Yamaha R-N303D integrált sztereó erősítő teszt

Filléres házhangosító

2017. október 2., hétfő, 21:00

Yamaha audio hifi erősítő MusicCast hifi erősítő sztereó erősítő Yamaha erősítő Yamaha hifi Yamaha MusicCast erősítő teszt hifi teszt Yamaha teszt hifi erősítő teszt sztereó erősítő teszt Yamaha erősítő teszt Yamaha hifi teszt

Az R-N303D látszólag csak mezei rádióerősítő, viszont egy nem elhanyagolható tényező, nevezetesen a MusicCast erősíti extráinak tárházát. Az áráért cserébe bizonyos kompromisszumokat vállalni kellett, de szolgáltatásainak köszönhetően feladta vetélytársainak a leckét!

Yamaha R-N303D sztereó erősítőYamaha R-N303D sztereó erősítőYamaha R-N303D sztereó erősítőYamaha R-N303D sztereó erősítőYamaha R-N303D sztereó erősítőYamaha R-N303D sztereó erősítőYamaha R-N303D sztereó erősítő hátlapYamaha R-N303D sztereó erősítő hátlapYamaha R-N303D sztereó erősítő belsőYamaha R-N303D sztereó erősítő belsőYamaha R-N303D sztereó erősítő belsőYamaha R-N303D sztereó erősítő belsőYamaha R-N303D sztereó erősítő belsőYamaha R-N303D sztereó erősítő belsőYamaha R-N303D sztereó erősítő belsőYamaha R-N303D sztereó erősítő belsőYamaha R-N303D sztereó erősítő belsőYamaha R-N303D sztereó erősítő belsőYamaha R-N303D sztereó erősítő belsőYamaha R-N303D sztereó erősítő távvezérlőYamaha R-N303D sztereó erősítőYamaha R-N303D sztereó erősítőYamaha MusicCastYamaha MusicCast App

A jótevő árverő?

A Yamaha R-N303D lényegében olyan integrált sztereó rádióerősítő, amiben megtalálható egy alapszintű D/A konverter és a WXAD-10 tudása is. Figyelembe véve, hogy kb. 110 000 forintba kerül, kétségtelenül ütős ajánlatot tudott összeállítani a Yamaha. Néhány évvel ezelőtt az azonos teljesítményű, hálózati extrák nélküli belépő kategóriás eszközök kerültek ugyanennyibe. Nyilvánvalóan a jó ár bizonyos kompromisszumot jelent a hangminőségre nézve, de ettől még tény, hogy az R-N303D nagyon csábító eszköz, és nem is kimondottan hifistáknak, hanem azoknak, akiket hosszú távon tényleg érdekel a multiroom hangrendszer építés.

Yamaha MusicCast

Néhány évvel ezelőtt a kimondottan többszobás hangosításra összpontosító gyártók (közülük is különösen a Sonos) lefektették e kategória alapjait, ami az árak szabványosítását is magával vonta. Mindenki ezeket a cégeket kezdte el követni, és az erősítővel egybeépített zónajátszók többnyire 150-200 000 forintba kerültek úgy, hogy az applikáció alapú vezérlésen és a rájuk kötött hangsugárzók hajtásán kívül nem mutattak fel más funkciót, további lehetőségeket - hiszen nem volt rá szükség. A Yamaha ilyen aspektusban többet nyújt kevesebbért, amennyiben azt feltételezzük, hogy képes úgy szólni, mint az alig cipősdoboz nagyságú, D osztályra épülő ún. zónaerősítők.

Yamaha MusicCast App

Küllem

Temérdek Yamaha készülék megfordult már szerkesztőségünkben és az R-N303D meg sem próbál esztétikailag különbözni tőlük. A klasszikus rádióerősítős arculatot kapjuk, japán módon zsúfolt előlapi kezelőszervekkel és remekül olvasható, kétsoros pontmátrix kijelzővel. A hangerő szabályzó meglepően kellemes érzettel, krémesen forog, a mellékelt, szürke távvezérlő jelét pedig aránylag ügyesen elkapja a készülék még akkor is, ha nem feltétlenül az előlap felé célzunk.

