Denon DP-400 vinyl lemezjátszó teszt

Ilyen hangot ennyiért?!

2019. szeptember 9., hétfő, 15:20

Denon audio hifi bakelit vinyl lejátszó lemezjátszó vinyl lemezjátszó bakelit lemezjátszó Denon lemezjátszó lemezjátszó teszt Denon lemezjátszó teszt vinyl lemezjátszó teszt bakelit lemezjátszó teszt Denon vinyl lemezjátszó

A Denon név nem csupán az audiofilek, hanem a konzumer hifi eszközök kedvelői számára is ismerős lehet, hiszen több olyan modellt is kínál a gyártó - legyen szó hifi láncunk szinte bármely eleméről - ami kifejezetten elérhető árazással, de általában az árhoz képest magas minőséggel örvendezteti meg tulajdonosát. Nincs ez másképp a DP-400 lemezjátszóval sem, ami tesztünk során várakozásainkon felül teljesített.

Denon DP-400 vinyl lemezjátszóDenon DP-400 vinyl lemezjátszóDenon DP-400 vinyl lemezjátszóDenon DP-400 vinyl lemezjátszóDenon DP-400 vinyl lemezjátszóDenon DP-400 vinyl lemezjátszó hangszedőDenon DP-400 vinyl lemezjátszó hangszedőDenon DP-400 vinyl lemezjátszó hangszedőDenon DP-400 vinyl lemezjátszó hangkarDenon DP-400 vinyl lemezjátszó hangkarDenon DP-400 vinyl lemezjátszó hangkarDenon DP-400 vinyl lemezjátszó hátlapDenon DP-400 vinyl lemezjátszó hátlapDenon DP-400 vinyl lemezjátszóDenon DP-400 vinyl lemezjátszó

Bevezető

A Denon DP-400 árában mindenképpen a belépő kategóriát képviseli, hiszen 159 000 Ft-ba kerül. Ezért teljes készüléket kapunk: gyári MM hangszedőt, beépített, kapcsolható phono-t EQ-t, porvédő plexi-t, egyszóval mindent, amire csak szükségünk lehet. Mindemellett a DP-400 szíjhajtásos konstrukció, alumínium tányérral, S alakú hangkarral, melyen cserélhető a headshell - ez nagy segítség lehet, amikor hangszedőt cserélünk. A finnyásabb audiofilek számára viszont vörös posztó lehet, hiszen a kar rezonanciáit, ezáltal a megszólalást is befolyásolja. Ugyanakkor e kategóriában bőven megfelel: DP 400-unk nem csak gyári hangszedővel, hanem komolyabb modellel is remekül szólt, de erről kicsit később.

Denon DP-400 vinyl lemezjátszó

A hálózathoz a mellékelt külső adapterrel csatlakoztathatjuk, hátulján a szokásos kimeneteket, valamint az EQ billenőkapcsolóját találjuk. Itt hívjuk fel a figyelmet egy kisebb negatívumra: a beépített EQ nem true bypass kialakítású, azaz a jel kikapcsolt állapotban sem kerüli el az áramkört. Ez a hangzást némileg befolyásolja, azaz nem tudjuk 100 %-ig kiiktatni az EQ-t.

Denon DP-400 vinyl lemezjátszó hangkar

A készülék elején helyezkedik el a fordulatszám-választó potméter, a futómű a szokásos 33,3 és 45 mellett támogatja a 78-at  igénylő sellak - gramofon - lemezek lejátszását is, ami manapság merőben szokatlan, különösen a konzumer kategóriában. (Ne feledjük azonban, hogy a sellak lemezekhez hangszedőt is kell cserélnünk, mivel a vinylhez való tű mérete, tűnyomása és egyéb paraméterei is nagyban különböznek a sellakhoz szükségesektől)

Denon DP-400 vinyl lemezjátszó hangszedő

A mellékelt MM hangszedőre vonatkozó kimeneti értékeket nem találtuk meg a gyári specifikációban, így némi fejvakarást követően az általánosnak mondhatókat - 47 kOhm, 100 pF - állítottuk be.

Tesztkörnyezet és tesztzenék

A Denon DP-400 hangját egy Pro-Ject Tube Box DS2 csöves előfokon keresztül Naim Supernait 2 erősítőbe vezettük, amihez Monitor Audio Silver 500 hangsugárzókat csatlakoztattunk. Természetesen gondoskodtunk a minőségi kábelezésről és áramellátásról is, hogy semmi se zavarhassa meg a DP-400 munkáját. Szokásos tesztzenéinkkel hallgattuk meg a kis Denont ügyelve arra, hogy többféle stílus és hangzás is szerepeljen. Ilyenformán előkerült Mike Oldfield - Return to Ommadawn, Pink Floyd - Wish You Were Here-je, Dream Theater - Octavarium és az aktuális DALI tesztlemez. Ehhez még némi Muszorgszkij és egy kis jazz is társult, hogy teljes képet kapjunk. A beépített elektronikát természetesen kikapcsoltuk.

