AudioQuest hangkar kábel teszt

2019. szeptember 4., szerda, 19:30

AudioQuest audio hifi lemezjátszó kábel hangkar hangkarkábel hangkar kábel kábel teszt hangkar kábel teszt AudioQuest kábel teszt

Az AudioQuest az egyik legelső vállalat volt a 80-as évek végén, ami felismerve a kábelek jelentőségét a minőségi hangzás terén, kifejezetten audiofil termékeket kezdett fejleszteni és gyártani. A több évtizedes tapasztalat kétirányú fejlődést hozott: egyrészt a legfejlettebb, legjobb minőségű high end kábeleket keltette életre, másrészt viszont elérhetővé tette a minőségi megszólalást az alacsonyabb árfekvésű szegmensekben is. Mindezeken túlmenően pedig a kettő közé több minőségi és árszintet képviselő termékeket is hozott. Hangkar kábelek tekintetében mindhárom kategória eszközeit kipróbálhattuk.

AudioQuest hangkar kábelekAudioQuest hangkar kábelekAudioQuest Wildcat hangkar kábelAudioQuest Wildcat hangkar kábelAudioQuest Wildcat hangkar kábelAudioQuest Cougar hangkar kábelAudioQuest Cougar hangkar kábelAudioQuest Cougar hangkar kábelAudioQuest Cougar hangkar kábelAudioQuest Leopard hangkar kábelAudioQuest Leopard hangkar kábel

Nagymacskák

Az AudioQuest egyes szériái - legyen szó jeltovábbító, hálózati vagy másmilyen kábelekről - mindig bizonyos koncepció alapján kerülnek elnevezésre. Hidak, városok, vadállatok, sőt, kutyafajták is szerepelnek közöttük. A karkábel szériák esetében macskafélék képzik az elnevezés alapját, alacsonyabbtól a magasabb minőségi és árszint felé haladva: Wildcat, Cougar illetve LeoPard. A három, egyaránt JIS csatlakozós karkábel az ár és minőség szempontjából is széles szegmenst fednek le: a Wildcat 25 000 Ft körüli árától a Leopard 215 000 forintjáig terjed a skála, aminek közepén a Cougar helyezkedik el a maga 100 000 forintos árával. Utóbbiak árazása magas lenne egy karkábelhez képest? Lássuk, mit tudnak, és hogyan szólnak az egyes modellek - így kap értelmet árazásuk is!

AudioQuest Leopard hangkar kábel

Tesztkörnyezet, tesztzenék

Mindhárom kábelt egyazon láncban próbáltuk ki, illetve a Wildcat teljesítményét egy gyári vezetékkel is összehasonlítottuk. Lemezjátszónk Roksan Radius 7 volt, ennek gyári kábele lett tesztünk kiindulópontja. A Radius 7 egy Pro-Ject Tube Box DS2 csöves előfokon keresztül juttatta zenéinket a nálunk vendégeskedő Naim Supernait erősítőbe, majd Monitor Audio Silver 500 hangfalainkba. A komponensek összekötésére és tápellátására további minőségi kábelezést alkalmaztunk.

Tesztzenéink immár szokásosnak mondhatók: Mike Oldfield - Return to Ommadawn, Dream Theater - Octavarium, Pink Floyd - Wish You Were Here illetve a DALI aktuális tesztlemeze került fel a Radius7 akriltányérjára. Az éles teszt előtt jónéhány órán keresztül járattuk alanyainkat, hogy végső hangjukat és karakterüket ismerhessük meg a teszt során.

AudioQuest Wildcat hangkar kábel

Technikai adatok és meghallgatás

AudioQuest Wildcat

A Wildcat a széria belépő modellje. 1,5 méteres hosszával éppen megfelelő egy átlagos elrendezésű hifilánc bekötéséhez. Külseje szürke szövet, míg a vezető PSC (Perfect Surface Copper - nagytisztaságú réz) alapanyagú. Ez a gyártó szerint alacsonyabb torzítást, ezáltal tisztább megszólalást ígér, valamint csökkenti az egyes vezetők közötti elektronikus és mágneses interakciók létrejöttét is, ezzel csökkentve a kábelzajt. A levegő szigetelőképességét kihasználó habosított polietilén bevonat, a gyártó szerint kiváló zajcsökkentést eredményez.

