Audio Pro Link 1 hálózati zenelejátszó teszt

Okos multiroom rendszer, jó hanggal

2019. február 27., szerda, 21:10

Audio Pro audio hifi multiroom lejátszó zenelejátszó hálózati lejátszó hálózati zenelejátszó multiroom lejátszó multiroom rendszer lejátszó teszt zenelejátszó teszt multiroom teszt Audio Pro multiroom Audio Pro teszt

A 70-es években alakult svéd Audio Pro kínálatában ma leginkább vezeték nélküli és egyéb multiroom termékeket találunk. Ezek többnyire önmagukban is használhatók a cég mobil applikációjával, de a Link1-gyel azokra is gondoltak, akiknek meglévő rendszere nem támogatja a vezeték nélküli lejátszást vagy nem rendelkezik multiroom képességgel. A Link 1 kedvező árú, modern kiegészítője lehet ezeknek; ráadásul szolgáltatások terén sem kell szégyenkeznie.

Audio Pro Link 1Audio Pro Link 1Audio Pro Link 1Audio Pro Link 1Audio Pro Link 1Audio Pro multiroom AppAudio Pro Link 1Audio Pro Link 1

Bevezetés, kinézet

A Link1 piacra dobásával egy olyan vásárlói kör is elérhetővé vált az Audio Pro számára, amely korábban valószínűleg nem tervezte volna egyik termékük beszerzését sem. Ez a kör azon zeneszerető, esetleg audiofil felhasználókat tömöríti, akik már rendelkeznek egy szeretett, megfelelő minőségű sztereó rendszerrel, azonban azok alkotóelemei még az "okosság" előtti korszakból származnak. Vagyis nem tartalmaznak különféle online szolgáltatásokat, nem képesek multiroom megoldásként működni, nincs bennük beépített hálózati vagy vezeték nélküli lejátszó. Ugyanakkor gondosan összeválogatott egységekből összeállított, audiofil rendszerekről van szó, amiknek teljes cseréje akár milliós tétel is lehet. A Link 1 az előbbi hiányosságokat hivatott pótolni, ugyanakkor nem a többszázezres kategóriát képviseli, így racionális kiegészítője lehet alsó vagy akár középkategóriás, meglévő rendszereknek is. Akkor érdemes ezzel a megközelítéssel multiroom vagy hálózati lejátszás irányba fejleszteni rendszerünket, ha nem a kifejezett audiofil hangzás elérése, hanem inkább a rugalmasság, egyszerű kezelhetőség a cél.

Audio Pro Link 1

A skandináv letisztultság már a dobozon is tetten érhető, nincs ez másképp a kicsomagolást követően sem. A kis, kerek eszköz egyszerű szürke színű, ugyanakkor tapintásán, a felhasznált anyagokon érződik, hogy minőségi terméket tartunk kezünkben. A fedőlapon nem találunk mást, mint egy logót középen, valamint két LED-et, melyek a bekapcsolt állapotot illetve a vezetéknélküli kapcsolat meglétét jelzik. Az összes csatlakozó a készülék oldalára került, találunk optikai és 3,5 mm-es Jack kimenetet valamint egy RJ45 bemenetet is, továbbá egy micro USB aljzatot, ami viszont csak a készülék töltésére használható.

Audio Pro Link 1

A csomagban a fő egységen túlmenően akad még USB és sztereó Jack kábel is, így a töltés, és a hangátvitel sem lehet gond. A beüzemelés nehezen lehetne egyszerűbb - csatlakoztatást követően letöltjük az ingyenes Audio Pro Multiroom App-ot (iOS és Android készülékekre egyaránt elérhető) és kapcsolódunk a Link1-hez.

Audio Pro Link 1

Meghallgatás

A fentieket követően nyílik meg a lehetőségek tárháza: amellett, hogy saját hálózatunkon elérhető zenéinket lejátszhatjuk, válogathatunk egy sor streaming szolgáltatás között is: Spotify, TIDAL, Deezer, Qobuz, hogy csak néhányat említsünk. Formátumok tekintetében a Link 1 nem válogatós: MP3, WMA, AAC, FLAC, Apple Lossless valamint AirPlay is támogatott. WiFi szempontjából lényeges, hogy a készülék kizárólag 2,4 GHz-es kapcsolatokat kezel, 5 GHz-est nem, erre érdemes odafigyelni, hogy ne bosszankodjunk a csatlakozási problémák miatt. A mobilapplikáció egyébként kifejezetten egyszerű és gyors, nagyon könnyen kezelhető. Legfeljebb 5 db Link 1-et vezérelhetünk vele egy csoportban, viszont aktív hangszórókból, mint például az Audio Pro saját, C szériás eszközei, akár 32 darabot (!) is képes kezelni. Így akár nagyobb otthonok, rendezvényhelyszínek vagy egyéb, sokhelyiséges épületek esetében is megfelelő választás lehet.

