AURALiC ARIES MINI hálózati audio lejátszó teszt

2016. március 23., szerda, 08:30

AURALiC audio hifi lejátszó médialejátszó ARIES ARIES MINI AURALiC MINI AURALiC ARIES digitális rádió digitális lejátszó digitális futómű AURALiC lejátszó lejátszó teszt AURALIC teszt AURALiC ARIES MINI hálózati audio lejátszó

Korábban már beszámoltunk az AURALiC ARIES MINI megjelenéséről, most sikerült elkérnünk egy példányt tesztelésre, aminek a dobozán szerényen csak az áll, hogy "High-End Streaming Begins Here" azaz, a high end streamelés itt kezdődik. Lássuk mennyi igaz ebből!

AURALiC ARIES MINI hálózati audio lejátszóAURALiC ARIES MINI hálózati audio lejátszóAURALiC ARIES MINI hálózati audio lejátszóAURALiC ARIES MINI hálózati audio lejátszó hátlapAURALiC ARIES MINI hálózati audio lejátszóAURALiC ARIES MINI hálózati audio lejátszóAURALiC ARIES MINI hálózati audio lejátszó belsőAURALiC ARIES MINI hálózati audio lejátszóAURALiC ARIES MINI hálózati audio lejátszóAURALiC ARIES MINI hálózati audio lejátszó belsőAURALiC ARIES MINI hálózati audio lejátszó beállításAURALiC ARIES MINI hálózati audio lejátszó beállításAURALiC ARIES MINI és AURALIC összehasonlítás

Előkészületek

A nagy testvér tesztje után most sikerült kipróbálnunk a kistesót is. A két modell közötti különbségeket jól összefoglalja korábbi híranyagunk, ezért ezeket nem ismételjük meg. Az ARIES MINI a nagyobb modellhez járó külső lineáris tápegységgel együtt érkezett hozzánk, mivel már megvásárolható ezzel a kiegészítővel is a hazai forgalmazónál. A csomagolásból kivéve egy jól összerakott kis doboz került a kezünkbe minimális tartozékokkal: egy összekötő kábelen és tápegységen kívül csak két gyors használatba vételi útmutatót mellékelt a gyártó. Az egyik a merevlemez, vagy SSD beszereléséhez ad útmutatót, a másik pedig arról tájékoztat bennünket, hogy mindenképpen szükségünk lesz egy Apple iPhone-ra, vagy iPad-re, amivel életre tudjuk kelteni legújabb szerzeményünket. Olvasóink valószínűleg ugyanúgy összeráncolták szemöldöküket, ahogy mi is ezek hallatán, de sajnos nem létezik még más platformra alkalmazás az ARIES MINI-hez.

AURALiC ARIES MINI hálózati audio lejátszó

A teszteléshez egy hálózati zenelejátszásra épített rendszerbe kötöttük be LAN kábellel, majd a szükséges analóg IC és tápkábel csatlakoztatása után áram alá helyeztük. Az egyetlen látható LED sárga villogással jelezte, hogy még nem üzemkész, ezért egy iPad-re letöltöttük az ARIES MINI-hez való Lightning DS alkalmazást. Az applikáció majdnem 100 MB, ami elég vaskosnak számít egy mobil eszköz esetében, de rájöttünk, hogy ennek is megvan az oka. Az első induláskor a rendszer végigvezetett bennünket angol nyelven a beállítás folyamatán, majd ha ezzel elkészültünk és az állapotjelző LED fehérre vált, akkor elkezdhetjük a zene könyvtárunkat importálni. A gyűjteményünk nagyságától függően ez több tíz percig, vagy akár több mint egy órán át is tarthat, az alkalmazás javasolja is, hogy amíg elkészül, addig menjünk, igyunk meg egy kávét, zuhanyozzunk le, vagy fussunk egy kört. Elkészülne, ha nem szakadna meg folyton a kapcsolat és nem kellene előröl kezdenünk az egészet. Szerencsére tudja ugyan onnan folytatni, de 3-4-szer neki kellett futnunk, mire végigvizsgálta a Synology NAS-unkon tárolt kb. 2,7 TB zenei anyagot. Aztán rájöttünk, hogy át kellett volna állítanunk vezetékes kapcsolatra az ARIES MINI-t, mert alaphelyzetben a vezeték nélkülit preferálja. A tesztidőszak alatt kipróbáltuk így is és érezhetően gyorsabban végzett a könyvtáraink átvizsgálásával, ezért javasoljuk, hogy akinél elérhető a vezetékes kapcsolat, az a kezdeti beállítás után állítsa át erre a MINI-t, legalább az importálás idejére.

