Audia Flight FL CD Three S CD-játszó teszt

2021. február 27., szombat, 11:30

Audia audio hifi lejátszó CD-lejátszó Audia Flight high end Audia hifi lejátszó teszt hifi teszt CD-játszó teszt Audia hifi teszt high end CD-játszó

Jelen cikkünk főszereplője egy CD-játszó. Már sokan erre is felkapják a fejüket, pedig a mára hagyományosnak, sok ember számára pedig elavulttá vált ezüstkorong nagyon szép múlttal rendelkezik, ráadásul jól is szól. Tulajdonképpen szerintünk még mindig ez nyújtja a legkiegyensúlyozottabb hangot. Legalábbis annak, aki komolyan veszi a zenehallgatást, és szeretné kézzelfogható adathordozón birtokolni kedvenc albumait.

Audia Flight FL CD Three S CD-lejátszóAudia Flight FL CD Three S CD-lejátszóAudia Flight FL CD Three S CD-lejátszóAudia Flight FL CD Three S CD-lejátszóAudia Flight FL CD Three S CD-lejátszóAudia Flight FL CD Three S CD-lejátszóAudia Flight FL CD Three S CD-lejátszó DAC boardAudia Flight FL CD Three S CD-lejátszó DAC boardAudia Flight FL CD Three S CD-lejátszó DAC boardAudia Flight FL CD Three S CD-lejátszóAudia Flight FL CD Three S CD-lejátszóAudia Flight FL CD Three S CD-lejátszóAudia Flight FL CD Three S FLS9Audia Flight FL CD Three S FLS9

Egy készülék a múltnak, jelennek és jövőnek megfelelve

Manapság sok mindenkit a vezeték nélküli jelátvitel érdekel, amivel nincs is gond, hiszen ez nem csupán a jövő, hanem maga a jelen. Könnyű használni, a kapcsolattal többnyire már nincs gond, és a beépített DAC-ok is meglepően jó minőségűek. Reneszánszát éli a másik véglet is, a vinyl, tehát aki komolyan gondolja az otthoni szórakozást, vesz egy olcsó lemezjátszót, beépített phono fokozattal, és azt hiszi, hogy már az övé is az analóg mennyország. Sajnos Ők nagyot tévednek. A "bakelitezés" valóban a legzeneibb hanggal jelentkezik, ha áldozunk a futóműre, hangkarra, hangszedőre, kábelekre, állványra és kiegészítőkre, valamint az újonnan nyomott lemezekre, nem pedig a családi örökségben található 30-40 éves fekete korongokat használja, amelyek sosem voltak mosva, és tele vannak karcokkal. CD-k sokaságával szinte mindenki rendelkezik, akit valaha egy kicsit is érdekelt a zenehallgatás. Kézbe lehet azokat venni, nézegetni a borítóját, olvasgatni a bookletet, közben behelyezni a lejátszóba a korongot, ami lehet audio CD, de ezen belüli számtalan formátum, mint pl. SHM-CD, XRCD, HQCD, Blu-Spec is létezik. Jelen cikkünk főszereplője egy hagyományos CD-játszó, ami egyenesen Olaszországból érkezett, és minden egyes részét ott is szerelték össze.

Audia Flight FL CD Three S CD-lejátszó

Az Audia Flight FL CD Three S típusú lejátszó vérbeli audiofil, már-már high end darab,  hiszen a gyártója kizárólag ebben a kategóriában gondolkozik. Az ára 1 millió forint, tömege 10 kg, a hangja pedig...mindjárt bemutatjuk azt is.

A teljesen alumíniumból készült ház választhatóan szürke vagy fekete előlapja 10 mm vastag, a készülék mélysége pedig jelentős, az összeszerelési minőségéről pedig csakis elismeréssel tudunk nyilatkozni. Ahogyan a dizájnról is. Letisztult, ám egyedi, köszönhető ez elsősorban az Audia Flight stílusjegyének titulálható mosolyra, ami ebben az esetben is a kijelző ívében jelenik meg, benne pedig kék színű OLED karakterek mutatják a szükséges információkat. Az alapvető funkciógombokat ez alatt helyezték el, tőle jobbra pedig a lemezfiók található. Természetesen jár hozzá távirányító, ami tömör alumínium, ezáltal öröm kézbe venni. A készülék hátulján RCA és XLR analóg kimeneteket találunk, valamint van egy digitális is, továbbá egy pár trigger aljzat. A tápkábel természetesen cserélhető, az üzembe helyezéshez szükséges billenőkapcsoló pedig mellé került.

Audia Flight FL CD Three S CD-lejátszó

A stílusos külső persze mit sem ér minőségi belső nélkül, de erről is gondoskodtak az olasz tervezők. A készülék egysebességes lejátszásra optimalizált CD-meghajtót használ, tehát nem a DVD-korszakban elterjedt, és sajnos számtalan szimpla lejátszóban is alkalmazott számítógépes pörgetőt. Kettő darab AKM4493EQ 32 bites DAC-ot építettek be, tehát csatornánként egyet, ezen kívül pontosan hat digitális szűrőt is alkalmaztak, melyek közül az egyik az Audia klasszikusában, a CD1-ben használtnak korszerűsített változata.

