Cayin CS-55CD csöves CD-lejátszó teszt

2021. szeptember 22., szerda, 13:45

Cayin audio hifi lejátszó CD-lejátszó lejátszó teszt CD-játszó teszt CD-lejátszó teszt Cayin CD-lejátszó csöves CD-játszó csöves CD-lejátszó

A Cayin szerencsénkre azon távol-keleti gyártók közé tartozik, akik a klasszikus értékrendeket képviselik. Repertoárjuk elég nagy, és bőven belefér a rengeteg audiofil és high end csöves erősítő mellett a CD-játszó is, amit fizikai jelforrásként a mai napig a legtöbben hallgatnak, az újra divatos analóg lemezjátszók mellett. Engedjék meg, hogy bemutassuk a gyártó CS-55CD ezüstlemezpörgetőjét, ami tulajdonképpen ritka kincsnek számíthat a mai világban!

Cayin CS-55CD csöves CD-lejátszóCayin CS-55CD csöves CD-lejátszóCayin CS-55CD csöves CD-lejátszóCayin CS-55CD csöves CD-lejátszóCayin CS-55CD csöves CD-lejátszóCayin CS-55CD csöves CD-lejátszóCayin CS-55CD csöves CD-lejátszóCayin CS-55CD csöves CD-lejátszó hátlapCayin CS-55CD csöves CD-lejátszó csatlakozókCayin CS-55CD csöves CD-lejátszó digitális csatlakozókCayin CS-55CD csöves CD-lejátszóCayin CS-55CD csöves CD-lejátszóCayin CS-55CD csöves CD-lejátszó

Klasszikus utakon járva

A Cayin német eredetű, de mindig is kínai fennhatóság alatt készítette termékeit, ami manapság már egyáltalán nem hat degradálónak. A sort nagyágyúként maga Mark Levinson kezdte a Red Rose Music márkával, aki már akkor kifejtette, hogy mindennek az oka roppant egyszerű. Olcsóbb a munkaerő, mint például Amerikában, így a zeneszeretők a high endhez olcsóbban jutnak, mintha azt az anyaországban gyártották volna. Azóta egy kicsit átrendeződtek az erőviszonyok, így az eredendően Kínában született cégeknek is teljes létjogosultságuk van az audiofil szegmensben. A Cayin körülbelül 100 típust gyárt jelenleg, de még a legolcsóbb is ennek a kategóriának az alját súrolja.

Cayin CS-55CD csöves CD-lejátszó digitális csatlakozók

Nincs ez másképp a CS-55CD CD-játszójuk esetében sem, ami a CD-11T-vel karöltve, bő félmillió forintért próbálja kimaxolni az általa vállalt szintet, és a cég sikertörténetét elnézve ez jó eséllyel sikerülhet is nekik. A két készülék közötti lényegbeli eltérés az, hogy a tesztalanyunk beépített USB DAC-kal is rendelkezik, így téve univerzálisabbá és divatosabbá önmagát.

Cayin CS-55CD csöves CD-lejátszó

Már a méreteit tekintve sem az átlagos hifi komponensével van dolgunk, hiszen a szélessége kisebb a megszokottnál, ám még nem midi, így tulajdonképpen csak a tetszetős, de a legtöbb esetben csak látványmegoldást kerülték el. A fekete vagy ezüst színben megvásárolható lejátszó háza teljes egészében fém, aminek köszönhető a kisebb test ellenére a 6 kg-os tömeg. A lemezfiók balra került, tőle jobbra pedig egy informatív, és távolról is jól olvasható kijelző van, ami alatt találjuk a többfunkciós kezelőszerveket, az üzembehelyező gomb pedig ezek között foglal helyet. Sajnáljuk, hogy fejhallgató kimenetet nem találunk rajta, de ez is biztosan okkal történt, és nem spórolás eredménye. Hátul remek minőségű csatlakozók fogadnak, ráadásul a sztereó RCA mellett optikai és koaxiális is, tehát a CS-55CD futóműként is használható. A tápkábel természetesen cserélhető, a mellékelt távirányító roppant ízléses, tömör alumíniumból készült, és vezérelhető vele más termék is a gyártó repertoárjából.

