznos. Egyrészt ha még nem rendelkezünk 4K kompatibilis házimozi erősítővel, ami átengedné magán az UHD jelet, akkor a videó kimenetet közvetlenül csatlakoztathatjuk a TV-hez (vagy projektorhoz), a másik HDMI kimenetről pedig a hangot az erősítőhöz. Másrészt a hangminőség szempontjából is előnyös lehet, ha egy külön kábelen, videó jelet nem tartalmazó bitfolyammal küldjük a hanginformációt az erősítőbe. A HDMI-n kívül még két digitális (egy optikai és egy koaxiális) hangkimenetet is kialakítottak a hátoldalon. Az A11 videó és audió DAC-ot tartalmaz, így analóg kimenetei is vannak, konkrétan egy sztereó RCA pár és egy kompozit videó.

Egreat A11 médiajátszó hátlap

A szintén hátoldali RS-232 terminál pedig rendszerintegrációs célokat szolgál. A készülék érdekessége, hogy kettős (frontoldali és hátsó) infravörös vevőegységgel rendelkezik. Így nem csak közvetlenül a távirányítóból, hanem a falról visszavert, hátulról érkező jeleket is észlelni tudja.

Használatba vétel

Az A5 kapcsán szerzett tapasztalatok után már jóval gyorsabban ment a használatba vétel. LAN kábellel csatlakoztattuk a helyi hálózat routeréhez (ha van rá lehetőség, akkor ezt jobban preferáljuk, mint a WiFi-t), letöltöttük a legfrissebb firmware verziót (kb. 5-10 perces művelet), és az egyik USB 2.0 portot felhasználva rádugtunk egy vezeték nélküli PC-s billentyűzet/egér kombót. Ezen a módon bizonyos esetekben jóval egyszerűbb és gyorsabb a vezérlés, mint a tartozék távirányítóval.

Egreat A11 médiajátszó távvezérlő

A távirányítóra egyébként nem lehet panaszunk, jól felépített, és világító billentyűzettel rendelkezik, aminek hasznossága megkérdőjelezhetetlen éjszakai mozizáskor. Az egyetlen apró kifogásunk, hogy a "vissza" gomb - a legtöbb házimozi erősítőtől eltérően - nem a kurzorvezérlő nyilak alatt van, hanem a jobb felső sarokban, így egy kis időt igényel a megszokása. Külső tárhelyként egy 3.0 USB-s, NTFS formázású mobil merevlemezt csatlakoztattunk. Bekapcsolva a lejátszót, és belépve a "Filmek" menüpontba, szinte azonnal megjelentek a magyar nyelvű moziplakátok a filmes tartalmakkal és egyéb adatokkal együtt.

Egreat A11 médiajátszó

Használat közben

A készüléket DALI és Bowers & Wilkins hangfalszett, valamint Marantz SR8012 házimozi erősítő alkotta láncban hallgattuk meg. (Ez utóbbi hamarosan egy önálló tesztben fog szerepelni oldalunkon.) A lejátszót és az erősítőt összekötöttük HDMI és analóg kábelekkel is, hogy megfigyeljük, milyen hangzásbeli különbséget észlelünk aközött, ha a dekódolást az A11 saját, illetve a Marantz DAC-ja végzi. Zenehallgatás előtt próbát tettünk az egyéb funkciókkal is. Az alkalmazás áruházból a TuneIn internetrádió kliens programot installáltuk. A letöltés és telepítés pillanatok alatt lezajlott, ezt követően zökkenőmentesen működött az alkalmazás. A hangminőséget szokás szerint nincs értelme nagyon elemezni, háttérrádiózásnak tökéletesen megfelelő.

Egreat A11 médiajátszó

A zenei állományok hallgatásakor kiderült, hogy a VidOn Kodi programja több szolgáltatást nyújt, mint az Egreat saját (az EGUI nyitó oldaláról indítható) lejátszója. Az előbbi meg tudta jeleníteni az albumok borítóképeit, akár a zenei fájlba voltak beágyazva, akár önálló JPG-ként a könyvtárban elhelyezve. Az Egreat saját alkalmazása viszont egyik változatban sem volt képes a megjelenítésre. Ezt a hiányosságot már az A5 tesztelésekor is észrevettük, sajnos az eltelt időszakban még nem került sor javításra. Ettől eltekintve a lejátszás zökkenőmentesen működött mindkét alkalmazással a különböző bitrátájú MP3 illetve FLAC fájlok esetén. Aki viszont DSD kódolású zeneszámokat szeretne hallgatni, annak nincs választási lehetősége, a VidOn-t kell használnia, mert annak részéről támogatott az ilyen állományok kezelése, az Egreat program viszont nem ismeri fel őket.

