Cyrus Stream Xa hálózati zenelejátszó teszt

2017. augusztus 29., kedd, 15:45

Cyrus Audio Cyrus hifi Cyrus audio hifi lejátszó zenelejátszó médialejátszó audio lejátszó hálózati lejátszó Cyrus teszt lejátszó teszt médialejátszó teszt zenelejátszó teszt Cyrus hifi teszt hálózati lejátszó teszt

Angolok... A kontinensen élő európai emberek szemében ők mindig kicsit fura szerzetek voltak. Érdekesen öltözködnek, tejet raknak a teájukba, furcsa dolgokat esznek reggelire, a kesztyűtartóba rakják a kormányt, és igen kellemetlen természetűvé tudnak válni némi ital után külföldön. A szálloda és vendéglátó iparral ellentétben, a cikksorozatunkban szereplő szigetországi vendégeink hangjának azonban nagyon is örülhetünk. A Cyrus termékei megéreztek Magyarországra, melynek első példányát, a Cyrus Stream Xa hálózati zenelejátszóját teszteltük.

Egy kis háttérinfó

A Cyrus nem csak attól különleges, hogy angol. A cég egy teljesen magántulajdonban lévő, Huntingdonban működő vállalkozás, akik már a '80-as évek elejétől igyekeznek kielégíteni az igényes hangzás szerelmeseinek minden elvárását. A kezdetek óta csak elsőrangú sztereó berendezések gyártása volt a fő profil, és ahogy több kisebb high end gyártó, a Cyrus sem kíván a jövőben többcsatornás "tucat" elektronikák gyártásába fogni. Igazán dicséretre méltó hozzáállás részükről, hogy ugyan a hasonló árszegmensben tevékenykedő vállalatok legnagyobb százaléka valahol Távol-Keleten gyártat, a Cyrus a teljes szervizt, tervezést, gyártást és a viszonteladók mindenre kiterjedő terméktámogatását is otthonról végzi. Ez napjainkban több mint bíztató információ.

E filozófia legfőbb okai között van, hogy a Cyrus mindig is innovatív egyedi ötleteiről és a valóban realisztikus hangreprodukció utáni megszállott törekvéseiről volt ismert. Ezt úgy kívánták elérni, hogy a lehető legjobb mérnökök és kutatók tudását összegyűjtve, és a vásárlói igényekre (és még azon túl) azonnal reagálva tudjanak valami igazán különlegest alkotni. Nyugodt szívvel kijelenthetünk: sikerült!

Cyrus Stream Xa hálózati zenelejátszó

A Cyrus stílus

Angliára mindig is jellemző volt egyfajta furcsa divat vagy inkább ízlésvilág, legyen szó az autóikról vagy akár az öltözködésükről. A Cyrus termékei is hasonlóan megosztó érzetet adnak. Nem szeretnének úgy kinézni, mint a többi hifi portéka. Ők mások. Talán az egyik legérdekesebb optikai jegyekkel rendelkező készülékcsalád, ami egyedisége ellenére mégis tökéletesen beilleszthető idegen környezetbe is, de valahogy mégis együtt néznek ki a legjobban. Érdemes megnézni például egy komplett Cyrus rack állványt. Különc és egyben zseniális. Bármilyen modern vagy akár klasszikus építésű szobában elképesztően jól mutat, és merőben eltér a megszokott hangrendszerek összeállításától.

Ahogy a kicsomagolást követően kézben tartjuk a fekete öntött alumínium házas Stream Xa-t, érdekes nyugalom uralkodik el rajtunk. Kellemes tapintású, masszív, igényes, rendkívül jól megépített minőségi készülék. A beüzemelést követően az előlapi világításokat látván kissé nosztalgikus érzés fogja el az embert. Egy modern ízig-vérig audiofil zenelejátszóról beszélünk, mégis kicsit úgy fest, mint egy 1984-es VW Golf 2 gyári fejegysége. Itt megjegyzendő, hogy minden Cyrus termék elérhető ezüst színben is, de valahogy az a színvilág nem került közel a szívünkhöz.