Audia Flight FL CD Three S CD-lejátszó

Az Audia Flight két teljesen különálló toroid transzformátort használ az analóg (58 VA) és digitális (36 VA) áramkörhöz, a legtöbb gyártótól eltérően pedig a DAC analóg kimeneti szakaszát az analóg tápegységről is táplálják. Az alkalmazott A osztályú, diszkrét áram visszacsatoló technológia is a minőség védjegye, ahogyan a teljesen szimmetrikus belső felépítés is.

Audia Flight FL CD Three S CD-lejátszó DAC board

Audia Flight FL CD Three S CD-lejátszó DAC board

Az Audia Flight FL CD Three S alapvetően egy CD-játszó, de bővíthető is egy kártyával a hátlapon, amelyen öt digitális bemenet, így kettő optikai, egy AES/EBU, egy koaxiális, és szintén egy USB aljzat állhat rendelkezésre.

Az USB bemenet lehetővé teszi a 32/384 PCM és a DSD 512 fájlok kezelését, ráadásul minden digitális bemenet szigetelt, hogy megakadályozza a forrásokból származó zajt, továbbá mindegyikük 32 bit/768 kHz-ig bővíthető.

Audia Flight FL CD Three S CD-lejátszó

Az egymillió forintos hangjegy?

Az olaszok üdvöskéjét házon belül is párosítottuk az FLS9 integrált erősítővel, de Parasound elő-végfokunk is porondra került, ahogyan az Audio Solutions Figaro B mellett bekötöttük Focal hangsugárzóinkat. Kábelekből Gryphont és QED-t is használtunk, a meghallgatást pedig alapos bejáratás, majd bemelegítés előzte meg.

Ahogyan említettük, ebbe a modellbe hagyományos CD futómű került, aminek megbízhatósága és kiolvasási pontossága átlagon felüli. Ennek az a hátránya, hogy drágább, viszont az élettartama sokkal hosszabb. Mi is rendelkezünk ezt a megoldást használó lejátszóval, ráadásul elég alap modellel, de azt meg kell említenünk, hogy 20 éves pályafutása alatt egyszer sem szorult beállításra vagy javításra. Nagy valószínűséggel az Audia Flight is hasonló megbízhatósággal kecsegtet minket, de erre talán térjünk vissza 20 év múlva!

Audia Flight FL CD Three S FLS9

Kik vehetnek manapság egy ilyen értékű szerkezetet, ami alapvetően egy szimpla CD-játszó? Valószínű, hogy elsősorban azok a negyven-ötvenes korosztályú emberek, akik a hosszú-hosszú évek alatt elég jelentős lemezgyűjteményre tettek szert, és azok hallgatását a továbbiakban sem szeretnék a véletlenre, vagy valami mindenes szüleményre bízni. Nem állítjuk azt, hogy azok érdeme nem kimagasló, ám az biztos, hogy olyan mértékig és gondossággal nem fogják a szeretett lemezeinkből kihozni a rajta lévő adatokat, mint egy olyan lejátszó, ami kizárólag arra termett, másra nem is képes. Természetesen az említett opcionális bemenetekkel bővíthetjük ezt a kört, de általa a futómű és a lézer nem vállal plusz szerepet, így annak a minősége megmarad. És milyen is ennek az egymilliós CD-játszónak a hangja? Felettébb meggyőző.

Olasz termékről van szó, tehát az életerős, lendületes megszólalás kézenfekvő, azonban a nemzetre néha jellemző túlburjánzást és rögtönzést nélkülözi. Határozott és pontos, ráadásul nagyon erős a karaktere, viszont nem feltétlenül dominálni akar, csupán kihozni ezüstkorongjainkból a maximumot. Mélyhangjai roppant teltek és plasztikusak, nem engedi azt, hogy a basszusoknak ezen a téren hosszabb lecsengésük legyen a rögzítettnél. A labilitás sem fér már bele ebbe a kategóriába, végig kiegyensúlyozott és stabil marad. Egy hasonló árfekvésű, de távol-keleti tervezésű lejátszó gyakorta beleesik abba a hibába, hogy a csillogást túltolja, így némi színezéssel is számolnunk kell. Ez elsőre nagyon látványos, pontosabban hangzatos lehet, de hosszútávon fárasztóvá válik. Arra jó, hogy barátainknak demonstráljuk az új jövevényt, ha csak átugranak hozzánk, és garantáltan le is fog esni az álluk, de ha huzamosabb ideig szeretnénk, hogy a vendégszeretetünket élvezzék, akkor ez a lejátszó lehet a megfelelő alternatíva.

