AURALiC ARIES digitális futómű teszt

2015. június 24., szerda, 08:40

AURALiC audio hifi lejátszó médialejátszó ARIES digitális rádió digitális lejátszó digitális futómű AURALiC lejátszó lejátszó teszt futómű teszt médialejátszó teszt hálózati lejátszó teszt digitális futómű teszt

Tesztre fogtuk az AURALiC csúcs lejátszóját, a digitális futóműként emlegetett ARIES-t, hogy kiderítsük, mit tud a kis doboz és esetleg rácsodálkozzunk?

Mi az a digitális médiahíd, avagy digitális futómű?

Ha nagyon le szeretnénk egyszerűsíteni a dolgot, azt mondhatjuk rá, hogy egy nagyon extra tudású, DAC nélküli médialejátszó. Ez azonban tényleg erős egyszerűsítése a dolognak. Tulajdonképpen jó meghatározás digitális futóműként emlegetni, hiszen a CD futóművekhez hasonlóan, nincsen benne a DAC. Ahogyan a felső kategóriás lemezjátszókban sincsen előerősítő.

Egyszerűbben nem lehetne?

Az ARIES egy igényes lejátszó, amihez kell egy jó DAC és ajánlott egy telefon vagy tablet, hogy minden tudását kiaknázhassuk. No meg kell erősítő, hangfal, kábel, zene, stb?

Vagyis azt a mintát követi, amit előtte számos CD-, vagy lemezjátszó, ahol ezek és az erősítő között van egy DAC vagy MM/MC előerősítő. Érdekes módon, az ARIES koncepciója könnyen párhuzamba állítható a high end lemezjátszókéval. A típus két változatban kapható, ARIES és ARIES LE néven. Az előbbi drágább, komolyabb tápegységet és femto másodperc pontosságú órajel generátorokat kapott. hasonlóan ahhoz, ahogyan a lemezjátszóknál is választhatunk drágább, kisebb zajú tápegységet és pontosabb motort illetve motorvezérlést.

AURALiC ARIES digitális futómű táp

Milyen technika van benne?

Az ARIES alapja egy nagyteljesítményű, négymagos ARM Cortex-A9 processzor, 1 GB RAM-mal, amin Linux alapú operációs rendszer fut. Ez nagyságrendekkel több, mint amire most, azonnal szükségünk van, de ennek jelentőségére még visszatérünk.

AURALiC ARIES digitális futómű

A készülék DLNA és OpenHome kompatibilis, rendelkezik gigabites LAN csatlakozással és kétsávos WiFi-vel, ami még a nagyfelbontású DXD és DSD fájlok lejátszására is használható. Igen. Egyedülálló módon, WiFi-n át is hallgathatjuk a nagyfelbontású DSD felvételeket.

Aki szeretné, akár közvetlenül is csatlakoztathat pendrive-ot vagy merevlemezt a készülékhez, az ARIES gyorsan és rugalmasan kezeli ezt is, és nem maradt ki az AirPlay és a Songcast sem.

Az otthon őrizgetett felvételek mellett persze hallgathatunk online rádiókat is. Illetve élvezhetjük az egyre népszerűbb, online zeneszolgáltatókat is, mint például a veszteségmentes tömörítést használó TIDAL.

Mihez csatlakoztassuk?

Az ARIES digitális kimenetei között ott vannak a szokásos koaxiális és optikai csatlakozók. Akad még a hátlapon Ethernet csatlakozó és AES/EBU kimenet is, hiszen ez is egyre népszerűbb. Ám az igazi csemege az USB DAC kimenet, ami ráadásul Class 2.0 támogatással is rendelkezik. Ennek előnye, hogy így akár 32 bites és 384 kHz mintavételezési frekvenciájú jelet is továbbíthatunk, amire a hagyományos Toslink csatlakozások nem lennének képesek.

Vagyis, szinte bármilyen sztereó DAC-ra köthetjük.

AURALiC ARIES digitális futómű hátlap

High tech kütyü?