AudioQuest Wildcat hangkar kábel

A gyári kábelt a Wildcat-re cserélve tapasztaltunk némi előrelépést a hangkép egészét illetően, ugyanakkor a különbség nem volt igazán jelentősnek mondható. Valamivel tisztább magashangokat, hasonló méretű teret és kissé fedett középtartományt kaptunk. A dinamika megfelelőnek mondható, jazz esetén a jelenlétérzet is elfogadható volt, a basszusok éppen kellemes mennyiségben, szépen kereken szólaltak meg. Összességében a Wildcat inkább alacsonyabb kategóriájú eszközökhöz ajánlható, mivel tesztláncunk szintjén nem hozta azokat a részleteket, apró finomságokat, amikért érdemes komolyabb rendszerbe fektetni pénzünket. Ugyanakkor egy 100-300 000 Ft-os lemezjátszóval, nagy valószínűséggel remekel. Izgatottan váltottunk a Cougar-ra, hiszen kíváncsiak voltunk, hogy a négyszeres ár milyen előrelépést eredményez a hangban.

AudioQuest Cougar hangkar kábel

 

AudioQuest Cougar

A Cougar a széria középső darabja, 100 000 Ft körüli árával már nyaldossa a high end kategória belépő szintjét. 1,5 illetve 2 m hosszúságban kapható, mi a rövidebbet próbáltuk ki. Szálainak anyaga a Wildcat-hez képest továbbfejlesztett, nevesül PSC+, ami még tisztább megszólalást és jobb vezetőképességeket ígér. A vezetők felszínének kialakítása tovább csökkenti a zajok és káros zavarok hangra gyakorolt hatását. A burkolat ugyanaz a habosított polietilén, mint a Wildcat esetében, viszont kapunk még egy réteg 3 NDS (Noise Dissipation System) szigetelést is. Ez a karbonalapú anyag megakadályozza a rádiófrekvenciás zajok bekerülését a hangba, illetve a torzítás csökkentésében is szerepet játszik. A Cougar tervezésénél azonban ennél is tovább ment a gyártó és saját aktív DBS komponensét is a hozzá illesztette. A DBS (Dielectric Bias System) egy olyan aktív zajcsökkentő készülék, ami a gyártó Niagara tápszűrőiből is ismert aktív rádiófrekvencia-csapdáját alkalmazza, hogy megőrizze a jel integritását és csökkentse az időzítési zavarokat, amiket ezek a hullámok kelthetnek. Ennek köszönhetően a rádiófrekvenciás zajok nem jutnak el a vezetőig, hanem a DBS elnyeli azokat.

AudioQuest Cougar hangkar kábel

A Wildcat-et a Cougar-ra cserélve azonnal éreztük, hogy magasabb kategóriába léptünk: megnövekedett a tér, az egész megszólalás élőbb és dinamikusabb lett. Eltűntek a kisebb zavaró tényezők, tovább nőtt a tisztaság és a basszusok pregnánsabban, megfogottabban szólaltak meg. Pontosabb lett a panoráma is, ezt Mike Oldfield lemezén éreztük igen határozottan. Több intimitást és jelenlétérzetet közvetített a Cougar, miközben a középtartomány részleteiből is jóval többet kaptunk, mint a Wildcat-tel. Jazzt hallgatva itt már megjelent előttünk a klub, szinte láttuk, ahogy előttünk áll az énekes és szobánkban eresztette ki hangját. Kiváló, szellős énekhang, minden részlet a helyén volt - kiváló élmény. Vajon mit adhat még nekünk a LeoPard?