Denon DP-400 vinyl lemezjátszó hangkar

A meghallgatás

Tesztünket megelőzően természetesen jó ideig járattuk a gyári hangszedőt, így a tű kellően "bekopott" végleges hangja megjelenítéséhez. Mike Oldfield lemezével indítottunk, az akusztikus mű remek dinamikával, viszonylag részletesen szólalt meg. A hangszerek elhelyezése kielégítőnek volt mondható, ugyanakkor néhány részlet kissé elmosódott. A sztereótér nem volt méretesnek mondható, illetve a panorámák is kevésbé voltak precízek, mint megszoktuk. A Pink Floyd lemeze talán enyhén fátyolosan szólt, ugyanakkor a dinamika még mindig remek volt. Nyávogásnak semmi nyomát nem tapasztaltuk, illetve a kúpos kialakítású tű is felettébb érzéketlennek bizonyult a lemezhibákra, szennyeződésekre, ami kifejezetten jó pont - különösen az egyébként általunk használt, Shibata tűs hangszedőhöz képest. Így elmondhatjuk, hogy gyárilag is árát meghazudtoló minőséget kínált a DP-400, de mi kíváncsiak voltunk, hogy mire képes "maximumon".

Denon DP-400 vinyl lemezjátszó

...és a csavar!

Mivel a DP400 elsőre is kifejezetten meggyőznek bizonyult árához viszonyítva, az az ötletünk támadt, hogy a szintén nálunk vendégeskedő Denon DL103R típusú MC hangszedővel is kipróbáljuk. Az átszerelés és a beállítás is gyorsan és könnyedén ment, mivel a DL103R kúpos tűvel szerelt, így nem kifejezetten érzékeny a beállítás apróbb hibáira és hiányosságaira. Fontos továbbá, hogy a DL103R pontos kimeneti specifikációi elérhetők a Denon honlapján, így előerősítőnket is pontosan a hangszedő értékeihez tudtuk állítani. 

Újra feltettük az előzőekben említett lemezeinket... és leesett az állunk attól, amit hallottunk!

Denon DP-400 vinyl lemezjátszó hátlap

A sztereótér azonnal többszörösére nőtt és eltűnt minden fátyolosság a hangból. Emellett a középtartomány is kitisztult és még több dinamikát, szellős megszólalást kaptunk. Basszus terén is drámai változást hallottunk - megfogott, épp tökéletes mennyiségben adagolt kerek, masszív mélytartomány jelent meg a hangban. Egy idő után a tesztelés átcsapott örömteli zenehallgatásba. Egymás után kerültek fel kedvenc lemezeink a lejátszóra, mi pedig a fotelhez tapadva élveztük az analóg varázslatot, hosszú órákon keresztül. Ekkor derült ki az is, hogy a Denon páros hangja egyáltalán nem fárasztó, hosszútávon is kellemes élmény és gyakorlatilag mindegy milyen stílust hallgattunk, messze az elvárható szint feletti hangot kaptunk.

Denon DP-400 vinyl lemezjátszó

Összegzés

A Denon DP400 az árához képest zavarba ejtően jó hangot kínál, ha magasabb kategóriás hangszedővel használjuk. Gyári hangszedővel hangja az audiofil szint alá esik, nagyjából a konzumer kategória tetejére. Ahogy már említettük, a kis lemezjátszó egyenesen megtáltosodik, ha komoly hangszedőt kap, így nem esik nehezünkre ráaggatni a már kissé kopottas "óriásölő" jelzőt. Ami viszont minden esetben tetszetős, az stabilitása és pontos, hallható nyávogástól teljesen mentes sebességvezérlése, ami valóban örömtelivé teszi a zenehallgatást. Fontos pozitívum még, hogy a gyári hangszedő is kúpos kialakítású, így bár az előzőekben nem tértünk ki rá, de szintén nem túl érzékeny a beállítások kisebb hibáira. Összegezve elmondható, hogy amennyiben ebben a kategóriában gondolkodunk, úgy a DP400 ideális választás lehet, ha azonban hajlandóak vagyunk a lemezjátszó árának kb. feléért-kétharmadáért egy komolyabb hangszedőt is vásárolni, akkor kategóriákkal magasabb hangot kapunk.

Éppen ezért adjuk neki örömmel az Ajánlott Vétel címet!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.