Eléggé high tech, de nem annyira kütyü. Arról már ejtettünk pár szót, hogy a gépben erősnek nevezhető számítógép lapul. Joggal merülhet fel a kérdés, hogy ez miért is olyan fontos, hiszen a lejátszáshoz sokkal kevesebb is elég lenne. Nem pazarlás ez?

Nincs mese, kell az erős processzor és sok RAM. Ezt éppen az elmúlt hetekben kezdték egyre többen megtapasztalni, amikor okostévéjükről vagy Blu-ray lejátszójukról eltűnt a YouTube! Nevetségesen hangzik, de igaz, hogy 3-4 éves típusok, amik közül nem egyet esetleg csak 2-3 éve vett meg a tulajdonosa, most hirtelen YouTube nélkül maradtak. Csak azért, mert a bennük lévő hardver nem elég fejlett az újabb alkalmazás futtatásához. Kellemetlen. Az ARIES-ben lévő, ma még talán túl nagynak tűnő processzor és memória az efféle gyors elavulás ellen nyújt védelmet.

AURALiC ARIES digitális futómű belső

Lightning DS

Az ARIES nem csak egy lejátszóból áll. A rendszernek fontos része a Lightning DS nevű alkalmazás, ami tablet vagy telefon segítségével irányítja a készüléket. Amikor a teszt megírásának nekiláttunk, még azt terveztük, hogy bemutatjuk, mi mindent tud ez az alkalmazás, de erről végül letettünk. Amikor az AURALiC hazai márkakereskedésében már másfél órája az alkalmazásban rejlő lehetőségeket böngésztük, egyértelmű volt, hogy ez nem fér bele a cikkbe. Illetve nem is kell, hogy beleférjen, mert a lényeg éppen az, hogy az alkalmazás lényegében mindent tud, amit szeretnénk. Ráadásul az elmúlt két hónapban is számos funkcióval bővült, éppen a felhasználói igényekhez igazodva. 

Röviden összefoglalva, a Lighning DS-ből kezelhetjük az ARIES minden funkcióját és beállítását. Hozzáférhetünk online zeneszolgáltatók sokaságához, mint amilyen a Spotify és a TIDAL. Használhatjuk forrásként lényegében bármelyik, otthon, a hálózatunkra csatlakozó média-kiszolgálót, ami lehet NAS, PC és számos más eszköz is. Egyebek között, a hamarosan bemutatkozó ARIES MINI is. Az alkalmazásból irányíthatjuk más eszközeinket is, így a teszt alatt ? kíváncsiságból - rácsatlakoztunk más hálózatos lejátszókra is, mint amilyen például az új Geneva AeroSph?re. Miközben a teszt készült, az alkalmazás iPad változata kiegészült új keresési opciókkal és megjelent az első Androidos kiadás is.

AURALiC ARIES médialejátszó

Élőben

Komoly, high end elvárásokkal készültünk az AURALiC ARIES érkezésére. Egyrészt a készülék felületes ismeretére alapozva, másrészt azért, mert eddig szinte csak a legmagasabb kategóriájú rendszerekben láttuk a típust. A készülék csomagolása ehhez képest hétköznapi. Igen. Tudjuk, hogy a szép csomagolás inkább csak játék az érzékeinkkel, mi mégis örültünk volna egy csinosabb doboznak.

Maga a készülék szép, és ha a formaterv nem is egy világraszóló munka, azért valljuk be, csinos. Az anyagválasztás ugyanakkor szokatlan, hiszen a gép burkolata műanyag, az ebben a kategóriában megszokott, vaskos alumínium helyett. Ennek azonban oka van. Egyrészt, a készülék belsejében ott vannak a szükséges fém árnyékolások, másrészt a külső burkolat alatt van a kétsávos WiFi antenna, amit értelemszerűen nem lett volna jó ötlet, leárnyékolni.

AURALiC ARIES digitális futómű

Az előlap amúgy kapott egy kijelzőt, és az ARIES csomagjában egy egészen hétköznapi, infrás távirányítót is találunk, de ez csak ráadás. A legtöbben úgyis, csak iPad vagy Android vezérlést használnak majd.

