Yamaha R-N500 integrált sztereó hálózati rádióerősítő teszt

A japán stréber

2015. augusztus 28., péntek, 13:10

Yamaha audio hifi erősítő lejátszó hifi erősítő hálózati erősítő sztereó erősítő hálózati lejátszó Yamaha erősítő erősítő teszt hifi teszt lejátszó teszt hifi erősítő teszt Yamaha erősítő teszt hálózati erősítő teszt

Sokszor csak azért választunk inkább házimozi erősítőt, mert a szolgáltatások tömkelege jövő biztos, trendi megoldást sejtet. De mi lenne, ha beérnénk két hangfallal, és cserébe a sok "fícsört" egy sztereó erősítőtől megkapnánk? Erre kerestük a választ, mikor megtaláltuk a Yamaha R-N500 integrált sztereó hálózati rádióerősítőt.

Yamaha R-N500 integrált sztereó hálózati rádióerősítőYamaha R-N500 integrált sztereó hálózati rádióerősítőYamaha R-N500 integrált sztereó hálózati rádióerősítőYamaha R-N500 integrált sztereó hálózati rádióerősítőYamaha R-N500 integrált sztereó hálózati rádióerősítőYamaha R-N500 integrált sztereó hálózati rádióerősítőYamaha R-N500 integrált sztereó hálózati rádióerősítőYamaha R-N500 integrált sztereó hálózati rádióerősítőYamaha R-N500 integrált sztereó hálózati rádióerősítő hátlapYamaha R-N500 integrált sztereó hálózati rádióerősítő belsőYamaha R-N500 integrált sztereó hálózati rádióerősítő belsőYamaha R-N500 integrált sztereó hálózati rádióerősítő távirányítóYamaha R-N500 integrált sztereó hálózati rádióerősítőYamaha R-N500 integrált sztereó hálózati rádióerősítő távvezérlő App

HDMI nincs, körülölelő hangzás nincs, minden más van

Az R-N500 teljesen logikus és egyértelmű leszármazottja a régi szép idők sztereó rádióerősítőinek. Olyannyira, hogy megjelenésével még csak meg sem próbálja letagadni a múltat, szinte magán hordja a családfáját, főleg azokat a kis apróságokat, amik miatt olyan sokan szeretjük a klasszikus hifi elektronikákat. Ám a külső csak a látszat, az R-N500 lelke abszolút 2015-ös, és a termék fejlesztői is láthatóan többet akartak produkálni, egy lapos fémdobozra szerelt tekerőgombnál. Éppen ezért az R-N500, extrák tömkelegét tárja elénk.

Yamaha R-N500 integrált sztereó hálózati rádióerősítő távvezérlő App

Az első (számunkra is) meglepő érdekesség az okostelefonra ill. tabletre letölthető, erősítő vezérlésére szolgáló, NP Controller App, mely a Yamaha saját alkalmazása. Kapunk helyi hálózati lejátszást, és ha már adott az Ethernet port, nem maradhatott ki az internetrádió sem, beleértve a Spotify klienst. "Almásoknak" örömhír, hogy az AirPlay is alapszolgáltatás. Még egy előlapi USB port is része az arzenálnak, amire rádughatunk pendrive-ot, és ha már szóba kerültek a csatlakozók, kukkantsuk meg a hátlapot!

Yamaha R-N500 integrált sztereó hálózati rádióerősítő hátlap

A szokásos, mondhatni unalmas analóg RCA bemenetekből 4 db áll rendelkezésünkre, ezekhez hozzáadódik egy földelt lemezjátszó aljzat és egy hangjel továbbításra szolgáló, vonalszintű kimenet. Az R-N500 beépített DAC-kal rendelkezik, így a Yamaha nem félt beépíteni 2 db optikai és további 2 db koaxiális bemenetet, aminek mindig lehet örülni, hiszen így a gyakorta gyenge hangminőségű set-top box, játékkonzol és médialejátszó válláról levehetjük a digitális/analóg jelátalakítás gondját. Még egy aktív mélysugárzó kimenet is díszeleg a készülék hátlapján, és mivel rádióerősítőről beszélünk, a klasszikus AM/FM antenna is rendelkezésünkre áll. Így talán kicsit túlzás, de ki merjük jelenteni, hogy a HDMI-t és a térhatású processzort leszámítva, azt kapjuk, amit egy házimozi erősítőtől.