Cyrus Stream Xa hálózati zenelejátszó

A termékcsalád minden tagja megszólalásig hasonlít egymásra, néhány funkciógombtól eltekintve. Ugyanaz a szélesség, magasság, forma és arányaiban meghökkentő mélység (360 mm). Például egy CD/elő/végfok kombó, egy átlagos cipősdoboz méretével egyezik meg. Ez komoly előny lehet annál, akinek nincs egy külön rack szekrénye csak erre a célra, de mégis első osztályú hangminőségre vágyik, amit egy hasonló méretű mikro/mini hifi összeállítás vélhetően nem lenne képes előállítani.

Cyrus Stream Xa hálózati zenelejátszó hátlap

A Stream Xa hátlapján megtaláljuk a szokásosnak mondható digitális bemeneteket, név szerint két optikai, három koaxiális, egy USB (nem DAC), és egy Ethernet portot, valamint egy digitális és két analóg (RCA) kimenetet. Itt úgy éreztük, hogy egy szimmetrikus XLR kimenetnek lehetne létjogosultsága. Érdekes jelenség még a hátlapon található MC BUS ki- és bemenet mellyel a többi Cyrus egységgel tud kommunikálni, illetve az IEC tápcsatlakozás melletti PSX-R port. A Cyrus PSX-R tápegység közel 300 000 Ft-al dobja meg a rendszerünk árát, cserébe hatékony teljesítmény növekedést, még pontosabb tisztább és részletgazdagabb hangot ígér a gyártó.

Cyrus Cadence App

A Stream Xa előlapján minden fontos funkcióválasztó gombot megtalálunk, ami szükséges lehet, hiszen nem magától értetődő, hogy már rendelkezésre áll egy egyéb Cyrus készüléket vezérlő távirányító, ugyanis a Stream Xa csomagolása sajnos nem tartalmaz ilyen extrát. Ennek hiányát csak addig érezzük, amíg sikerül a hálózathoz kapcsolódni, majd telefonunkra/tabletünkre letölteni a Cyrus Cadence applikációt. (ez gyenge hálózat esetén kellemetlen perceket tud okozni). Ezen folyamatokban segítségünkre van egy mellékelt CD is illetve, egy egyszerűsített használati útmutató. Innen kezdve már gyerekjáték a használat. A zölden világító messziről is aránylag jól látható kijelzőn mindent nyomon tudunk követni, de a kezünkben lévő mobil eszköznek hála erre nincs szükség. A Cadence Mobile App-ről elérjük az összes perifériát, a közel 100 000 internetrádiót, és a beépített TIDAL kliens valamelyest leegyszerűsített felületét is. Itt némi hiányérzetünk támad a többi Streaming szolgáltató után, ami napjainkban már igen széles választékban elérhető, és akad köztük a Tidal bitrátáját meghaladó, minőségi felület is. Talán a későbbi firmware frissítések alkalmával ez bővül majd.

Cyrus Stream Xa hálózati zenelejátszó

A legendás hangok

Nagy várakozással álltunk neki a Cyrus Stream Xa beüzemelésének. A kis zölden világító többsoros kijelző közli velünk tesztalanyunk nevét (ha netán elfelejtettük volna) majd végigfut egy "bemelegítő" skála, és már várja is az utasítást. Ettől a pillanattól kezdve a Cadence Mobile App is kapcsolatba tud lépni a készülékkel, tehát elfoglalhatjuk helyünket a fotelben és indulhat az előadás. Tesztzenéinket NAS-ról, pendrive-ról valamint beépített Tidal kliensről játszottuk le, illetve később több nagyon jó minőségű net rádióba is belefüleltünk, valamint Spotify és filmes tartalmakat is rászabadítottunk optikai kábelen egy TV-ről. Nativ DSD fájlokat sajnos nem, de minden más anyagot gond nélkül fel tud dolgozni 24 bit/192 kHz-ig a beépített DAC.

Cyrus Stream Xa hálózati zenelejátszó belső

Kellemetlen és stabil, korábban nem tapasztalt jelenség volt működés közben, hogy a lejátszó, vezeték nélküli hálózatot használva többször is elveszítette a kapcsolatot a táblagépen/telefonon futó vezérlő applikációval, melyet minden alkalommal újra kellett indítani a megfelelő működéshez. Ez vélhetően helyi jellegzetesség, és remélhetőleg stabilabb, erősebb hálózatnál ez a probléma megszűnik.

