Denon DNP-800NE hálózati zenelejátszó teszt

Egy mindenkiért!

2019. március 4., hétfő, 17:30

Denon audio hifi lejátszó médialejátszó zenelejátszó audio lejátszó hifi lejátszó hálózati médialejátszó hálózati zenelejátszó lejátszó teszt médialejátszó teszt Denon teszt hálózati médialejátszó teszt hálózati zenelejátszó teszt

Nemrég kipróbáltuk a PMA-800NE és DCD-800NE sztereó erősítőt és CD-játszót. Létezik egy harmadik testvérük, amelyre külön cikket szánunk, mivel tudása szerteágazó és azonos családba tartozó társai nélkül is megállhatja a helyét.

Denon DNP-800NE hálózati zenelejátszóDenon DNP-800NE hálózati zenelejátszóDenon DNP-800NE hálózati zenelejátszóDenon DNP-800NE hálózati zenelejátszóDenon DNP-800NE hálózati zenelejátszóDenon DNP-800NE hálózati zenelejátszóDenon DNP-800NE hálózati zenelejátszóDenon DNP-800NE hálózati zenelejátszóDenon DNP-800NE hálózati zenelejátszó hátlapDenon DNP-800NE hálózati zenelejátszó hátlapDenon DNP-800NE hálózati zenelejátszó hátlapDenon DNP-800NE hálózati zenelejátszó hátlapDenon DNP-800NE hálózati zenelejátszó hátlapDenon DNP-800NE hálózati zenelejátszó belsőDenon DNP-800NE hálózati zenelejátszó belsőDenon DNP-800NE hálózati zenelejátszó belsőDenon DNP-800NE hálózati zenelejátszó belsőDenon DNP-800NE hálózati zenelejátszó belsőDenon DNP-800NE hálózati zenelejátszó belsőDenon DNP-800NE hálózati zenelejátszó belsőDenon DNP-800NE hálózati zenelejátszó belsőDenon DNP-800NE hálózati zenelejátszó belsőDenon DNP-800NE hálózati zenelejátszó távvezérlőDenon DNP-800NE hálózati zenelejátszó és PMA-800NE sztereó erősítőDenon DNP-800NE hálózati zenelejátszó és PMA-800NE sztereó erősítőDenon 800-as szériaDenon 800-as szériaDenon 800-as széria

Bevezető gondolatok

Míg a Denon megfizethető DCD-800NE CD-játszója egy klasszikus, egyre kevésbé használt médiumhoz ad hozzáférést, addig a DNP-800NE testesíti meg a zenehallgatás jelenét. A huszonegyedik századi igényekre kiélezett hálózati zenejátszó azoknak készült, akik sokféle forrásról, sokfajta módon fogyasztanak médiát. Ők (hozzánk hasonlóan) szeretik számítógépes fájlrendszerben tárolni kiváló minőségű, bőven CD-feletti adatrátájú zenéiket.

Viszont időről időre bővíteni lehet a saját gyűjteményt, az új, megismerésre váró zenékhez pedig kapukat kell megnyitni. Ilyen szempontból jöhet jól a DCD-800NE hálózati kliens támogatottsága. Mit is jelent ez? Azt, hogy a készülék szoftverébe integrálva vannak olyan szolgáltatók, mint a TIDAL, Deezer vagy a Spotify. Tehát hozzáférhetünk több tízmillió zeneszámhoz akkor is, ha virtuális könyvtárunk üresen áll. Természetesen mindennek feltétele, hogy az említett klienseket előfizetőként használjuk (Spotify: kb. 1 500 Ft/hónap, TIDAL: kb. 3 000 Ft/hónap, viszont pl. az internetrádió ingyenes), de feltételezhetően a legtöbb olvasónk ezekkel már tisztában van. Természetesen helyi hálózaton, számítógépen vagy NAS-on tárolt fájlokat is felismer a készülék.

Denon DNP-800NE hálózati zenelejátszó

A DNP-800NE által nyújtott átjárhatóság még nem merül ki ennyiben. A DCD-800NE lejátszóhoz hasonlóan ezúttal is kapunk előlapi USB portot, amely hordozható háttértárakról képes beolvasni akár veszteségmentes zenefájlokat. A beépített Texas Instruments PCM1795 DAC számára nem jelent kihívást még a DSD támogatás sem. Mindazonáltal, ha már rendelkezünk egy jól bevált (akár még nemesebb) DA konverterrel, akkor optikai kábellel csatlakoztatható ahhoz a DNP-800NE. A Denon HEOS támogatás által olyan extrákat is kapunk, mint az Alexa/Google Assistant vezérlés, valamint a többszobás (multiroom) hangrendszerbe való beillesztés lehetősége.

Denon DNP-800NE hálózati zenelejátszó belső

További hab a tortán, hogy a DNP-800NE nem csak fix, hanem variálható jelű hangkimenettel is rendelkezik, így előerősítőként is használhatjuk végerősítő vagy aktív hangfalpár mellé. Mindez kb. 160 000 Ft-ért vásárolható meg.

Denon DNP-800NE hálózati zenelejátszó

Küllem

A DNP-800NE pontosan arra az egységes, szigorúan Denon jellegű dizájnra épül, mint a 800NE sorozat többi tagja. Ezzel némán szónokolja egyfelől azt, hogy azonos gyártótól származó készülékláncban a helye, másfelől azt is, hogy garantálja a gyártótól megszokott minőségi szintet.