Cayin CS-55CD csöves CD-lejátszó hátlap

Itt kell megemlítenünk a már szóba került nagysebességű USB 2.0 bemenetet is, amire laptopot, asztali PC-t, tabletet, telefont köthetünk, a hozzá tartozó Burr-Brown PCM5101 típusú D/A átalakító pedig képes a legmagasabb felbontású, tehát 32 bit/384 kHz-es zenefájlokat is kezelni. A lejátszó mechanikája a speciálisan csillapított, Cayin által tervezett mini alvázban található, így sikerült jelentősen csökkenteni a jittert, aminek a zeneiség terén valóban nagy szerepe van.  Az analóg kimeneti fokozatban gondosan megválogatott 12AU7 csövet használnak, aminek a lényege az, hogy a digitális médiumot analógosabbá tegye, selymesebbé, simulékonyabbá alakítva a karakterét. A Cayin még egy túlméretezett toroid transzformátort is bevetett, ami alacsony zajszintet eredményez, továbbá külön tekercseket alkalmaztak a digitális és analóg áramkörökhöz. A gyártó mérnökei ezt a modellt a CS, MA és LA sorozatú erősítőkkel együtt fejlesztették ki, képes HDCD-k kezelésére, az alkalmazott lézerfej Sony KSM213 típusú, ami hosszú élettartamú és roppant pontos kiolvasást nyújt.

Cayin CS-55CD csöves CD-lejátszó

A Cayin CD-játszóját Parasound elő és végfokunkkal hallgattuk meg először, majd jött a cég CS-55A csöves integrált erősítője is, ha már egyszer vele együtt történt a fejlesztés. A hangfalak mindkét esetben Focal és Audio Solutions voltak a felső-közép kategóriából, kábelek terén pedig a QED és Nordost gyártmányait használtuk.

Cayin CS-55CD csöves CD-lejátszó CS-55A csöves erősítő

Határozottság, pontosság, zeneiség, mindez hosszú távon

A meghallgatást természetesen hosszas bejáratás előzte meg, amikor IsoTek lemezt pörgettünk sokszor egymás után, és már közben valamit észrevettünk. A kiolvasó fej tényleg nem viccel, nagyon határozottan végezte a dolgát, a csöves kimenettel és a DAC-kal együtt pedig olyan erőt produkált, amire nem lehetett nem odafigyelni. Mindezek mellé jött az, hogy eddig nem hallott, vagy inkább fogalmazzunk úgy, hogy nekünk fel nem tűnő részleteket jelenítetett meg. Nocsak, ilyen hangok is vannak a korongon? Igen, bőven, de a CS-55CD mégsem azzal szeretne közel férkőzni a szívünkhöz, hogy matekórát tart, hanem a zeneiségével, így ezek a részletek ugyan minden esetben előjöttek, de mindezt bevonta a gördülékeny előadásába.

Cayin CS-55CD csöves CD-lejátszó csatlakozók

Nagyfelbontású a DAC-ja, de mégsem azt a szintet képviseli, mint a hasonló kategóriájú, szomszéd nemzetben készült versenytársai, akiknek többnyire a brillírozáson és némi magamutogatáson van a hangsúly. A Cayin zenél, és mindezt őszintén, lelkesen, nagyon dominánsan, de mindenekelőtt magától értetődően teszi. Nagyon könnyű megbarátkozni a karakterével, aminek a gyökerei egyébként a 2000-es évek második felében keresendőek, gondoljunk csak a HDCD dekódolásra, de az egészet sikerült tovább gondolni. A csöves megoldással is találkoztunk már akkoriban, de még vegyült némi karccal, aminek most nyoma sincs. Nagyon jó érzés, amikor egy ilyen kategóriájú készülék be tud vonni a muzsikába, és ott is tud tartani. Bőven van benne tartalék ahhoz, hogy komolyabb, vagy komorabb zenéket is bensőségesen tálaljon, így akár Bartók virtuozitása és kiszámíthatatlansága volt a terítéken, akár a Helloween legújabb albuma, ugyanolyan gondossággal és lelkesedéssel állt a munkához. Nem válogatott. Szeretnénk valamit kiemelni a műfajok és előadók közül, amelyek megfordultak lemezen a hosszú órák alatt, de elég nehéz bárki mellett letenni a voksunkat.

