Cambridge Audio CXU Blu-ray lejátszó teszt

2016. január 5., kedd, 09:30

Cambridge Audio audio hifi házimozi lejátszó 3D Blu-ray CA lejátszó CA CXU lejátszó teszt Blu-ray lejátszó Cambridge Audio lejátszó Blu-ray lejátszó teszt

A Cambridge Audio tavaly ősszel mutatta be jelenlegi legfrissebb, CX elnevezésű készülékcsaládját, ebből származik mai tesztünk főszereplője a CXU univerzális Blu-ray lejátszó.

Cambridge Audio CXU Blu-ray lejátszóCambridge Audio CXU Blu-ray lejátszóCambridge Audio CXU Blu-ray lejátszóCambridge Audio CXU Blu-ray lejátszóCambridge Audio CXU Blu-ray lejátszó távvezérlővelCambridge Audio CXU Blu-ray lejátszóCambridge Audio CXU Blu-ray lejátszóCambridge Audio CXU Blu-ray lejátszó hátlapCambridge Audio CXU Blu-ray lejátszó hátlapi csatlakozókCambridge Audio CXU Blu-ray lejátszó audio csatlakozókCambridge Audio CXU Blu-ray lejátszó belsőCambridge Audio CXU Blu-ray lejátszó menüCambridge Audio CXU Blu-ray lejátszó Setup menüCambridge Audio CXU Blu-ray lejátszó HDMI setup menüCambridge Audio CXU Blu-ray lejátszó hangfal setup menüCambridge Audio CXU Blu-ray lejátszó és CXR120 házimozi erősítőCambridge Audio CXU Blu-ray lejátszó és CXR120 házimozi erősítőCambridge Audio CXU Blu-ray lejátszó és CXR120 házimozi erősítő

A megújulás erőteljesen érintette a készülékek külső megjelenését is, az aktuális CX formaterv szerint, a lejátszó aljának egy része, mintegy az előlap tokája, arasznyi darabon egy lábat képez, ezáltal a sarkai szinte lebegnek a polc felett. Alig mozdítható, annyira jól tapad, nem csúszik el egy kábel csatlakoztatásakor, vagy előlapi gomb erőteljes megnyomásától. Magától értetődően, a lemezkiolvasás pontosságára, összességében a hangminőségre is jó hatást gyakorol a megnövelt stabilitás.

Cambridge Audio CXU Blu-ray lejátszó

A vastag szálcsiszolt alumínium előlap közepét elfoglaló, tekintélyes méretű, fekete műanyag lap láttán nagyobb kijelzőre számítottunk, de az nem nyújt többet az átlagnál: 10 karakteres pontmátrix, fölötte seregnyi felirat és formátumlogó. Abban tévedtünk, hogy kihagytuk a számításból a lemeztálcát, ami kisajátítja ennek a fényes felületnek a felső 40-45 százalékát. A fiók a kategóriához méltóan csendesen, csaknem rezzenéstelenül siklik előre és hátra, a lemezek beolvasásával nem sokat vacakol, ha ez megtörtént, utána sem hallható üzemi zaj. A lejátszható lemezek típusai a következők: 3D Blu-ray, 2D Blu-ray, DVD, DVD-A, SACD, AVCHD, HDCD, tehát mindent visz, ami manapság az ember kezébe kerül, általunk írottakat is..

Cambridge Audio CXU Blu-ray lejátszó

Csatlakozók tekintetében fejedelmi a kínálat: kettős HDMI 1.4a kimenet, mindkettő ARC-képes, szintén 2 darab HDMI bemenet, az előlapi MHL (Mobile High definition Link) funkcióval, 3 db USB bemenet, (1 elöl, 2 hátul), digitális koaxiális és optikai be- és kimenetek, 7.1 analóg kimenet, külön sztereó RCA páros, még az RS-232C is aranyozott, az Ethernet viszont nem kapott ebből a szép fényes és sárga bevonatból.

Cambridge Audio CXU Blu-ray lejátszó hátlap

A belvilágról szerzett információink szerint az elődmodellekben dolgozó Marvell Qdeo helyére, Darbee képfeldolgozó processzor került, amiről már írtunk a különálló (DVP 5000) egységet bemutató cikkünkben. Itt mindazokat a funkciókat megkapjuk, a nekünk legjobban tetsző állás (0-120 %) kiválasztásában demó mód segít. Fontos megjegyezni, hogy a második HDMI kimenetre csatlakoztatott képmegjelenítő nem részesül a "megbűvölt" jelből, a Darbee Visual Presence csak az egyes számúval hajlandó kooperálni. A menüben a kép (fényerő, kontraszt, zajcsökkentés, színegyensúly) alapbeállításait finomhangolhatjuk, méghozzá külön, mindkét HDMI kimenetre. Ezekből 3-3 tárolható a lejátszó memóriájában. Ide tartozik a beérkező 1080p képanyag 4K-ra felskálázásának képessége. A HDMI bemeneteket is tekintve, a CXU más, egyszerűbb készülékek video processzoraként is bevethető, bár sok értelmét, hasznát nem látjuk, hiszen önmaga lejátszik bármit.