Szintén szokatlan a tápegység, ami példásan szép, alumínium dobozban foglal helyet, ám kisfeszültségű vezetéke a high end világban olyan népszerű, merev, harisnyás kivitel helyett inkább a katonai vagy orvosi műszerek világát idézi. Egyszerűen csak rácsodálkoztunk. Ezen a ponton komolyan érdeklődni kezdtünk, hogy az ARIES külső tápegységét melyik külső beszállítótól rendelik?

AURALiC ARIES digitális futómű

Itt megjegyezzük, hogy az ARIES kapható egyszerűbb tápegységgel és femto-másodperc pontosságú órajel generátorok nélkül is, ARIES LE néven. A kettőt nem szabad összekeverni.

A készülék talpa nagy, egybefüggő gumi felület, így a kis mérete ellenére sem csúszkál, még akkor sem, ha vastag merev kábelekkel kötjük a többi készülékhez.

A hang

Az ARIES hangját több helyszínen, több láncban is meghallgattuk, de mindközül kiemelkedett az első, elvileg talán méltatlan szett.

Az első meghallgatás során, bár Nordost Heimdall 2 kábeleket és Norma Revo IPA-140 erősítőt használtunk, de a hangfalak és a DAC az ARIES-nél alacsonyabb kategóriából valóak voltak, így tudtuk, hogy a rendszer egészének korlátai vannak. Vagyis nem vártunk csodát. Persze mindent szépen előkészítettünk, és hagytuk az erősítőt is szépen átmelegedni. Majd leültünk és jött a teszt?

Fogtuk a tabletet, kiválasztottuk a már ezerszer meghallgatott tesztfelvételekkel teli mappát és elindítottuk a lejátszást. A rendszer megszólalt, a szemeink kikerekedtek, a szánk tátva maradt és hitetlenkedve kezdtünk matatni, mert ez nem szólhat ilyen jól. Tudjuk ? hiszen évek óta tesztelünk ? hogy ez nem szólhatna így. Illetve, dehogy is tudjuk, hiszen épp most kapjuk az élő cáfolatot.

AURALiC ARIES digitális futómű

A zene teljesen letaglózott koherens, lágyan simogató, majd felemelő karakterével. Lázasan váltogattuk az ismerős dalokat és zeneműveket és csak lassan bontakozott ki előttünk a rendszer egészének igazi természete. Félve mondogattuk, hogy amit hallunk, az nem közönséges hifi, de tudjuk, hogy a középkategóriás hangfal és DAC miatt nem nevezhetnénk high end-nek sem. Elméletben. A zene azonban elragad, elvarázsol és legalább olyan lelkesen szaggatja a szívünket, mint az a kérdés, hogy miért szól ez ennyire jól?

Túljutva a váratlan élményen és az általa okozott, heves érzelmi hullámzáson, lassan tisztul a kép. A hang nem tökéletes. A hangfalak lehetnének fegyelmezettebbek, a DAC pedig egy kicsivel dinamikusabb. Ám a lényeg, hogy az ARIES által közvetített adatfolyam pontossága a zenét sokkal élőbbé, összeszedettebbé és transzparensebbé teszi. Miután lassan kitapogattuk a rendszer tökéletlenségeit, tovább hallgattuk az ARIESt, pontosabban a zenét és bármennyire jó lett volna dalról dalra elemezni a hallottakat, a kezeink megbénultak a zene hatása alatt.

A teszt második nagy felvonása pár nappal később, az Audio Centrum demószobájában zajlott. Itt a rendszer összes eleme az ARIES-hez elméletben is illő darab volt. Így a DAC is az AURALiC sajátja, a VEGA volt, a hangfalak pedig a Dynaudio C2 Platinum-ok.

Őszintén szólva: a teszt második felében nem értek minket váratlan élmények. Döbbent, kikerekedett szemű ámuldozás helyett, inkább a szokásos, elismerő mosolyok sora ült csak ki az arcunkra.