AURALiC ARIES MINI hálózati audio lejátszó beállítás

A másik dolog, ami meglepett bennünket, hogy a Lightning DS saját média szervere az adott eszközre menti el a médiatár adatbázisát a borítóképekkel együtt, és amihez nem talált a szerveren képet, azt saját maga fogja beszerezni az internetről. Ez jól hangzik ugyan, de a zökkenőmentes használathoz egy nem túl régi iPad-re vagy iPhone-ra lesz szükségünk, megfelelő nagyságú szabad hellyel, hiszen az alkalmazás mellett az adatbázis fájljai több száz megabyte-ot is felemészthetnek. Ha WiFi-n szeretnénk használni az ARIES MINI-t, akkor nem árt beszereznünk mellé egy elég nagy teljesítményű AC-s routert, hogy akár DSD fájlokat is stabilan rá tudjunk küldeni.

AURALiC ARIES MINI hálózati audio lejátszó hátlap

A körítés

Na de térjünk rá a lényegre, úgyis a hangja fogja eldönteni, hogy elégedettek leszünk-e vagy sem. Először az ARIES MINI saját, Sabre ES9018K2M típusú DAC-jának analóg kimenetét kötöttük össze referencia erősítőnkkel, a Norma Revo IPA-140-nel. A megfelelő mennyiségű energia ellátáshoz IsoTek EVO3 Optimum és Lessloss DFPC Signature tápkábelt, a Focal Electra 906 és ELAC BS 403 hangfalainkat pedig Nordost Heimdall 2 hangfalkábellel kötöttük be. Az egyhetes folyamatos üzemű bejáratást az ARIES MINI-hez tartozó gyári tuning táppal kezdtük. Az összehasonlításokat többszöri tápegység cserével végeztük, hogy pontos képet kaphassunk a lineáris táp által nyújtott előnyökről.

AURALiC ARIES MINI hálózati audio lejátszó

Meghallgatás

A dobozban található kapcsoló üzemű kockával is egy kellemes, nyugodt hangot kaptunk, amit csak addig értékeltünk, amíg a jobb tápegységgel meg nem hallottuk, mire képes az ARIES MINI. A stabilabb, zajtalanabb áramellátás következményeként megnőtt a dinamika, több részlet vált hallhatóvá, és pontosabb, mélyebbre menő basszusokban lett részünk, miközben megmaradt a hosszan hallgatható karakter. Pl. Adele legújabb Hello című slágere közben észrevettük azokat a hangszereket, amik a háttérben kísérik az énekesnő átható erejű vokálját. Érzékeltük a nagyfelbontású felvételen, ahogy az oboa billentyűi csattognak diszkréten Alexei Ogrintchouk szólója közben a kezei alatt. Emilie-Claire Barlow - Seule ce soir albumának DSD változatával sem volt gondja, selymes, meleg hangját órákig tudtuk volna hallgatni, ha nem akarnánk még mást is kipróbálni tesztalanyunkon.