Cambridge Audio CXU Blu-ray lejátszó Setup menü

Köztudott, hogy a Cambridge Audio gárdája, tulajdonosoktól a tervezőmérnökökön át az egyszerű alkalmazottakig, mind elkötelezett zenebarátok, jó részük játszik valamilyen hangszeren. Ebből egyenesen következik, hogy a kezeik alól kikerülő készülékek hangminőségére nagy súlyt fektetnek. A korábbi lejátszókból már megismert Wolfson WM8740 192 kHz/24 bit DAC dolgozik a CXU-ban, méghozzá változatlanul 5 db. Cambridge Audio fejlesztés, ATF (Adaptive Time Filtering) audio felskálázás is szerepel a szolgáltatások között, ez szintén az előbb említett 192 kHz/24 bit szintig lehetséges. A beépített dekóder a MediaTek MTK8580 típusa, kezeli a H.264/MPEG-2/AVC/VC-1 videókat és az audio formátumokat Dolby TrueHD-ig és DTS-HD Master Audióig.

Cambridge Audio CXU Blu-ray lejátszó belső

A CXU alkalmazható előerősítő helyett, ha végfokokat csatlakoztatunk a 7.1 kimenetekhez, a menüben mutatós grafikával könnyítve konfigurálható az ekképpen összeállított rendszer.

Cambridge Audio CXU Blu-ray lejátszó audio csatlakozók

Régi Cambridge Audio hagyomány a mellékelt USB kábeles foglalat a WiFi vevőegység számára, ami abból a szempontból egyértelműen előnyös, hogy azon a körön belül, amit a vezeték enged, megkereshetjük a legstabilabb vételt biztosító pozíciót. Egyesek negatívumként értékelhetik, amiben van némi igazság, hiszen szinte az összes ma kapható TV, AV erősítő és Blu-ray lejátszó a belsejében hordozza a vezeték nélküli kapcsolathoz szükséges elektronikát, maximum az antenna lóg ki a hátlapból. Valamint az is tény, hogy amennyiben lehetséges, feltétlenül érdemes Ethernet kábellel kapcsolódni a routerhez, UPnP/DLNA szerverhez NAS-hoz.

Hálózatos képességekben is erős a CXU, erre minden gyártó kénytelen nagy súlyt fektetni, a felhasználói igények megkövetelik. Mi jobban szeretjük a hanglemezboltokban kapható optikai adathordozókat, azok közül is az audiofil kiadványokat. A lejátszó tesztelése és általános használata során ilyenekkel vallattuk a lejátszási tudományát, konkrétan a hangminőségét.                          

A Pure audio mód kikapcsolja a video áramköröket és a kijelzőt, aminek elméletileg pozitív hatása van a hangminőségre.

Cambridge Audio CXU Blu-ray lejátszó és CXR120 házimozi erősítő

A tesztelésben közreműködő készülékek és kiegészítők a következők voltak: Cambridge Audio CXR120 házimozi erősítő, Norma Revo IPA-140 sztereó erősítő, Sonus faber Chameleon hangfalszett, ELAC SUB 2090 mélynyomó, Nordost Heimdall 2 hangszóró- és interkonnekt kábelek, HiDiamond Diamond 3 táp-, AudioQuest Wolf szubkábel, Qbase elosztó.

Rendhagyó módon egy apró kritikai észrevétellel kezdünk: hiányoltuk a mobilkészülékre letölthető alkalmazást, ami manapság már egyes kávéfőzőkhöz is rendelkezésre áll, biztosítva az infravörös kapcsolat nélküli távvezérelhetőséget és még egyebeket. Ez a gyártó, a Cambridge Audio sara, viszont némi keresgéléssel bárki talál olyan applikációt, amivel remekül kezelhető a CXU. A mellékelt távirányító kivitele - alumínium ház - rendben van, kiegészítve dedikált bemenetválasztó gombokkal és hosszabb idejű világítással megközelítené a tökéletest, de így sem vészes.

