YBA WM202 CD-lejátszó és WA202 integrált sztereó erősítő teszt

Három lábon szép az élet?

2013. március 29., péntek, 08:30

YBA WM202 WA202 YBA Design integrált erősítő hifi erősítő YBA erősítő hifi audio sztereó CD lejátszó CD lejátszó YBA lejátszó erősítő teszt

Emlékeznek még a Ponyvaregény c. filmnek arra a jelenetére, melyben John Travolta és Samuel L. Jackson a francia gyorséttermek sajátosságáról beszélgetnek? Mai cikkünkhöz így lehetne átformálni Vincent kijelentését: a hifi a franciáknál is ugyanúgy hifi, csak ők ?Le hifi?-nek hívják. Ez alkalommal igazi francia sztereó rendszert köszönthettünk szerkesztőségünkben, az YBA Design sorozatából, a WM202 CD-lejátszót és a WA202 integrált sztereó rádióerősítőt. Érdekes, hogy messziről ?csak? egy erősítőt és ?csak? egy CD-lejátszót látunk, közelebbről szemügyre véve azonban több furfang és extra előbukkan a minimalista dizájn mögül. És a hangminőség, ami mindehhez társul, az teszi igazán különlegessé Yves-Bernard Andre professzor készülékeit.

Az YBA kínálata jelenleg négy családból épül fel, modelljei között a high-end kategória képviselői is megtalálhatók. Nagyobb testvéreivel szemben, külsőleg és árcédulájával egyaránt kisebbre sikerült a ?Design? sorozat, mely három készülékből áll. Ide tartozik a mai tesztben bemutatásra kerülő, WM202-es CD valamint a WA202-es erősítő, továbbá az WD202 típusú DAC, melyre egy másik cikkben fogunk visszatérni. Az YBA Design família igen sajátos külsővel rendelkezik, a formaterv egyszerre diszkrét és hivalkodó ? a készülékek nem a megszokott négy, hanem három darab talpon állnak. Jobban mondva nem a hagyományos talpra kell gondolni, hanem az oldallemezeket nyújtották meg ? ezeken a nyúlványokon egyensúlyoznak a Design modellek. A CD-játszó és az erősítő  esztétikája egyaránt kellemes, igazi ?szoba dísze? eleganciát sugallnak, fekete házuk teljes egészében fémből készült, szintúgy az előlapi kezelőgombok. Csakugyan érdekes megoldás a lejátszó lemeztálca nélküli futóműve, mely amellett, hogy fokozza a forráseszköz különcségét, az átlagostól egyszerűbb elven működik. Vannak, akik nem annyira preferálják ezt a megoldást a sok esetben túl hangos lemezbeolvasás miatt. Nekik megnyugtatásul eláruljuk, hogy ez a leghalkabb slot-in mechanika, amivel eddig találkoztunk. A lejátszót és az erősítőt egyaránt felvértezték egy kellemes, sötétkék fényben izzó (és igény esetén elsötétíthető) kijelzővel. Ez persze mind nem annyira lényeges, mint a hátlapon rejtőző finomságok.

YBA WM202 CD-lejátszó hátlap

Mindennel DAC-oló YBA

Bizony, még otthoni számítógépünket vagy laptopunkat is zeneforrássá alakíthatjuk az YBA WM202-es CD-lejátszó jóvoltából. A készülék hátlapján a ?szokásos? sztereó RCA és koaxiális kimenetek mellett optikai bemenet és egy USB aljzat is hunyorog, melynek köszönhetően a CD-lejátszó ha épp nem korongjainkat falja, bármilyen Windows vagy Mac OS operációs rendszerű számítógép külső hangkártyájaként is képes dolgozni. Ekkor a fedélzeti DAC akcióba lép, mely név szerint a Texas Instruments PCM1796-os lapkája, 192 kHz/24 bites mintavételezéssel. Hab a tortán, hogy a számítógépről USB-n történő adattovábbítás még meghajtó program telepítést sem igényel. A WM202 belsejében nyugvó, R-magos transzformátor és a hozzá tartozó, kevesebb mint 0,001% teljes harmonikus torzítás igen sokat sejtet.

YBA WA202 integrált sztereó erősítő

A WA202-es erősítő 2x50 watt teljesítményt produkál 8 Ohm mellett, az ő belsejében egy nagy teljesítményű, El trafó gondoskodik a megfelelő tápellátásról ? a WA202 esetében a THD már ?csak? 0,01 %. Ugyancsak felvonjuk szemöldökünket, ha a készülék hátlapjára vetünk egy pillantást: RCA csatlakozások, FM-antenna, banándugó-kompatibilis hangfal-terminál... és egy iPod-töltő USB aljzat? Mivel ezt a hátlapra integrálták, egyáltalán nem töri meg a látványt és aki tabletjét vagy mobiltelefonját használja lossless zenék tárolására, örvendhet, hogy zenehallgatás közben nem fog lemerülni a mobilkütyüje (Minő praktikum). Egyébként az YBA sztereó elektronikák csak úgy, mint a front-oldalon, hátlapjukon is igen szellős, egyszerű struktúrát kaptak. Említést érdemelnek az infravörös jeltovábbító Jack-terminálok is, melyek (ha összekötjük e módon a CD-játszót és az erősítőt) könnyítenek az alapesetben kissé nehézkes kezelhetőségen.

YBA WA202 integrált sztereó erősítő

A Dizájn a Design rovására megy?