Yamaha R-N303D sztereó erősítő távvezérlő

A gombok kicsit kattogósak, a fekete pogácsa talpak a készülékház méretét beleértve kicsit tömzsik, de mi iparkedvelő urak (és persze a tisztelt hölgyek), pont ezért kedveljük a hifi eszközöket, kissé indusztriális külcsínük miatt. A szokásos extrákat (hangszín, balansz, forrásválasztás, fejhallgató kimenet) felmutató előlapról hamar áttértünk a valódi értékeket tartalmazó hátsó részre.

Yamaha R-N303D sztereó erősítő

A hátoldal aránylag szellős, sztereós viszonylatban mégsem szegényes. Hamar észrevehető a felül ágaskodó WiFi antenna, amit mi elvből kikerülve, inkább az ugyancsak megtalálható Ethernet porthoz fordultunk hálózati csatlakozásért. Nagy örömmel lehet tudomásul venni a beépített D/A konverterhez hozzáférést engedő optikai és koaxiális csatlakozókat, melyekre mi rá is illesztettünk egy Sony LCD TV-t és egy Pioneer BD-játszót.

Yamaha R-N303D sztereó erősítő hátlap

Egyeseknek hiányérzetet okozhat, hogy nincsen USB bemenet, vagy aktív mélyláda kimenet. Előbbi áthidalható akkor, ha a felhasználó televíziót használ monitornak. Ilyenkor ugyanis a számítógépről HDMI-n kiküldött digitális jel optikai kábelen visszaküldhető az R-N303D felé, így végső soron mellőzhetjük az alaplapon összeszedett zajokat, ha nagyon zavaróak. A sarokból kilógó, vékonyka tápkábel (ahogy a legolcsóbb hifi erősítőktől már megszoktuk) rögzített, cseréje csak szervizes úton lehetséges.

Yamaha R-N303D sztereó erősítő belső

A hagyományos FM antennán kívül DAB+ hozzáférést is nyújt a D betűvel megtoldott termék (mi ezt teszteltük), az A/B ill. A+B módokban konfigurálható, kettős hangfal kimenet láttán ugyancsak sokan örülhetnek. Az esetek zömében ezt nem használják ki, ahol azonban a nappalival párhuzamosan konyha vagy terasz hangosítását is szeretnék egyetlen eszközre bízni, ott hasznos az ilyen opció.

Yamaha R-N303D sztereó erősítő belső

Mindez nem változtat annak tényén, hogy az R-N303D tipikusan nappali-centrikus eszköz, nem íróasztalra és nem is könyvespolcra termett, olyan esetekre ténylegesen kompakt (cserébe kicsit drágább) megoldást kínál a Yamaha.

Yamaha R-N303D sztereó erősítő belső

Meghallgatás

A Yamaha R-N303D bő két hétig vendégeskedett nálunk, ami alatt volt mód bevetni zenehallgatáshoz és filmnézéshez is. Utóbbihoz a Rush (Hajsza a győzelemért) c. filmre esett választásunk, ami a nagyszerűen, Hans Zimmer által komponált aláfestésen kívül, korszerűen tiszta dialógot és izgalmas zörejsávokat (autóverseny) is tartalmaz. Mindvégig Magnat Shadow 203 állványos hangfalak voltak (rájuk hamarosan visszatérünk egy másik cikkben) az erősítőhöz csatlakoztatva, egy kb. 16 négyzetméter alapterületű szobában.

Yamaha R-N303D sztereó erősítő belső

Filmnézés közben a dobozok váratlanul kemény és ütős basszusokat produkáltak az olyan jeleneteknél, amelyekben a dráma miatt Hans Zimmer lélekőrlő morajláshoz folyamodott. A startvonalnál felbőgő motorok is megzengették néhány pillanatra az alattunk lévő kanapét, de a rendszer ettől eltekintve egészen kezesnek bizonyult, nem próbált túl agresszívvé válni - nem is tudott volna, hiszen ez a film is dedikált mélysugárzó hangsávval rendelkezik, amit dekóder híján csak a kis hangfalakra kikeverve, afféle ízelítő mennyiségben kaptunk meg.