Cambridge Audio CXU Blu-ray lejátszó távvezérlővel

A CXU képminőségéről ez - mármint a tökéletest megközelítő - elmondható, belekötni nem tudtunk. Vesszőparipánk, a sötét területek, jelenetek részletessége is kiváló, persze olyan képmegjelenítő is kell hozzá, ami ebben élenjár, például SIM2 vagy Runco projektor, nem utolsósorban a mi Panasonic plazmatévénk. A részletesség nyilván nem csak árnyékban, hanem vakító napfényben is nélkülözhetetlen, ebben szintén remekelt a CXU. Nehogy félreértse valaki, hozzátesszük, a filmek jeleneteire gondolunk, nem a nézési körülményekre. Ezt sok éve gyötört Blu-ray lemezünk, a Casino Royale ismert képsoraival teszteltük. A Montenegró erdején keresztülrobogó vonat és környéke, valamint a főszereplő és fő ellensége szmokingjának részletei a kártyacsata közben.

Hangzásában minden pozitívumot megtaláltunk, amitől igazán lenyűgözővé válik egy film, vagy koncert. Élményszámba ment a körénk és fölénk rajzolt tér egységessége és részletessége, a centersugárzóból érkező kristálytiszta beszéd és ének. Zeneiségét már ekkor megcsillantotta a CXU, és csak később, a "sztereózás" során fogalmazódott meg bennünk, hogy a CXR120 nem tudja kihozni belőle a maximumot, ahogy a Chameleon hangfalakból sem.

Cambridge Audio CXU Blu-ray lejátszó HDMI setup menü

A Darbee léte és szükségessége megosztja a filmkedvelőket, mi sem tudtunk határozott álláspontot kialakítani. Azt talán senki nem vitatja, hogy egy feladatát maradéktalanul elvégző Blu-ray lejátszó minden létező információt kiolvas a lemezről és azt a HDMI kimenetére továbbítja. A Darbee - és ezt nem bántó szándékkal mondjuk - trükközik a különböző kép-paraméterekkel, melynek végeredményeként úgy tűnik, plusz részletek kerülnek elő, megnövekszik a kontraszt és az élesség. Ezeket remekül nyomon követhetjük a 0-120 százalékos skálán fel és le lépkedve.

A CXU sztereó lejátszási tudásának vizsgálatához bevetettük jó öreg CD-játszónkat, ugyanannak a lemeznek 1-1 példányát helyeztük tálcáikra, elindítottuk a lejátszást és a Norma távirányítójával váltogattuk a bemeneteket. Mintha a cintányérokról lesöpörtek volna egy réteg finom port, mintha az énekes hirtelen elszopogatott volna egy toroktisztító cukorkát, annyival tisztábban levegősebben, nyíltabban muzsikált a Cambridge Audio lejátszó. Mélyhangjai első hallásra kevesebbnek tűntek, de csak a megfogottság és pontosság miatt, ez gyakorta megtéveszti a kevésbé gyakorlott hallással rendelkező hifistákat, házimozisokat. Mindez elismerést érdemel, mert eddig az 500000 forintnál olcsóbbak közül csak egyetlen általunk tesztelt Blu-ray lejátszó volt képes maga mögé utasítani az "öreg harcost". Tehát kijelenthető, hogy a CXU valóban audiofil zenelejátszási képességekkel rendelkezik, nem csak annak mondja a gyártója.

Cambridge Audio CXU Blu-ray lejátszó hátlapi csatlakozók

Ahogy a többi BD-játszó, a CXU is ragaszkodik a főmenüben történő forrásválasztáshoz, nem járkálhatunk át szabadon a csatlakoztatott tárhelyeken lévő videó és audio fájlok között. Ha a filmet okéztuk le, a zenéket nem látja és fordítva. Bosszantó, de ez van, el kell fogadni. Ha már szóba került a fájl alapú lejátszás, megosztjuk két tapasztalatunkat. Zenék esetén, amennyiben elérhető, a CXU már böngészés közben megjeleníti a lemezborítót, amit a kívánt szám elindítása után nagyobb méretben tesz ki a képmegjelenítőre, ezt nagyon szerettük. A második megjegyzésünk apropója egy fórumon olvasott, végtelen rosszindulatról és nulla tapasztalatról árulkodó és ez által bosszantó tévhit eloszlatása. Merevlemezeinken tárolt Blu-ray (és MKV konténerben lévő) filmjeinket végig, hiba és megakadás nélkül játszotta le a CXU, igaz, ehhez több lépcsőt kellett leküzdeni, mire eljutottunk a megfelelő m2ts fájlhoz, de ez is általános Blu-ray lejátszó sajátosság.

Annak ellenére, hogy nem tartozunk a 4K/UHD felbontású Blu-ray formátumot messiásként várók és üdvözlők közé, elgondolkodtunk azon, mennyire érdemes 2016 elején ekkora összeget áldozni egy olyan lejátszóra, ami bár univerzális, de ezeket nem ismeri, nem kezeli?

Ha valakinek most támad kedve lecserélni régi lejátszóját és feljebb lépni, biztosan nem fogja megbánni, ha pedig az első univerzális készülékét keresi, a lehető legjobb helyen jár a Cambridge Audio háza táján.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.