Függetlenül attól, hogy mennyibe kerül az R-N500, nincs miért panaszkodni, mert nyújt egyfajta sokoldalúságot, ami az otthoni hangrendszer építésére kiéhezett felhasználók számára igazi svédasztalnak fog tűnni. Még hangfalkimenetből is kettőt kínál A/B illetve A+B felállásban. Az egyedüli kifogásolható tényező a tápkábel, ami a belépő kategóriás erősítőkre jellemzően, a készülékházba rögzített. Ami az árat illeti: az R-N500 itthon jelenleg 165 000 Ft-ba kerül, ez a szolgáltatások és a csatornánkénti 80 W teljesítmény figyelembe vételével nem tűnik vészesnek. Most viszont hagyjuk a szürke adatokat, térjünk át a használatra!

Yamaha R-N500 integrált sztereó hálózati rádióerősítő

Használat

Aki teljesen laikus, joggal fog kisebbfajta sírógörcsöt kapni a távvezérlő láttán. Ez is kicsit a házimozi erősítők világát juttatta eszünkbe, vagyis kissé átláthatatlan. Az egyhónapos tesztidőszak alatt, a rajta lévő gombok 80 %-át nem kellett megérinteni, holott közben alaposan kiismertük a készüléket. Aki már használt legalább egyféle erősítőt, annak elvileg nem jelent gondot az R-N500 beüzemelése. Aki pedig nem, annak javasoljuk, hogy szégyenérzet nélkül, kukkantson bele a felhasználói kézikönyvbe, netalán hívjon szakértőt, de még az előlapi kezelőszervek végigpróbálásával is hamar kitanulmányozható, mi mindent és miként érhetünk el a készüléken.

Yamaha R-N500 integrált sztereó hálózati rádióerősítő távirányító

Szerencsére a menürendszer egész letisztult és egyszerű, ráadásul a távvezérlő billentyűinek lenyomására villámgyorsan reagál az R-N500. A korábban említett, letisztult és jól használható NP Controller App piros pontot érdemel, amiért a letöltéssel és telepítéssel együtt is egy percen belül vezérelni tudtuk róla az erősítőt (nem csak a hangerő és forrásválasztás, hanem még a ki-bekapcsolás is zökkenőmentesen történt), mindenféle bonyodalom nélkül. A WiFi alapú távirányítás semmilyen hátránnyal nem járt, villámgyorsan reagált mindig a készülék, melyet így elméletileg a komplett vezeték nélküli hálózat hatókörén belül elérhettünk volna.

Yamaha R-N500 integrált sztereó hálózati rádióerősítő

Mint korábban említettük, az előlap egyfajta tisztelgés a '70-es, '80-as évek előtt. És pontosan emiatt néz ki jól a készülék. Igaz, hogy az előlap műanyag, viszont a gombkiosztás kellően átgondolt és szellős. A négyszögletes, puha ellenállással bekattanó ki/bekapcsoló gomb fölött sárga LED világít egészen addig, míg a rendszer áram alatt van. A túlsó oldalon, a hangvezérlő potméter fölött is található egy szögletes billentyű, ami fölött ugyancsak kigyullad egy sárga lámpácska, ez egyébként a Pure Direct módot aktiváló gomb, melynek benyomásakor teljesen kialszik a kijelző. Utóbbi olvashatósága nagyon jó, tetszett, hogy alapesetben, a jobb felső sarokban folyamatosan látszódik, az aktuális hangerő. Az impulzus potméter minősége ugyancsak tetszett, egész kellemesen, kerregés, lötyögés és kásás beragadás nélkül hajlandó volt elfordulni, továbbá a távvezérlőről is mindig be tudtuk állítani a számunkra megfelelő jelszintet. A bemenetválasztó és navigációs tárcsa között ágaskodó, függőleges billentyűk ugyancsak forgatással mozdíthatóak el, ezekkel állíthatjuk a hangszínt, balanszot és a loudness (vagy ha úgy tetszik, éjjeli mód) erősségét. Mindent összevetve könnyen feltérképeztük az R-N500-at, a távvezérlőt is megtanultuk elviselni (elvégre hosszú távon a bemeneteket és a hangerőt kellett csak elérnünk)