Denon 800-as széria

Az alumínium előlap közepére jól olvasható, méretes OLED kijelző került. A fizikai nyomógombok kiosztása, funkciója érthető, logikus. Egyeseknek jó hír lehet, hogy különálló potméterrel vezérelhető fejhallgató erősítő is része az extráknak. Így, ha semmink nincsen a lejátszón, internetelérésen és egy fülesen kívül, akkor is elkezdhetünk zenét hallgatni.

Denon DNP-800NE hálózati zenelejátszó belső

Használat közben

Érdekesség (nekünk tetszett), hogy a HEOS applikációból is pillanatok alatt úgymond felébreszthető az eszköz. Amennyiben pedig IR kábellel a PMA-800NE erősítőhöz csatlakoztatják, a mobil alkalmazásból az erősítő alapfunkciói is elérhetőek. Kevésbé tetszett, hogy a család többi tagjához hasonlóan ez a készülék is gyárilag beépített, nem moduláris tápkábellel érkezett.

Denon DNP-800NE hálózati zenelejátszó hátlap

Érdemes előre eldönteni, hogy a fixed/variable kimenetek közül melyiket választjuk hosszú távra. Ha előbbit használjuk, akkor nem fog működni a klienseken keresztül történő hangerő állítás, tehát csak az erősítő jelszint vezérlőjét lehet használni. Ha pedig szabad kezet adunk a PMA-800NE számára, akkor akár saját távvezérlőjével, ill. a HEOS applikáción belül is beállíthatjuk a szükséges szintet.

Denon DNP-800NE hálózati zenelejátszó távvezérlő

Az eszköz gyorsaságával, menürendszerével összességében nem volt gondunk. Értelemszerűen a vezérlő felületek gyártónként különbözőek, ezért eltartott 1-2 napig, amíg áttanulmányoztuk és megjegyeztük a HEOS fontosabb menüpontjait, de kis idő elteltével már otthonosan mozogtunk köztük.

Denon DNP-800NE hálózati zenelejátszó hátlap

Hangminőség

Mivel a DNP-800NE ugyanazt a DAC-ot használja, mint a DCD-800NE, nem okozott meglepetést, hogy azonos hangminőséget produkált. Természetesen a részletek mennyisége kis mértékben tisztult vagy mosódott attól függően, hogy milyen műsort (Spotify/FLAC stb.) használtunk. Tisztességes belépő/középkategóriás hangot nyújtott, ami kisebb rendszerekhez kifogástalan. Azt azonban nem árt tudni, hogy a tömörített jelfolyamok hibáit nem tussolja el. A mi rendszerünkön pl. a Seven Nation Army lábdobja jó dinamikával, de plasztikus árnyalással jelent meg. A Spotify összességében zavaros és mosott volt (ahhoz képest, amit ugyanezen a rendszeren korábban CD-ről kaptunk). Ha viszont AirPlay-t használtunk, máris egy fokkal tisztábbá vált az atmoszféra és jobban átjött a zene hangulata. A készülék tudása javát minőségi műsorral, minimum TIDAL használatával lehet kihozni, a gyengébb minőségű folyamoknál hangrendszertől és a felhasználó igényétől függően kisebb-nagyobb hiányérzet alakulhat ki.

Denon DNP-800NE hálózati zenelejátszó belső

Összességében kellemes, tiszta, dinamikus a DNP-800NE hangja. Mellőzi a bántó harsány részleteket és a túláradó basszust. A részleteket erőlködés és bizonytalanság nélkül ábrázolja, a pozícionálás és sztereó térábrázolás viszont (analóg RCA kimenet esetén) nem tartozik erősségei közé. Egy őszerinte optimálisnak vélt, kissé széles és egybefüggő hangmezőt biztosított rendszerünknek, amely arra kifogástalan volt, hogy a zenét ízlelgessük. Amikor pl. az előlapi USB-re csatlakoztatott merevlemezről elindítottuk a Buena Vista Social Club - Chan Chan c. számot, a vártnál jobb térszélességet és dinamikát kaptunk. Az intimebb részletekhez, jobban kidolgozott színpadhoz és dinamikához értelemszerűen magasabb szintű lejátszóra lett volna szükség, de az árát figyelembe véve nem éreztük kevésnek tudását.

Denon DNP-800NE hálózati zenelejátszó és PMA-800NE sztereó erősítő

Végszó

A Denon DNP-800NE ideális társ a PMA-800NE mellé. Aki ilyen kategóriájú készülékekből épít láncot és még nem kezdett el CD-t gyűjteni, annak érdemesebb hálózati lejátszót választania. Nem árt szem előtt tartani, hogy az eszköz tudásának hosszú távú kihasználásához egy TIDAL előfizetésre, vagy sok-sok nagyfelbontású zenefájlra is szükség lesz. Továbbá maximalista audiofil igényűeknek sem tanácsos többet várni a DNP-800NE-től ahhoz képest, amire valójában készült. Összességében kellemes hangú forráseszköz azoknak, akik kedvező ár/érték arányú rendszer vásárlásra törekednek.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.