Cardas Iridium hangkar kábel teszt

Felsőbb kategória

2019. augusztus 28., szerda, 06:05

Cardas audio hifi lemezjátszó kábel hangkar hangkarkábel Cardas Audio hangkar kábel kábel teszt hangkar kábel teszt Cardas kábel teszt

A Cardas Audio neve világszerte ismert, holott amerikai mértékkel mérve kis családi vállalkozásról van szó, egyenesen Oregonból. A piac változásait és a vinyl lemezek iránt mutatkozó egyre nagyobb keresletet felismerve, ezek  hallgatásához szánt kiegészítőkkel, kábelekkel bővítették kínálatukat. Közülük most az Iridium nevű, JIS csatlakozós külső karkábelt próbáltuk ki.

Cardas Iridium hangkar kábelCardas Iridium hangkar kábelCardas Iridium hangkar kábelCardas Iridium hangkar kábelCardas Iridium hangkar kábel

Bevezető

A Cardas Iridium karkábel ugyanazokból az anyagokból készül, mint RCA vagy DIN testvérei ugyanezen szériában. Vezetői Litze elvet követő, extrém tisztaságú OFHC rézből készülnek, átmérőjük 24,5 AWG és összesen 4 található benne. Egyik végén szabványos JIS dugót találunk a lemezjátszóhoz való csatlakoztatás céljából, míg másik végén aranyozott RCA és földeléshez szükséges villás végeket. Színe szürke és kellően rugalmas, tapintása puha, viszont a gyártó szerint ellenálló és rugalmas is - utóbbit inkább nem próbáltuk ki tesztünk során. A Litze vezetőt tartalmazó szériák közül az Iridium képviseli a belépő szintet a Cardas-nál, ugyanakkor képességei - és ára - messze nem a belépő kategóriába sorolják.

Külseje megtévesztő lehet, mivel sötétszürke köpenye szerény benyomást kelt, végződései sem kaptak (a gyártó emblematikus csigaházát leszámítva) egzotikus színezést/jelölést. A kézzel forrasztott fémházas RCA dugók érintkező felülete ródium bevonatú és mint a cég számos más terméke esetében, Cardas rézből készültek. Az Iridium standard kiszerelésben S-DIN-E (egyenes) phono dugóval szerelve érkezik, de minimális felárért kérhető 90 fokos verzióval is.  Mi az 1,5 méter hosszú kiadást (kb. 95 000 Ft) próbáltuk ki, de 0,5-től akár 3-5 méterig is lehet más, értelemszerűen eltérő összegbe kerülő opciókat is választani.

Cardas Iridium hangkar kábel

Tesztkörnyezet és tesztzenék

A teszt előtt bő 40-50 órán keresztül járattuk a Cardas Iritiumot, hogy a végleges - vagy ahhoz közeli - hangját hallhassuk. Láncunkba került egy Roksan Radius 7 lemezjátszó Nima hangkarral és Corus2 hangszedővel, egy Naim StageLine MM phono, egy Naim Supernait2 erősítő valamint Monitor Audio Silver 500 hangsugárzók, természetesen további minőségi kábelek felhasználásával. Hogy némi kontrasztot kapjunk és megérezzük az ár miatt indokolt minőségi különbséget a Roksan saját karkábelével hasonlítottuk össze a Cardas-t. Zenék tekintetében arra törekedtünk, hogy többféle stílussal is kipróbáljuk, így meghallgattuk Mike Oldfield - Return To Ommadawn lemezét, Pink Floyd - Wish You Were Here-jét, Dire Straits - Love over Gold lemezét, valamint Dream Theater - Octavarium című művét is. Került továbbá némi klasszikus zene is a repertoárba Muszorgszkij-tól, valamint a DALI aktuális tesztlemezét is meghallgattuk ebben az összehasonlításban.

Cardas Iridium hangkar kábel

Meghallgatás

Mike Oldfield lemezével kezdtünk, előbb a Roksan, majd a Cardas kábelt használva. Utóbbi bekötését követően azonnal feltűnt a megnövekedett tér és tisztaság, különösen a felső-közép tartományban, mintha egy lepel eltűnt volna a hangsugárzók elől. A basszus is feszesebbé, talán kicsivel még megfogottabbá vált. Az akusztikus hangszerek - melyek többnyire a középtartományban szólalnak meg - új életre keltek és megmutatták addig elfedett részleteiket is. A magashangok tekintetében sem lehetett hiányérzetünk, a mennyiségen túlmenően azonban fontos, hogy kerekebbé, selymesebbé váltak a magas frekvenciák - elégedetten léptünk tovább a következő hallgatnivalóra.

A Pink Floyd remeke megmutatta milyen remek basszusokat képes produkálni láncunk az Iridium-mal. Ismét az akusztikus hangszerek - különösen a gitárok megszólalásában fedezhettünk fel markáns különbségeket, természetesen az Iridium javára. A térben minden a helyén szólalt meg, az addig zavaró enyhe fedettség is eltűnt a hangból.

A Dream Theater lemezéről a címadó, Octavarium című, több tételes, 24 perc hosszúságú művet hallgattuk meg mindkét kábellel. Az Iridium itt is jótékony hatással volt a hang gyakorlatilag minden tulajdonságára, kiemelten a szintetizátorok digitális éleit simította el kissé, így jóval természetesebb érzést hozott, mint párja.

A további lemezek meghallgatása erősítette eddigi tapasztalatainkat: a Cardas Iridium kábel minden esetben gyakorlatilag egy szinttel megemelte a teljes hangzást.

Cardas Iridium hangkar kábel

Összegzés

A Cardas Iridium hangkar kábel tesztünk során bizonyította, hogy akár egyetlen kábel cseréje is hozhat minőségi ugrást - ahogy esést is, ha nem ügyelünk kellőképpen minőségére. Az Iridium erős mezőnyben versenyez, hiszen több nagy, neves gyártó is sokféle karkábelt készít ebben az árkategóriában. Ugyanakkor talán a leglényegesebb, hogy csak olyan rendszerben élvezhetjük egy ilyen kategóriájú kábel előnyeit, amiben a további komponensek is magasabb kategóriát képviselnek. Kisebb, egyszerűbb rendszerekben a változás nagy valószínűséggel nem lesz ilyen átütő, hiszen a komponensek is ki kell, hogy szolgálják a kábel képességeit. Véleményünk szerint valahol 1-2 millió forintos komplett rendszerérték esetén válik nélkülözhetetlenné egy ilyen kategóriájú kábel - és akkor az Iridium is megmutatja igazi képességeit.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.