Egreat A11 VidOn beállítások

Váltogatva az erősítőn a HDMI és az analóg bemenetet, érezhető volt a hangzásbeli különbség a két csatlakoztatási mód között. HDMI-ről tisztább, keményebb, sterilebb előadást kaptunk. Az analóg összeköttetés lágyabb, tompább hangképet eredményezett. Mondhatnánk, hogy ízlésbeli különbség, kinek melyik hangzásvilág a szimpatikusabb, a határozottabb, éles vonalakkal megrajzolt, vagy a pasztellesebb összképet eredményező. Sajnos azonban a két változat nem volt minőségben egyenrangú. Analógra átkapcsolva mindig támadt egy kis hiányérzetünk, mert nem csak lágyabb, de egyúttal elmosódottabb is lett a hang. Kevesebb információt kaptunk a finomabb részletekből, igaz volt ez a sztereó tér pontosságára és az ének tisztaságára is. Visszaváltva HDMI-re, kontúrosabbá váltak a hangszerek, markánsabb lett az ének, átláthatóbb és jobban definiáltabb lett a produkció, a zenészek jobban fókuszálva jelentek meg a színpadon. Így jelen tesztünkben nem láttuk igazoltnak azt a vélekedést, hogy a lágyabb hangzás szimpatikusabb. Ellenkezőleg, az analitikusabb, hűvösebb előadásmód hozta közelebb a zenét. De valójában az eredmény megfelelt az előzetes elvárásainknak, számítottunk rá, hogy egy közel egymillió forintos rádióerősítő precízebb DAC-kal van szerelve. Az Egreat A11 abban a szerepkörben teljesít jól, amire szánták: felhasználóbarát módon rendszerezi, katalogizálja és jeleníti meg audió és videó gyűjteményünket, széleskörű szolgáltatásokkal rendelkező 4K-s médialejátszóként igényes hidat képez a több TB-os háttértárak és az analóg jelfeldolgozást végző erősítő között.

Egreat A11 zenelejátszás

Filmeket nem csak MKV fájlokról játszottunk le, hanem DVD és Blu-ray ISO lemezkép állományokról is. A lemezmenüket mindkét formátum esetén gyorsan megjelenítette, és teljes körű funkcionalitással kezelte. A London Has Fallen (Támadás a Fehér Ház ellen 2.) filmünk DTS:X hangsávját precízen küldte át az erősítőnek. Az eseményeket kísérő zajok, effektek térbeli pozícionálása egzakt és jól definiált volt. DTS:X tesztlemezünket ISO formátumban felmásoltuk a háttértárra, és az onnan előhívott minta-jelenetek hangja ugyancsak pontos irányhatásokkal jelent meg, hűen leképezve a surround környezetet. A zenei klipek jól adagolt dinamikával, határozottan megformálva, a sztereó teszt alatt megismert lendületet visszaidézve szólaltak meg. A képminőség megfelelt az éppen aktuális műsoranyag jellemzőinek, ilyen szempontból az A11 transzparens módon viselkedett: a forrásanyag színvonalát hűen közvetítette az erősítő felé. Az MKV fájloknál a kódolástól függően voltak észlelhetők - kisebb-nagyobb mértékben - a tömörítési hibák, viszont Blu-ray ISO állományoknál jól szaturált, élénk színeket tapasztaltunk (már ha az eredeti lemez is ilyen filmet tartalmazott, mint pl. Rogue One (Zsivány Egyes) esetében). Az UHD lejátszást ugyancsak rövid tesztjelenetekkel próbáltuk ki, különböző bitrátájú és kódolású (HEVC, H.264) mintaállományainkat telített élénk színekkel, akadás nélküli, folyamatos mozgással jelenítette meg.

Egreat A11 poszter

Összegzés

Az Egreat A5 tesztelése után nagy meglepetést nem okozott az A11 használata, inkább jólesően nyugtáztuk, hogy szinte ugyanazt a hardver felépítést és széleskörű funkcionalitást kaptuk meg komolyabb csomagolásban. A mozi poszterek letöltése gyorsan történik, és kényelmesen lehet navigálni a csatlakoztatott háttértáron található filmes és zenei állományok között. Zenehallgatáshoz célszerű egy jó minőségű DAC-kal rendelkező erősítővel párosítani, de ezt talán felesleges is megemlíteni, mert valószínűleg senki nem szándékozik az analóg kimeneteit használni. Hang és képminősége (a 4K-s tesztek alapján is) rendkívül jónak mondható, versenyben van a drágább médialejátszók jellemzőivel is. És itt elérkeztünk az árhoz, amit több irányból is lehet vizsgálni. Egyrészről kicsit magasnak érezhetjük a kétszeres szorzót a rendkívül kedvező ár/érték arányú A5-höz képest. Ugyanakkor kettős HDMI kimenetet nyújt, HDD dokkolásra ad lehetőséget, és komolyabb tápegységgel rendelkezik. Más gyártók készülékeit vizsgálva pedig már nem tűnik olyan vaskosnak az árcédulán található összeg.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.