Használat alatt a Stream Xa felváltva szolgáltatta az impulzusokat Emotiva, NAD, és a Cyrus DAC8 integrált erősítőre, melyről egy következő cikkünkben számolunk be részletesebben.

Nem kellett sok idő meghallani azt, ami miatt olyan sok audiofil rajongó, kedveli a Cyrust.

Cyrus Stream Xa hálózati zenelejátszó belső

Szokásunkhoz híven, az akusztikus muzsikákat részesítettük előnyben tesztünk során, elvégre a készülék igazi tudását ott tudja megmutatni. Dominic Miller - Fourth Wall albuma elképesztő részletességgel és tisztasággal áradt a hangfalakból. Újra és újra lejátszottuk válogatás nélkül a számokat, és vélhetően a gondos tervezői munkának hála, házon belül a Cyrus DAC8 erősítővel teljesedett ki leginkább a Stream Xa tudása. Ugyan a NAD és az Emotiva is több erőtartalékkal rendelkezett, mégis itt éreztük az előadást egy tökéletesen összeálló egésznek. Nem tett hozzá semmit, nem színezett, transzparens, légies, dinamikus, de a végletekig kontrollált feszes meleg hangot kaptunk. A sztereó tér valóban több dimenziós, jazz és nagyzenekari felvételeken pontosan behatárolhatóak voltak a hangszerek. A dobok és basszusok gyorsak, és energikusak voltak, kellően mélyre mentek, de sosem túloztak. A magas frekvenciák példaértékűen, kellemesen és élethűen adták vissza pl. Oscar Peterson Trio - You Look Good to Me számában a triangulum csengését és a dobseprű lassú táncát a bőrön.

Chris Rea - Let’s Dance című klasszikusa valóban táncra hívta a hallgatót. A felvétel dögös, energikus és rendkívüli részletességű atmoszférát teremtett a szobában, melynek méltó megkoronázása a legenda tökéletesen pozícionált érces tiszta hangja volt.

Az énekhangok vizsgálatában Sara K. vagy Diana Krall mindig nagy segítségünkre van. A Cyrus ezen a téren is remekül teljesített. Aki szereti a domináns uralkodó középfrekvenciákat annak rossz hírrel kell szolgálnunk: a Stream Xa nem engedi az arcunkba kiabálni a művésznőket. Precízen és tökéletes pontossággal helyezte el a térben az énekest, és éppen annyit kaptunk a hangjukból amennyit akkor kapnánk, ha valóban ott énekelnének előttünk.

Cyrus Stream Xa hálózati zenelejátszó belső

Az elektronikus zene nagy öregjei sem véletlenül áldoztak annyi időt és energiát a stúdióban a tökéletes hangzás oltárán a Yello albumok elkészítésekor. A Stream Xa előadásában az ember nem bírja ki, hogy a Toy album lejátszásánál ne nyúljon önkéntelen is a távirányítóhoz. A hangerőt emelve az egyetlen dolog, ami változott az a kanapé erősödő remegése. Tökéletes hangkép, élénkülő részletek és a szoba minden szegletét betöltő elektronikus hangorgia vette körbe a hallgatót. Egyszerűen nem tudtunk belekötni a Cyrus hangjába, ha valóban egy hozzáillő erősítővel és hangsugárzóval tiszteltük meg.

Cyrus Stream Xa hálózati zenelejátszó

Összegzés

Sajnos nem állt módunkban kipróbálni a PSX-R tápegységgel a Stream Xa-t de nélküle is igazi audiofil csemege, ami joggal érdemelt ki több rangos elismerést a szakmában. Az angol vállalat filozófiája, miszerint megszállottan hajszolják a valódi hangok realisztikus reprodukcióját, szerintünk teljesen helytálló. A Cyrus Stream Xa egy nagyon jó hangú, átlagon felüli ár/érték arányú hálózati zenelejátszó melyet bátran ajánlunk meglévő Cyrus rendszer tagjaként, vagy akár különálló komponensként is. A különc, kompakt formavilág nem fog mindenkinek tetszeni, de nálunk üde színfoltja volt a hétköznapoknak és kíváncsian várjuk a család többi tagját is egy alapos tesztre.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.