Audia Flight FL CD Three S CD-lejátszó

Látványos is az előadása, pont annyira, hogy bele tudjon minket vonni a zene részleteibe, majd ott is tartson. A szabványos futómű érdeme egyértelmű, hiszen mindent megmutat, a beépített DAC pedig ad egy szépséget az előadásnak, ami roppant zenei. Műfajokat vagy formátumokat feleslegesnek tartunk kiemelni, hiszen mindegyik lejátszásához hasonló lelkesedéssel kezdett neki, majd folytatta, amíg csak kedvünk tartotta, vagy időnk engedte. Az természetes, hogy a minőségibb stúdiómunkát, majd jobb nyomatot meghálálta, és meg is mutatta azok erényeit, azonban harmincéves lemezeinkből is kihozta a maximumot, tulajdonképpen még jót is tett nekik. A kilencvenes évek elején készült felvételekre sajnos jellemző a felületesség, legalábbis CD-formátumban, ezért gyakorta könnyűsúlyúak a dalok, a valódi tartalmuk ezáltal elvész. Az Audia Flight valahogyan ezeket a lemezeket is új szintre emelte, így bátran élvezhettük azokat, ha időközben nem láttak abban fantáziát a kiadók, hogy újra keverjék.

Audia Flight FL CD Three S CD-lejátszó

A készülékbe pontosan hat digitális filtert építettek, amiknek állítási lehetősége a készülékről és a távirányítóról is elérhető egy billentyűkombináció segítségével. Lehet akusztikus, tradicionális, természetes és harmonikus a beállítás, az első kettőből pedig két variáns is rendelkezésünkre áll. Nem szabad nagyon karakteres eltérésekre gondolni ezek váltása során, de az éppen hallgatott zene stílusához igazodva mindenképpen érdemes játszadoznunk velük. Véleményünk szerint az egyes (Traditional Sound), valamint a hatos (Harmonic Sound) filter esetében tapasztalható konkrétabb, hallhatóbb változás, de itt sem szabad a kilencvenes évek végén, pl. a Sony készülékeknél alkalmazott szűrők határozott vágására gondolnunk. Válasszuk el tehát a kommerszet a high endtől, mert most az utóbbi van terítéken.

Természetesen az opcióként vásárolható digitális modullal is sikerült megismerkednünk, ahol a készülék hiánytalanul teljesítette az elvárásainkat. Ahogyan a fizikai hanghordozóknak, ebben az esetben a CD-knek is van karakterük, úgy a letöltött formátumoknak is. Úgy gondoljuk, egy PCM, főleg DSD fájl hangminőségébe manapság a legtöbb esetben nehéz belekötni, a beépített DAC minősége pedig hozta azt a szintet, amit ettől a készüléktől vártunk, tehát a pluszban elkért 130 ezer forintot abszolút reálisnak gondoljuk érte. Egy kicsit csökkent ugyan a mélység, de továbbra is mindent szépen és pontosan helyezett el a térben, a megszólalás is végtelenül tiszta maradt. Leheletnyivel könnyebb és szellősebb volt a CD-játszó hangnál, de ez például klasszikus zenén még jól is jött. Komolyabb streamer csatlakoztatásával a nívó természetesen megnő, ezért úgy gondoljuk, mindenképpen érdemes azt a plusz 10 %-ot rááldoznunk a készülékre, mert univerzálisabbá válik, a minősége és előadása pedig nem fakul, csupán egy kicsit szellősebbé lesz, ami nem negatívum, hanem ízlés dolga. Mindenesetre abszolút illik az Audia Flight filozófiájába.

Audia Flight FL CD Three S FLS9

A megfizethető high end CD-játszó

Az Audia Flight FL CD Three S egy CD-játszó, semmi más, de annak tökéletes. Nem nevezhető olcsónak, de high end berkekben drágának sem, az általa nyújtott ellenérték pedig abszolút reális. Életerős, telt, részletező és kiegyensúlyozott hangja van, ami mindent megmutat, amit a lemezeink tartalmaznak, de a részletek egységes, zeneivé kovácsolása a fő érdeme. Megépítettsége hibátlan és stabil, a külseje egyéni, tetszetős, de nem hivalkodó, a használata pedig roppant egyszerű. Amennyiben a készüléket a frontoldalról vezéreljük, itt is tapasztaljuk, mint a cég többi termékénél, hogy minden egyes gombnak más a hangja a kezelés során, tehát ezekre az apróságokra ebben az esetben is gondosan odafigyeltek. Minden CD gyűjteménnyel rendelkező valódi zeneszeretőnek ajánlhatjuk így ezt a készüléket, a bővíthetőség pedig arra is lehetőséget ad nekik, hogy az egyre jobb minőségű, fizikai adathordozó nélküli szórakozást is beillesszék a repertoárjukba, hiszen az is egy nagyon jó, minőségi, és ma már megkerülhetetlen formája az otthoni szórakozásnak.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.