Yamaha R-N303D sztereó erősítő belső

Zenékkel annál inkább megvillantotta foga fehérjét az erősítő, ami persze várható is volt, ismerve a Yamaha sajátosan dinamikus stílusát. Akik kedvelik a gyártó karakterét, azoknak jó hír lehet, hogy felfedezhető a szokásos lendületes, magabiztos jellem még ebben a relatív fapados modellben is. Akik viszont megszokták az audiofil rendszerek finomkodó természetét, azok joggal fedezhetik fel, hogy az R-N303D rengeteg részlet fölött átsiklik és magát a zenét, annak magját sokszor csak igyekezve, kissé felületesen kezeli. Ezzel nincs is baj, hiszen a gondosan kicsomagolt zene minél intimebb és közelebbi részletek formájában ölt formát nekünk, annál többet - egy autó, majd egy családi ház árát - kell cserébe elköltenünk.

Yamaha R-N303D sztereó erősítő belső

A színpad felénk nyújtózott, a halk részletek dinamikai finomítására nem fektetett akkora figyelmet, viszont nagyon kellemes mélyközepekkel adott lendületet olyan számoknak, mint mondjuk a Herbie Hancock - Watermelon Man. Az 52nd Street albumról, élőben rögzített zenét hallgatva az ének körül halovány, mázos bevonatot vettünk észre, amiből a vokál nem is nagyon akart kiszabadulni, persze magunk is tisztában voltunk vele, hogy nem az ilyen kíméletlenül audiofil hangfelvételek jelentik az R-N303D erősségét. Annál becsületesebben kezelte kedvenc internetrádió műsorainkat. Nagyobb hangerőn is kellemes, kitartó tudott maradni, amitől háttérzenei célra tökéletesen bevált.

Yamaha R-N303D sztereó erősítő

Mindezek lezárásaként le kell szögeznünk, hogy bármennyire is hangot adtunk fenti sorainkban kritikus gondolatainknak, tesztalanyunk akusztikai teljesítményét egyöntetűen negatív megközelítéssel bírálni igazságtalan lenne, mert 110 000 forintért egy kizárólag erősítőnek készült, minden egyéb extrát nélkülöző eszköztől sem vártunk volna csodát. A tényleges, lúdbőrözést, elálló lélegzetet és lelki gyönyöröket okozó csoda (és javítson ki minket bármelyik olvasónk, aki ezzel nem ért egyet) még szerencsés esetben is félmilliós határon túli összeget, de jóval inkább plusz egy számjegyet követel. Az R-N303D mindössze olyan határok közt mozog, amelyeken belül általános felhasználás során kellemesnek mondható, dinamikus és szükség esetén egész táltos hangerő lepi meg a hallgatót. Jó szolgálatot tehet egy közepes alapterületű nappaliban vagy hálószobában, amelynek lakói nem a tökéletességet hajszoló zenész lelkek, hanem úgymond hétköznapjaikat élő, dolgozó emberek, akik a nap végén egy kis kikapcsolódásra, alkalmanként könnyű zenehallgatásra vágynak.

Yamaha R-N303D sztereó erősítő

Végszó

A Yamaha R-N303D bármennyire is nem high end termék, fontos mérföldkő a maga kategóriájában. Mert míg a cégek sokszor egymástól és a legnagyobbak példáiból tanulnak, addig egy ún. legkisebb is mutathat új irányt, új lehetőségeket, amelyek kihasználása végül a multiroom iránt érdeklődő, megfizethető eszközt kereső célközönség javára válik. Aki el akar indulni a komplett házhangosítás felé, de még egyelőre bizonytalan a végösszeget és a felépítendő zónákat illetően, annak íme egy kezdő lépés.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.