Nagy tragédiára ne tessék gondolni, viszont mi semmiképp sem javasoljuk a készülékek egymásra helyezését. A lábak (pontosabban oldallemezek) torony-építési célra csak addig felelnek meg, amíg benyomjuk a ki/bekapcsoló gombot. Utóbbi aprócska és határozott kézmozdulatot igényel. Egy ?túlzottan határozott? mozdulat következtében pedig a vékonyka talp elmozdul és három lábon díszelgő ékszerdobozkánk azon nyomban megbillen. Ez persze csak ritkán okoz valós problémát, de ha semmiképp se szeretnénk, hogy valamelyik kb. 900 eurós szépség megkarcolódjon, akkor inkább  helyezzük egymás mellé őket. Ez más szempontokból is erősen ajánlott. Sokkal kisebb probléma, de érdemes figyelembe venni azt is, hogy az YBA Design készülékházak szögletesek, nincsenek lekerekítve, ergo nagyon élesek, különösen a sarkakon.

YBA WA202 integrált sztereó erősítő

Hangminőség

Teszt-meghallgatáshoz három kisebb méretű hangfalpárt használtunk, név szerint: Acoustic Energy 301, ELAC BS 403 és Jamo C 803. Ezek mellett a Vertere cég D-Fi RCA összekötő- és hangsugárzó kábelei voltak segítségünkre, egy körülbelül 25 négyzetméteres, jó akusztikájú szobában. Ezúttal inkább általános véleményt formálunk az YBA készülékek hangjáról, mint hogy kitérjünk külön-külön a hangsugárzókra (utóbbit későbbi tesztekben fogjuk megtenni). Egy biztos: kellően tiszta, részletező dobozokkal társítva olyan hatást érünk el az YBA sztereójával, amit méltán nevezhetünk ?hangszínpadnak?. Szellős, nyílt, mély, lendületes térábrázolással hallottuk kedvenc szimfonikus zenekari felvételeinket, egy minden esetben lappangó, hátsó frissességgel. Ez a frissesség szerencsére nem ment a basszusok rovására, mi több, Vivaldi Requiem-jében vagy Mahler 9. szimfóniájában életszerűen, nem pumpálva, nehézkesen, hanem hirtelen és keményen dörrennek az üstdobok. Ugyancsak lenyűgöző, ahogy a skandináv énekesnő, Kari Bremnes búgó dallama ?egyesül? a háttérben lüktető dobokkal. Mézédes, lágy, mégis borotvaéles produkció és tesztalanyunk ezt sem fanyarul, vontatottan (pedig elég szomorú nóta) hanem finoman, könnyedén szólaltatja meg. Mintha a készülék arra késztetne minket, hogy legyen jobb kedvünk, gyönyörködjünk a munkájában. Dave Brubeck Take Five című jazz produkciója közben fogalmazódott meg bennünk, hogy piros pontot érdemel Yves-Bernard professzor alkotása. Azért, mert az elmúlt három hétben akárhányszor leültünk a fekete dobozkák elé, akár fáradtan, akár rosszkedvűen, akár vagy éppen idegesen, a rendszer segített  ?magunkhoz térni?, segített a zenét úgy befogadni, hogy a szükségszerű zenehallgatás végül tényleg szórakozás legyen.

YBA WM202 CD-lejátszó

Az YBA Design erőssége egyértelműen az akusztikus, hangszeres zene megszólaltatása. Fantasztikus, amit az énekhangokkal művel, az énekesek dallama nem jön olyan intim közelségből, mint az értékesebb high-end rendszereknél, viszont a vokálok tisztasága és tere miatt mégis tudjuk értékelni a felvételt, megkapjuk a lényeget. A CD-lejátszó némán üzemel, az erősítő órák után is csak mérsékelten magas hőmérsékletre áll be. Nyitott szemmel csak két kis fekete ládikát látunk, szolidan megbújva az állványon, csukott szemmel pedig egy jazz kvartettet, akik teljes beleéléssel muzsikálnak. És közben lábunkkal akaratlanul felvesszük a ritmust, eszünk ágában sincs a következő számra váltani, örömmel hallgatjuk végig, ami történik... igaz, negyven éve történt, de mi most ott lehetünk ? nem ez a hifi lényege? Noha a WM202 és WA202 valóban remek párosítás, hozzá kell tenni, hogy keményebb műfajoknál már hiányoltunk egy kis agresszivitást. Ez persze sokaknak fel sem tűnik majd, csak azoknak jelent hátrányt, akik elsősorban hard rock, electro és alternatív műfajokat akarnak fülelni. Ők lehet, hogy jobban járnak egy ?harapósabb? szettel. Nem arról van szó, hogy az YBA-páros nem nyújt elég izgalmat ? ők CSAK annyit nyújtanak, amennyi az életszerűséghez kell, nem pedig a megjátszott, hatásvadász előadáshoz.

Végítélet

Tucatnyi rendszert hallgattunk már, és az YBA a nehezen felejthető példányok közé került. Azért, mert hallgatása közben egy pillanatra sem tettük fel a kérdést, hogy ?vajon ez hogyan szól egy másik rendszerhez képest?? Úgy gondoljuk, az igazán jó készülékek akkor válnak be, ha nem kell bajlódnunk velük, csak kényelembe helyezzük magunkat és az általuk nyújtott szolgáltatást élvezzük. Ezt teszi az YBA Design sztereója: segít élvezni a hangszeres zenét, különös stílusával tolmácsolja a kétcsatornás anyagokat, úgy, hogy mosolyt csaljon a hallgató arcára. Egy félig kíváncsiskodó, félig elégedett mosolyt. A megszokott hifis sztenderdektől picit különböző, egyeseknek megszokást igénylő megépítettség, precíz zenékre optimalizált előadásmóddal ? ez az YBA Design sztereó rendszere.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.