Mit hallottunk? Zenét, méghozzá mezítelenl! A rendszer szinte teljesen levetkőzte hifis karakterét és átalakult zenévé. Kari Bremnes hangja selymes volt, jelenléte pedig felemelő. Bat for Lashes néhány dalával a tér varázsolt el, keményebb rock felvételekkel a dinamika győzött meg. Patricia Barber keze alatt a zongora jelenléte vált szinte zavarbaejtővé, bár ebben nyilván szerepe volt annak is, hogy DSD-t hallgattunk. No és Lykke Li felvételei, másodpercről másodpercre, megjutalmaztak valamivel. Nincs mese, fantasztikus dolog az ARIES-en keresztül megszólaltatni a zenét. Hallgattunk klasszikus, nagyzenekari darabokat, könnyű (és) jazz felvételeket és a legrosszabb dolog, amit megállapíthattunk az volt, hogy az alig több mint egy hete beállított hangfalaknak kell még egy kis idő, hogy életre keljenek. No de ennek semmi köze az ARIES-hez.

A meghallgatások közül a második tiszta, kellemes és felemelő volt, egy olyan rendszeren, amit könnyű szívvel high end világába sorolunk. Mégis, sokkal fontosabb volt az első meghallgatás, a maga tökéletlen összeállításával, mert olyan dolgokra világított rá, amiket hajlamosak vagyunk elfelejteni.

AURALiC ARIES digitális futómű

Minden komponens számít!

Ezerszer és ezerféleképp elhangzott már a kérdés, hogy egy-egy rendszernek mi a legfontosabb darabja? A válasz pedig szinte mindig az, még hozzáértők szájából is, hogy alighanem a legfontosabb a hangfal. Sokszor beszélünk arról is, hogy a DAC milyen fontos, hiszen az készít az adatfolyamból analóg jelet, ami már szinte maga a zene. Ám az igazság az, hogy ha az előbbi kijelentéseket túlzottan komolyan vesszük, könnyen téves útra térhetünk. Láttunk már rendszert, drága olasz hangfallal és olcsó lejátszóval, mondván a DAC majd rendbe teszi a lejátszó butaságát. Amit most tapasztaltunk, az viszont ennek éppen az ellenkezője volt. Vagyis nem a DAC ?javította? a lejátszó hangját, hanem ha úgy tetszik, fordítva történt. A lejátszó, amit oly sokszor és sokan lenéznek, úgy ragyogott, hogy az még az olcsóbb DAC-on is átjött. Sőt, még a hangfalak sem állták igazán a zene útját! Bár lassan meghallottuk a rendszer hibáit, a zene teljesen magával ragadott. Tehát, ha minket kényszerítenek a választásra, akkor a lejátszót nevezzük meg, mint a rendszer legfontosabb elemét. Természetesen azzal a megjegyzéssel, hogy minden alkotóelem egyenrangú, ebbe a kábelezés és a készülékállványok is beleértendők.

Ítélet

Az AURALiC ARIES fantasztikusan szól. Ennyi. Meg kell hallgatni, de nem csak a bemutatóteremben kínált eszközökkel. Ennek volt ékes bizonyítéka tesztünk első szakasza, ahol mi is megdöbbentünk a hang minőségén.

Szolgáltatások terén az ARIES igyekszik a maximumot nyújtani, egy átlátható és könnyen kezelhető alkalmazással, a Lighning DS-el, ám itt nem is ez az érdekes. Sokkal inkább az, hogy a rendszer lelke egy, a ma szükségesnél nagyságrendekkel erősebb számítógép. Vagyis a magabiztosan várhatjuk az elkövetkező évek fejlesztéseit, nem kell attól félnünk, hogy a rendszer 3 év után elavulttá válik, mint egy okostévé.

Akár már meglévő high end rendszerbe, akár egy igényes, a high end felé kacsintgató rendszerbe is érdemes lehet az ARIES-t beilleszteni.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.