Yamaha R-N500 integrált sztereó hálózati rádióerősítő

Hangminőség

A tesztelés során rákötött hangfalak (Jamo C 603, Wharfedale Diamond 220, Klipsch RP-160M) közül minél élénkebb karakterű dobozra került sor, annál izmosabb és dögösebb lett rendszerünk összteljesítménye. Az R-N500 nem csak szolgáltatások, hanem hangzásvilág terén is magában hordoz egy jókora dózist a tipikus "japán izom" házimozi erősítők karakteréből, ami előnnyel és hátránnyal is jár. Vájtfülűeknek hamar feltűnővé válhat a minduntalan szűk hangszínpad és az erősen lecsökkent térmélység. Utóbbit akkor sem lehet gyarapítani, ha félmilliós külső DAC kimenetére kötjük az R-N500-at, mert egész egyszerűen ennyire képes, ilyen korláttal hajlandó üzemelni a benne lévő áramkör. Ezzel össze is foglaltuk a negatív oldalt, számos egyéb tekintetben meggyőzően teljesített a Yamaha erőlködője.

Yamaha R-N500 integrált sztereó hálózati rádióerősítő belső

Egyrészről mindig sikerült megtalálni a számunkra kellemes hangerőszintet, akár késő esti filmnézéshez, akár napközbeni "tomboláshoz" ideális jelszint volt a cél. Másrészről a készülék erőtartalékaihoz nem kellett okvetlenül -20 dB fölé tekerni a potmétert, kis és közepes terhelésen is testes, telt, dinamikus módon szóltak a hangsugárzók. Olyannyira, hogy a Klipsch RP-160M valóságos fenevaddá változott, nem csak az Interstellar nézése vagy Trentemoller hallgatása közben, hanem rengeteg más alkalommal is lenyűgözően izmos, erőteljes mélyhangokban volt részünk. A szomszéd-barát szint határait átlépve az R-N500 hajlamos volt mosottá, torzítottá tenni a részleteket, azonban a legtöbbek által biztonságosnak tartott középterhelésen, nagyon sok apró részletet hallhatóvá tett, függetlenül attól, hogy nem ugrottak elénk a zenészek.

Ha ügyesen választunk hozzá társat, akkor az R-N500 igazi "mosolygós" hangot ad nekünk. Alkalmanként kicsit keményebb és határozottabb, mint gondolnánk, viszont nyújt egyfajta stabilitást, ami filmnézésnél és játékoknál számunkra kizárólag előnyt jelentett, zenehallgatás szempontjából inkább fiatalos, könnyedebb, dinamikusabb felvételekkel érdemes ?táplálni?.

Yamaha R-N500 integrált sztereó hálózati rádióerősítő

Végszó

Remekül felvértezett kis erőgép a Yamaha R-N500, melyhez mi elsősorban testes karakterű, inkább élvezhetőségre, izgalomra és nem finomkodásra törekvő karakterű hangfalat ajánlunk. Az első pillanattól kezdve élvezhető hangot kapunk, ami ugyan kissé tömény és populáris ahhoz, hogy az orrunk elé röppentse a részleteket, viszont multimédiás célra, arany középút jellegű átlagfelhasználásra nagyon jó választás.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.