Audio Pro Link 1

A mellékelt Jack kábelt csatlakoztatva körülbelül azt a hangzást kapjuk, amit elvárhatunk egy ilyen kategóriájú eszköztől. Középkategóriás rendszerhez kapcsolva értelemszerűen gyengébb, mint a megszokott referencia DAC-unk. Megszólalása kellemes, a részleteket kevésbé halljuk ki zenéinkből, de hallgatható, a kategóriának megfelelő minőségű hangot kapunk. MP3-mal sem zavaró a formátum hiányosságaiból adódó minőségromlás, de úgy gondoltuk, a Link1-ben ennél több van. Ezért optikai kábellel csatlakoztattuk egy felső-középkategóriás, beépített DAC-kal rendelkező integrált sztereó erősítőhöz és ELAC valamint Bowers & Wilkins hangfalainkhoz, forrásanyagként pedig FLAC fájlokat használtunk. Bár specifikáció szerint 24 bit/192 kHz-es felbontásig kellene lejátszania a hangfájlokat, valamiért nálunk ez nem sikerült és meg kellett elégednünk 24 bit/48 kHz-el. Ezzel együtt a hangminőség azonnal és drasztikusan javult és egészen élvezhető előadást kaptunk. A zenének végre lett némi tere, nem szólt fátyolosan, illetve az MP3 zavaró hiányosságaitól is örömmel vettünk búcsút. Dinamika szempontjából nem lehettünk teljesen elégedettek, illetve a részletek közül is elveszett néhány, de összességében és különösen árához viszonyítva kiválóan teljesített a Link1.

Audio Pro multiroom App

Külön kiemeljük az applikáció egyszerűségét és gyorsaságát. Az alkalmazás valóban egyértelmű, egyszerű, nem tartalmaz semmilyen felesleges sallangot. Ami még lényegesebb, hogy a csatlakozáshoz sem szükséges semmilyen varázslat, egyéb beállítás, csak a 2,4 GHz WiFi hálózat álljon rendelkezésre. Ez azért is dicséretes, mert tesztjeink során, többszázezres kategóriában is találkozunk olyan eszközökkel, amelyeknél vagy a WiFi driver nem megfelelő, vagy a Bluetooth nem ismeri fel az eszközt vagy egyéb hasonló problémák adódnak csatlakoztatáskor. A Link 1 esetében ilyet nem tapasztaltunk, pedig ára messze a százezres kategória alatt van.

Audio Pro Link 1

Érdekes párosítás lehet egy aktív hangfallal is a Link 1, hiszen így semmilyen további eszközre nincs szükségünk zenehallgatáshoz. Ehhez jó választás lehet akár az Audio Pro valamelyik saját, Addon C3, C5 vagy C10 multiroom hangszórója is. Ez elsősorban a kisebb, vagy kevésbé központi helyiségek esetében lehet érdekes, mint pl. fürdőszoba, konyha vagy éppen garázs, otthoni műhely. Értelemszerűen itt sem utazhatunk audiofil minőségre, sokkal inkább egy olyan egyszerű, könnyen kezelhető eszközt használhatunk, amivel kedvenc zenéinket gyakorlatilag minden körülmények között elérjük, legyen az online, streamelt, NAS-on vagy otthoni hálózaton keresztül elérhető.

Összegzés

Az Audio Pro Link 1 egy rendkívül esztétikus és kifejezetten sokoldalú eszköz, ami prémium érzetet adó kinézetével, skandináv letisztultságával kis és hasznos dísze lehet otthonunk egyes helyiségeinek. Segítségével régebbi rendszerünket sem kell sokszázezer forint ráfordításával teljesen újra, modernre cserélnünk, hogy multiroom és hálózati lejátszó szolgáltatást használhassunk, a Link 1 kb. 40 ezer forintos árával pedig kifejezetten gazdaságos megoldást kínál ilyen esetekre. A mellékelt applikáció valóban az egyik legkönnyebben kezelhető és legegyszerűbb darab, amivel mostanság találkoztunk, mindemellett lejátszási képességei megfelelőek. Amennyiben nem vagyunk a hangminőség megszállottjai, úgy akár Jack kimenettel csatlakoztatva is használhatjuk a Link1-et, az optikai csatlakozót használva - és megfelelő forrásanyagokkal - viszont hifit megközelítő hangzást kaphatunk. A Link1-et így azoknak ajánljuk igazán, akik gazdaságosan, viszonylag kevés kompromisszum mellett szeretnének egy multiroom rendszert kialakítani.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.