Cayin CS-55CD csöves CD-lejátszó

Ennek ellenére mindenképpen kiemeljük a valódi hangszeres műfajokat, hiszen ezek szokták okozni a legnagyobb kihívást, ugyanakkor legnagyobb élvezeti faktort is garantálják. Írhatnánk azt is, hogy a készüléknek háromdimenziós képalkotása van, mert ez a kifejezés annyira divatos mostanában, de nem tesszük, mert nem így van. A zene marad a két hangfal között és körül, de nem produkálja magát. A Cayin CD-játszója előad, prezentál, játszik nekünk, de nem játszik velünk. Nem vállalja túl magát, amire nincs is szükség, a hagyományos úton halad, de mindazt letisztítja, folyamatossá teszi, nincsenek kátyúk, vagy fekvőrendőrök. Enyhén a mélyebb tónus dominál, ami által megnő a hallgatási idő, tehát tényleg azok kedvében szeretnének járni, akik hátradőlve akarják meghallgatni kedvenc albumukat, esetleg albumaikat, ugyanis pár óra gyorsan elrepül vele. Így a Dire Straits albumát követte Mike Oldfield Amarok-ja, ahol szintén bemutathatta azt a tudását, hogy a hirtelen hangulatváltás nem okoz neki problémát, valamint azt, hogy a temérdek információ nem megy az agyunkra. Jazzen a dobos brillírozását nagyon szerette, ráadásul akkor inkább, amikor a játékos a díszítésekkel színesítette a dalt, nem pedig a szólójával pihentette a többi zenészt. Persze nagybőgőn hozta a húrok rezdüléseit, amelyek nagyon szépen csengtek le, a bekapcsolódó zongora pedig a természet színeit öltötte magára. Igen, ez a készülék nem színez, tulajdonképpen analógosan nyúl a dalokhoz, megfelelő felvétellel akár össze is lehet téveszteni egy analóg lejátszó hangjával, ami egyáltalán nem várható el félmillió forintért.

Cayin CS-55CD csöves CD-lejátszó

Az USB DAC esetében kicsit lazult a hangkép, több szellőt kaptunk, de a digitális íz itt sem jött elő. Nem volt ugyanolyan markáns és karakteres, mint az ezüstlemezekkel, de a hosszú távú zenehallgatást itt is lazán kínálta, ezüst tálcán, mi pedig ezzel a lehetőséggel éltünk. Ebben az esetben ez az opció tehát nem csupán valami odabiggyesztett dolog, hogy a mai kor vívmányainak is megfeleljen a készülék, hanem valóban teljes értékű, és jó minőségű alternatívát kínál azoknak, akik PC-ről is szeretik hallgatni a kedvenceiket.

Cayin CS-55CD csöves CD-lejátszó

A Cayin CS-55CD a minőségét odadörgöli más gyártók orra alá

A Cayin CS-55CD CD-lejátszó egyértelműen jól sikerült darab. Már a megépítési minősége is megfelel a kategóriájának, a muzikalitása pedig főleg. Nem esünk túlzásba, ha azt állítjuk, hogy túlszárnyalja azt, de inkább maradjunk annyiban, hogy stabil szereplőjévé teszi. Erőteljes, sodró lendületű és dinamikus az előadása, viszont nem kapkod, hiszen a magabiztossága miatt nincs szüksége rá. Nagyon aprólékos ugyan, de a részleteket nem engedi elszabadulni, önálló életre kelni, és a magastartománya sincs túltolva, pedig a DAC lehetővé tenné azt is. Remek kombinációt hoztak létre a beépített cső segítségével, aminek nagy szerepe van ebben, ahogyan a klasszikus kiolvasó fejnek is. Nincs is más dolgunk így, a tesztünk végén, mint szívből ajánlani mindenkinek, akinek nagy a CD gyűjteménye, de a PC-s zenehallgatással is kacérkodik, mert ez a modell mindkét téren nagyot alkot. Úgy látszik, ezt a lejátszót zeneszeretők alkották, zeneszeretőknek.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.