AURALiC ARIES MINI hálózati audio lejátszó belső

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy mit tud az ARIES MINI digitális futóműként használva, saját DAC nélkül. Szerencsére többféle digitális kimenet áll rendelkezésünkre: optikai és koaxiális S/PDIF, valamint USB is. Ez utóbbit szerettük volna kipróbálni, ezért bevetettünk egy Wadia 121 DAC-ot, melyet korábban már teszteltük és nagyon elégedettek voltunk a hangjával. A Wadia 121-et Nordost Heimdall 2 és AudioQuest Carbon USB kábellel kötöttük az ARIES MINI-hez, az analóg jeleket pedig az XLR kijáraton küldtük tovább Nordost Quattro Fil kábeleken keresztül a Normába. Ezt az átalakítót már felismerte, így sikerült választ kapnunk erre a kérdésre is. Annak ellenére, hogy a Wadia 121-ben szintén Sabre chip dolgozik, egészen más hangot kaptunk. Leginkább a mélyek részletességében, megfogottságában értük tetten a változásokat, de az egész zenei produkció is analógosabb, simább lett. Mosolyt csalt az arcunkra a Jazz at the Pawnshop, Ray Brown elő felvételén is pontosan meg tudtuk számolni, hogy hány nagybőgőssel zenél együtt nekünk és Brian Bromberg basszusgitár szólója is hihetetlen gyorsaságával kápráztatott el bennünket. A kiváló minőségű felvételeket gondozó 2L Records repertoárjából a Hoff Ensemble akusztikus jazz projektje elrepített bennünket a végtelen téli éjszakák csendjébe. A Berlini Filharmonikusok előadásában átható élmény volt újra meghallgatni a Parfüm c. film csúcspontjának zenéjét.

És futóműként mennyit számít a tuning táp? Sokan úgy vélik, hogy a digitális átvitel miatt nem igazán és úgyis van saját tápellátása a Wadia 121-nek, de ennek ellenére esetünkben sokat nyomott a latban. Az alap tápegységgel szürke és érdektelen az előadás, csak léptettünk tovább a felvételeken. Ugyanezeket meghallgatva a lineáris táppal, már hosszabb időre lekötött bennünket a zene, élveztük, amit hallottunk, valóságosabbnak éltük meg, és többször libabőrösek lettünk, ahogy a rendszerünk elkezdett érzelmeket közvetíteni.

AURALiC ARIES MINI hálózati audio lejátszó

Mit tud még?

A rengeteg egyéb szolgáltatás elég sokoldalúvá teszi a kis ARIES MINI-t, mivel DLNA és AirPlay kompatibilis, ezért lejátszó eszközként pl. megjelent a Synology DS Audio alkalmazásában, így máris van Androidos alternatíva a használatra. Mi nem tapasztaltunk hangban különbséget a saját alkalmazás, vagy a Synology által ráküldött verzió között, így aki már rendelkezik egy ilyen hálózati adattárral, annak máris több lehetősége lesz a vezérlésre. Beüzemeléskor persze nem tudjuk kikerülni az almás kütyük használatát, de ezután legalább van lehetőség más kontroll eszközt bevetni a hétköznapokban. A helyben tárolt fájlok mellett lehetőségünk van internetes tartalom szolgáltatók pl. Tidal, Qobuz adatfolyamainak hallgatására is. Ha nem tudjuk fejből, hogy melyik mappában van a kedvenc előadónk legkedvesebb száma, akkor jól jön az ARIES MINI komplex keresője, mely nem csak a médiatárban, hanem az interneten is kutat helyettünk, így a régi slágerek mellett az aktuális újdonságokat is könnyen megtalálhatjuk. A beépíthető merevlemez, vagy SSD és a hátlapi USB-re köthető további adattárak lehetősége igazi zeneszerverré változtathatja az ARIES MINI-t. Így akár NAS nélkül is belevághatunk a digitális zenehallgatás legújabb formájába, hiszen a helyben tárolt fájlokat automatikusan megosztja a hálózatunkon a MINI, és több másik eszköz is képes hozzáférni gyűjteményünkhöz.

AURALiC ARIES MINI hálózati audio lejátszó

Végszó

Az AURALiC ARIES MINI még nem régóta van a piacon, így idővel lehetséges, hogy lesz hozzá Androidos alkalmazás is. Erről sajnos nincs biztos információnk. Viszont aki már rendelkezik iPad-del vagy iPhone-nal, annak nem lesz problémája a beüzemeléssel. Hangilag rendben van a MINI és aki megteheti, hogy csak futóműként használja, azaz már van egy nagyon jó minőségű DAC-ja, azoknak tényleg igaz lesz a dobozon lévő állítás: a high end streamelés itt kezdődik. Mi úgy véljük, hogy a tuning táppal használva valóban elég magas szintig ki tudja szolgálni a zenekedvelők igényeit.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.