AudioQuest Leopard hangkar kábel

 

AudioQuest LeoPard

A LeoPard a "macskafélék" sorozat csúcsának tekinthető. A még magasabb kategóriás WEL Signature már nem kapta meg a "macskás" elnevezést, így arról talán egy külön tesztben ejtünk szót, ha sikerül beszereznünk ezt a ritka és különleges kábelt. A LeoPard ára már 200 000 Ft körül alakul, így felépítése és tudása is különböző kell, hogy legyen az előzőkétől. 1,2 és 2 m hosszúságban kapható, nálunk a rövidebbik vendégeskedett. Vezetői PSS (Perfect Surface Silver, nagyjából "tökéletes felszínű ezüst") anyagból készülnek, ami az AudioQuest legmagasabb minőséget képviselő vezetője. A gyártó ígérete szerint ez az anyag extrém tiszta ezüstből készül, ami eddig elérhetetlennek tartott tisztaságot és dinamikát ígér. A szigetelés érdekes megoldással készül: levegőcsöves fluoro-polimer az alapanyaga, ami a gyakorlatban olyan megoldást jelent, ahol a vezetők elsődleges izolációját egy levegős csatorna követi, kihasználva az oxigén nulla körüli vezető tulajdonságait. Természetesen megkapjuk a Cougar-ból már ismerős DBS egységet is a rádiófrekvenciás zavarok szűrésére, valamint egy négyrétegű, karbonalapú zajkizáró rendszert is.

Meglepetésünkre a meghallgatás nem hozott komolyabb katarzist: a Cougar-hoz képest valamivel tisztább megszólalást és talán feszesebb basszusokat kaptunk. A magashangok egy icipicit szebben csilingeltek, de nem volt drámai változás, a megszólalás arányos és kellemes. Tesztünket követően még sokáig cserélgettük a Cougar és LeoPard modelleket és rá kellett jönnünk, hogy a Radius7-be szerelt Roksan Corus2 MM hangszedő lehet a hibás: ez a komponens a maximumot tudja nyújtani már a Cougar-ral is, ahhoz azonban, hogy igazán érezhessük a különbségeket a Cougar és a LeoPard között egy még magasabb kategóriás, MC hangszedőre lenne szükségünk. Ugyanakkor a maga 170 000 Ft körüli árával a Corus2 sem mondható belépő darabnak így jó szívvel azoknak ajánlhatjuk a LeoPard-ot, akiknek hangszedője ennél magasabb kategóriát képvisel. Ilyenekből szép számban akad a piacon, de ha ki akarjuk használni egy 3-500 000 Ft-os hangszedő képességeit, akkor láncunk összköltsége biztosan legalább a 6-8 millió forintos, vagy ennél magasabb ár kategóriába kell, hogy essen. Egy ilyen rendszerben azonban biztos, hogy komoly különbségeket fedezhetünk fel a Cougar és a LeoPard között, már csak a vezetők anyaghasználatából kiindulva is.

AudioQuest hangkar kábelek

Összegzés

Az AudioQuest "macskaszériás" hangkar kábelei nem okoztak csalódást és egyértelműen érezhető hangjukon, ami árukban is tükröződik: a gyártó igyekezett több különféle szegmens számára is megfelelő minőségű terméket készíteni, ehhez mért áron. A Wildcat ajánlható olyan kezdő vinyl rajongóknak, akik most kezdik építeni rendszerüket és alacsony költség mellett szeretnének komolyabb hangot elérni. A Cougar talán az arany középút: akár alacsonyabb kategóriás készülékekhez is ajánlható, amennyiben cél a további bővítés, magasabb szintre lépés. Ugyanakkor 3-5 millió Ft értékű láncokat is kényelmesen kiszolgál, teljesítménye vitán felüli. A LeoPard pedig valóban csúcskategóriás rendszerekhez ajánlott, hiszen ára és teljesítménye abszolút oda sorolja. Mint a legtöbb teszt esetén, úgy itt is előjött a tanulság, miszerint rendszerünket érdemes úgy összeállítanunk, hogy összértékének kb. 20-30 %-át képviselje a kábelezés ára. Ebbe természetesen a további összekötő, hálózati és hangfalkábelek is beleszámolandók, így könnyen látható, hogy milyen rendszerhez melyik modellt érdemes választanunk. Egy biztos: egy egyszerű gyári madzaghoz képest mindenképpen előrelépést érhetünk el, de bizonyos szint felett már nem érdemes többet költenünk erre. A "nagymacska" szériás AudioQuest karkábelek kipróbálását, meghallgatását mindenkinek ajánljuk, aki a vinyl szerelmese, bőven lehetséges, hogy kedvenc lemezjátszójának hangját ezzel a fejlesztéssel új dimenzióba emelheti.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.